Watersla kweken: een handleiding voor eenvoudig onderhoud

Inhoudsopgave:

Watersla kweken: een handleiding voor eenvoudig onderhoud
Watersla kweken: een handleiding voor eenvoudig onderhoud
Anonim
watersla
watersla

Watersla (Pistia stratiotes) zijn drijvende waterplanten die bekend staan om hun chartreuse groene blad, gerangschikt in compacte rozetten. Ze worden Nijlkool genoemd, behoren tot de Aronskelkfamilie en bestaan uit één soort. Hoewel oorspronkelijk uit Afrika, wordt watersla nu aangetroffen in de meeste zoetwaterlichamen in tropische en subtropische gebieden.

Hoe ziet watersla eruit?

De bladeren van watersla zijn dik en behaard met parallelle nerven en geschulpte randen. Ze hebben geen stengels en lijken rechtstreeks uit de wortels te groeien, aangezien de stengel bijna niet bestaat. De gevederde wortels groeien tot dertig centimeter onder water, maar de bladrozetten blijven minder dan vijftien centimeter hoog en vormen een lage mat over het wateroppervlak.

Waar kun je watersla kweken

Watersla bloeit in USDA zones 9 - 11. Het kan worden gekweekt in koudere klimaten met voldoende bescherming. Het ideale temperatuurbereik is 70 - 85 graden Fahrenheit, maar watersla kan overleven bij temperaturen zo laag als 50 graden.

Als je echter in een koudere omgeving tuiniert en je watersla jaar na jaar wilt laten groeien, moet je ze binnenshuis overwinteren in containers vol water, en ervoor zorgen dat de plek voldoende verlichting heeft. Plantlampen of een mix van warme en koele TL-buizen zijn hiervoor geschikt, en deze opstelling kan op een afgelegen plek in je huis worden weggestopt.

Watersla kun je ook gewoon ieder jaar kopen, net als elke andere jaarsla. Zorg er wel voor dat je hem uit je vijver ha alt voordat het koud wordt, anders blijf je het volgende jaar achter met een kleverige, natte puinhoop van dode waterslabladeren.

Waterslavariëteiten

Er zijn verschillende soorten watersla verkrijgbaar in tuincentra en winkels die aquariumplanten verkopen. Als ze per postorder worden gekocht, zien ze er in eerste instantie misschien niet zo goed uit. Laat ze in een kleine pot op een schaduwrijke plek recupereren voordat je ze toevoegt aan grotere arrangementen of visvijvers.

Er zijn een paar variëteiten beschikbaar met kleine verschillen in bladvorm, maar ze behoren allemaal tot de enkele soort Pistia stratiotes.

  • 'Ruffles' heeft licht gegolfde bladeren, zoals de naam al aangeeft.
  • 'Jurassic' kan zeer grote rozetten krijgen, maar de groei is langzamer.
  • 'Splash' heeft bonte bladeren, maar is zeldzamer dan andere soorten.
Waterslaplant
Waterslaplant

Watersla vermeerderen

Pistia plant zich veelvuldig voort door babyplanten te maken op de punt van uitlopers die uit bijna elke bladoksel komen. De kleine witte bloemen die uit de oksels van de bladeren in het midden van de rozet komen, hebben een enkel schutblad, net als de andere planten uit de Aronskelkfamilie. Elke bevruchte bloem groeit uit tot een enkele bes.

Verzorging van watersla

De verzorging van watersla is redelijk eenvoudig; Sterker nog, de truc is om het niet uit de hand te laten lopen.

  • Pistia kan alleen in kleine potten worden gekweekt of als onderdeel van een assortiment andere waterplanten in grotere kuipen. Ze geven de voorkeur aan rustige wateren en overbevolking; Door een drijvende ring toe te voegen, blijven ze bij elkaar en gelukkig in onrustige vijvers.
  • Ze doen het beter in de schaduw, maar bij te weinig licht worden de bladeren donkerder groen. Op een zeer zonnige locatie kunnen ze er gebleekt uitzien.
  • Als tropische planten hebben ze warmte nodig om goed te groeien. Koude winters zullen hen doden. Ze kunnen echter gemakkelijk binnenshuis bij een helder raam worden bewaard totdat het warme weer terugkeert. Ze kunnen worden overwinterd door ze in potten te planten die tot de rand gevuld zijn met water.
  • Bodemgrond is niet nodig voor de groei, maar ze hebben wel periodieke bemesting nodig om te kunnen gedijen. Bij gebrek aan adequate voeding worden er veel plantjes geproduceerd, maar de rozetten blijven klein. Plaats ze af en toe in een klein bakje met een uitgebalanceerde meststof om ze een boost te geven. Een beetje kaliumnitraat aan het water toevoegen is een andere optie.
  • Ze doen het goed in koi- en goudvisvijvers en verbruiken hun stikstofhoudende afval, maar moeten mogelijk in netmanden worden gekweekt als de vispopulatie te hoog is.

Toepassingen voor watersla

Watersla heeft veel toepassingen, en hoewel het technisch gezien eetbaar is, wordt deze plant meestal gebruikt als decoratieve en nuttige vijverplant.

  • Watersla voegt interessante kleur en textuur toe aan gemengde groepen in kuipen en vijvers.
  • Ze kunnen worden gebruikt in visvijvers, omdat ze voedsel en onderdak bieden. De hangende wortels bieden bescherming aan paai- en kleinere vissen.
  • Ze spelen een rol bij het voorkomen van algenbloei door de voedingsstoffen in het water te gebruiken.
  • Watersla is niet gerelateerd aan de sla die in salades wordt gebruikt. Jonge bladeren zijn eetbaar als ze worden gekookt, maar dit wordt niet sterk aanbevolen. Gekneusde verse bladeren kunnen jeuk veroorzaken vanwege de aanwezige calciumoxalaatkristallen.
Watersla
Watersla

Waterslaproblemen

Er zijn niet veel plagen of ziekten die watersla aantasten, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, waaronder de mogelijkheid dat de plant invasief wordt.

  • Vergeling van de bladeren kan het gevolg zijn van voedingstekorten en te veel blootstelling aan de zon.
  • Sommige waterslakken en vissen smullen van de wortels en bladeren, waardoor de planten volledig worden vernietigd.
  • Hun harige bladeren hebben een waterafstotend vermogen, maar het constante spatten van fonteinen en watervallen veroorzaakt rotting.
  • Ze bieden een toevluchtsoord voor muggenlarven; Mansonia-muggen zijn speciaal aangepast om in het wortelsysteem van watersla te leven.

Potentieel invasief (of illegaal!)

Watersla kan gemakkelijk invasief worden, wat tot een groot aantal problemen kan leiden.

  • Als Pistia ongecontroleerd mag groeien, kan het andere waterplanten verdringen. De ondergedompelde oxygenatorplanten in de vijver kunnen afsterven door gebrek aan zonlicht, en het dierenleven dat daarvan afhankelijk is, kan dit voorbeeld volgen.
  • Hun vruchtbare groei kan waterwegen verstikken, natuurlijke ecosystemen destabiliseren en inheemse planten en dieren vernietigen.
  • Het is in verschillende staten illegaal om watersla te telen. Koop of kweek het niet als u tuiniert in:

    • Alabama
    • Californië
    • Florida
    • Louisiana
    • Mississippi
    • Zuid-Carolina
    • Texas
    • Wisconsin

Gemakkelijk te kweken watersla

Watersla is gemakkelijk te kweken en een interessante toevoeging aan elke tuin, maar de groei moet onder controle worden gehouden door overtollige planten te verwijderen. Gooi watersla nooit weg in natuurlijke waterlichamen.

Aanbevolen: