Planten die gedijen in zandgrond

Inhoudsopgave:

Planten die gedijen in zandgrond
Planten die gedijen in zandgrond
Anonim
lavendel in zandgrond
lavendel in zandgrond

Zandgrond heeft zijn voordelen. Het draineert goed, is gemakkelijk in te graven en warmt in het voorjaar sneller op dan kleigronden, wat betekent dat planten eerder beginnen te groeien - maar er zijn minder soorten aan aangepast vergeleken met andere grondsoorten. Zandgrond is in de natuur relatief ongebruikelijk en heeft een aantal duidelijke nadelen: het houdt water en voedingsstoffen niet lang vast.

Bodembedekkers en vaste planten

Plant een bodembedekker of vaste plant om het onderhoud gemakkelijk te maken.

Lavendel

Lavendel is moeilijk om niet van te houden. Het komt oorspronkelijk uit de droge, rotsachtige heuvels van het Middellandse-Zeegebied en is niet alleen tolerant ten opzichte van zandgrond, maar vereist ook de uitstekende drainage die zandgronden bieden. Plant hem in de volle zon en geef hem net genoeg water om de wortels te laten wortelen. Lavendel is vooral effectief in lange rijen die gebruikt kunnen worden als lage tuinborder.

Artemisia

Deze laagblijvende vaste planten hebben het grijze blad dat kenmerkend is voor veel van de meest droogtetolerante planten. De bladeren zijn fijn gesneden en voelen ongelooflijk zacht aan; als je er tegenaan strijkt komt er een heerlijke geur vrij. Artemisia's zijn in de eerste plaats een bladplant, omdat de bloemen van de meeste soorten onopvallend zijn, maar ze voegen een unieke textuur en kleur toe aan vaste plantenborders of kunnen massaal als bodembedekker worden gebruikt.

Artemisia-bladeren
Artemisia-bladeren

Rozemarijn

Rozemarijn is een ander bekend kruid dat gedijt in droge zandgrond. Als hij eenmaal is gevestigd, heeft hij nooit meer water nodig en hij bloeit in de late winter, wanneer de meeste andere planten nog ontwaken uit de rustperiode. Probeer een van de uitgestrekte soorten, zoals Lockwood de Forest of Irene, voor gebruik als grootschalige bodembedekker in zandgrond.

Rozemarijnplant
Rozemarijnplant

Sedum

Er is tegenwoordig een ongelooflijke diversiteit aan sedums verkrijgbaar in kwekerijen. Het zijn vetplanten, dus van nature aangepast aan droge zandgrond. De meeste zijn kleine bodembedekkers die geweldige rotstuinplanten zijn. Er is ook een grotere variëteit genaamd Autumn Joy, die een goede keuze is vanwege de extreem late bloei.

Sedum bodembedekker
Sedum bodembedekker

Eenjarigen en bloembollen

Wonen in een zandgebied betekent niet dat je kleurrijke planten in je tuin moet opofferen.

Salvia

Jaarlijkse salvia's voegen een sterke kleur toe aan zomerbloembedden - karmozijnrode, dieppaarse en elektrisch blauwe tinten zijn allemaal beschikbaar. Ze groeien snel tot een of twee voet hoog, afhankelijk van de variëteit. De bloemen duren weken, maar zodra ze vervagen, knipt u ze terug en bloeien ze opnieuw tot de eerste nachtvorst van de herfst. Ze zijn relatief droogtetolerant voor een eenjarige perkplant en worden aanbeden door kolibries.

Salvia
Salvia

Gigantische Allium

Reuze Allium Pompons
Reuze Allium Pompons

Lieve Alyssum

Deze perkplant is dol op vlinders en ruikt naar honing. Hij groeit op zandgrond en zal zich waarschijnlijk in scheuren in de oprit zaaien, waardoor het harde, hete beton kleur krijgt. Zoet alyssum vormt een lage mat van 10 tot 15 centimeter lang en spreidt zich uit tot 60 cm breed. Er zijn roze, paarse en witte varianten beschikbaar.

Witte Alyssum
Witte Alyssum

Heesters

Heesters zijn uitstekende keuzes voor privacy, en bloeiende soorten vormen een prachtige aanvulling op elke tuin op zandgrond.

Vlinderstruik

Vlinders komen massaal naar de langwerpige paarse bloemkegels van deze rechtopstaande bladverliezende struik. Vlinderstruik past zich aan de meeste grondsoorten aan, inclusief zandige grondsoorten. Er zijn ook wit- en rozebloemige variëteiten beschikbaar.

vlinderstruik in bloei
vlinderstruik in bloei

Siberische Erwtenstruik

Dit is waarschijnlijk een van de meest winterharde planten ter wereld. Zoals je uit de naam kunt afleiden, is hij extreem koudtolerant, maar hij verdraagt ook lichte zandgronden. Siberische erwtenstruik wordt 10 tot 20 voet lang en 5 tot 10 voet breed, afhankelijk van de variëteit. Het is bladverliezend en vormt midden in de zomer een oogverblindend geheel met zijn felgele bloemen.

Siberische Erwtenstruik
Siberische Erwtenstruik

Roos van Sharon

Een probleemloze plant voor zware omstandigheden. Roos van Sharon produceert in de late zomer hibiscusachtige bloemen van vijf tot tien centimeter. Roze, paars en wit zijn de meest voorkomende kleuren. Zorg ervoor dat u op zandgrond voldoende water geeft om een weelderige groei te ondersteunen en een overvloedige bloei te stimuleren.

Roos van Sharon
Roos van Sharon

Bomen

Bomen zijn een belangrijk aandachtspunt voor veel huiseigenaren, ongeacht het bodemtype.

Zijdeboom

Deze snelgroeiende bladverliezende boom, ook bekend als mimosa, is een van de beste voor zandgronden. Hij wordt doorgaans zo'n 9 meter hoog, wat niet helemaal is wat normaal gesproken als een schaduwboom wordt beschouwd, maar hij biedt wel wat schaduw en het duurt geen tientallen jaren voordat hij volwassen is.

Perzische Zijdeboom
Perzische Zijdeboom

Zwarte sprinkhaan

Dit is een hoge, rechtopstaande hardhouten boom die ook ongewoon snel groeit, zelfs in zandgrond. Geurige witte bloemtrossen komen in het vroege voorjaar uit de kale takken, gevolgd door fijn gesneden blad en vervolgens decoratieve zaaddozen in de herfst. Purple Robe is een populaire variëteit met magenta bloemen, in plaats van het typische wit.

Zwarte sprinkhaanboom
Zwarte sprinkhaanboom

Eucalyptus

Alle soorten eucalyptus komen uit Australië, een continent met een onevenredige hoeveelheid zandgrond. Er zijn talloze variëteiten, maar de meeste zijn enorme, snelgroeiende schaduwbomen, waarvan sommige wel 50 meter hoog kunnen worden. Ze zijn groenblijvend en verspreiden een aangename wintergroenachtige geur uit de bladeren.

Eucalyptusboom
Eucalyptusboom

Zandige bodemteeltgebieden

Een plant die is aangepast aan zandgrond is een plant die is aangepast aan droogte en onvruchtbare grond. Kustgebieden en woestijnen hebben vaak zandgrond en er zijn verspreid over het hele land plekken waar oude mariene afzettingen de onderliggende geologie vormen, wat resulteert in zandige omstandigheden aan de oppervlakte. Bergachtige gebieden hebben vaak arme, rotsachtige grond met vergelijkbare kenmerken, dus zandgrondplanten kunnen in deze gebieden vaak ook worden gekweekt, zolang ze maar zijn aangepast aan de koude temperaturen die typisch zijn voor bergachtige omgevingen.

Juiste plant, juiste plaats

De sleutel tot succes bij tuinieren is het afstemmen van de kenmerken van uw perceel op de planten die daar willen groeien. Als het om zandgrond gaat, zijn de mogelijkheden enigszins beperkt, maar toch is er keuze genoeg. Omdat ze bepaalde fysiologische eigenschappen delen waardoor ze zich aanpassen aan zandgrond, zien deze planten er ook goed uit samen in het landschap.

Aanbevolen: