Wat is een interieurontwerp in plantagestijl?

Inhoudsopgave:

Wat is een interieurontwerp in plantagestijl?
Wat is een interieurontwerp in plantagestijl?
Anonim
Interieurontwerp in plantagestijl
Interieurontwerp in plantagestijl

Plantagehuizen werden gebouwd tijdens het Antebellum-tijdperk (vóór de burgeroorlog) (1830 - 1860) en waren prominent aanwezig in de zuidelijke staten van Amerika. De architectonische kenmerken van de Franse Revival- en Griekse Revival-stijlen waren prominent aanwezig. De plantagehuizen in Louisiana bevatten vaak Spaanse architectonische kenmerken van smeedwerk voor trap- en balkonleuningen. Een handvol huizen maakte gebruik van sierlijke elementen uit de Italiaanse en neogotische stijl.

Architectonische kenmerken

Het algehele plantageontwerp was zo gestructureerd dat het de zinderende zuidelijke zomerhitte kon weerstaan. Plantagewoningen bevatten langs elke verdieping natuurlijke koelelementen zoals portieken en open veranda's - vaak galerijen genoemd.

Andere architectonische kenmerken inbegrepen:

  • Boogramen:Deze ramen gaven een zachte welving aan de verder rechte lijnen van plantagesymmetrie.
  • Architectonische accenten: hoekstenen, rozetten, onlays, medaillons
  • Stoelrail en lambrisering: De meeste stoelrails hadden de hoogte van een stoel en zijn gemaakt om muren en stoelen tegen krassen te beschermen.
  • Deurkapstenen en lijstwerk: lijstwerk uit de Griekse Revival was niet-decoratief en erg breed. Deze zijn ontworpen om stenen lijstwerk uit de Griekse architectuur te repliceren. Je kunt een gewone deur transformeren met de juiste lijsten en dekstenen.
  • Open haarden: dit was de enige warmtebron en bijna elke kamer had er een. Retrofit of nieuwbouw kan profiteren van een schoorsteenmantel en een omlijsting voor een open haard.
  • Franse deuren: Dit type deur werd ook binnenshuis gebruikt om het licht van kamer naar kamer te laten stromen.
  • Hoge plafonds en medaillons: De plafondhoogte was maar liefst 3,5 meter en reikte vaak tot twee verdiepingen hoog. Ze dienden om hete lucht vast te houden in de zomer.
  • Zakdeuren: deze deuren waren erg hoog en hadden panelen. Sommige huizen gebruikten lamellen voor privacy en dwarsventilatie.

Must-haves voor het interieur van het plantagehuis

Er waren twee hoofdkenmerken in de meeste plantagehuizen: een grote hal en een salon of salon.

Inkomhal

smeedijzeren trap
smeedijzeren trap

De entreehal was in deze tijd erg belangrijk omdat het de receptie was waar gasten werden begroet. Het werd ook gebruikt om een statement van grootsheid en rijkdom af te leggen. Belangrijker nog was dat de hal deel uitmaakte van het natuurlijke ventilatieontwerp van plantagewoningen, omdat deze hielp om opgesloten warme lucht naar de volgende verdieping van het huis te verspreiden.

Meestal bevond zich bij de inkomhal een grote gebogen trap die naar het volgende niveau leidde. Deze werd meestal tegenover de dubbele hoofdingang geplaatst voor een visueel effect. De trap biedt nogal wat pracht en praal voor verschillende evenementen die in huis worden gehouden. De eigenaren kunnen een grootse entree maken bij de bijeenkomsten en feesten die ze houden, of een bruid kan aan de arm van haar vader de wenteltrap af worden geleid voor een werkelijk elegante huwelijksprocessie. Als je een plantagehuis bouwt, let dan goed op de ingang. Enkele elementen die u in de foyer wilt opnemen:

  • Gebogen trap:Balusterleuning of smeedijzer (Louisiana-invloed).
  • Kroonluchter: Kristallen kroonluchters werden gekoesterd en waren te vinden in entreehallen en eetkamers. Ook werden in veel huizen in Louisiana-stijl smeedijzeren kroonluchters gebruikt.

Maak een salon of een salon

salon
salon

De salon was een essentieel onderdeel van het landhuis en bevond zich vlak bij de voordeur. Dit zorgde voor privacy en comfort voor het ontvangen van gasten. In grote plantagehuizen waren er twee salons. Eén was groter en werd een salon genoemd. Dit is waar formeel vermaak plaatsvond. Het was ook de plek waar de mannen zich na een formeel diner terugtrokken om sigaren te roken en cognac te drinken.

De salon was een kleinere kamer en werd door de familie gebruikt. Het was de plek waar dagbezoekers werden ontvangen en waar de vrouwen zich terugtrokken na een formeel diner. In de salon dronken ze hete thee of koffie en praatten ze bij over de laatste roddels.

Je kunt een kamer aan de voorkant van je huis omtoveren tot een plantagesalon door de volgende elementen toe te voegen:

  • Piano: Meestal werd er een babyvleugel of vleugel gebruikt, afhankelijk van de grootte van de kamer.
  • Bankstel: De meeste salons waren groot genoeg voor twee banken.
  • Voetbanken met naaldpunt en tapijt: deze hadden verschillende hoogtes, maar de meest populaire bevonden zich slechts een paar centimeter van de vloer. Franse wandtapijten waren populair voor de muren en voetenbankjes.
  • dressoir en sterlingzilveren theeservies: Afternoon tea werd waargenomen en was voor de meeste dames de keuze na het eten.
  • Kaarttafels: Kaartspelen was een veelgebruikt tijdverdrijf. De tafels hadden een omklapbaar massief blad en sommige hadden een vijfde poot die onder het tweede blad op zijn plaats schoof. Deze kunnen heel eenvoudig worden uitgewerkt met inlays.

Kleuren voor plantagehuisstijlen

verf blikjes
verf blikjes

De buitenkant van plantagehuizen was typisch witgekalkt stucwerk, maar er waren ook veel huizen van baksteen. Omdat plantage-eigenaren rijk waren, waren hun huizen behoorlijk groot en werden ze herenhuizen genoemd.

Sommige populaire kleurenschema's zijn inbegrepen

  • Blauw:Diep oceaanblauw of licht Carolina-hemelsblauw
  • Grijs: Verschillende grijstinten werden vaak aangetroffen in stoffen en werden herhaald met zilverwerk en zilveren dienbladen, vazen en schalen. Tinnen werd ook gebruikt, hoewel het als een minder metaal werd beschouwd.
  • Groen: Smaragdgroen, bosgroen en lichtgroen zoals dat van lavendel
  • Roze: Dieproze of lichtpaars
  • Paars: Licht lavendel of donker fluwelen paars
  • Rood: Papaverrood of Chinees rood
  • Geel: Mosterdgeel of bleek boterbloemgeel

Meubelstijlen

Chippendale eetset
Chippendale eetset

Veel van de meestermeubelmakers uit de 18e eeuw bleven populair tijdens het tijdperk van de plantages in het Zuiden en zijn nog steeds de beslissende stijlen van klassiek meubilair. Mahonie was een zeer geliefd hout dat werd gebruikt bij het maken van meubels.

Enkele van de populaire meubelstijlen die in plantagehuizen worden gebruikt, zijn onder meer:

  • Chippendale onderscheidt zich door de vier belangrijkste stijlen, waaronder gesneden Engelse stijlen, sierlijke Franse rococo uit de meubelstijlen van Lodewijk XV, traditionele gotiek met bewerkte poten en puntige bogen, en Chinese afbeeldingen van traliewerk en ingewikkelde inleg met een lakafwerking. Kogel- en klauwpoten worden heel vaak gebruikt.
  • Empire is geïnspireerd door de architectuur uit het Romeinse rijk. Napoleon beïnvloedde het Empire-ontwerp. Verschillende kenmerken waren onder meer gecanneleerde kolommen, armen en voeten van zwanenmeubels en federale motieven.
  • Hepplewhite was een meubelmakersstijl die elegant was met slanke rondingen en rechte poten. Het stond bekend om het gebruik van de schildvorm voor de rugleuningen van stoelen. Inlays werden vaak gebruikt, net als verven of lakafwerkingen.
  • Queen Anne werd beschouwd als een van de meest elegante stijlen dankzij het gebruik van de cabriolepoot (bogen en gebogen) in tafels, stoelen, dressoirs en andere meubelstukken. De gebogen beweging wordt herhaald bij stoelen met gevleugelde rugleuning en eetkamerstoelen met gestoffeerde zitting.

Rijstbed een must-have

Grove fronton hemelbed
Grove fronton hemelbed

Je kunt geen plantagehuis ontwerpen zonder ten minste één rijstbed te hebben. Dit aan South Carolina toegeschreven ontwerp is een hoog hemelbed zonder baldakijn.

De palen zijn gesneden uit kersen- of mahoniehout met sierlijk houtsnijwerk dat rijst of tabak voorstelt. Soortgelijke stijlen voegen sfeer toe aan de slaapkamer en helpen het ontwerp van het huis compleet te maken.

Stofkeuzes

Damast was altijd de voorkeursstof voor stoffering, hoewel andere stoffen, zoals fluweel, Engelse Chintz en Franse wandtapijten, werden gebruikt. Tijdens de zomermaanden werden hoezen van wit katoenen eendencanvas over het meubilair aangebracht om het tegen zweet en olie te beschermen. Dikke wollen tapijten werden vaak vervangen door koele sis altapijten en zware gordijnen werden vervangen door luchtige vitrages.

Raambekleding

Zijdendamast was de meest populaire stof die werd gebruikt voor gordijnen en gordijnen. Er werden grote en sierlijk gesneden kroonlijsten gebruikt, vaak verguld met goud en dienden als visueel statussymbool. Een andere populaire stijl waren valletjes bestaande uit luxe plooistof voor gordijnen of gordijnen.

Een voorbeeld van een draperiebehandeling is een rood damastgordijn met een kanten overlay die is gevoerd met gele of groene zijde voor een opvallend visueel effect.

Er werden brede houten luiken gebruikt voor privacy en dwarsventilatie met de gordijnen open. Deze worden "plantageluiken" genoemd en waren geweldig om de zomerzon in de middag te blokkeren en tegelijkertijd ventilatie in de kamers mogelijk te maken.

Vloerbehandelingen

Hardhouten vloeren waren de meest voorkomende vloersoorten en waren bedekt met dure wollen tapijten, waaronder dikke handgesneden Aubusson-tapijten.

Veel entreehallen hadden waardevolle Italiaanse marmeren vloeren die doorliepen tot aan de wenteltrap. Houten inlegpatronen langs de randen van houten vloeren zijn te vinden in eetkamers, salons en bibliotheken, maar ook in vormen van parket.

Twee populaire keuzes voor hardhout waren eiken en een mindere keuze, het hart van dennen, omdat zowel dennen- als eikenbomen overvloedig aanwezig waren op plantagegrond en gemakkelijk geoogst konden worden.

Afwerkingen

De finishing touch voor het ontwerp van uw plantagehuis moet verschillende kunst en sculpturen bevatten, zowel klein als groot. Antebellum-bewoners hielden van de meesterkunstenaars en degenen die de kosten konden betalen, waren er trots op dat ze verschillende originele stukken bezaten.

In een modern ontwerp kunt u antieke vondsten tentoonstellen, zoals gras- of dennennaaldgeweven manden, porselein, zilveren en geslepen glazen schalen, dienbladen en kannen. Geborduurde poppen sierden bijzettafels en buffetten en borduurkussens waren waardevolle bezittingen die de talenten en capaciteiten van de vrouw des huizes demonstreerden.

Aanbevolen: