Is uw kind een germafoob? Hoe u ze kunt helpen ermee om te gaan

Inhoudsopgave:

Is uw kind een germafoob? Hoe u ze kunt helpen ermee om te gaan
Is uw kind een germafoob? Hoe u ze kunt helpen ermee om te gaan
Anonim
Kind wast zijn handen
Kind wast zijn handen

Ouders zijn verantwoordelijk voor het aanleren van basishygiënepraktijken aan hun kinderen. Poets je tanden, neem een douche en blijf uit de buurt van ziektekiemen. De meeste gezinnen vinden een gezond evenwicht als het om hygiëne gaat; waardoor er ruimte is om vies te worden en te ontdekken, terwijl kinderen begrijpen dat bepaalde praktijken met betrekking tot reinheid van hen worden verwacht. In sommige gevallen tillen kinderen het concept van goede hygiëne naar een heel ander niveau, waarbij ze zich fixeren op onberispelijke netheid en ziektekiemen koste wat het kost vermijden. Wanneer dit gebeurt, kunnen ouders zich afvragen of ze een germafoob opvoeden.

Wat is een germaphoob?

Per definitie is een germafoob iemand die zich overdreven zorgen maakt over de potentiële gevaren van blootstelling aan ziektekiemen. Germafoben denken vaak dat wanneer ze in contact komen met een oppervlak, ze onmiddellijk een virus of bacterie hebben opgepikt en nu een aanzienlijk risico lopen ziek te worden. Daarom moeten ze zichzelf en de genoemde oppervlakken onmiddellijk reinigen. Een voorbeeld van een germafoob kan iemand zijn die obsessief zijn handen wast, ongeacht of deze vuil zijn. Net als bij andere fobieën heeft de persoon die germafobie ervaart een reactie die niet in verhouding staat tot een daadwerkelijke dreiging. Ze kunnen niet zien dat het risico op gevaar laag is.

Hebben sommige kinderen aanleg voor germafoob gedrag?

Het is mogelijk dat kinderen met angst een groter risico lopen om germafobie en aanverwant gedrag te ontwikkelen. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) is ook nauw verbonden met deze specifieke fobie. Obsessief-compulsieve stoornis is een specifiek type angst dat mensen ervan overtuigt bepaalde rituelen herhaaldelijk uit te voeren om de angst en het leed dat ze voelen onmiddellijk te verminderen. In de westerse wereld ervaart ongeveer een kwart tot een derde van de mensen met OCS een zekere mate van besmettingsangst, vergezeld van daarmee samenhangende angstrituelen voor besmetting, zoals schoonmaakdwang of vermijdingsrituelen.

Teken en symptomen van germafobie bij kinderen

Hoe ziet germafobie eruit bij kinderen? Tekenen dat uw kind misschien meer dan alleen ijverig is bij het wassen van de handen zijn:

  • Een associatie met ziektekiemen in openbare plaatsen, en daarom vermijden ze die plaatsen
  • Weigering om typische oppervlakken, handgrepen of knoppen aan te raken
  • Verlangen om dingen in plastic te bedekken of handschoenen te dragen
  • Vertoont emotioneel en fysiek leed wanneer hij in een openbare ruimte wordt gedwongen
  • Zorg en rituelen met betrekking tot reinheid belemmeren het dagelijks leven

Enkele van de meest voorkomende symptomen van germafobie zijn:

  • Overmatig handen wassen, soms tot het punt van een ruwe huid
  • Intensieve angst en angst om een ziekte op te lopen en ziek te worden
  • Fysieke symptomen zoals snelle hartslag, zweten en maagklachten
  • Aanhoudende zorgen over ziektekiemen die niet kunnen of willen worden weggenomen

Kinderen helpen de angst voor ziektekiemen te overwinnen

Meisje dat een vertrouwensgesprek heeft met moeder
Meisje dat een vertrouwensgesprek heeft met moeder

Stel dat u heeft gemerkt dat uw kind de tekenen en symptomen van germafobie vertoont. In dat geval zul je willen weten of je ze hier zelf doorheen kunt helpen, of dat hun toestand professionele hulp vereist van een bekende therapeut met ervaring op het gebied van angst en OCD. Elke keer dat u twijfelt aan zoiets cruciaals als de geestelijke gezondheid van een kind, kunt u het beste uw arts en eventueel een therapeut om advies vragen over de situatie. Je wilt een kind nooit behandelen voor iets dat je alleen maar vermoedt. Iedereen die baat kan hebben bij therapeutische strategieën, moet eerst worden behandeld voor de juiste aandoening.

Kiemen zijn NIET noodzakelijkerwijs de vijand

Als je een kind helpt zijn germafobie onder ogen te zien, wil je eerst uitleggen dat niet alle ziektekiemen de vijand zijn. U kunt uw kind uitleggen dat er in het lichaam kleine ‘vechters’ zitten die ziektekiemen aanvallen die het lichaam binnendringen. Deze “vechtende” helpers kunnen niet robuuster worden en hen beschermen totdat ze een beetje vechtoefeningen krijgen, en de enige manier om dat te doen is door ziektekiemen in je lichaam te laten komen en je immuunsysteem de benen te laten strekken, om zo te zeggen.

Kiemen zijn op deze manier nuttig, want als kinderen eraan worden blootgesteld, kunnen ze hun immuunsysteem versterken en een beschermingslaag creëren. Moedig kinderen aan om kleine vechters in hun lichaam te visualiseren die sterker worden elke keer dat ze tegen een binnendringend virus vechten. Help kinderen vervolgens visualiseren hoe deze vechters samen een sterk en veilig krachtveld creëren dat bekend staat als hun immuunsysteem.

Leg je kinderen uit dat, hoe ze ook proberen, je niet alle ziektekiemen kunt vermijden. Kinderen met deze aandoening gaan geloven dat ze hun omgeving zo kunnen beheersen dat ziektekiemen hun persoon nooit kunnen raken. Dit kan nooit het geval zijn, omdat ziektekiemen overal zijn. In het reine komen met deze realiteit is een essentieel feit dat kinderen moeten accepteren.

Kinderen gezonde hygiënepraktijken leren

We leren kinderen hun handen te wassen als ze binnenkomen nadat ze in de openbare ruimte zijn geweest en voordat ze een ma altijd eten. Handen wassen is in deze gevallen een gezonde hygiënepraktijk. Kinderen die hun handen herhaaldelijk wassen of denken dat ze hun handen een bepaald aantal keren per dag of per uur moeten wassen, hebben een ongezonde hygiënepraktijk ontwikkeld.

Als kinderen in een restaurant dineren, wassen ze mogelijk hun handen voor het eten en misschien ook na het eten. Dit is ook een standaard hygiënepraktijk. Kinderen die weigeren een oppervlak in een restaurant aan te raken of weigeren daar te eten omdat ze geen controle hebben over de bereiding van hun eten, hebben een ongezonde gewoonte ontwikkeld die verband houdt met germafobie.

Leer kinderen wat als gezonde hygiëne wordt beschouwd. Geef kinderen specifieke tijden en situaties waarin handen wassen acceptabel is. Leer ze hun handen niet langer dan één minuut te wassen met zeep en warm water.

Model het gedrag dat u bij uw kinderen wilt zien

Ouders moeten het gedrag modelleren dat ze bij hun kinderen hopen te zien. Zorg ervoor dat u ook op aanvaardbare tijden uw handen wast. Denk na over hoe u reinheid en ziektekiemen aanpakt. Vertelt u uw kind voortdurend dat hij zich moet ontsmetten of wassen, of geeft u voortdurend herinneringen uit om bepaalde oppervlakken te vermijden omdat deze vies of vies zijn? Ouders moeten aan zelfreflectie doen om er zeker van te zijn dat ze niet bijdragen aan de bestaande angst van hun kind voor ziektekiemen.

Introductie van nuttige technieken

Als een kind met een fobie vecht, kunnen verschillende technieken hem helpen zijn intense angst te overwinnen. Gebruik technieken als aanvulling op het werk dat een arts of therapeut doet om uw kind te helpen. Jouw technieken zijn er niet om professionele hulp te vervangen, en alle gebruikte methoden moeten worden beoordeeld en goedgekeurd door een professional.

Oefen ontspanningstechnieken

Moeder en dochter mediteren
Moeder en dochter mediteren

Leer uw kind ontspanningstechnieken die kunnen helpen de lichamelijke symptomen te onderdrukken die vaak gepaard gaan met angst. Oefen diepe ademhaling en zelfpraat om hen te helpen verbinding te maken met hun ‘gewone brein’ en niet met hun ‘angstige brein’. Het angstige brein is het brein met de gedachten die een kind ervan overtuigen dat hij in direct gevaar verkeert. Het gewone brein herinnert hen eraan dat niet alle ziektekiemen pijn doen, dat miljoenen ziektekiemen elke dag in contact komen met miljoenen mensen en dat er niets ergs gebeurt. In wezen leer je je kind luisteren naar zijn eigen rationele denken in plaats van naar irrationeel denken.

Je kunt ook bemiddelingspraktijken introduceren, waardoor momenten van kalmte en verbondenheid onderdeel worden van de dagelijkse routine van een kind. Begin met kleine beetjes tijd, slechts een paar minuten, en modelleer hoe je moet mediteren.

Angsten onder ogen zien en er doorheen werken

Vermijden is in dit geval niet je vriend, en hoe meer je situaties vermijdt uit angst, hoe meer de angst zal groeien. Angst onder ogen zien is voor de meeste mensen moeilijk. Geconfronteerd worden met een fobie is exponentieel uitdagender en ongemakkelijker vanwege het verhoogde gevoel van gevaar dat iemand met een fobie ervaart. Ondersteun uw kind wanneer hij of zij te maken krijgt met angst voor ziektekiemen. Vergeet niet om rationeel te praten met het ‘gewone brein’, evenals ontspanningstechnieken.

Werk aan reductie

Kinderen met germafobie wassen hun handen overmatig om het aantal ziektekiemen waarmee ze in contact komen te verminderen. Meet hoe vaak uw kind zijn handen wast. Probeer het aantal wasbeurten per dag te verminderen, begin klein. Wanneer kinderen zich zorgen maken omdat ze niet deelnemen aan hun wasritueel, werk dan samen met hen aan ontspanningstechnieken, moedig ze aan om hun gedachten en gevoelens te verwoorden en probeer ze bezig te houden met leuke activiteiten die hen helpen hun gedachten van hun fobie af te leiden.

Weten wanneer u hulp moet krijgen

Elke keer dat u denkt dat er iets mis is met uw kind, wilt u er meteen in springen en het probleem oplossen. Hoewel het nooit de juiste keuze is om zoiets als een fobie te laten voortwoekeren, kan het ook schadelijk zijn om er snel mee aan de slag te gaan. Als u vermoedt dat uw kind last heeft van ernstige angststoornissen, een obsessief-compulsieve stoornis of germafobie, vraag dan een kinderarts om hun mening. Zij kunnen uw kind beoordelen en manieren aanbevelen om uw kind te helpen werken aan een stabiele geestelijke gezondheid.

Aanbevolen: