Wat is interieurontwerp? De ins en outs van de kunst

Inhoudsopgave:

Wat is interieurontwerp? De ins en outs van de kunst
Wat is interieurontwerp? De ins en outs van de kunst
Anonim
ontwerp advies
ontwerp advies

Interieurontwerp is zowel een kunst als een wetenschap gericht op het plannen en creëren van comfortabele, veilige, functionele en esthetisch aantrekkelijke woon- en werkomgevingen. Creatieve en technische oplossingen komen samen om de levenskwaliteit van bewoners in zowel residentiële als commerciële gebouwen te verbeteren.

Wat doen interieurontwerpers?

Interieurontwerpers zijn hoogopgeleide professionals die zowel particuliere huiseigenaren als ondernemers helpen bij het ontwerpen en inrichten van woon- en werkomgevingen. Ontwerpers moeten een goede praktische kennis hebben van:

  • Grafisch ontwerp, werken met CAD-programma's (computer aided design) en Building Information Modeling (BIM)
  • Structurele vereisten, duurzaam ontwerp en bouwvoorschriften
  • Ruimteplanning, kleurentheorie, textiel en bouwmaterialen
  • Decoratieve kunst, meubelstijlen en lichtontwerp

Graden en certificeringen

Interieurontwerpers moeten één tot twee jaar onderwijs hebben genoten voor een associate degree en 3 tot 4 jaar voor een bachelordiploma. Stages zijn ook opgenomen in academische programma's om praktijkgerichte training te bieden op het gebied van ontwerpcarrières.

Sommige staten vereisen licenties voor interieurontwerpers en iedereen die deze functie claimt, moet het National Council for Interior Design Qualification-examen voltooien en behalen om een gecertificeerde interieurontwerper te worden.

Op het werk

Kleurstalen interieur
Kleurstalen interieur

Een binnenhuisarchitect moet over goede communicatie- en luistervaardigheden beschikken, terwijl ze klanten ontmoet om hun favoriete decoratiestijl, levensstijl en behoeften te bepalen, evenals hun budget en een tijdlijn voor het project. Bij een verbouwing moet ze in staat zijn veranderingen in de ruimte te visualiseren, waardoor deze beter gaat functioneren, er beter uitziet of beide.

Door te werken met computerondersteunde ontwerpprogramma's kan ze haar klanten 2D- en 3D-plattegronden presenteren om hen te helpen haar ideeën te visualiseren en feedback te krijgen over eventuele conflicten. Een moodboard of voorbeeldbord met afbeeldingen van meubels en monsters van meubelstof, vloermaterialen, raambekleding en andere oppervlaktebekleding is een ander hulpmiddel dat een ontwerper zal gebruiken om definitieve goedkeuring te krijgen voor de aankoop van interieurmeubilair.

Zodra het ontwerpplan is afgerond en goedgekeurd, moet de ontwerper aannemers inhuren en bouwmaterialen aanschaffen om het plan in gang te zetten. Soms vergezellen ontwerpers hun klanten bij het winkelen voor meubels, verlichting en accessoires om hen te helpen bij het samenstellen van een look, terwijl andere klanten de ontwerper alle aankoopbeslissingen laten nemen.

Residentieel versus commercieel ontwerp

Het onderscheid tussen residentiële en commerciële ontwerpers is groot, omdat de reikwijdte van hun projecten vaak enorm verschillend is. Beide soorten ontwerpers werken nauw samen met architecten, aannemers, meubelmakers en andere professionals uit de industrie, maar commerciële ontwerpers werken vaak met veel grotere budgetten en veel grotere projecten.

Residentiële renovaties en nieuwbouw

Woonontwerpers werken samen met gezinnen en particulieren aan zowel nieuwbouw- als verbouwingsprojecten in particuliere woningen. De primaire focus van de ontwerper ligt op het dienen van de behoeften en wensen van de huiseigenaar en het gebruiken van zijn of haar vaardigheden en ervaring om functionele en decoratieve ruimtes te plannen. Woonontwerpers zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde delen van het huis, zoals keukens en badkamers of lichtontwerp.

Commerciële ontwerpers

Commerciële ontwerpers werken met een breed scala aan klanten, waaronder bedrijven, overheidsinstanties en bedrijven in verschillende sectoren. Daarom biedt commercieel ontwerp een veel bredere ruimte voor specialisatie. Een ontwerper die gespecialiseerd is in gastvrijheid zal zich richten op hotel- en restaurantinterieurs, terwijl de ontwerper die zich richt op gezondheidszorg dokterspraktijken, wachtkamers en ziekenhuiskamers voor patiënten zal ontwerpen.

Commerciële ontwerpers moeten zich ook concentreren op het merkimago, functionele ruimtebeperkingen op de werkplek en ervoor zorgen dat openbare gebouwen ADA-conform zijn.

Interieurontwerp versus interieurdecoratie

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen interieurontwerp en decoratie als het gaat om het inhuren van een professional.

  • Interieurontwerpers moeten een diploma behalen en gecertificeerd worden om hun functietitel te mogen dragen. Ze kunnen een project van begin tot eind uitwerken en blauwdrukken maken voor bouwprojecten. Ontwerpers kunnen het project ook afmaken door klanten te helpen bij het selecteren van accessoires en meubilair.
  • Binnenhuisarchitecten ontwerpen geen kamers of gebouwen en werken niet met blauwdruk-bouwplannen. Degenen met een formele opleiding verdienen diploma's of certificaten van studies die zich richten op kleurentheorie, plattegronden, meubelontwerp en andere soorten oppervlaktedecoraties. Decorateurs zijn veel beperkter in de reikwijdte van de diensten die zij kunnen leveren dan interieurontwerpers.

Interieurontwerp voor de 21stCentury

Aangezien de meerderheid van de consumenten tegenwoordig autodidactische experts zijn op het gebied van vrijwel alles wat ze kopen, hebben interieurontwerpers zich aangepast door hun diensten interactiever, op technologie gebaseerd en betaalbaarder te maken.

Virtuele ontwerppakketten

Nu kunt u hulp krijgen bij decoratie- en ontwerpprojecten zonder dat er ooit een binnenhuisarchitect uw huis binnenstapt of u persoonlijk ontmoet. Het enige wat u hoeft te doen is online foto's uploaden van de kamer of kamers die u wilt inrichten of opnieuw inrichten. De ontwerper heeft ook afmetingen nodig en krijgt een goed idee van jouw stijlvoorkeuren zodra je de stijlquiz hebt gedaan.

Je krijgt dan ongeveer drie keuzes uit ontwerppakketten te zien die in prijs variëren van de goedkoopste tot de duurste. Prijzen zijn gebaseerd per kamer en bieden doorgaans tussen één en twee verschillende ontwerpconcepten. Pakketten met een hogere prijs kunnen ook boodschappenlijstjes bevatten voor de accessoires en meubels die in de ontwerp- en installatie-instructies worden gebruikt. Bijvoorbeeld:

  • Decorist biedt drie pakketten aan, variërend in prijs van ongeveer $300 tot $600-$1300, voornamelijk afhankelijk van de expertise en ervaring van de ontwerper. Hun hoogst geprijsde pakket bevat namen van beroemde ontwerpers.
  • Laurel en Wolf richten zich op betaalbaarheid met drie goedkope opties, variërend van ongeveer $80 tot $150 tot $250, gebaseerd op de hoeveelheid hulp die je nodig hebt. Diensten beginnen met alleen kameraccessoires en evolueren vervolgens naar volledige plattegronden met verschillende indelingsopties voor meubels, boodschappenlijstjes en onbeperkte revisies.
  • Havenly begint je met een gratis gesprek van 30 minuten met een ontwerper die je productaanbevelingen en stijladvies geeft, evenals een conciërge-aankoopservice. Voor ongeveer $80 krijg je drie ideeën om uit te kiezen voor één ontwerpconcept met een herziening en voor ongeveer $200 krijg je een 3D-weergave meegeleverd met het ontwerpconcept en de plattegrond, met maximaal twee herzieningen.

Diensten kunnen ook directe berichtenuitwisseling of videochats met een ontwerper omvatten voordat een geformaliseerd ontwerpplan aan de klant wordt gepresenteerd.

DIY-ontwerpapp

Interieurontwerpers hebben zich zelfs tot technologische gadgets gewend om de jongste consumentenbasis van hipsters en millennials te bereiken. Met Modsy, zo'n app, kunnen gebruikers werken met gerenderde afbeeldingen van geüploade kamerfoto's om verschillende meubelstijlen en accessoires in hun huis uit te proberen voordat ze kopen. Het concept is vergelijkbaar met het nemen van een auto voor een proefrit, waardoor consumenten de kans krijgen om verschillende looks en lay-outontwerpen te ervaren op grote meubelstukken zoals banken, tafels, kasten en bedden. Modsy biedt twee vaste prijzen voor kamerontwerpen; $ 70 dekt hun basisservice, inclusief stijlsuggesties op basis van een stijlquiz en voor $ 200 zal een stijladviseur je helpen via de telefoon, berichten en video.

Verandering is de enige constante

Interieurontwerp moet voortdurend evolueren en veranderen om te voldoen aan de eisen van de hedendaagse hightech, snelle levensstijl. Van verstelbare, trillende bioscoopstoelen tot luxe privé-bevalsuites: interieurontwerp speelt een stille maar belangrijke rol in ieders dagelijks leven.

Aanbevolen: