Het lege-nest-syndroom overwinnen: wat het is en hoe ermee om te gaan

Inhoudsopgave:

Het lege-nest-syndroom overwinnen: wat het is en hoe ermee om te gaan
Het lege-nest-syndroom overwinnen: wat het is en hoe ermee om te gaan
Anonim
Moeder helpt dochter met inpakken voor de universiteit
Moeder helpt dochter met inpakken voor de universiteit

Het opvoeden van kinderen is een non-stop verantwoordelijkheid die voorop staat in het leven van ouders totdat hun laatste kind het huis verlaat. Geconfronteerd worden met een leeg nest kan leiden tot gevoelens van angst en gebrek aan controle naarmate de gezinsstructuur begint te veranderen. Leren hoe u deze nieuwe emoties en uw veranderende rol als ouder kunt verwerken, is van cruciaal belang. Wanneer ouders erkennen dat hun gevoelens een reactie zijn op deze levensverandering, kunnen ze hun negatieve emoties verwerken en toewerken naar een productief en gezond nieuw hoofdstuk in het leven.

De definitie van het Empty Nest-syndroom

Volgens Mayoclinic.org is het lege nest-syndroom een fenomeen waarbij ouders diepe droefheid en verlies ervaren wanneer hun kind het huis verlaat. Hoewel het geen klinische diagnose is, kan het syndroom diepgaande gevolgen hebben voor mensen die gerelateerde symptomen van het fenomeen ervaren.

Ouders die plotseling worden omhuld door dit nieuwe en vreemde lege nest van hen ervaren vaak gevoelens van verdriet, verlies, angst, depressie en zelfs schuldgevoel.

Veelvoorkomende tekenen en symptomen van het Empty Nest-syndroom

Je kunt niet iets overwinnen waarvan je niet weet dat het bestaat. Nadat uw kinderen het huis hebben verlaten, meet u uw emotionele temperatuur. Bent u somberder dan normaal? Wordt u overspoeld met voortdurende zorgen over de nieuwe levensfase van uw kind? Interesseren de dingen die u ooit vreugde brachten, u niet langer? Dan heb je mogelijk last van het lege-nest-syndroom. Dit zijn enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen die iemand ervaart die worstelt met het lege-nest-syndroom.

Een verlies van doel

Sinds de geboorte van je baby was het jouw doel in het leven om voor hem of haar te zorgen, hem groot te brengen en je op hem te concentreren. Achttien jaar lang waren je dagen gevuld met op kinderen gerichte activiteiten. Nadat kinderen het huis hebben verlaten, verdwijnen de dagelijkse taken die ooit uw leven met een groot doel vulden in het niets. Ouders hebben soms het gevoel dat ze geen doel meer hebben, en het kan voor hen moeilijk zijn om opnieuw te beginnen, een nieuw doel te ontdekken en te erkennen dat ze een entiteit zijn buiten hun nakomelingen.

Moeder knuffelt zoon in de woonkamer
Moeder knuffelt zoon in de woonkamer

Toegenomen en overmatige zorgen

Je herinnert je misschien niet eens een tijd waarin je je geen zorgen maakte over je kind. Je maakte je zorgen toen ze midden in de nacht koorts kregen. Je zat op spelden en naalden te wachten om te horen of ze een basketb alteam vormden, en je hebt waarschijnlijk geen oog dichtgedaan tijdens de tienerjaren toen ze op pad waren en met hun vrienden rondhingen. Zorgen zijn de rechterhand van ouders, maar het kan voor veel ouders een verrassing zijn om te horen dat zorgen vertienvoudigd kunnen worden als de kinderen het huis uit gaan.

Je zou denken dat het het tegenovergestelde zou zijn. De kinderen gaan weg en je bent eindelijk verlost van de ketenen van voortdurende zorgen. Ze zijn nu tenslotte volwassen en kunnen prima op zichzelf wonen, precies zoals jij het bedoeld had. Degenen die last hebben van het lege-nest-syndroom kunnen geschokt zijn als ze merken dat hun zorgen zelfs zijn toegenomen nu ze hun kinderen niet langer elke dag in de gaten houden. Ze besteden veel tijd aan de vraag wat hun kinderen doen en of ze veilig en gelukkig zijn.

Huwelijksproblemen

Zonder kinderen het middelpunt van het universum van een stel te zijn en hun belangrijkste gedeelde focus, kan het een uitdaging zijn om nieuwe onderwerpen te vinden om te bespreken, nieuwe avonturen om mee door te gaan en nieuwe manieren om opnieuw verbinding te maken als partners die in elkaar geïnvesteerd hebben, en niet alleen maar in het gezin geïnvesteerd. Solide huwelijken kunnen groeien, evolueren en de gezinsdynamiek veranderen. Vakbonden die wankel waren voordat de kinderen het huis verlieten, lopen mogelijk een steeds groter risico op echtscheiding.

Het aantal echtscheidingen in een leeg nest is sinds 1990 verdubbeld. Grijze echtscheidingen, oftewel scheiden na de leeftijd van vijftig, worden aan verschillende factoren toegeschreven. Verschillende ervaringen met betrekking tot een leeg nest kunnen aan de basis liggen van de splitsing. Vaak denken partners er anders over dat hun kinderen het huis verlaten, waardoor er verdeeldheid ontstaat. Paren beseffen ook dat nu de kinderen er niet meer zijn, ze niet langer weten hoe ze onafhankelijk van hun kinderen contact met elkaar moeten maken. Bovendien kan de voortdurende zorg over het welzijn van de kinderen de relatie vertroebelen, waardoor het te moeilijk wordt om vooruit te komen.

Teleurgestelde vrouw met man die tabletachtergrond gebruikt
Teleurgestelde vrouw met man die tabletachtergrond gebruikt

Emotionele uitbarstingen

Overmatige emotionele stress en uitbarstingen kunnen een teken zijn van het lege nest-syndroom. Alles maakt dat je huilt, je gefrustreerd en soms zelfs boos voelt. Emotioneel ben je nu overal en ervaar je uitbarstingen die je sinds de dagen na de bevalling niet meer hebt gevoeld.

Het is moeilijk om de oorzaak van je emoties te achterhalen, en soms zijn de emoties waar je door overweldigd wordt vermengd met andere gevoelens met betrekking tot het verouderingsproces. Het kan zijn dat u emotioneel bent omdat u uw kind mist, of dat u het gevoel heeft dat u niet genoeg hebt gedaan toen u het kind onder uw dak had. U kunt zich emotioneel voelen omdat hun vertrek u eraan herinnert dat u ouder wordt, of het dwingt u onder ogen te zien dat het leven misschien niet volgens plan verliep. Herken het emotionele leed voor wat het is en besluit er doorheen te werken.

Verlies van gevoel van controle

Toen de kinderen bij jou woonden, beheerste jij zoveel aspecten van hun leven. Het was tientallen jaren jouw huis en jouw regels. Als ze eenmaal alleen zijn, verdwijnt dat gevoel van controle regelrecht uit het raam. Je kunt niet langer een hand of inspraak hebben in hun ma altijden, kleding, vrienden en zoveel andere levenskeuzes die ze zullen gaan maken. Voor ouders die thuis de controle stevig in handen hebben, kan deze verandering schokkend en overweldigend zijn.

Kun je aanleg hebben voor het Empty Nest-syndroom?

Het korte antwoord is misschien. Het lijkt erop dat veel mensen die last hebben van het lege-nest-syndroom enkele gemeenschappelijke triggers en factoren delen.

  • Ze hebben de neiging verandering als stressvol te beschouwen in plaats van als uitdagend, opwindend en verfrissend.
  • Ze hadden eerdere persoonlijke problemen bij het verlaten van hun ouderlijk huis.
  • Ze hebben een onstabiele of onbevredigende verbintenis met hun partner.
  • Ze hebben problemen met andere grote overgangen in het leven van hun kinderen (afslanken, naar de basisschool gaan, autorijden).
  • Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde.
  • Degenen die fulltime verzorgers waren, lopen een groter risico om het lege nest-syndroom te ontwikkelen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de fase in het leven waarin mensen doorgaans het lege nest-syndroom ervaren, samenv alt met andere belangrijke levensovergangen. Ze kunnen ook te maken krijgen met pensioen, de menopauze en gezondheidsproblemen die soms gepaard gaan met het verouderingsproces. Het vermogen om kritisch over je gevoelens na te denken en te bepalen waar ze vandaan komen, zal van cruciaal belang zijn bij het overwinnen van negatieve emoties en gedachten die verband houden met het lege nest-syndroom.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat gevoelens die verband houden met het lege nest-syndroom vrij vaak voorkomen. In een onderzoek onder 1.860 lege nesters gaf 66% van de deelnemers toe dat ze een zekere mate van het lege nest-syndroom hadden ervaren. Dus hoewel u zich plotseling psychisch eenzamer voelt dan u zich ooit eerder in uw leven hebt gevoeld, bent u niet de enige met uw gevoelens die verband houden met het lege nest-syndroom.

Het lege-nest-syndroom overwinnen

Je hebt onderkend dat je inderdaad aan een zekere mate van het lege nest-syndroom lijdt, maar wat nu? Je kunt niet eeuwig in deze ruimte leven; dat is niet gezond. Je moet stappen ondernemen om verder te gaan en je gevoelens te overwinnen, want er is echt licht aan het einde van deze tunnel.

Plan voor de komende transitie

Je weet dat het eraan komt, dus plan dienovereenkomstig. Breng kleine en grote veranderingen in uw leven aan in de aanloop naar de grote verhuisdag, zodat wanneer u plotseling alleen thuis bent, de overgang geen enorme schok voor uw systeem is. Probeer in het jaar voorafgaand aan de verhuizing van uw laatste kind:

  • Vind je eigen interesses en passies los van die van je kinderen. Ontdek jouw ontluikende vrijheid terwijl zij hun eigen vrijheid verkennen.
  • Betrek uzelf bij activiteiten en interesses die niets met uw kind te maken hebben. Probeer vrijwilligerswerk te doen in de gemeenschap, of volg een cursus of cursus over iets speciaal voor jou.
  • Oefen met het loslaten van controlerende neigingen en verwijder uw mening uit aspecten van het leven van uw kind waarover hij/zij binnenkort volledige controle zal hebben. Stop met het trollen van hun sociale mediakanalen, bel de vele telefoontjes en sms-berichten per dag terug en laat ze zien dat je ze vertrouwt.
  • Structuur uw dag rond uzelf en uw behoeften, in plaats van de behoeften van uw kind.
  • Maak een checklist voor volwassenen van de dingen die u uw kind nog moet leren, en werk aan die items gedurende het laatste jaar dat uw kind thuis woont.
  • Maak een lege nest-bucketlist. Voeg ideeën toe die je nooit hebt kunnen ontdekken toen de kinderen nog thuis woonden. Ideeën kunnen groots zijn, zoals reizen naar Europa, of eenvoudig maar bevredigend, zoals een middagdutje doen of 's middags een boek lezen.
  • Vind steun naarmate je dichter bij de kinderen komt die het nest verlaten, of dat nu via je partner, vrienden of een professional is. Als je je afvraagt wat je moet doen als je geen vrienden hebt, zijn er genoeg manieren om er een paar te maken.

Begrijp dat je ouderlijke werk nog niet klaar is

Simpel gezegd: het feit dat de kinderen zijn verhuisd, betekent niet dat ze zijn verhuisd. Ouderschap is een levenslange rol, en het ziet er gewoon anders uit naarmate uw kinderen ouder worden. Weet dat de kinderen je nog steeds op totaal nieuwe manieren nodig zullen hebben dan ze je ooit eerder nodig hebben gehad. Accepteer dat de rol van de ouder niet verdwijnt, maar alleen verandert en evolueert. Nu de kinderen het nest verlaten, kan jouw rol er nu als volgt uitzien:

  • Optreden als klankbord in plaats van de voornaamste probleemoplosser in hun leven
  • Leren met opzet naar je bijna volwassen kinderen luisteren.
  • Het ongevraagde advies terugbellen
  • Ondersteuning van hun doelen en dromen (zolang ze gezond zijn)
  • Er zijn als ze je nodig hebben, maar sta niet op hun wenken en bel
  • Afzien van een oordeel over hun levenskeuzes

Oefen zelfzorg

Verdriet over het vertrek van de kinderen kan tot huilen leiden. Hoewel deze levensovergang tranen kan rechtvaardigen, kan huilen problematisch zijn als het je dagelijkse leven verstoort. Wanneer u met uw emoties en symptomen van het lege nest-syndroom omgaat, zorg er dan voor dat u psychologische hulpmiddelen gebruikt om voor uzelf te zorgen.

  • Herken de gevoelens en emoties voor wat ze zijn.
  • Oefen ontspanningstechnieken als je moeite hebt om te kalmeren.
  • Overweeg om je gevoelens in een dagboek op te schrijven.
  • Oefen zelfzorg door voorzichtig te bewegen, frisse lucht te krijgen en voldoende te eten en te slapen.
  • Gebruik positieve zelfspraak en herinner jezelf eraan dat je een goede ouder bent, dat het goed gaat met de kinderen, en dat het oké is om je soms verdrietig te voelen en ze te missen.
  • Neem contact op met een vertrouwde partner, vriend of professional als het te veel voelt om het verdriet alleen te verwerken.

Herontdek uw partner

Dit is de levensfase waarin jij en je partner een tweede kans op romantiek krijgen. Ga uit met je partner, leer er opnieuw alles over en vergeet niet om elkaars steunsysteem te zijn tijdens deze overgang. Als het een beetje vreemd of ongemakkelijk voelt om plotseling de aandacht te verleggen naar uw huwelijk en niet naar uw kinderen, is dat volkomen normaal. Wees geduldig met uzelf en elkaar terwijl u door deze nieuwe wateren vaart. Vergeet niet dat uw relatie niet alleen zal terugkeren naar hoe het was vóór de kinderen, maar dat het er anders uit zal zien, maar dat hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Terwijl u verder gaat met uw partner, overweeg dan om een band op te bouwen door:

  • Wekelijkse date-avonden.
  • Bijwonen van wekelijkse therapiesessies om je te helpen opnieuw te leren communiceren zonder kinderen.
  • Samen een nieuwe sport of hobby beginnen, zoals vogels kijken, backpacken of langlaufen.
  • Tijd vrijmaken om je angsten of zorgen over de kinderen te bespreken, en als de tijd om is, het gesprek naar bed brengen. Laat de zorg om de kinderen uw huwelijksrelatie niet vertroebelen.
  • Een reis plannen voor jullie tweetjes.

Creëer een ondersteuningssysteem

Je had je moedervrienden nodig toen de kinderen klein waren, dus waarom zou je hun liefde en steun nu niet nodig hebben? Maak opnieuw contact met je oude vrienden. Lunchen, een uitstapje maken of samen een les volgen. Al die aandacht die u ooit dagelijks aan uw kinderen besteedde, kan nu worden verspreid naar andere mensen die belangrijk zijn in uw leven.

Vrouwen bij reünie begroeten en glimlachen
Vrouwen bij reünie begroeten en glimlachen
  • Doe een bewuste poging om dagelijks minstens één persoon te sms'en of te bellen, zodat je isolatie voorkomt.
  • Word lid van een steungroep voor lege nesters.
  • Ontmoet regelmatig vrienden of familie.

Tijd doorbrengen met vrienden is niet alleen leuk, het is ook de sleutel tot het welzijn van een lege nester. Het is bewezen dat een gebrek aan sociale steun een negatief effect heeft op het welzijn van een lege nester.

Als het Lege Nest-syndroom meer is dan je aankunt

De tekenen en symptomen van het lege nest-syndroom kunnen dagen, weken of langer aanhouden. Als u merkt dat de symptomen die u ervaart de volgende zijn:

  • Je slaappatroon verstoren
  • Veranderingen in uw gewicht en eetlust creëren
  • Bijdragen aan een verlies van interesse in eerder genoten activiteiten
  • Creëren van concentratie- en focusproblemen
  • Een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoel veroorzaken
  • Leidt op gedachten aan de dood of zelfmoord

dan is het tijd om professionele hulp te zoeken. Dit zijn tekenen en symptomen van depressie en moeten onder de hoede van een professional worden behandeld. Met de juiste beoordeling, diagnose en behandeling kunt u de symptomen van het lege-nestsyndroom of daaraan gerelateerde aandoeningen overwinnen en een nieuw hoofdstuk in uw leven beginnen.

Leren van je nieuwe nest te houden

Verandering is moeilijk, vooral drastische veranderingen, zoals het plotseling leven in een huis waar geen kinderen meer zijn. Na verloop van tijd, en met bewuste oefening en intentie, kun je leren deze nieuwe levensfase te omarmen en zelfs van je nieuwe lege nest te houden. Bedenk dat genieten van dit nieuwe hoofdstuk in het leven niet betekent dat u niet van uw kinderen houdt of ze niet mist. Het betekent simpelweg dat het leven vooruit blijft gaan, en dat jij ermee moet doorgaan. Wees trots op je kinderen en hun onafhankelijkheid, en baan een nieuw pad voor jezelf, want je verdient een leven lang geluk.

Aanbevolen: