5 soorten stressoren en eenvoudige tips om ermee om te gaan

Inhoudsopgave:

5 soorten stressoren en eenvoudige tips om ermee om te gaan
5 soorten stressoren en eenvoudige tips om ermee om te gaan
Anonim
Moe zakenvrouw met hoofd in de hand zit aan computerbureau in kantoor
Moe zakenvrouw met hoofd in de hand zit aan computerbureau in kantoor

Voelen sommige stressvolle situaties voor u anders aan dan andere? Er zijn verschillende soorten stressoren en op elk type kun je verschillende reacties krijgen. Hoewel stress soms vergelijkbare gedachten en fysieke sensaties kan veroorzaken, zijn er eigenlijk vijf verschillende soorten stressoren die op verschillende manieren hun tol kunnen eisen van uw mentale en fysieke gezondheid.

Sommige stressfactoren worden bijvoorbeeld veroorzaakt door directe uitdagingen, zoals het moeten afleggen van een test of het presenteren van een project op het werk. Er zijn echter ook stressfactoren uit uw verleden die u in het heden kunnen beïnvloeden, zoals een breuk of het verlies van een dierbare. Hoe meer u weet over het specifieke type stressor waarmee u te maken heeft, hoe beter u kunt begrijpen welke invloed dit op u heeft en hoe u op een productieve manier met de stress kunt omgaan.

5 soorten stressoren

Verschillende gebeurtenissen en situaties uit het verleden en het heden kunnen stress veroorzaken in iemands leven. Deze verschillende oorzaken staan bekend als stressoren, en onderzoekers hebben ze onderverdeeld in vijf verschillende categorieën.

Soms voel je je misschien gestrest, maar weet je niet helemaal waarom. Op dit moment lijkt het misschien heel goed met je te gaan. Misschien is uw gezondheid goed geweest, heeft u een vaste baan en heeft u sterke sociale relaties opgebouwd met uw vrienden en familie. Toch voel je je nog steeds gestrest.

Dit kan komen door het soort stressor dat je ervaart. Het feit dat er in uw dagelijks leven geen duidelijke en actuele bron van stress bestaat, betekent niet dat stressoren uit het verleden geen impact meer hebben. En het is mogelijk dat iemand meer dan één type stressor tegelijk ervaart, wat een negatieve invloed kan hebben op zijn algehele welzijn.

Acute tijdgebonden stressoren

Acute, in de tijd beperkte stressoren komen alleen voor in een specifieke en gecontroleerde omgeving. Enkele voorbeelden van acute, in de tijd beperkte stressoren zijn:

  • Persoonlijke vragen beantwoorden
  • Geestelijke wiskunde
  • Spreken in het openbaar
  • Een puzzel oplossen binnen een strikte tijdslimiet

Sommige onderzoeken zijn bedoeld om veranderingen in stressniveaus te meten door deelnemers een stimulus voor te leggen die bedoeld is om een bepaald niveau van stress te veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld een dier tevoorschijn halen dat de bron is van iemands fobie (zoals een slang of spin). Deze blootstelling is bedoeld om de deelnemer zich gedurende een korte periode een beetje ongemakkelijk en gespannen te laten voelen, als een acute, in de tijd beperkte stressfactor.

Korte naturalistische stressoren

Korte naturalistische stressfactoren zijn stressfactoren die van nature in uw omgeving voorkomen. Met andere woorden: het zijn stressvolle situaties die u in uw dagelijks leven kunt tegenkomen. Dit soort stressoren kunnen er voor iedereen anders uitzien.

In deze situaties duurt de stress die je ervaart meestal slechts zolang als je in de stressvolle situatie zelf bent. Zodra je de uitdaging hebt doorstaan of er een oplossing voor hebt ontdekt, zijn de intense emoties doorgaans opgelost.

Enkele voorbeelden van korte naturalistische stressoren zijn:

  • Een lekke band ervaren
  • vast komen te zitten in het verkeer
  • Te laat op het werk
  • Een test doen

Stressvolle gebeurtenissenreeksen

Het komt misschien niet als een verrassing, maar stressvolle gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat mensen angst en andere verhoogde emoties ervaren. Stressvolle gebeurtenisreeksen doen zich voor wanneer er een traumatische gebeurtenis plaatsvindt die gerelateerde en aanvullende stressoren veroorzaakt.

Als iemand bijvoorbeeld een dierbare verliest, is dat een uitdagende en impactvolle gebeurtenis. En het leidt vaak tot extra uitdagingen, zoals het moeten maken van de laatste regelingen, het beheren van de financiën en het troosten van dierbaren. Het is een domino-effect wanneer één stressvolle gebeurtenis het begin van meerdere andere gebeurtenissen in gang zet, die op een gegeven moment kunnen worden opgelost.

Enkele voorbeelden van grote gebeurtenissen die tot stressvolle gebeurtenissen kunnen leiden zijn:

  • Echtscheiding
  • Verlies van een baan
  • Zware blessure
  • Natuurramp

Chronische stressoren

Chronische stressoren zijn ongewenste gebeurtenissen die mensen dwingen hun identiteit of sociale rol te veranderen. Bovendien hebben ze ook geen duidelijk eindpunt of resolutie die in de toekomst zichtbaar is. Ze creëren een constante bron van stress in iemands leven en kunnen ertoe leiden dat mensen aanzienlijke veranderingen in hun levensstijl moeten aanbrengen.

Enkele voorbeelden van chronische stressoren zijn:

  • Gediagnosticeerd worden met een ernstige ziekte
  • Een handicap ontwikkelen
  • Ervaren van verhuizing of ontheemding als gevolg van oorlog

stressoren op afstand

Sommige bronnen van stress kunnen het gevolg zijn van ervaringen uit iemands verleden. Stressoren op afstand zijn stressvolle en potentieel traumatische gebeurtenissen die lang geleden in iemands leven hebben plaatsgevonden, maar die hem in het heden nog steeds beïnvloeden. Hoewel deze gebeurtenissen enkele jaren geleden kunnen hebben plaatsgevonden, dragen ze nog steeds bij aan negatieve denkpatronen, gedrag en fysieke sensaties.

Enkele voorbeelden van stressfactoren op afstand zijn:

  • Kindermisbruik
  • Verlies van een dierbare op jonge leeftijd
  • Seksueel geweld
  • Trauma door dienst in het leger of als eerstehulpverlener

Leer omgaan met verschillende soorten stress

Als u de vijf soorten stressoren begrijpt, kunt u beter begrijpen waarom u zich in bepaalde scenario's angstig of overweldigd voelt. Sommige soorten stressoren zijn gemakkelijker te beheersen dan andere, en het kan zijn dat het voor sommige wat meer werk kost om ze te overwinnen. Je hebt misschien geen controle over het optreden van stressoren, maar je reactie daarop wel.

Copingstrategieën en ontspanningstechnieken zijn geweldige hulpmiddelen die mensen kunnen helpen hun reacties op stressvolle gebeurtenissen te beheersen en hen een groter gevoel van controle te geven. Neem de tijd om bij uzelf na te denken en na te denken over welke aspecten van uw leven een bron van stress kunnen zijn. Onderzoek vervolgens verschillende managementstrategieën, zelfzorgactiviteiten en stappen die u kunt nemen om een positieve invloed op uw geestelijke gezondheid te hebben.

Aanbevolen: