Gids voor Queen Anne Wingback-stoelen: een prachtig klassiek stuk

Inhoudsopgave:

Gids voor Queen Anne Wingback-stoelen: een prachtig klassiek stuk
Gids voor Queen Anne Wingback-stoelen: een prachtig klassiek stuk
Anonim
man zit op een gevleugelde stoel
man zit op een gevleugelde stoel

Het hebben van een Queen Anne-fauteuil in uw woonkamer of slaapkamer kan de perfecte romantische sfeer creëren voor zowel een historisch als een modern huis. Deze stijl is een sierlijke klassieker waarvan de populariteit de afgelopen eeuwen niet is afgenomen. Als je erover denkt er een te vinden om aan je ruimte toe te voegen, bekijk dan de geschiedenis achter deze stijl en wat hem zo uniek maakt.

De Queen Anne Wingback-stoel arriveert

Tijdens het bewind van koningin Anne (1702-1714) ontwikkelde zich een verfijnde en sierlijke Engelse architectuur- en interieurontwerpstijl terwijl professionals voor inspiratie naar het continent keken. Meubilair dat in de Queen Anne-stijl is gemaakt, kan over het algemeen worden gedateerd tussen 1725 en 1750, hoewel op verschillende momenten in de recentere geschiedenis heroplevingen van de stijl voorkwamen.

De fauteuil met gevleugelde rugleuning die zich in deze periode ontwikkelde, was volledig gestoffeerd, maar liet de houten cabrioletpoten zichtbaar. Het blad van de stoel is ontworpen met een sierlijke ronding, waardoor deze vrouwelijk en elegant is. De zijkanten van de stoel waren ook iets naar binnen gebogen, om een gezellige esthetische uitstraling te creëren en om de tochigheid af te weren die voortkwam uit deze historische architectuur. De belangrijkste heropleving van deze stoelen werd voltooid door de Victorianen, die de stoelen adopteerden voor eigen gebruik en ze vaak Grootvaderstoelen noemden omdat ze werden gebruikt in de slaapkamers van ouderen, kwetsbare en zieke mensen, zodat de patiënten konden zitten. in de buurt van het vuur zonder bang te zijn om verkouden te worden door de tochigheid van het gebouw.

Queen Anne Wingback-stoel
Queen Anne Wingback-stoel

Identificatie van Queen Anne-meubels

Het kan moeilijk zijn om Queen Anne-fauteuils en ander antiek meubilair uit die periode te identificeren, omdat ze een aantal van dezelfde ontwerpelementen delen als de stijlen William en Mary of Chippendale. Toch zijn er een paar kenmerken waar je op kunt letten om een authentieke wingback in het wild te identificeren.

Cabriolepoten

Cabriolepoten waren uniek voor deze stijl en waren nog nooit eerder gebruikt. In navolging van de trend van uitgesneden dierenpoten, zijn de poten van dit meubel geïnspireerd op de achterpoten van een springende geit. Door de manier waarop de poten zijn uitgesneden, ontstaat er een balans in de stoel die de zware zitting op de slanke poten kan ondersteunen. Er hoefden dus geen brancards gebruikt te worden. Hoewel dit de typische voetstijl is voor deze stoel, kun je af en toe voorbeelden vinden van andere op dieren geïnspireerde poten, zoals leeuwenpoten.

Vleugel stoel
Vleugel stoel

Gesneden hout

De houtsoorten die werden gebruikt om deze stukken te maken zagen er altijd rijk uit en de timmerlieden verfraaiden ze vaak met uitgesneden waaier- of schelpmotieven. Enkele van de houtsoorten waar deze ambachtslieden de voorkeur aan geven zijn:

  • Kers
  • Esdoorn
  • Walnoot

In de laatste jaren van deze periode werd mahonie geïmporteerd en dit kwam ook in de belangstelling. Dit werd gebruikt in de rijkste huizen, omdat het voor veel mensen veel te duur was om zich te veroorloven.

Kleiner van schaal

Een belangrijk ding om op te merken bij het zoeken naar historisch meubilair uit de 18eeeuw is dat stoelen en andere stukken op kleinere schaal zijn gebouwd dan sommige eerdere en volgende stijlen waren. Terwijl de stoelen werden verbreed om een groeiende rokomtrek mogelijk te maken, zijn antieke exemplaren van deze stoelen meestal kleiner dan reproducties uit de 19e eeuw of de 20e eeuw..

Queen Anne Wingback-waarden

Bijna alle meubels hebben een behoorlijk hoog prijskaartje, en Queen Anne wingbacks zijn niet anders. Authentieke antieke exemplaren uit de 18e eeuw zijn een adembenemende hoeveelheid geld waard, tot tienduizenden dollars voor ongerepte, ongerestaureerde stukken. Ter vergelijking: vintage Queen Anne-wingbacks zijn niet zo duur en bereiken gemiddeld slechts een paar duizend dollar. Naast leeftijd en conditie speelt ook de individuele stijl een rol bij de wenselijkheid van dit stuk. Een groot deel van de vraag op de markt wordt gedicteerd door de interesse van de consument, dus de prijzen voor geborduurde, leren, fluwelen of lakenstoelen fluctueren op basis van de wensen van de kopers.

Een echte wingback uit circa 1740 wordt bijvoorbeeld op een online veiling aangeboden voor ongeveer $20.000, en een andere walnoothouten wingback uit de 18ee eeuw wordt aangeboden voor ongeveer $40.000. Walnoothouten wingback met klauw- en bolpoten uit dezelfde periode wordt ook aangeboden voor iets meer dan $ 35.000. Kortom, hoe ouder de stukken zijn, hoe meer geld je gaat uitgeven aan het verzamelen van deze historische stoelen.

stoel met rugleuning
stoel met rugleuning

De Wingback terugbrengen

Als je een stukje geschiedenis aan je kantoor of woonkamer wilt toevoegen, is een Queen Anne Wingback een geweldig idee voor jou. Ze zijn verkrijgbaar in zoveel verschillende prints, patronen, texturen en kleuren dat er echt een ontwerp op maat is gemaakt om uw ruimte tot leven te brengen. Of je nu het geluk hebt een authentiek stuk uit de 18e eeuw te kunnen betalen, of dat je genoegen moet nemen met een geliefd exemplaar uit het midden van de eeuw, dat kan niet. ga fout als je dit eigenzinnige ontwerp kiest.

Aanbevolen: