Zonnebloemen kweken en oogsten

Inhoudsopgave:

Zonnebloemen kweken en oogsten
Zonnebloemen kweken en oogsten
Anonim
Gouden zonnebloemen
Gouden zonnebloemen

Zonnebloemen zijn een iconisch symbool van de nazomer en de gouden herfstdagen die komen gaan, en het kweken en oogsten ervan is een leuk project voor zowel kinderen als volwassenen. Ontdek wanneer je ze moet planten en hoe je kunt zien wanneer ze volwassen genoeg zijn om hun gezonde, heerlijke zaden te oogsten.

Zonnebloemen kweken

Zonnebloemen (Helianthus annus) komen uit Noord-Amerika en zijn dus bij uitstek geschikt voor de Amerikaanse tuin. Ze zijn niet erg kieskeurig als het om de grond gaat, maar ze hebben wel voldoende zonovergoten, warme dagen nodig om te gedijen en hun geweldige bloemen te laten groeien.

Zaden planten

Zonnebloemen zijn relatief eenvoudig te kweken. Voor het beste resultaat koopt u verse zonnebloempitten bij uw plaatselijke tuincentrum. Als je een vliegende start wilt maken, plant de zaden dan in turfpotten in het vroege tot midden van de lente en bewaar ze binnen tot alle dreiging van vorst voorbij is.

Als je ze liever direct buiten plant:

  • Kies een locatie met goed doorlatende grond en zaai de zaden in de late lente en vroege zomer direct in de grond.
  • Plant zaden ongeveer 2,5 cm diep in de grond.
  • Meng compost door de grond vóór het planten, of voeg na het planten een laagje compost toe.
  • Geef dagelijks water totdat de zaden ontkiemen.
  • Vanaf dat moment hebben je planten ongeveer een centimeter regen per week nodig. Plan indien nodig om aan te vullen door water te geven.
Zonnebloemzaailingen ontkiemen
Zonnebloemzaailingen ontkiemen

Zaden en zaailingen beschermen

Veel beestjes genieten van een smakelijk tussendoortje met zonnebloemzaailingen, en ze graven zelfs de zaden op. Eekhoorns, eekhoorns, konijnen en muizen jagen allemaal op nieuw geplante zonnebloempitten of knabbelen aan de opkomende zaailingen. Zonnebloemen kunnen ook insecten aantrekken, met name sprinkhanen. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat ze de zonnebloemplanten zullen doden, kunnen ze wel grote gaten in de bladeren achterlaten. Het is dus verstandig om een beschermhoes rond de nieuw opkomende zaailing te plaatsen.

Om mouwen te maken:

  • Koop een pakje papieren bekertjes.
  • Knip voorzichtig rond de onderkant van elk kopje totdat je het kunt verwijderen.
  • Gooi de basis weg en schuif een kopje over elke zaailing.

Zonnebloemen oogsten

Tijdens de lange, lome zomermaanden zullen de zonnebloemen tot hun volledige hoogte groeien. Zonnebloemen zijn er in een verbazingwekkende reeks hoogtes, van reuzen van meer dan 1,80 meter lang tot dwergzonnebloemen van slechts een meter of twee hoog. De bloemen zullen zich ontwikkelen en bloeien in de late zomer en vroege herfst.

tekent dat het tijd is om te oogsten

Als je de zonnebloempitten wilt oogsten om ervan te genieten als tussendoortje of de zaden misschien wilt bewaren om volgend voorjaar opnieuw te planten, laat dan de bloemhoofdjes beginnen af te sterven en bruin te worden. Snijd ze niet vroeg af, omdat de zaden dan nog niet volwassen genoeg zijn om te oogsten. Als je bang bent dat de vogels en eekhoorns eerder bij ze komen dan jij, kun je de bloemen bedekken met bruine papieren zakken. De zakjes beschermen de zaden en zorgen ook voor voldoende luchtstroom om te voorkomen dat de bloemhoofdjes beschimmelen.

Zonnebloemhoofden drogen
Zonnebloemhoofden drogen

Tekenen dat de bloemen volwassen zijn, zijn onder meer:

  • De bloemblaadjes vallen van de bloem.
  • De achterkant van de bloem ziet er droog en bruin uit.
  • De zaden zijn mollig en opvallend.
  • Ze zijn zwart en je kunt bruine strepen zien.

De zaden verzamelen

Zodra je hebt vastgesteld dat de koppen klaar zijn, volg je deze stappen om ze te oogsten.

  1. Snijd de zaadknoppen van de zonnebloemplanta en laat ongeveer 30 cm stengel eraan zitten.
  2. Laat de zaadkoppen nog enkele weken drogen op een warme, droge plaats. Hoe droger ze zijn, hoe gemakkelijker het zal zijn om de zaden te verwijderen.
  3. Als de zaadkoppen goed en droog zijn, verspreidt u krantenpapier op de grond.
  4. Houd elke zaadkop boven het papier en wrijf met je hand over de zaadkop. Droge zaden vallen vanzelf op de krant.
  5. Wanneer alle zaden zijn geoogst, composteer je of gooi je de zaadkop weg.
  6. Maak een trechter van de krant en tik de zaden in een schoon bakje.

Wat te doen met je oogst

Zonnebloempitten kunnen voor vele doeleinden worden gebruikt.

Zaden voor volgend jaar

Je kunt de opgeslagen zaden volgend jaar gebruiken om je zonnebloemen te starten. Verzamel eenvoudig het geoogste zaad en bewaar het in een pot of container op een koele, droge plaats. Label de container zodat je niet vergeet wat je hebt bewaard.

Houd er rekening mee dat zonnebloemen open bestoven kunnen zijn en dat de bloemen elkaar kunnen kruisen. Dit betekent dat de planten die volgend jaar groeien wel of niet lijken op wat je vorig jaar hebt gekweekt. Het hangt er allemaal van af of er andere soorten zonnebloemen in de buurt groeiden, in jouw tuin of in de tuin van de buren.

Vogelzaad

Zonnebloemzaden
Zonnebloemzaden

Zonnebloempitten die in de eigen tuin worden gekweekt, kunnen worden gebruikt als vogelvoer voor wilde vogels. Na het oogsten bewaar je de zonnebloempitten eenvoudig in een afgesloten bakje. Zorg ervoor dat u een container met een goed sluitend deksel gebruikt en bewaar het zaad in een tuinhuisje, garage of een andere locatie die handig is in de buurt van uw vogelvoeder. Gedroogde zonnebloempitten zijn favoriet bij muizen, eekhoorns, eekhoorns en ratten, dus zorg ervoor dat je een goed sluitend deksel gebruikt, anders heb je binnen een paar dagen hele dikke knaagdieren en een hele lege container!

Snacks

Zonnebloempitten zijn lekker en voedzaam, en hoewel je er te veel van kunt eten, zitten ze nog steeds boordevol goede voedingsstoffen en vormen ze een gezond alternatief voor andere snacks.

Als je van geroosterde zonnebloempitten houdt, kun je ze als volgt roosteren:

  • Oogst volgens de bovenstaande tips.
  • Verwarm de oven voor op 300 graden Fahrenheit.
  • Plaats de zonnebloempitten in een ondiepe braadpan.
  • Braad ze 30 tot 40 minuten, roer of schud de pan om te zorgen dat ze niet aan één kant verbranden
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Bewaar ze in een schone container en geniet ervan.

Een andere techniek om zonnebloemen te bewaren als tussendoortje is door ze te zouten. Om gezouten zonnebloempitten te maken zoals je die in een supermarkt kunt kopen:

  • Voeg ½ kopje zout toe aan 2 liter water in een grote pan.
  • Zonnebloempitten toevoegen. Het water zou de bovenkant bijna moeten bedekken.
  • Breng het aan de kook.
  • Als het mengsel kookt, zet je het vuur lager om te laten sudderen. Laat het twee uur sudderen.
  • Laat de zaden uitlekken en spreid ze uit op keukenpapier om te drogen.
  • Gebruik keukenpapier om eventueel achtergebleven zout water op te deppen.
  • Zodra de zaden droog zijn, bewaar ze in een luchtdichte verpakking en geniet ervan.

De natuur haar gang laten gaan

Als je wilt, kun je de zonnebloemen in de tuin laten staan en de vogels en andere dieren ervan laten genieten. Ze zullen de meeste ervan opeten, maar het kan zijn dat ze er een paar op de grond laten vallen, zodat er misschien wel nieuwe zonnebloemen kunnen uitgroeien. Dit kan een goede manier zijn om van deze prachtige planten te blijven genieten totdat de eerste sneeuw van de winter eindelijk aanbreekt.

Aanbevolen: