11 planten-supersterren voor koud weer die gedijen in koude winters

Inhoudsopgave:

11 planten-supersterren voor koud weer die gedijen in koude winters
11 planten-supersterren voor koud weer die gedijen in koude winters
Anonim

Deze winterharde planten overleven niet alleen de kou, maar voegen ook prachtige kleuren en groen toe aan uw wintertuin.

Tak van jeneverbessen met vorst
Tak van jeneverbessen met vorst

De winter heeft zijn eigen schoonheid, maar staat niet bepaald bekend om zijn weelderige groen en prachtige bloemen. Toch kun je wat plantenmagie naar je wintertuin brengen met winterharde planten die overleven - en zelfs gedijen - in koude winteromstandigheden.

De beste planten voor koud weer blijven het hele jaar groen of geven een prachtige show als de temperaturen superlaag zijn. Als je wat bloemige schoonheid of prachtig gebladerte aan je winterlandschap wilt toevoegen, zijn deze ultrabestendige supersterren voor koud weer precies wat je zoekt.

Lelietje-van-dalen

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)
Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is winterhard in USDA-zones 2-9, waardoor het een echte superster is onder planten bij koud weer. Deze plant produceert prachtige en geurige roze of witte bloemen in het vroege voorjaar, wanneer het in de meeste gebieden nog behoorlijk koud is buiten.

Moet weten

Lelietje-van-dalen is zeer giftig voor dieren en mensen, dus plant het uit de buurt van gebieden waar huisdieren of kinderen ermee in contact kunnen komen.

Bog Rosemary

Andromeda polifolia. Plant bloemen van dichtbij
Andromeda polifolia. Plant bloemen van dichtbij

Ook winterhard in USDA-zones 2-9, moerasrozemarijn (Andromeda polifolia) is een compacte groenblijvende struik die - ondanks zijn kruidige naam - niet eetbaar is (en niet echt rozemarijn is). Het is ideaal voor regentuinen en andere drassige gebieden. Het heeft witachtig roze bloemen in de lente.

Moet weten

Het blad van de moerasrozemarijn lijkt op echte rozemarijn, maar bevat andromedotoxine, wat giftig is. Plant moerasrozemarijn uit de buurt van keukenkruiden, zodat je de een niet met de ander verwart.

Lacinato Boerenkool

Lacinato boerenkoolplant
Lacinato boerenkoolplant

Wat is winterhard in zones 2 - 11, mooi en eetbaar? Het is lacinato boerenkool, oftewel dinosauruskool. Een gevestigde dinosauruskoolplant kan temperaturen van enkele cijfers overleven - of zelfs lager in een koud klimaat. Alle boerenkoolplanten zijn winterharde biënnales; dinosauruskool is een van de meest koudetolerante.

Snel feit

Lacinato boerenkool kan verschillende namen hebben, waaronder zwarte boerenkool, Toscaanse boerenkool, dinosauruskool, cavolo nero en Toscana boerenkool. Het is allemaal hetzelfde spul, dus welke naam het ook draagt, het zal winterhard zijn in je wintertuin en eetbaar als je het oogst.

Zwitserse snijbiet

Close-up van snijbietbladeren die in de tuin groeien
Close-up van snijbietbladeren die in de tuin groeien

Snijbiet is niet zo winterhard als boerenkool, maar komt er wel dichtbij. Deze plant groeit jaarlijks in USDA-zones 2-11 en is winterhard als tweejaarlijks in zones 6-11. Hij overleeft – en blijft eetbaar – bij temperaturen zo laag als 15 graden. Met behulp van een koude frame of andere gewasbedekking kun je deze vorstbestendige plant misschien aan de gang houden als het buiten nog kouder is.

Snel feit

De kleurrijke stengels van snijbiet voegen niet alleen schoonheid toe aan uw wintertuin, maar geven ook een hint over de oorsprong van de plant. Snijbiet is een afstammeling van wilde bietenplanten uit Noord-Afrika en Europa, de zogenaamde zeebieten. Het is dus waarschijnlijk geen verrassing dat het een classificatie (Beta vulgaris) deelt met tuinbieten die in Noord-Amerika worden geteeld.

Narcissen

Narcissus pseudonarcissus culitvar (Amaryllidaceae)
Narcissus pseudonarcissus culitvar (Amaryllidaceae)

Narcissen (Narcissus pseudonarcissus) zijn winterharde USDA-zones 3-8. Deze supervroege bloeiers bloeien in de late winter en het vroege voorjaar. Geel is de meest voorkomende kleur, maar ze zijn ook verkrijgbaar in witte, roze, oranje en pasteltinten.

Snelle tip

Als je besluit je narcissen te knippen en in een vaas te zetten, plaats ze dan niet in een boeket met andere bloemen. Afgesneden narcisstelen laten latex vrij in het water, wat de levensduur van de andere bloemen in het arrangement verkort. Als je narcissen in een bloemstuk wilt opnemen, zet ze dan 6 tot 12 uur in een vaas met koud water en voeg ze vervolgens toe aan een nieuwe vaas met vers water en andere bloemen.

Krokus

Tapijt van paarse krokussen op bergweide
Tapijt van paarse krokussen op bergweide

Ook winterhard in USDA-zones 3-8, krokus (Crocus sativus) is een superster onder de bollen die bloeien bij koud weer. Deze plant produceert prachtige bloemen in de late winter en het vroege voorjaar. Er zijn gele, crème, witte en paarse varianten.

Snelle tip

In de late winter zie je vaak krokusbloemen door de sneeuw gluren. Niet alleen is de sneeuw niet schadelijk voor de winterharde krokus, maar de planten hebben ook kou nodig om te gedijen. Als je in Zone 9 woont, kun je nog steeds krokussen kweken. Je hoeft de knollen alleen maar ongeveer vier maanden in de koelkast te plaatsen voordat je ze in de lente gaat planten. In superkoude gebieden (zones 3 en 4) plant u de knollen ongeveer tien centimeter diep (of vijf centimeter diep in andere zones), waardoor ze tegen extreme kou worden beschermd.

Viooltjes

Viooltje (Altviool x wittrockiana)
Viooltje (Altviool x wittrockiana)

Viooltjes (Altviool x) zijn winterhard in zones 3-8. Ze kunnen de hele winter bloeien in USDA zones 7 en 8. In koudere gebieden waar ze winterhard zijn, kunnen harde bevriezingen ze tijdelijk terugdringen. Maar ze zullen weer bloeien als de omstandigheden minder koud zijn.

Snel feit

Viooltjes zijn eetbare bloemen. Ze geven levendige kleuren aan salades, versieren gebak prachtig en vormen verleidelijke garnituren voor eten en drinken. Stel je voor dat botersla een licht bloemige smaak had. Zo smaken viooltjes.

Glorie-van-de-Sneeuw

Chionodoxa
Chionodoxa

Glory-of-the-snow (Chionodoxa) is winterhard in USDA-zones 3-9. Het is meestal een van de eerste bloembollen die in de lente bloeien, dus het is niet ongebruikelijk om de blauwe, lila, roze of witte bloemen uit de sneeuw te zien steken.

Snel feit

Glorie-van-de-sneeuw (Chionodoxa) kan ook sneeuwglorie, violette schoonheid, Lucille's glorie-van-de-sneeuw of glorie-in-de-sneeuw worden genoemd. Soms worden de bollen gelabeld met Chionodoxa gigantea of Scilla luciliae. Zoek een van deze namen als je wilt dat deze schoonheden in de late winter door de sneeuw in je tuin prikken.

Mos Phlox

Phlox subulata Mosflox
Phlox subulata Mosflox

Ook winterhard in USDA zones 3-9, mosphlox (Phlox subulata) is een meerjarige groenblijvende bodembedekker met kort naaldachtig blad. Deze plant verspreidt zich als een stekelige mat en bloeit met paarse, roze of witte bloemen vanaf het vroege voorjaar tot de hitte van de zomer begint.

Snel feit

Misschien vind je ook mosflox die kruipende phlox of mosroze wordt genoemd. Ze zijn groenblijvend in de winter, en als de bloemen in het vroege voorjaar bloeien, trekken ze bestuivers aan, zoals bijen en vlinders.

Kruipende jeneverbes

Takken van Juniperus horizontaleis of kruipende jeneverbes cultivar Blue Chip op pijnboomschorsmulch
Takken van Juniperus horizontaleis of kruipende jeneverbes cultivar Blue Chip op pijnboomschorsmulch

Als je op zoek bent naar een extreem vorstbestendige groenblijvende struik, is de kruipende jeneverbes (Juniperus horizontaleis) een goede keuze. Het is winterhard in zones 3-9. Hij blijft minder dan 60 cm hoog en kan zich tot 3 meter breed verspreiden (vandaar het woord kruipend in de gewone naam).

Handige hack

Kruipende jeneverbes is redelijk zouttolerant, dus het is een geweldige bodembedekker om te planten langs de looppaden die je bestrooit met zout tijdens ijs en sneeuw.

Ivy-Leaved Cyclamen

klimopbladige cyclaam (Cyclamen hederifolium)
klimopbladige cyclaam (Cyclamen hederifolium)

Hardy in zones 5-9, klimopbladige cyclamen (Cyclamen hederifolium) is de meest koude winterharde van alle Cyclamenplanten. Hij bloeit tussen september en november en behoudt vervolgens zijn prachtige blad gedurende de winter en het grootste deel van de lente.

Moet weten

Alle delen van klimopbladige cyclamen bevatten saponine, wat giftig is voor huisdieren. Plant uit de buurt van huisdiergebieden in uw tuin.

Hoe je planten kiest die echt gedijen bij koud weer

Als je op zoek bent naar planten die gedijen bij koud weer, is het belangrijk om te beseffen dat je niet alleen op zoek bent naar planten die de winter bij jou in de buurt overleven. Veel vaste planten die als winterhard voor een bepaald gebied worden beschouwd, blijven niet groen of bloeien niet als de temperatuur koud is.

Vaste planten zoals echinacea, bijenbalsem, hosta's en vele andere sterven bijvoorbeeld volledig af als het vriest, en groeien dan weer terug in de lente. In de winter zijn ze niet zichtbaar. Ze kunnen zeker een goede aanvulling zijn op een tuin, maar ze geven geen kleur tijdens de koudste maanden.

Als het je doel is om kleur toe te voegen aan je tuin als het buiten vriest, kies je in plaats van alleen maar te zoeken naar planten die niet afsterven in de winter, groenblijvende planten die winterhard zijn in jouw regio of eenjarige, tweejarige of meerjarige planten planten of bollen die in de winter bloeien en/of bladeren vertonen.

Maak van je tuin een winterwonderland

De hierboven genoemde planten zijn echte supersterren bij koud weer; ze zorgen allemaal voor groen en/of bloei als de temperaturen te koud zijn voor de meeste andere planten. Ze zijn wat u nodig heeft als het uw doel is om zichtbaar leven en schoonheid toe te voegen aan uw winterlandschap.

Aanbevolen: