Tips voor het kweken en landschapsarchitectuur van zegge

Inhoudsopgave:

Tips voor het kweken en landschapsarchitectuur van zegge
Tips voor het kweken en landschapsarchitectuur van zegge
Anonim
Zegge landschapsarchitectuur
Zegge landschapsarchitectuur

Sedges (Carex spp.) zijn grasachtige planten met een grote verscheidenheid aan landschapstoepassingen. Net als siergrassen hebben ze een nette klontvorm en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen.

Carex Essentials

Carex/Sedges kan voor de niet-botanicus moeilijk te onderscheiden zijn van grassen, hoewel de bladeren doorgaans dikker en meer gekarteld zijn vergeleken met de meeste grassen. Ze produceren kleine zaadhoofdjes met weinig sierwaarde, dus de belangrijkste aantrekkingskracht van zegges is hun blad, dat de neiging heeft om gedurende alle vier de seizoenen een zeer uniform uiterlijk te hebben met sierlijk gebogen stengels die een aangename textuur in het landschap vormen wanneer ze massaal worden geplant.

Belangrijke kenmerken

Carex-plant
Carex-plant

Er zijn veel zeggevariëteiten beschikbaar, maar de meeste vallen in het bereik van 8 tot 16 inch in zowel hoogte als breedte en groeien het liefst in de volle of gedeeltelijke zon. Ze zijn aanpasbaar aan een breed scala aan bodemomstandigheden en tolereren zowel droogte als vocht. Deze planten komen het beste tot hun recht in rijke grond, maar groeien naar tevredenheid in arme grond. Over het algemeen zijn zegges zeer gemakkelijke planten om te kweken.

Tuinontwerp

Zeggetjes zijn ongeëvenaard als palet van textuur en kleur in landschapsontwerp. Hun kleuren variëren van bijna oranje tot bleekgeel tot diepgroen tot chartreuse tot zilver en bijna blauw, en ze zijn een uitstekende keuze als een zachte en luchtige bodembedekker over een groot gebied gewenst is. Ze zijn ook een ideale bodembedekker rond bloeiende bomen.

Zegge
Zegge

Een effectieve techniek is het planten van zegges van verschillende groottes en kleuren, afgewisseld met siergrassen voor een gelaagd effect. Zegges vormen geen vlakke grasmat zoals gazongrassen, maar ze kunnen worden gebruikt als gazon alternatief als een oppervlak niet nodig is voor recreatieve doeleinden. Zegges worden vaak opgenomen als onderdeel van weidebeplanting, samen met wilde bloemen.

Groeiende zegges

Plant zegge in de lente, zomer of herfst en zorg voor irrigatie tijdens droge periodes gedurende minimaal de eerste twee jaar. Ze worden meestal geplant vanuit potten of als bodembedekkende pluggen op een afstand van 20 tot 16 inch, afhankelijk van de volwassen grootte van de plant. Zegges hebben geen groot gat nodig; graaf eenvoudig een gebied uit dat gelijk is aan de grootte van de kluit en plaats deze in de grond.

Verspreidingsgewoonte

Na verloop van tijd verspreiden zegge zich via ondergrondse wortelstokken en creëren een stevige, met gras begroeide bodembedekker die lijkt op een heuvelachtige weide. Gelukkig zijn hun wortelstokken erg kort, waardoor ze geen invasieve overlast in het landschap vormen.

Verzorging en onderhoud

Sedges zijn zeer onderhoudsarme planten. De belangrijkste taak die nodig is om ze er op hun best uit te laten zien, is om het gebladerte één keer per jaar tot op enkele centimeters van de grond af te snijden. Dit kan in de herfst worden bereikt, of het dode gebladerte kan worden opgenomen als onderdeel van een wintertuin en in het vroege voorjaar worden afgesneden. Deze praktijk stimuleert nette, strak gevormde klonten en voorkomt de opbouw van een lelijke viltlaag.

Zeggetjes zijn vrijwel vrij van ziekten en plagen.

Gemeenschappelijke zeggevariëteiten

De meest voorkomende soorten zegge zijn verkrijgbaar in tuincentra door het hele land.

  • Zegge Carex Variegata
    Zegge Carex Variegata

    'Blue Zinger' wordt 30 cm groot en heeft een blauwe tint op het blad; USDA-zones 4 tot 8

  • 'Everest' wordt ongeveer 25 cm hoog en heeft witte randen op het blad; USDA-zones 5 tot 9
  • 'Everillo' wordt 30 cm groot en heeft felgeel blad; USDA-zone 5 tot 9
  • 'Variegata' wordt ongeveer 25 cm groot en heeft zilvergrijs blad; USDA-zones 4 tot 8

Sedges Voeg een wereld aan textuur toe

Zegjes zijn zo populair onder landschapsontwerpers omdat ze gemakkelijk te kweken zijn en verkrijgbaar zijn in een enorm scala aan kleuren. Als ze over grote oppervlakken worden gebruikt, creëren ze een zacht, golvend gevoel in het landschap, wat een aangenaam contrast vormt met andere soorten planten. Overweeg een paar zegge toe te voegen aan uw tuinlandschap en kijk hoe u ze mooi vindt.

Aanbevolen: