25 rotstuinplanten voor een prachtig landschapsontwerp

Inhoudsopgave:

25 rotstuinplanten voor een prachtig landschapsontwerp
25 rotstuinplanten voor een prachtig landschapsontwerp
Anonim
aangelegde rotstuin
aangelegde rotstuin

Rotstuinen zijn uniek mooie landschapselementen die zeer geschikt zijn voor een verscheidenheid aan vaste planten. Van laagblijvende groenblijvende struiken tot planten die delicate bloemen produceren bovenop slanke stengels, er zijn veel geweldige rotstuinplanten om te overwegen. Vraagt u zich af wat u in uw rotstuin moet planten? Ontdek 25 van de beste planten voor rotstuinen om uw opties te ontdekken. Er zijn zoveel geweldige keuzes dat het misschien moeilijk is om er maar een paar te selecteren. Dat is goed. Je kunt verschillende soorten rotstuinbloemen en -heesters planten om een unieke ruimte te creëren.

mand met goud

mand met goud rotstuinplant aurinia saxatilis
mand met goud rotstuinplant aurinia saxatilis

mand met goud (Aurinia saxatilis) groeit goed in droge, rotsachtige grond die goed doorlaatbaar is, zolang deze maar zo is geplaatst dat hij op de meeste dagen minimaal zes uur zon krijgt. Het kan tot een voet lang worden en zich verspreiden tot een breedte van ongeveer 18 inch. Halverwege de lente produceert hij prachtige gele bloemen. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-7 en kan soms de zomers zo ver zuidelijk als Zone 10 overleven.

Bluebell

paarse klokje campanula rotundifolia
paarse klokje campanula rotundifolia

Bluebell (Campanula rotundifolia) wordt tussen de 10 en 15 centimeter lang. Deze rechtopstaande plant geeft de voorkeur aan halfschaduw en doet het zelfs goed in gevlekte of bijna volledige schaduw. Het geeft de voorkeur aan niet-zure grond die goed doorlaat. Het produceert bungelende klokvormige blauwpaarse bloemen op dunne stengels gedurende de zomermaanden en tot in de herfst. Het groeit meestal ongeveer een voet hoog met een breedte van vijftien centimeter tot een voet. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-9.

Karpatische klokjesbloem

Campanula carpatica klokje rotstuinplant
Campanula carpatica klokje rotstuinplant

Karpatische klokjesbloem (Campanula carpatica), ook wel Tussock bellflower of Karpatische grasklokjes genoemd, geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond in combinatie met volle zon tot halfschaduw. Het produceert klokvormige bloemen die in de zomer rechtop staan. De bloemen kunnen blauw, paars of wit zijn. Karpatische klokjesbloem kan tussen de 15 en 30 cm hoog worden, met een gelijkwaardige spreiding. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-9.

Tapijtbugel

ajuga reptant tapijt bugel rotstuinplant
ajuga reptant tapijt bugel rotstuinplant

Tapijtbugel (Ajuga reptans) is een zich verspreidende bodembedekker die tussen de 10 en 25 centimeter hoog wordt. Deze kruidachtige vaste plant wordt ook wel tapijtkruid of bugleweed genoemd. Hij geeft de voorkeur aan volledige of halfschaduw en goed doorlatende grond. Tapijtbugel produceert in de lente en de vroege zomer blauwe of paarse bloemen. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-9.

Gemeenschappelijke Berendruif

gewone berendruif Arctostaphylos uva-ursi
gewone berendruif Arctostaphylos uva-ursi

Gemeenschappelijke berendruif (Arctostaphylos uva-ursi), ook wel kinnikinick genoemd, geeft de voorkeur aan volledige of gedeeltelijke schaduw. Hij houdt van zure grond die zanderig of zanderig is en goed doorlaatbaar is. De gewone berendruif produceert in de lente klokvormige bloemen in roze of wit. Het kan zes tot twaalf centimeter lang worden en zich verspreiden tot tussen de drie en zes voet breed. Deze plant is winterhard in USDA zones 2-7, waardoor het een bijzonder uitstekende keuze is voor noordelijke rotstuinen.

Kruipende babyademhaling

gypsophila berouw kruipende gipskruid rotstuinplant
gypsophila berouw kruipende gipskruid rotstuinplant

Creeping Baby's Breath (Gypsophila repens) is een dwergversie van gipskruid die zeer geschikt is voor rotstuinen. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en groeit het beste in goed doorlatende grond. Deze kruipende plant heeft de neiging minder dan vijftien centimeter lang te blijven en verspreidt zich tot tussen de vijftien centimeter en dertig centimeter breed. Het produceert kleine witte of blauwe bloemen in het late voorjaar en de vroege zomer. Het is winterhard in USDA zones 3-9.

Kruipende ereprijs

kruipende ereprijs rotstuinplant
kruipende ereprijs rotstuinplant

Kruipende ereprijs (Veronica repens) is een geweldige miniatuurplant in de rotstuin, omdat hij over het algemeen niet meer dan vijf centimeter hoog wordt. Hoewel hij laag bij de grond staat, heeft deze plant een verspreiding van maximaal 60 cm. Kruipende ereprijs groeit het liefst in halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig. Hij bloeit in de late lente en vroege zomer, gedurende welke tijd hij een show van zeer kleine blauwe en witte bloemen vertoont. Deze plant is winterhard in USDA zones 6-9.

Gouden Vlas

gouden vlasbloem rotstuinplant
gouden vlasbloem rotstuinplant

Goudvlas (Linum flavum 'Compactum') is een bossige vaste plant die zeer geschikt is voor rotstuinen die in de volle zon staan en een goed doorlatende grond hebben. Deze dwergplant begint in het late voorjaar met het produceren van felgele bloemen en blijft de hele zomer bloeien. Het is meestal tussen de 10 en 16 centimeter lang met een gelijkwaardige spreiding. Gouden vlas is winterhard in USDA-zones 5-9.

Hardy ijsplant

Delosperma cooperi Hardy Ice Plant rotstuinbloem
Delosperma cooperi Hardy Ice Plant rotstuinbloem

Hardy Ice Plant (Delosperma cooperi) groeit het beste in de volle zon. Deze compacte vetplant heeft niet veel water nodig en dat is één van de redenen dat hij het zo goed doet in rotstuinen. Winterharde ijsplant is een korte plant: hij wordt niet groter dan vijf centimeter. Het heeft een kruipende groeiwijze en kan zich tot 18 inch breed verspreiden. Het produceert felroze bloemen in het late voorjaar en de zomer. Deze plant is winterhard in USDA zones 5-9.

Kip en kuikens

kip en kuikens sappige rotstuinplant
kip en kuikens sappige rotstuinplant

Kippen en kuikens (Sempervivum spp.) is een ideale plant voor rotstuinen in droge klimaten, zolang ze maar voldoende zonlicht krijgen. Deze kleine vetplanten hebben volle zon nodig en gedijen in droge, grindachtige grond. Ze kunnen tussen de één en zes centimeter lang worden, en hun rozetvormige groenblijvende bladeren kunnen zich tot wel 18 centimeter breed verspreiden. Ze produceren roze of rode bloemen van midden zomer tot begin herfst. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-8.

Tuinjeneverbes

Juniperus procumbens Tuinjeneverbes rotstuinplant
Juniperus procumbens Tuinjeneverbes rotstuinplant

Tuinjeneverbes (Juniperus procumbens) is een miniatuurstruik die vaak in rotstuinen wordt gekweekt, grotendeels vanwege het compacte formaat en het feit dat hij zeer weinig onderhoud vergt. Tuinjeneverbes varieert van vijftien tot dertig centimeter hoog. Het kan zich tot zes centimeter breed verspreiden. Deze dwergstruik bloeit niet, maar is wintergroen en zorgt dus voor kleur in elk seizoen. Tuinjeneverbes is winterhard in USDA zones 4-9.

Gelobd tekenzaad

Coreopsis auriculata gelobde tekenzaad rotstuinplant
Coreopsis auriculata gelobde tekenzaad rotstuinplant

Lobed tickseed (Coreopsis auriculata), ook wel muisoortekenzaad of dwergtekenzaad genoemd, is een vaste plant die stolonen bevat, wat betekent dat het het type plant is dat uitlopers uit bovengrondse horizontale stengels (zoals aardbeien) voortbrengt). Het wordt tussen de zes en negen centimeter hoog en kan zich tot twee voet breed verspreiden. Gelobd tekenzaad produceert felgele madeliefachtige bloemen in de lente en zomer. Het is winterhard in USDA zones 4-9.

Maidenroze

dianthus deltoids roze rotstuinplant
dianthus deltoids roze rotstuinplant

Maiden pink (Dianthus deltoides) groeit in elke soort alkalische of neutrale grond die goed doorlaatbaar is, zolang deze maar in de volle zon staat. Deze plant is doorgaans tussen de vijftien en dertig centimeter hoog en heeft een spreiding van één tot twee voet. Vanaf het late voorjaar tot en met de zomermaanden produceert ze prachtige felroze bloemen. Het is winterhard in USDA zones 4-10.

Mos Phlox

phlox subulata rotstuinplant
phlox subulata rotstuinplant

Mosphlox (Phlox subulata), ook wel kruipende phlox of bergphlox genoemd, groeit in elke grondsoort die goed doorlaatbaar is. Hij gedijt in de meeste gebieden in de volle zon, hoewel hij de voorkeur geeft aan gevlekte schaduw op plaatsen met erg hete zomers. Het produceert het grootste deel van de lente geurige bloemen in verschillende kleuren. Bloeikleuren zijn roze, paars, rood of wit. Deze plant is winterhard in USDA zones 3-9.

Moeder van Tijm

Rotstuinplant van moeder-van-tijm
Rotstuinplant van moeder-van-tijm

Moeder van tijm (Thymus praecox articus) is een korte, kruipende variëteit van tijm, dus het is een geweldige manier om uw kruidentuin uit te breiden naar uw rotstuin. Tijmmoeder staat graag in een goed doorlatende zandgrond en heeft volle zon nodig. Deze plant wordt doorgaans niet meer dan vijf centimeter hoog, maar heeft een spreiding van maximaal 18 centimeter. Het produceert zeer geurige bloemen, paarse of roze bloemen tijdens de late lente en zomer. Dit kleine aromatische kruid is winterhard in USDA-zones 4-8.

Berg Alyssum

Mountain Alyssum rotstuinplant
Mountain Alyssum rotstuinplant

Mountain alyssum (Alyssum montanum) groeit het beste in de volle zon, maar verdraagt ook een beetje lichte schaduw. Deze bodembedekkende plant heeft groenblijvend blad en groeit het beste op droge rotsachtige grond, waar hij doorgaans tussen de tien en tien centimeter hoog wordt. Mountain alyssum produceert in de lente felgele bloemen. Het is winterhard in USDA zones 3-9.

Pasque Bloem

Pulsatilla Vulgaris Pasque bloem rotstuinplant
Pulsatilla Vulgaris Pasque bloem rotstuinplant

Pasquebloem (Pulsatilla vulgaris) geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en groeit goed in de volle zon of halfschaduw. Deze kruidachtige vaste plant wordt tussen de 15 en 30 cm hoog met een breedte van ongeveer 30 cm. Pasque-bloem bloeit in het vroege voorjaar met bloemen die blauw, paars, rood of wit kunnen zijn. Deze plant is winterhard in USDA zones 4-8.

Prostaat Rozemarijn

Rosmarinus officinalis Kruipende rozemarijn rotstuinplant
Rosmarinus officinalis Kruipende rozemarijn rotstuinplant

Prostaatrozemarijn (Rosmarinus officinalis 'Prostratus'), ook wel kruipende rozemarijn genoemd, is een geweldige plant om toe te voegen aan je rotstuin in de volle zon. Dit kruid groeit heel goed in droge omstandigheden, ook in zand- of rotsachtige grond. Prostaatrozemarijn is een laagblijvende variëteit en blijft meestal ongeveer een voet hoog. Het heeft een kruipend groeipatroon en kan zich tot twee voet verspreiden. Het produceert vanaf het midden van de lente tot de zomer mooie en geurige paarse bloemen. Deze plant is winterhard in USDA zones 8-11.

Purple Gem Rockcress

Aubrieta Deltoidea rotskers rotstuinplant
Aubrieta Deltoidea rotskers rotstuinplant

Purple gem-steenkers (Aubrieta deltoidea) is een vetplant die bij uitstek geschikt is voor rotstuinen. Hij is niet alleen bestand tegen droogte, maar groeit ook in de volle zon of halfschaduw en op vrijwel elke grondsoort. Het blijft tussen de vier en negen centimeter lang en spreidt zich maar liefst twee voet breed uit. Deze plant produceert paarse bloemen vanaf het midden van de lente tot de vroege zomer. Paarse edelsteensteenkers is winterhard in USDA-zones 4-9.

Pygmee Iris

pygmee iris rotstuinplant
pygmee iris rotstuinplant

Pygmee-iris (Iris x pumila) is een interessante keuze voor een rotstuin. Het is een dwergirisvariëteit die minder dan dertig centimeter hoog blijft; sommige cultivars blijven tussen de 10 en 20 centimeter lang. Pygmee-irissen zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder paars, rood, wit en geel. Deze plant bloeit in het voorjaar of de vroege zomer. Het is winterhard in USDA zones 4-8.

Steenzeepkruid

rotszeepkruid saponaria ocymoides rotstuinplant
rotszeepkruid saponaria ocymoides rotstuinplant

Steenzeepkruid (Saponaria ocymoides) groeit in elke soort goed doorlatende grond, zolang deze maar in de volle zon staat. Er is niet eens veel water voor nodig. Deze plant wordt zes tot negen centimeter lang en heeft een spreiding van tussen de één en twee voet. Steenzeepkruid produceert van het late voorjaar tot de late zomer prachtige lichtroze bloemen. Deze plant is winterhard in USDA zones 2-9.

Zeeroze

zeeroze spaarzaamheid Armeria Maritieme rotstuinplant
zeeroze spaarzaamheid Armeria Maritieme rotstuinplant

Zeeroze (Armeria maritiem), ook wel zeezuinigheid of spaarzaamheid genoemd, geeft de voorkeur aan volle zon en droge, goed doorlatende grond. Het groeit meestal tot een hoogte van tien centimeter en verspreidt zich in clusters die meer dan een voet breed reiken. Het produceert kleine bloemen in roze of wit in het late voorjaar en de vroege zomer. Zeeroze is winterhard in USDA zones 4-8.

Sneeuw-in-zomer

cerastium tomentosum sneeuw in de zomer rotstuinplant
cerastium tomentosum sneeuw in de zomer rotstuinplant

Sneeuw-in-zomer (Cerastium tomentosum) is een kruidachtige plant die het beste groeit in de volle zon en in zandige, droge grond. Het is een matplant die zo kort kan zijn als vijftien centimeter of zo hoog als een voet. Sneeuw-in-zomer heeft een spreiding van tussen de 15 en 18 inch. Tijdens de zomermaanden produceert hij vrolijke madeliefachtige witte bloemen. Het is winterhard in USDA-zones 3-7.

Sneeuwkap Rockcress

Arabis alpina sneeuwkap-rotstuinplant
Arabis alpina sneeuwkap-rotstuinplant

Sneeuwkaprotskers (Arabis alpina) geeft de voorkeur aan volle, zon of halfschaduw en goed doorlatende grond. Deze plant wordt tussen de 20 en 25 centimeter hoog met een spreiding van ongeveer vijftien centimeter. Sneeuwkap-tuinkers produceert in april en mei overvloedig prachtige witte bloemen. Deze plant is winterhard in USDA-zones 4-9.

Steenpeper

sedum witte muurpeper rotstuinplant
sedum witte muurpeper rotstuinplant

Steenpeperplanten (Sedum spp.) zijn geweldige keuzes voor rotstuinontwerpen, omdat ze van droge grond houden en omstandigheden van extreme hitte (zelfs in de woestijn) tot extreme kou kunnen verdragen. Ze houden niet van vocht, maar afgezien daarvan groeien ze vrijwel overal. Er zijn honderden soorten muurpeper, die elk op verschillende tijdstippen bloeien tijdens de zomer en herfst. Stonecrop is winterhard in USDA-zones 3-11, hoewel sommige variëteiten niet over dat volledige bereik winterhard zijn.

Planten kiezen voor een rotstuin

rotstuin met planten
rotstuin met planten

De hemel is de limiet als je planten voor een rotstuin selecteert. Wanneer u struiken en bloemen voor een rotstuin kiest, zorg er dan voor dat u selecties kiest die goed geschikt zijn voor uw klimaat en de hoeveelheid zon die ze krijgen op de plek waar u ze wilt plaatsen. Ga daarnaast op zoek naar laagblijvende, onderhoudsarme planten die je niet vaak water hoeft te geven en die er prachtig uitzien tussen de rotsen. Denk naast de hierboven genoemde planten ook aan andere bodembedekkers of planten die goed gedijen in zandgrond. Binnenkort zal uw buitenruimte een prachtige en vrijwel onderhoudsvrije rotstuin vol bloemen en groen bevatten.

Aanbevolen: