Chinese waaierdans

Inhoudsopgave:

Chinese waaierdans
Chinese waaierdans
Anonim
Fan dans
Fan dans

De traditionele Chinese waaierdans maakt al meer dan tweeduizend jaar deel uit van het Chinese erfgoed. De waaierdans wordt beschouwd als een oude vorm van volksdans en dient verschillende doeleinden. De fandans staat hoog aangeschreven bij de Chinezen.

Doelen van de Chinese Fandans

De Chinese waaierdans speelt een paar verschillende rollen in China. Ten eerste wordt het gebruikt om verhalen en tradities van de Chinese cultuur door te geven. Zowel toeristen als jongere Chinese generaties leren via de waaierdans klassieke verhalen en overleveringen over het Chinese verleden. Dit is de reden waarom je fandansers vaak kunt zien op festivals, theatervoorstellingen en andere evenementen in tentoonstellingsstijl, waar de artiesten hun rijke wortels in de geschiedenis kunnen promoten.

Fandansen dient ook als entertainment. Waaiers worden gebruikt als rekwisieten en vormen een aanvulling op felgekleurde kostuums voor een opvallend bewegingsspektakel. Ten slotte dient het Chinese waaierdansen als oefening, maar ook als oefening in discipline voor de deelnemers. Net als veel andere dansvormen vereist de choreografie die gepaard gaat met waaierdansen fysieke fitheid en het vermogen om routines te onthouden. Verantwoordelijk genoeg zijn om regelmatig repetities en optredens bij te wonen is een andere vorm van persoonlijke discipline. Dit kan een manier zijn voor jonge Chinese dansers om hun lichaam en geest te verrijken met een activiteit die zowel persoonlijk als cultureel iets voor hen betekent.

Geschiedenis

De oorsprong van de fandans vindt zijn oorsprong in de Han-dynastie, die dateert van rond 200 na Christus. De Han-dynastie was de eerste die de kunsten waardeerde en in stand hield, wat waarschijnlijk de reden is dat fan-dansen vandaag de dag nog steeds voortduurt. Door de unieke plaatsing in de geschiedenis kon het aan generaties worden doorgegeven, waardoor het meer een familiale traditie werd dan een studiogerichte dansstijl.

Historisch gezien werd de fandans op twee manieren gecategoriseerd: civiel en militair. De meesten die een fandansoptreden bijwonen, kijken naar de civiele vorm. Dit is gedetailleerd en sierlijk en lijkt qua tempo en vorm op ballet, waarbij waaiers en andere rekwisieten zoals gevederde spandoeken worden gebruikt om de schoonheid van het dansen te accentueren. Het op militairen gebaseerde fandansen maakt zelfs helemaal geen gebruik van fans, maar heeft eerder het voorbeeld overgenomen van het civiele fandansen door gecoördineerde groepsbewegingen te gebruiken voor militaire oefeningen en tentoonstellingen. Soms zie je militaire leden tentoongesteld, die hun wapens op dezelfde manier gebruiken als civiele artiesten fans gebruiken, en dezelfde bewegingen simuleren in een meer rigide en gezaghebbende stijl.

Kostuums

Fan-danskostuums kunnen variëren van traditionele Chinese kleding tot kleurrijke lyrische jurken die je bij elk danswinkelhuis kunt vinden. Omdat fandansen wordt gebruikt voor het vertellen van verhalen, worden de kostuums vaak gekozen als onderdeel van het verhaal dat wordt verteld. Sommige dansers zijn misschien gekleed in individuele kostuums om het verhaal verder te helpen, maar in de meeste gevallen zijn fandansers op dezelfde manier gekleed in een bijpassend kostuum.

De waaiers worden gebruikt om de bewegingen en kostuums van de dansers te accentueren. Fans zorgen ervoor dat ledematen er langer en kwetsbaarder uitzien; bovendien vestigen de fans meer aandacht op de choreografie en voegen ze een schoonheid toe die niet kan worden gedupliceerd door meer gemoderniseerde dansvormen. De waaiers kunnen ook worden gebruikt als rekwisieten om alles uit te beelden, van een voedselmand tot een begraven schat. Het zijn ook zelden eenvoudige papieren waaiers, maar ze zijn eerder verfraaid met veren, juwelen, bamboe of andere inheemse decoraties om het algehele effect te versterken.

Chinese dansen leren

Veel Chinese fandansers leren het vak van oudere vrienden of familieleden, of als onderdeel van hun schoolcurriculum. Er zijn ook fandansgroepen die optreden voor toeristen, en deze hanteren een meer formele studiobenadering voor hun producties. Als westerling kun je fandansen leren door een plaatselijk festival of ander evenement te bezoeken waar fandansers op de entertainmentlijst staan. Vaak bieden ze een gratis les aan voor het publiek, en iedereen die een paar stappen wil uitproberen, kan dat doen. Soms kun je ook fandansteams en -lessen vinden in de Verenigde Staten, vooral in steden met een Chinatown-district of een ander cultureel erfgoedcentrum waar de Chinese cultuur wordt gevierd. Ongeacht hoe je waaierdansen leert, de kunstzinnigheid van de oefening zal zeker indruk maken.

Aanbevolen: