Landschapsplantengids

Inhoudsopgave:

Landschapsplantengids
Landschapsplantengids
Anonim
planten met een waterpartij
planten met een waterpartij

Het ontwerpen van je landschap kan een beetje intimiderend lijken. Als je het echter in kleine stappen opsplitst en een paar dingen in gedachten houdt, is het niet moeilijk.

Vind je zone

Het eerste dat u moet doen, is ontdekken welke soorten planten in uw omgeving zullen groeien. In de Verenigde Staten wordt dit gemakkelijker gemaakt omdat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) het land in zones heeft verdeeld op basis van hoe koud het in de winter wordt. U kunt uw zone vinden door naar de USDA Plant Hardiness Zone Map te kijken of door uw extensieagent of kwekerijmedewerker te vragen.

Zone 1 da alt bijvoorbeeld tot -60 tot -55, terwijl zone 13b in de winter da alt tot -60 tot -70. Het is duidelijk dat planten die in zone 13b groeien, niet in zone 1 zullen groeien. Je kunt dingen planten die niet winterhard zijn in jouw zone als je van plan bent dat ze elke winter afsterven en ze elk voorjaar opnieuw planten, of ze in potten stoppen en de binnen tijdens de winter.

Omstandigheden in uw tuin

Het volgende waar u rekening mee moet houden, zijn de verschillende omstandigheden in uw tuin.

Zon en schaduw

Gedeeltelijk schaduwrijke tuin
Gedeeltelijk schaduwrijke tuin

Een gebied wordt als zonnig beschouwd als het minstens zes uur zon per dag krijgt. Gedeeltelijk zonnige gebieden krijgen vier tot vijf uur zon per dag en schaduwrijke gebieden krijgen minder dan drie uur zon per dag. Zonnige gebieden zijn het gemakkelijkst om planten in te kweken, hoewel er planten zijn die gedijen in gedeeltelijk zonnige gebieden, maar de volle zon niet kunnen verdragen. De keuzes voor volledige schaduw zijn eerder beperkt.

Blootstelling aan elementen

Een ander ding om te overwegen is blootstelling. Het kan zijn dat een plant het niet goed doet als hij midden in de tuin wordt geplant, waar hij wordt blootgesteld aan wind en regen. Als hij tegen de zuidelijke muur van het huis (het warmste deel van het huis) wordt geplant, kan hij goed gedijen. Beschouw sommige planten in uw omgeving als zachtaardig en plant ze tegen gebouwen waar de stralingswarmte van het gebouw een microklimaat creëert dat warmer is dan de rest van de tuin. Soms kun je wegkomen door iets te planten dat een zone warmer is dan jijzelf als je deze truc gebruikt.

Drainage

Je moet ook rekening houden met de drainage in je tuin. Als er plaatsen zijn waar water staat, moet u daar vóór het planten de drainage verbeteren. Er zijn maar weinig planten die graag in stilstaand water groeien. Deze gebieden zijn ideaal voor verhoogde bedden om de drainage te vergroten en een centraal punt in de tuin te creëren. In gebieden waar de drainage te goed is, zoals zandgebieden, kan het nodig zijn dat er compost of ander organisch materiaal wordt gemengd om ervoor te zorgen dat het water lang genoeg blijft zodat de wortels van de plant het kunnen opnemen.

Een stijl kiezen

Een landschapsontwerp kan heel formeel of heel informeel zijn. Het kan worden ontworpen om Griekse of Romeinse stijlen, Engelse tuinen of een potagetuin na te bootsen, of het kan in een meer eclectische stijl worden ontworpen. Welke stijl je ook kiest, het is belangrijk om deze in het hele landschap te behouden, zodat het er gepland uitziet, in plaats van verspreid en warrig. Je kunt plannen voor verschillende soorten tuinen vinden in landschapsboeken of op foto's van beroemde tuinen.

Planten mengen

Wanneer u overweegt welke planten u aan uw tuin wilt toevoegen, zal de juiste mix afhangen van factoren zoals de hoogte en bloeitijden.

Hoogteoverwegingen

Verschillende planthoogtes in de tuin
Verschillende planthoogtes in de tuin

Alle planten zijn niet even groot. Dit lijkt voor de hand liggend, maar wordt vaak over het hoofd gezien bij het aanleggen van een tuin. Het is het beste om hoge dingen aan de achterkant van het bloembed of de bloemversiering te plaatsen, dan tussenplanten en ten slotte de kleine planten ervoor. Door de grotere elementen vooraan te plaatsen, worden de kleinere verborgen. Als je bijvoorbeeld leeuwebekjes achter bluebonnets plant, kun je beide planten zien. Als je de leeuwebekjes voor de bluebonnets plant, worden de bluebonnets verborgen door de leeuwebekjes. Hoe hoog een plant gaat worden, kun je zien aan de informatie op het kaartje of de zaadverpakking.

Successieplanten

Een manier om uw plezier van uw landschap te vergroten, is door successieplanten te planten. Plant narcissen of andere vroegbloeiende planten, daarna planten die bloeien als de narcissen verwelken, en meer planten die bloeien als die planten verwelken. Zo heb je altijd kleur in je landschap en ziet het er behalve in de diepte van de winter niet dor uit.

Werfdekking

Maak niet de fout om uw tuin te veel te beplanten. Houd er bij het plannen van uw landschap rekening mee dat alles groeit. Heesters en bomen moeten worden geplant met voldoende ruimte eromheen, zodat ze, wanneer ze volwassen zijn, niet druk zijn of een ander element in het landschap verdringen. Pecannoten moeten uit de buurt van gebouwen en auto's worden geplant, omdat ze zichzelf snoeien en ledematen op onvoorspelbare wijze op alles eronder laten vallen.

Kleinere planten zullen ook groeien. Dit geldt met name voor vaste planten, die het eerste jaar dat ze worden geplant klein kunnen zijn, voordat ze in het tweede jaar flink groeien. Zorg ervoor dat u het plantenetiket of het zaadpakket leest en plant de dingen ver genoeg uit elkaar zodat ze elkaar niet verdringen als ze volwassen zijn.

Een voorbeeld

Stel dat je net bent verhuisd naar Hunt County, Texas. Je hebt een huis met volwassen eiken in de achtertuin en geen bomen in de voortuin. De achtertuin is door de bomen deels zonnig, terwijl de voortuin zonnig is.

  1. U raadpleegt de USDA Plant Hardiness Zone Map en ontdekt dat uw nieuwe huis zich in zone 7b bevindt. Nu weet je dat het in de winter op zijn koudst is tot vijf tot tien graden. Alles wat zoveel kou niet kan verdragen, moet jaarlijks worden gekweekt of in een pot worden gekweekt en elke winter worden binnengebracht. Als u in een andere zone woont, kan uw county Extension-agent u een lijst geven met aanbevolen planten voor uw regio. De meeste kwekerijen geven u ook informatie over planten die het goed doen waar u woont.
  2. U kiest voor een eclectische stijl voor uw tuin in plaats van een van de meer formele stijlen. U kunt artikelen raadplegen over formeel tuinontwerp of de indeling van kruidentuinen voor andere soorten tuinontwerpen.
  3. Bij jou thuis in Texas besluit je dat je schaduwtolerante planten in de achtertuin wilt planten, en planten die de voorkeur geven aan zon in de voortuin. Hoe weet je welke planten dat kunnen zijn? Raadpleeg landschapsgidsen en sites zoals de Better Homes and Gardens Plant Encyclopedia om planten te vinden. Texas heeft een prachtige hulpbron, de EarthKind Plant Selector, waarmee je planten kunt selecteren op hoogte, zontolerantie, watertolerantie en een aantal andere details. U besluit dat u struiken aan de achterkant van uw bloembed aan de voorkant wilt. Het liefst heb je dat ze klein blijven, zodat ze de ramen niet bedekken. U klikt gewoon op de ondergroei van kleine struiken en zonnig bij blootstelling, en u krijgt een lijst met struiken waaruit u kunt kiezen. Als je op de struik klikt, vertelt deze je alles over de plant. Je kiest een Japanse berberis omdat deze maar 1,20 tot 1,80 meter hoog wordt.
  4. Texas Bluebonnet
    Texas Bluebonnet

    De meeste bloembedden zien er het beste uit met een mengsel van vaste planten en eenjarige planten. Dienovereenkomstig pluk je vervolgens een vaste plant die voor de struiken gaat. De lanceleaf coreopsis springt in het oog. Het wordt vier tot zes centimeter lang. Voor de voorkant van het bed heb je nu een eenjarige nodig die kleiner is dan de coreopsis.

  5. Je kiest voor bluebonnets, die twaalf tot achttien centimeter lang worden. Je realiseert je dat deze groter is dan de coreopsis, dus plaats je de bluebonnets tussen de struiken en de coreopsis. Omdat bluebonnets in de lente bloeien en de coreopsis in de lente en de zomer bloeit, besluit je het bed te bekleden met narcissen, die veel eerder bloeien dan de bluebonnets en de coreopsis, om de tijd dat je kleur in je bed hebt te verlengen.

Plan voor groei

Landschapsontwerp is niet moeilijk als je een paar eenvoudige stappen volgt. Vergeet niet om plannen te maken voor de groei van uw landschap. In feite zou je landschap er het eerste jaar een beetje schaars uit moeten zien, omdat alle planten nog baby's zijn. Het duurt drie tot vijf jaar voordat uw landschap zich volledig heeft ontwikkeld. Geniet ervan om het te zien uitgroeien tot een prachtige plek om te wonen.