Plafondkleuren & Technieken die opvallende diepte toevoegen

Inhoudsopgave:

Plafondkleuren & Technieken die opvallende diepte toevoegen
Plafondkleuren & Technieken die opvallende diepte toevoegen
Anonim
Luxe thuiskantoor
Luxe thuiskantoor

Witte plafonds zijn standaard, maar met een gekleurd plafond profiteer je van geweldige designbeloningen. Gekleurde plafonds voegen diepte en warmte toe en zijn geweldige oplossingen voor uitdagingen op het gebied van plafondontwerp.

Warme en koele kleuren

Je kunt de plafondhoogte visueel verlagen of verhogen met kleur. Lichte kleuren wekken de illusie van uitzetting, terwijl donkere kleuren visueel samentrekken en dichterbij komen.

  • Warme kleuren laten een plafond visueel zakken. Het kleurengamma omvat bruin, rood, oranje, geel, groen en groenblauw.
  • Koele kleuren verhogen visueel het plafond. Het coole kleurengamma omvat zwart, grijs, roze, paars, blauw, blauwgroen en smaragd.

Kleuromslagtechniek

De kleuromslagtechniek is een benadering van gekleurde plafonds. Hierbij wordt het plafond in dezelfde kleur geschilderd als de muren.

Gewelfde plafonds

Hoewel gewelfde plafonds een wow-designstatement maken, kunnen ze een koud, onverschillig gevoel aan de inrichting geven. De kleurwikkeltechniek kan dit helpen tegengaan, omdat het elke kamer een beetje gezelliger en warmer kan maken. Het gebrek aan contrast tussen de muren, het lijstwerk en het plafond leidt tot het visuele effect van een lager plafond.

Ongelijke muren en afwijkende plafondhoeken

slaapkamer met crèmekleurig gewelfd plafond
slaapkamer met crèmekleurig gewelfd plafond

Kleurverpakking is vooral effectief als je kamer ongelijkmatige muurhoogtes heeft, vaak te vinden op zolders, waardoor muren met een vreemde hoek ontstaan. Oneffen muren die vreemde plafondhoogtes creëren, zoals een zolder met dakkapellen, hebben veel baat bij deze techniek. Door dezelfde kleur te gebruiken voor muren en plafond worden de scherpe hoeken en vreemde vormen visueel verzacht. De hardheid die een ongelijkmatige plafondhoogte aan een kamer geeft, is niet langer de primaire focus, waardoor het decor centraal staat.

Lage kelderplafonds

Kelderplafonds hebben vaak kanalen en andere soorten afgesloten mechanische obstakels. Je kunt dezelfde ontwerptruc toepassen als op zolders, door deze, samen met de rest van het plafond, in dezelfde kleur te schilderen als de muren. Hierdoor verandert de visuele focus van het plafond naar het decor.

Lichtere plafonds dan muren

Eén kleurtechniek voor plafonds is het selecteren van een coördinerende kleur die lichter is dan de kleur van de muur. Deze techniek is geweldig voor kleinere kamers. Om de juiste tinten te kiezen, gebruikt u verfchips met kleurverloop die het kleurverloop van één tint laten zien. Om de kleur van het plafond te selecteren, ga je naar de tweede of derde kleurchip die lichter is dan degene die je voor de muren hebt gebruikt.

Donkerdere plafonds

Je kunt een plafond visueel verlagen door het een donkerdere kleurwaarde te geven dan de muren. Hoe donkerder de kleur, hoe dramatischer het effect van een lager plafond. Om een coördinerende toon te selecteren, gebruik je verfchips met kleurverloop en selecteer je een kleur die een of meer stappen donkerder is dan je muurkleur.

Kleurrijk slaapkamer groen plafond
Kleurrijk slaapkamer groen plafond

Contrasterende plafondkleur

Voor een opvallende inrichting kiest u een plafondkleur die contrasteert met de kleur van de muur. Deze ontwerptechniek creëert een gezellige en intieme ruimte.

  • Verf het plafond in een complementaire kleur die goed contrasteert met de kleur van de muur.
  • De secundaire kleur die in uw kleurenschema wordt gebruikt, is een uitstekende keuze.
  • Gebruik een vloerkleed in dezelfde kleur als het plafond om een spiegeleffect te creëren.

Bak- en cassetteplafonds

Luxe kantoorruimte interieur
Luxe kantoorruimte interieur

Niet alle plafonds zijn vlakke oppervlakken. Overweeg deze technieken als u een dienblad of cassetteplafond heeft.

  • Enkele lade:Een plafond met een enkele lade kan worden benadrukt door een kleur te gebruiken die donkerder is dan de muur.
  • Meerdere bakken: Als uw plafond meer dan één bak heeft, kunt u verschillende kleuren gebruiken voor de bakken en lijsten.
  • Coffered: Om de balkenpatronen van een cassetteplafond te accentueren, kunt u een enkele kleur of een combinatie van kleuren gebruiken.

Tips voor plafondverf

Volg deze belangrijke schildertips bij het selecteren van een plafondkleur:

  • Reflecterende plafonds: Gebruik een satijnglanzende verf of een laag glazuur in dezelfde kleur om reflecterende eigenschappen te introduceren.
  • Onvolkomenheden in het plafond: Hoe hoger de verfglans, hoe zichtbaarder de onvolkomenheden van het oppervlak.
  • Definieer plafond: Muren en plafonds in dezelfde kleur kunnen verder worden geaccentueerd door het lijstwerk wit te verven.
  • Gestencilde plafonds: Creëer een wow-factor plafond met behulp van een stencil.

Plafondkleuren transformeren kamers

Je kunt elke kamer transformeren door een wit plafond bij te werken met een kleurrijke verflaag. Zorg ervoor dat de kleur die u kiest bij uw bestaande inrichting past, zodat u een gezellige sfeer kunt creëren.

Aanbevolen: