Engelse klimop: groei, onderhoud en verwijdering

Inhoudsopgave:

Engelse klimop: groei, onderhoud en verwijdering
Engelse klimop: groei, onderhoud en verwijdering
Anonim
klimop wijnstok
klimop wijnstok

Engelse klimop (Hedera-helix) is een van de sterkste planten voor schaduwrijke omstandigheden. Winterhard in USDA zones 5 tot en met 11, gedijt het met weinig zorg in de diepste schaduw. Het aanpassingsvermogen ervan kan echter ook een vloek zijn: weinig planten verspreiden zich zo agressief als de Engelse klimop, waardoor het in zijn hele verspreidingsgebied een reputatie als invasieve soort krijgt.

Engelse klimopbasis

klimop van dichtbij
klimop van dichtbij

Engelse klimop, ook wel bekend als gewone klimop, is een houtachtige groenblijvende plant met diepgroene drie- of vijfpuntige bladeren die tussen de 1 en 15 centimeter breed kunnen zijn, afhankelijk van de variëteit. Hij bloeit zelden, maar produceert af en toe onopvallende witte bloesems, gevolgd door blauwzwarte bessen ter grootte van een erwt.

Hij groeit weelderig in vochtige, rijke grond, maar verdraagt droge, keiharde omstandigheden als hij een beetje water krijgt om zich te vestigen. Hij geeft de voorkeur aan gedeeltelijke tot volledige schaduw, maar kan elke dag een paar uur zon verdragen, zolang het niet op de heetste uren van de middag is.

Groeigewoonte

ingemaakte klimop
ingemaakte klimop

Ivy groeit als een voethoge bodembedekker en bedekt snel grote gebieden. Waar hij ook een verticaal object tegenkomt - of het nu een boom, een latwerk of de zijkant van het huis is - het wordt een liaanachtig object en klimt snel naar de hemel, tot een hoogte van 15 meter of meer.

Landschapsgebruik

Ivy kan worden gebruikt vanwege de groeiwijze of als bodembedekker. Plant het in schaduwrijke gebieden met arme grond waar weinig anders zal groeien.

Beplantingsgebieden

Als je hem rond andere planten plant, of het nu om kleine soorten of enorme bomen gaat, moet je er rekening mee houden dat zorgvuldig onderhoud nodig is om te voorkomen dat hij nabijgelegen planten inha alt. Hetzelfde geldt als je hem in de buurt van een bouwwerk plant.

klimop op de muur
klimop op de muur

Het wordt traditioneel gebruikt op muren van baksteen, stucwerk, steen en beton, maar als ze naar de dakrand kunnen klimmen, kunnen de ranken tussen stukken hout komen en ze uit elkaar wrikken. Het vernietigt elk type hout of composiet gevelbeplating.

Beperk klimop met grenzen

De beste manier om klimop te planten is door hem op te sluiten in een gebied dat aan alle kanten omgeven is door bestrating, zoals tussen een oprit en een terras. Als het geen grens heeft, zal het voor onbepaalde tijd groeien, waardoor er een eindeloze klus ontstaat om het in bedwang te houden.

Pot klimop

Een pot of plantenbak biedt een andere manier om klimop in bedwang te houden. Dit kan variëren van enorme urnen en boombakken tot kleine tien centimeter grote potten die als decoratie worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Gebruik voor kleinere potten een van de dwergcultivars.

Planten en verzorgen

klimop bodembedekker
klimop bodembedekker

Ivy kan het beste worden geplant in het koele weer van de herfst of de lente, maar kan in de zomer worden geplant als er voor irrigatie wordt gezorgd, of in de winter als de grond niet bevroren is. Gebruik voor bodembedekkers kleine pluggen die een tot twee voet uit elkaar zijn geplant. Een kleine plug is ook prima voor een enkel exemplaar, omdat deze binnen een paar jaar meer dan kophoog zal worden.

Klimop zal alleen sneller groeien als de grond wordt losgemaakt en aangevuld met compost, hoewel dit nauwelijks nodig is.

Onderhoud

Ivy heeft wat water nodig om zich te vestigen, maar wordt na verloop van tijd behoorlijk droogtetolerant. Alleen als hij in een pot wordt geplant (of in gebieden wordt geplant waar hij veel zon krijgt), heeft klimop voortdurend irrigatie nodig.

Meststof is niet nodig voor planten in de volle grond, maar een maandelijkse dosis van een uitgebalanceerde meststof voor alle doeleinden is nuttig om de voedingsstoffen te vervangen die worden uitgeloogd door het irrigeren van potplanten.

Het voornaamste onderhoud van Engelse klimop is het beteugelen van de groei. Het kan op elk moment van het jaar worden teruggesnoeid en moet doorgaans maandelijks worden bijgesneden om een nette uitstraling te behouden.

Plagen en ziekten

Ivy is gevoelig voor schimmel- en bacteriële bladvlekken, echte meeldauw, bladluizen, spintmijten en een handvol andere plagen en ziekten, hoewel deze zelden meer dan een kortstondig probleem veroorzaken. Bladluizen en spintmijten kunnen echter een terugkerend probleem zijn bij potplanten binnenshuis. Als dit het geval is, behandel ze dan met een insectendodende zeep of spoel de insecten af en toe af onder stromend water.

Klimop verwijderen

invasieve klimop
invasieve klimop

Een reden om twee keer na te denken voordat je Engelse klimop plant, is dat het uiterst moeilijk is om deze uit te roeien als hij ergens terechtkomt waar hij niet gewenst is.

Natuurlijke verwijderingsmethoden

Als hij hoog in een boom klimt, zijn de wijnstokken te massief om gemakkelijk met de hand te verwijderen. Ze moeten aan de basis worden afgesneden en de kans krijgen om te verdorren en af te sterven, in welk geval ze uiteindelijk op de grond zullen vallen, maar daarbij een doorn in het oog zijn.

Het terugsnoeien van klimop waar het ongewenst is, is een constante klus, maar om het volledig uit te roeien moeten de wortels worden uitgegraven samen met elk stukje van de wijnstokken, die wortelen waar ze de grond raken en in staat zijn een nieuwe plant, zelfs nadat ze uit het hoofdwortelsysteem zijn gesneden.

Het uitgraven van de wortels met een houweel en een schep is doorgaans de meest effectieve methode, hoewel het uiterst bewerkelijk is als de wijnstokken een groot gebied bestrijken.

Chemische verwijderingsmethoden

Glyfosaat en andere herbiciden zijn een effectieve bestrijding, hoewel de planten terug zullen groeien als ze niet herhaaldelijk worden behandeld. Eén optie is om het grootste deel van de topgroei terug te dringen om de grotere wortelstronken te vinden, die vervolgens kunnen worden geverfd met herbicide om te voorkomen dat ze opnieuw ontkiemen.

variëteiten

Er zijn tientallen soorten verkrijgbaar met verschillende bladvormen en kleuren. De dwergbonte variëteiten kunnen gemakkelijk op een hoogte van twee of drie voet worden gehouden en behoren tot de meest populaire voor potten. Ze zijn allemaal winterhard in USDA zones 5 tot 11.

bonte klimop
bonte klimop
  • 'Conglomerata' en 'Minima' zijn dwergvariëteiten met kleine blaadjes van slechts 2,5 cm doorsnede.
  • 'Glacier' is een klimop van volledige grootte met vlekkerige grijsgroene bladeren met witte randen.
  • 'Deltoidea' is een klimop van volledige grootte, gekweekt vanwege zijn hartvormige bladeren.
  • 'California' heeft gekrulde bladeren die een gegolfd uiterlijk creëren en zich niet zo agressief verspreiden als andere klimop van volledige grootte.
  • 'Gold Child' is een klimop op ware grootte met goudgele randen aan de bladeren.

Een zegen of een vloek

Plant klimop voorzichtig. In een pot is het een charmante, onderhoudsvriendelijke decoratie voor de woonkamer of het terras, maar in het landschap is het alleen de moeite waard in specifieke situaties.

Aanbevolen: