Geschiedenis van de Chinese ijzeren Boeddha

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van de Chinese ijzeren Boeddha
Geschiedenis van de Chinese ijzeren Boeddha
Anonim
Boeddha in een klooster in Hong Kong
Boeddha in een klooster in Hong Kong

De geschiedenis van de Chinese ijzeren Boeddha dateert van na de migratie van de boeddhistische religie naar het oude China. IJzeren Boeddha's spelen een interessante rol in de Chinese overtuigingen en spiritualiteit. Voor een boeddhist is het ijzeren Boeddhabeeld typisch het middelpunt van een altaar. In feng shui wordt aangenomen dat een ijzeren Boeddha de stroom van chi zal vergroten waar deze is vastgelegd, en voorspoed en groot fortuin zal brengen aan degenen in huis of in de tempel.

IJzeren Boeddha's waren bedekt met goud

Crafters werpen een ijzeren Boeddha uit een mal in verschillende afbeeldingen van de Boeddha tijdens zijn stadia van verlichting. Nadat het gietstuk was afgekoeld, verguldden de ambachtslieden de ijzeren Boeddha in goud of brons. Tijdens het bewind van keizer Wu ontdeden soldaten de gouden ijzeren Boeddhabeelden van hun goud en verpletterden de ijzeren overblijfselen. Vervolgens smolten ze het goud en bewaarden het in de staatskas. De inspanningen om het boeddhisme uit de Chinese cultuur uit te roeien stopten niet bij het beschadigen van ijzeren Boeddhabeelden of het afbreken van tempels. De boeddhistische monniken en nonnen onder de veertig jaar werden uit hun ambt gezet en teruggestuurd naar de bevolking, niet als heilige mannen en vrouwen, maar als gemiddelde arbeiders. Het was geen gemakkelijke overgang voor mensen die toegewijd waren aan een niet-materieel leven. In deze campagne tegen het boeddhisme werden slechts een handvol boeddhistische instellingen en tempels gespaard.

Goud vergulde ijzeren Boeddha
Goud vergulde ijzeren Boeddha

Tempels met de ijzeren Boeddha

Alle Boeddhatempels herbergen Boeddhabeelden. De meesten hebben minstens één ijzeren Boeddha. Sommige boeddhistische tempels in China hebben antieke ijzeren Boeddha's.

Kaiyuan-tempel

De tempel is gebouwd in 685 en beslaat 78.000 vierkante meter. Het werd in 1983 aangewezen als een belangrijke nationale tempel. De grootste ijzeren Boeddha in China, de Vairochana Boeddha, is verankerd binnen de tempelmuren. Vairochana betekent schitterende en lichtgevende zon en deze afbeelding van Boeddha wordt beschouwd als de personificatie van wijsheid en Boeddha als de ultieme leraar.

IJzeren Boeddhatempel

Deze tempel heette oorspronkelijk de Baoguo-tempel en stond ook bekend als het IJzeren Boeddhaklooster. Het werd gesticht in het begin van de 13e eeuw. De tempel is genoemd ter ere van de grote ijzeren Boeddha die werd gegoten tijdens de Ming-dynastie.

Nengren-tempel

De Nengren-tempel werd voor het eerst gebouwd tijdens de Zuidelijke Dynastie (420 - 589) en bevindt zich in het centrum van de stad Jiujiang, in de provincie Jiangxi. Het is een van de meest beschermde tempels in China. Het herbergt een ijzeren Boeddhabeeld, zittend op de Stenen Boot, een grote gebeeldhouwde steen. De legende beweert dat tijdens de Song-dynastie (960-1279) een monnik een droom had over een ijzeren Boeddha die de stenen boot over de rivier bracht. De ijzeren Boeddha werd later vernietigd en toen hij uiteindelijk werd vervangen, werd een betonnen Boeddhabeeld gebruikt in plaats van een andere ijzeren Boeddha.

De Puxian-tempel

De Puxian-tempel is door de eeuwen heen vele malen afgebrand en werd altijd herbouwd. Er zijn drieduizend ijzeren Boeddha's in de tempel.

Verhaal van de ijzeren Boeddha

Ten zuiden van Kiang-hia ligt het klooster van de IJzeren Boeddha. Volgens de legende was er in de tijd van de Teang-dynastie een soort spin die rood en wit was en die kon veranderen in betoverende vrouwen die de lokale mannen verleidden. De IJzeren Boeddha werd gegoten in een poging de demonenspinnen uit te drijven, omdat men gelooft dat ijzer demonische geesten afstoot.

Plaats je ijzeren Boeddha in de tuin.
Plaats je ijzeren Boeddha in de tuin.

Voeg een ijzeren Boeddha toe aan je tuin of huis

IJzeren Boeddha kan als een magneet werken en goede chi-energie aantrekken. Probeer dit krachtige feng shui-element in de momenteel meest veelbelovende sector van uw tuin of huis te plaatsen. Dit is doorgaans de noordelijke sector van uw tuin; U moet echter de analyse van de vliegende sterren voor uw huis raadplegen voordat u het beeld plaatst. IJzer is een metaal en zal overal waterelementen aantrekken. Het noorden is doorgaans de beste plaats voor een metalen voorwerp, maar soms dicteren de vliegende sterren een atypisch element; zoals in 2002, toen hout het geneesmiddel was voor ongunstige vliegende sterren in de noordelijke sector.

Bij het kiezen van een ijzeren Boeddha kun je kiezen voor een geschilderde, een vergulde of een effen. Als je een gewone ijzeren Boeddha kiest, kun je het natuurlijke patinaproces laten verouderen.

Een ijzeren Boeddha kopen

Je kunt antieke ijzeren Boeddha's of moderne afbeeldingen kopen voor je tuin of huis.

  • Gietijzeren Boeddha met bladgoudverf
  • Grote antieke selectie ijzeren Boeddha's
  • Meditatie ijzeren Boeddha

Je ijzeren Boeddha selecteren

Je kunt de geschiedenis van de Chinese ijzeren Boeddha eren door een replica of antiek voor je huis te kiezen.

Aanbevolen: