Hoe u mooie Lisianthus-bloemen kunt kweken voor landschapsarchitectuur

Inhoudsopgave:

Hoe u mooie Lisianthus-bloemen kunt kweken voor landschapsarchitectuur
Hoe u mooie Lisianthus-bloemen kunt kweken voor landschapsarchitectuur
Anonim
Eustoma-bloem
Eustoma-bloem

Lisianthus (Eustoma grandiflorum) is een eenjarige perkplant die bekend staat als een van de meest populaire snijbloemen die verkrijgbaar zijn bij bloemisten. De oorspronkelijke wilde lisianthus komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse zuidwesten, maar de variëteiten die tegenwoordig worden geteeld zijn sterk gehybridiseerd en lijken nauwelijks op hun wilde verwanten.

Lisianthus kweken

Lisianthus wordt meestal 30 tot 60 cm hoog en heeft bloemen met een diameter van 1 tot 7 cm die sterk lijken op rozen met veel lagen fluweelachtige bloemblaadjes. In tegenstelling tot rozen is lisianthus echter meestal verkrijgbaar in koele tinten, zoals paars en blauw. Het blad heeft een subtiele zilverblauwe tint die ook erg aantrekkelijk is.

In het landschap

paarse lisianthus
paarse lisianthus

Deze bloem bloeit in de zomer en wordt voornamelijk gebruikt in eenjarige bedden en borders in combinatie met andere eenjarige planten uit het warme seizoen. Door zijn rechtopstaande groeiwijze is hij het meest geschikt voor de achterkant van een eenjarig bloembed. Ze zijn het meest effectief als ze als massa worden gekweekt, in plaats van als individuele planten, vooral als er meer dan één variëteit met elkaar wordt gemengd.

Beginnen met transplantaties

Lisianthus staat bekend als een van de moeilijkste bloemen om door zaad te kweken. Zonder gecontroleerde kasomstandigheden en een strikt regime van temperatuur, licht en vochtigheid is het moeilijk om het zaad te ontkiemen, laat staan om de zaailingen in de bloeifase te krijgen. Om deze reden kiezen de meeste tuinders ervoor om lisianthus te kweken als transplantatie vanuit de kwekerij. Het is overal verkrijgbaar bij de eenjarige perkplanten bij kwekerijen in het hele land en kan in alle zones worden gekweekt.

Nadat alle gevaar voor vorst in de lente geweken is, plant u de lisianthus op een plek met minimaal zes uur zon. Voor het beste resultaat plant u de plant in een goed gedraineerd verhoogd bed dat verrijkt is met compost. Lisianthus is ook geschikt voor potten en plantenbakken.

Verzorging en onderhoud

Ondanks dat de lisianthus moeilijk te vestigen is door zaad, is hij redelijk probleemloos als hij eenmaal in de tuin is gevestigd. Hij heeft regelmatig water nodig, maar er is weinig andere zorg nodig dan af en toe de uitgebloeide bloesems afknippen.

Staking

De hoogste soorten kunnen omvallen als ze in bloei staan, wat gemakkelijk kan worden voorkomen door ze met een stuk touw aan een korte tuinpaal vast te binden.

Potentiële problemen

Lisianthus heeft zelden last van plagen of ziekten, afgezien van een enkele mijt- of bladluisaanval. Als een van deze plagen zich voordoet, kunnen ze gemakkelijk worden behandeld met een insectendodende zeep.

variëteiten

Blauwe Picotee
Blauwe Picotee

Lisianthus is veredeld in een breed scala aan luxueuze kleuren.

  • 'Echo Blue' is een klassieke dieppaarse variëteit met dubbele bloemen die ongeveer 60 cm hoog wordt.
  • 'Blue Picotee' heeft witte bloemblaadjes met een paarse rand en wordt ongeveer 60 cm hoog.
  • 'Lisa Pink' heeft enkele, diepe bloemen op compacte planten van ongeveer twintig centimeter hoog.
  • 'Balboa White' heeft dubbele witte bloemen op planten van 36 inch.

Verliefd op Lisianthus

Lisianthus is populair bij bloemisten omdat ze in een vaas twee weken of langer goed blijven. Kweek je eigen boeket voor de prijs van één boeket en je kunt er de hele zomer binnen en buiten van genieten.

Aanbevolen: