Verwijdering van opgedroogde bloedvlekken: methoden die resultaten opleveren

Inhoudsopgave:

Verwijdering van opgedroogde bloedvlekken: methoden die resultaten opleveren
Verwijdering van opgedroogde bloedvlekken: methoden die resultaten opleveren
Anonim
Vrouwen houden een laken vast met menstruatiebloedvlekken
Vrouwen houden een laken vast met menstruatiebloedvlekken

Het verwijderen van opgedroogde bloedvlekken kan een uitdaging zijn, maar veel eenvoudige behandelingen en technieken kunnen u helpen deze roestkleurige vlekken uit kleding, beddengoed, stoffering, tapijt en andere stoffen te verwijderen. Hoewel een zeer oude, uitgeharde vlek wellicht onmogelijk te verwijderen is, kunnen zelfs opgedroogde bloedvlekken effectief worden verlicht met geduld en de juiste behandeling.

Gemakkelijke verwijdering van opgedroogde bloedvlekken

Hoewel een verse bloedvlek het gemakkelijkst te verwijderen is, is het niet onmogelijk om opgedroogde bloedvlekken te verwijderen. Probeer deze methode eens de volgende keer dat je opgedroogd bloed op een nieuwe witte broek ziet.

Materialen die je nodig hebt

Als het gaat om het verwijderen van opgedroogd bloed uit kleding, heb je het juiste gereedschap nodig om aan de slag te gaan. Plunder je schoonmaakkast en vind:

  • Vacuüm
  • Doek
  • Waterstofperoxide (dat ook kleurbloedingen uit kleding en bloed helpt verwijderen)
  • Wasmiddel
  • Witte azijn
  • Zuiveringszout
  • Dawn afwasmiddel

Opgedroogd bloed uit kleding en stoffen halen

Nu je je gereedschap bij de hand hebt, is het tijd om te kijken naar een trefzekere methode om opgedroogd bloed uit stoffen en kleding te verwijderen.

  1. Borstel of schraap voorzichtig eventueel gestold bloed weg dat niet stevig aan de stof is bevestigd.
  2. Spoel het gebied af met stromend koud water door de achterkant van de vlek om het bloed los te maken en op te lossen. Spoel niet door de bovenkant van de vlek, omdat hierdoor bloeddeeltjes dieper in de vezels van de stof kunnen dringen. Op stoffen oppervlakken die niet kunnen worden afgespoeld, dep het gebied met koud water.
  3. Laat de stof 10-60 minuten in koud water weken om zoveel mogelijk bloed op te lossen. Laat het aangetaste gebied alleen weken en als het water erg gekleurd wordt, vervang het dan door schoon water om verspreiding van de vlek te voorkomen.
  4. Spoel de stof af met waterstofperoxide of dep deze af met een doek of handdoek gedrenkt in peroxide om de resterende vlek op te lossen en te verwijderen. Bij milde vlekken kan dit effectief zijn bij het volledig verwijderen van de opgedroogde bloedvlek. (Houd er rekening mee dat waterstofperoxide bleekeffecten kan hebben. Vervang witte azijn op donkere stoffen.)
  5. Als het bloed niet volledig is verwijderd, behandel het bevlekte gebied dan met een mild bubbelbad of vloeibaar wasmiddel, en werk het voorzichtig in de vezels met een zachte tandenborstel. Vermijd harde schrobbewegingen die kwetsbare vezels kunnen scheuren of beschadigen.
  6. Spoel het bevlekte gebied af en controleer op eventuele resterende bloedvlekken. Herhaal indien nodig de vlekbehandeling totdat de vlek volledig is verwijderd.
  7. Was of reinig de stof volgens de instructies van de fabrikant.

Deze techniek zou effectief moeten zijn voor het verwijderen van de meeste opgedroogde bloedvlekken, maar het herhalen van de behandeling of langer weken kan nodig zijn voor diepere, sterkere vlekken.

Snelle manieren om gedroogd bloed uit tapijt en meubilair te halen

Als het gaat om opgedroogd bloed op je tapijt, moet je wat creatiever worden, want je kunt het niet zomaar in de was gooien.

  1. Op vloerbedekking of stoffering kan herhaaldelijk stofzuigen het losse, opgedroogde bloed helpen verwijderen.
  2. Maak een doek nat met warm water en dep het bloed af om zoveel mogelijk te verwijderen.
  3. Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng dit aan op het nog bevlekte gebied.
  4. Laat het 5-10 minuten zitten.
  5. Spuit de baking soda met pure witte azijn en laat het borrelen.
  6. Dep het mengsel op en bevlek het met een schone witte doek.
  7. Herhaal indien nodig totdat de vlek verdwenen is.

Voor lichtgekleurde tapijten kun je proberen waterstofperoxide aan de vlek toe te voegen. Dit maakt donkere tapijten echter lichter.

Reinigingsmiddel op tapijt
Reinigingsmiddel op tapijt

Eenvoudige methoden voor bloedverwijdering uit matrassen

Als je ooit 's nachts een bloedneus hebt gehad, weet je hoe vervelend opgedroogde bloedvlekken kunnen zijn. Nooit bang zijn; je kunt je matras ook schoonmaken.

  1. Stoom de matras herhaaldelijk af om zoveel mogelijk opgedroogde bloedresten te verwijderen.
  2. Maak een mix van zuiveringszout en Dawn.
  3. Breng het aan op de matras.
  4. Laat het zitten totdat de baking soda volledig is opgedroogd.
  5. Zuig de baking soda op.
  6. Als er vlekken achterblijven, breng dan waterstofperoxide aan.
  7. Laat het 10 minuten of langer zitten.
  8. Deppen met een schone doek.

Voor donkere matrassen kun je witte azijn gebruiken in plaats van waterstofperoxide om verbleken te voorkomen.

Hoe oude bloedvlekken in een handomdraai uit schoenen te verwijderen

Een andere plek waar je een opgedroogde bloedvlek kunt krijgen die duidelijk zichtbaar is, zijn je schoenen. Dit eruit krijgen kan vrij eenvoudig zijn.

  1. Bevochtig een doek met water en afwasmiddel en dep de vlek weg.
  2. Als de vlek zich in de stof heeft vastgezet, kunt u waterstofperoxide of witte azijn gebruiken om de vlek los te maken en uit te vegen met een schone, natte doek.

Tips voor het verwijderen van bloedvlekken

Geduld is de sleutel bij het verwijderen van opgedroogde bloedvlekken. Probeer eerst de eenvoudigste reinigingstechnieken en kies indien nodig voor uitgebreidere maatregelen. Om uw stoffen te sparen en tegelijkertijd bloedvlekken te verwijderen:

  • Behandel de vlek zo snel mogelijk voordat deze de kans krijgt om permanent in te trekken.
  • Vermijd het gebruik van heet water of een hittebehandeling op bloedvlekken. Warmte zal de vlek harden, waardoor deze onmogelijk te verwijderen is.
  • Werk vanaf de buitenranden van de vlek naar de binnenkant om te voorkomen dat de vlek per ongeluk naar een groter gebied wordt verspreid.
  • Voor hardnekkige bloedvlekken op tapijt of stoffering kun je een enzymatische reiniger gebruiken om de vlek los te maken.

Waarom zijn bloedvlekken moeilijk te verwijderen?

De reden dat bloedvlekken zo moeilijk te verwijderen zijn, is vanwege het stollingsmechanisme. De hemoglobine in het bloed en andere stollingsfactoren zorgen ervoor dat het stolt en snel aan elkaar bindt wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, waardoor het effectief wordt gebonden aan het oppervlak waarop het wordt gemorst, inclusief stoffen. Hoewel dat stollingsvermogen ideaal is voor het genezen van verwondingen, maakt het het verwijderen van vlekken een grotere uitdaging.

Bloed snel wegbrengen

De hemoglobine in het bloed is uitstekend voor de stolling, maar niet zo goed als het om de knieën van je favoriete jeans gaat. Daarom kan het een redder in nood zijn als u weet hoe u opgedroogd bloed moet verwijderen, of in dit geval een broekspaarder. Houd er rekening mee dat u het gebied eerst moet testen om er zeker van te zijn dat het materiaal bij geen enkele verwijderingsmethode wordt beschadigd. Nu je weet hoe je opgedroogd bloed uit je kleding en tapijt kunt krijgen, is het tijd om die vlek voorgoed uit te roeien.

Aanbevolen: