Landschapsontwerp op meerdere niveaus

Inhoudsopgave:

Landschapsontwerp op meerdere niveaus
Landschapsontwerp op meerdere niveaus
Anonim
Aangelegde keermuur
Aangelegde keermuur

Sommigen zien een hellende tuin als een nadeel, terwijl anderen het als een voordeel zien. Het verschil tussen de twee is een werkbaar ontwerp dat het hellende gebied bruikbaar maakt en profiteert van het dramatische potentieel van een perceel op een heuvel.

Huur een professional in om ideeën uit te voeren

Landschapsontwerp op meerdere niveaus maakt gebruik van steunmuren, terrassen, trappen, terrassen en andere voorzieningen om toegankelijke plantbedden en gebieden voor buitenrecreatie in heuvelachtig terrein te creëren. Dit zijn vrij complexe, kostbare functies waarvoor vaak deskundige hulp nodig is om ze uit te voeren, maar voordat u een professional inschakelt, is het handig om een idee te krijgen van wat mogelijk is.

Sommige van deze functies kunnen zelfs worden gebruikt om een effect op meerdere niveaus te creëren om interesse in een relatief vlak landschap te vergroten.

Keermuren en terrassen

landschap met meerdere niveaus
landschap met meerdere niveaus

Met steunmuren kunt u de hoek van een helling verkleinen, zodat deze gemakkelijker kan worden beplant, belopen of voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Ze worden meestal gemaakt door 'uitsnijden en opvullen': een deel van de helling uitgraven en de grond gebruiken om achter de keermuur op te vullen om een relatief vlak gebied te bouwen. Eén keermuur kan voldoende zijn om een kort stuk helling te ondersteunen, maar vaak wordt een reeks evenwijdige keermuren gebruikt om een grote helling te ondersteunen.

Maatvoering

Over het algemeen geldt dat hoe groter de keermuren zijn en hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe vlakker de helling erboven is. Terrassen ontstaan wanneer een keermuur hoog genoeg is om er een vlak oppervlak boven te creëren. Terrassen zijn nodig voor paden, gazons, patio's, moestuinen en andere gebieden waar mensen zich comfortabel moeten kunnen verplaatsen. Maar als het doel alleen is om het landschap met sierplanten te beplanten, kunnen de steunmuren korter zijn. De meeste bodembedekkers gedijen goed op hellingen van zo'n 45 graden, maar door de helling terug te brengen tot ongeveer 20 graden ontstaan er meer mogelijkheden voor landschapsarchitectuur.

Materialen en constructie

Keermuren kunnen worden gebouwd met natuursteen, betonblokken, bielzen en een verscheidenheid aan andere materialen. Kies een materiaal dat past bij de uitstraling van uw huis en past bij de algehele stijl van uw landschap. Het is een verstandige keuze om voor alle muren en trappen hetzelfde materiaal te gebruiken, omdat dit samenhang geeft aan het algehele ontwerp.

Keermuren van meer dan een meter hoog vereisen doorgaans een bouwvergunning en moeten worden gebouwd door een professionele aannemer. Keermuren van welke grootte dan ook moeten op een verdichte ondergrond worden gebouwd om te voorkomen dat ze na verloop van tijd gaan bezinken. Er is een geperforeerde afvoerbuis nodig en een laag drainagegrind erachter, zodat het water kan wegstromen in plaats van zich achter de muur op te hopen. Muren kunnen worden geconstrueerd met een perfect verticaal profiel of iets schuin in de heuvel staan, waardoor de complexiteit van het bouwen ervan wordt verminderd.

Paden, trappen en beplantingsgebieden

Terrasvormige plantenbaktrap
Terrasvormige plantenbaktrap

Vaak omvat een landschapsontwerp met meerdere niveaus een combinatie van keermuren van verschillende hoogtes, vlakke terrassen, matig hellende gebieden en andere kenmerken die aan elkaar zijn gebreid met een netwerk van wandelpaden en trappen. Voor een grootse, formele uitstraling leidt u de trap recht omhoog door het midden van een reeks steunmuren. Je kunt ook het landschap opbreken door de trap te gebruiken om in verschillende gebieden van het ene terras naar het andere te gaan, en paden langs de terrassen te gebruiken om ze met elkaar te verbinden.

Waar toegang te voet niet nodig is, is het prima om de helling steiler te laten (niet meer dan 45 graden) en die gebieden alleen te gebruiken voor beplanting. Je kunt plantplanken maken, zoals miniterrassen, om een centraal punt te creëren, maar ook een vlakke grond om op te planten, voor individuele bomen op steile hellingen. Bouw op de vlakkere plekken kleine bedden en vul ze desgewenst met rijke bovengrond voor bloemen of groenten en kruiden. Er zijn een oneindig aantal mogelijke configuraties, maar de beste aanpak is om één enkel materiaal te gebruiken voor alle muren, trappen en bedden en deze samen te weven tot één ontwerp.

Andere verticale kenmerken

Er zijn andere manieren om vlakke, bruikbare ruimte op een helling te creëren die je misschien wilt overwegen. De volgende elementen kunnen worden geïntegreerd met terrassen en keermuren of afzonderlijk worden gebruikt. Omdat het allemaal vrijstaande constructies zijn, kunnen ze ook worden gebruikt om belangstelling op meerdere niveaus voor vlakke tuinen te creëren.

Decks

Verhoogd achtertuindek
Verhoogd achtertuindek

Door een groot terras te bouwen, kun je een patio bouwen om buiten te vergaderen, maar met een terras kun je vaak meer ruimte krijgen. Omdat ze van hout zijn gemaakt en van de grond zijn verhoogd, hebben terrassen ook een heel ander gevoel dan een terras en kunnen ze worden gebruikt om een ontwerp met meerdere niveaus nog dynamischer te maken.

Decks hebben om veiligheidsredenen aanzienlijke technische vereisten, dus ze mogen alleen worden geprobeerd door ervaren timmerlieden of landschapsprofessionals. Wat het ontwerp betreft, worden dekken meestal gebouwd aan de bovenkant van een hellend gebied om van het uitzicht te genieten.

Trellis

Decks en hekjes gaan vaak hand in hand. De blootliggende onderkant van een terras op de helling kan worden verborgen met traliewerk beplant met wijnstokken. Trellises zijn ook handig als visueel scherm langs de zijkanten van een deck. Hoe je ze ook integreert, hekjes zijn nog een andere manier om verticale niveaus aan het ontwerp toe te voegen.

Leefmuren

Levende muren kunnen worden geïntegreerd met steunmuren, aan de buitenkant van het huis worden bevestigd of als vrijstaande constructies worden geplaatst. Het zijn speciaal ontworpen structuren die een groeimedium bieden voor planten (vaak vetplanten) en een ingebouwd irrigatiesysteem hebben. In tegenstelling tot andere verticale structuren zien ze eruit als een levende muur van vegetatie in plaats van als een hard oppervlak.

Boardwalks

Een promenade is een verhoogd houten pad dat op dezelfde manier is gebouwd als een terras. Ze kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met houten trappen en terrassen en zijn een haalbaar alternatief voor terrassen en trapsystemen op de begane grond om zich op een steile helling te verplaatsen.

Aanplantingen op meerdere niveaus

Geen enkel landschap is compleet zonder planten, maar er zijn speciale overwegingen als het gaat om landschappen met meerdere niveaus.

  • Blijf bij kleine bloeiende bomen in plaats van grote schaduwbomen. De wortelsystemen kunnen steunmuren en dekfunderingen destabiliseren.
  • Kleine struiken zijn nuttig als borders/hagen en kunnen worden geplaatst volgens de lijnen van terrassen en andere hardscape-elementen.
  • Maximaliseer het gebruik van wijnstokken en trapsgewijze bodembedekkers om het uiterlijk van de structurele elementen van het landschap te verzachten. Hangende planten, zoals uitgestrekte rozemarijn, zien er geweldig uit als ze bijvoorbeeld over een keermuur lopen.
keermuur met vetplanten
keermuur met vetplanten
  • Kleine planten kunnen vaak in de grond worden gestopt in spleten binnen droog gestapelde stenen muren, zoals muurbloempjes.
  • Op het zuiden gelegen hellingen zijn extreem heet en droog, dus gebruik planten die zijn aangepast aan die omstandigheden, zoals vetplanten.
  • Noordelijke hellingen zijn koel en schaduwrijk, dus zorg ervoor dat je schaduwtolerante planten zoals varens gebruikt.
  • Gebruik in gebieden met een helling van meer dan 20 graden bodembedekkers om de grond op zijn plaats te houden.
  • Erosiebestrijdingsmateriaal is handig om planten op hellingen te vestigen.

Voortuinen versus achtertuinen

Landschappen met meerdere niveaus in de voortuin zijn meestal veel eenvoudiger en gestroomlijnder vergeleken met de context in de achtertuin. Verzamelplaatsen zijn over het algemeen niet opgenomen in voortuinen en zolang er vanaf de oprit een goede toegang tot de voordeur is, wil je misschien geen moeite doen met een pad door het hellende deel van het landschap in een voortuin.

In een voortuincontext zijn eenvoud en symmetrie belangrijk omwille van de uitstraling. Vaak is een eenvoudig ontwerp met een reeks parallelle keerwanden voldoende. Plant deze met een combinatie van kleinbloeiende bomen en laagblijvende bodembedekkers voor een onderhoudsarm, mooi landschap met meerdere niveaus in de voortuin.

Een woord over veiligheid

Landschappen met meerdere niveaus hebben meer veiligheidsoverwegingen dan vlakke landschappen. Naast de technische vereisten om ervoor te zorgen dat zaken als keermuren en dekken structureel gezond zijn, zijn er ook maatregelen nodig om te voorkomen dat mensen vallen, namelijk balustrades. Het is een goed idee om overal een reling op handhoogte te plaatsen waar een pad of andere gebieden die toegankelijk zijn voor mensen meer dan 60 cm aflopen, of het nu de rand van een terras is of de rand van een terras. Elke toegankelijke drop-off van meer dan 30 cm hoog moet op grondniveau een korte reling of een soort rand hebben om te voorkomen dat mensen er per ongeluk vanaf stappen. Nachtverlichting is een andere cruciale veiligheidsoverweging voor alle trappen en afzetruimtes.

Hangende tuinen

Er is iets tijdloos aan terrastuinen en andere landschappen met meerdere niveaus. Van de druiventerrassen van Italië tot de rijstvelden van Indonesië en de hangende tuinen van Babylon: het idee spreekt al duizenden jaren tot de menselijke verbeelding.

Aanbevolen: