Vintage rotanmeubels: gids voor relaxte en toch glamoureuze ontwerpen

Inhoudsopgave:

Vintage rotanmeubels: gids voor relaxte en toch glamoureuze ontwerpen
Vintage rotanmeubels: gids voor relaxte en toch glamoureuze ontwerpen
Anonim
Antieke rotan stoel
Antieke rotan stoel

Vintage rotanmeubels hebben zo'n onderscheidende uitstraling dat moderne imitaties ongelooflijk populair zijn gebleven voor zowel binnen- als buitenstijlen. Dit meubel van natuurlijke vezels roept een gevoel op van de rauwe wildernis in welke ruimte het ook wordt toegevoegd, waardoor het al tientallen jaren een geliefde vorm van terrasmeubilair is. Toch zijn rotanmeubels bijna twee eeuwen geleden begonnen en hebben ze hun eigen evolutie doorgemaakt om de steunpilaar van het moderne design te worden dat het vandaag de dag is.

Wat is rotan?

Wanneer natuurlijke vezels worden verwerkt in meubelontwerp, hebben ze uiteindelijk allemaal de neiging er hetzelfde uit te zien, wat het moeilijk kan maken om de ene vezel uit de andere te onderscheiden. Rotan beschrijft een natuurlijke plant die naar boven groeit en voorover buigt terwijl hij op een wijnstokachtige manier doorgroeit; de stelen zijn stevig, waardoor het een uitstekende kandidaat is voor het maken van stevig meubilair. Deze plant is endemisch in Zuidoost-Azië en de Filippijnen en wordt door meubelontwerpers ontdaan van zijn bladeren en buitenste vezels om hem klaar te maken om te worden gebogen en gestoomd in de gewenste vorm. Deze vezel kan worden gebruikt om vlechtwerk te maken, dat verschilt van de natuurlijke vezel doordat het alleen een bepaalde manier beschrijft om natuurlijke vezels samen te weven.

Eerste golf rotanmeubels

Naast de archeologische ontdekkingen van rotanmeubels die dateren uit de oudheid, was de eerste grote periode van populariteit van rotan halverwege de late 19deeeuw. In de loop van tientallen jaren werden rotanmeubels vervaardigd om de uitgebreide ontwerpen van het Victoriaanse tijdperk te belichamen. Er waren destijds twee grote fabrikanten die deze specifieke markt aanvoerden: Wakefield Rattan Company en Heywood Brothers Company.

Rieten schommelstoel
Rieten schommelstoel

Heywood-Wakefield Company en zijn rotan-erfenis

Cyrus Wakefield lanceerde de Wakefield Rattan Company in 1836 en werd de eerste grote Amerikaanse fabrikant die rotanmeubels maakte. Al snel begon Heywood Brothers Company te concurreren met Wakefield's, en de twee waren ongeveer twintig jaar lang in een intense rivaliteit verwikkeld, wat een periode markeerde die bekend staat als The Golden Age of Wicker. Toch kwam Wakefield als beste uit de bus toen Heywood in 1897 werd overgenomen en de twee namen werden samengevoegd.

Tweede en derde golf rotanmeubels

De Art Deco-periode van begin 20deeeuw was een luxueuze tijd voor de kunst, met rotan stoelen en banken die de Hollywood-elite zozeer inspireerden dat de stijl zichtbaar was in de huizen van de grootste acteurs en actrices van de jaren dertig. In de jaren vijftig en opnieuw in de jaren zeventig bloeide het ontwerp van rotanmeubels met kunstenaars als Paul Frankl, Milo Baughman, Franco Albini en de Ritts Furniture Company, die elk hun eigen onderscheidende stijlen hadden die de liefde van verzamelaars vandaag de dag identificeert.

Rotan stoel
Rotan stoel

Paul Frankl

Paul Frankl wordt door velen beschouwd als de eerste ontwerper die op een moderne manier rotanmeubels maakte, waarbij zijn op Art Deco geïnspireerde stukken - zoals zijn 'Speed Chair' - in de jaren dertig de aandacht van Hollywood trokken. Zijn stukken werden geassocieerd met het creëren van beweging in een statische omgeving en bleven populair tot in de jaren vijftig.

Milo Baughman

Milo Baughman was een iets latere ontwerper die voor Calif-Asia werkte, en hij stond bekend om de manier waarop hij tegenstrijdige materialen verwerkte in prachtige meubelstukken. Dit paar rotan en chromen fauteuils, ontworpen door Baughman, dat voor $ 3.000 op één online veiling wordt aangeboden, combineert bijvoorbeeld metaal met organische vegetatie op een unieke manier.

Franco Albini

Franco Albini, een Italiaanse architect en ontwerper, was ongelooflijk vanwege zijn moderne ontwerpen waarin gebruik werd gemaakt van traditioneel Italiaans vakmanschap. Met behulp van goedkope materialen kon Albini unieke rotanstukken maken die de wereld stormenderhand veroverden. Vooral zijn Margherita- en Gala-stoelen worden vandaag de dag nog steeds nagebootst.

Ritts Furniture Company

Dit echtpaar-duo steunde de heropleving van rotan in de naoorlogse periode in de Verenigde Staten en was daardoor behoorlijk succesvol. In feite had het Ritts-paar een stijl die zo wetenschappelijk was dat ze hielpen bij het creëren van het decorontwerp voor het beroemde Elvis Presley-voertuig, Blue Hawaii (1961).

Identificeren van vintage rotanmeubels

Gezien de enorme populariteit ervan, is het vrij eenvoudig om vintage rotanmeubels te vinden in de plaatselijke kringloopwinkels en consignatiewinkels. Helaas ziet de natuurlijke vezel er voor het ongetrainde oog vrijwel identiek uit aan andere vezels, zoals bamboe, dus het is het beste om een professional een stuk te laten beoordelen voordat je zelf een aanname doet over de inhoud ervan. Omdat rotan echter zo'n lucratieve markt was, is de kans zeer groot dat elk stuk waarvan je denkt dat het rotan is, ook daadwerkelijk rotan is. Dat gezegd hebbende, kan het moeilijk zijn om de maker van een meubel te identificeren, omdat de meeste rotan meubelen geen merktekens van de maker dragen; u kunt dus het beste de experts inschakelen als u gedetailleerde informatie wilt.

Vintage rotanmeubelwaarden

Omdat rotan zo'n sterk materiaal is, zijn vintage rotanmeubels goed bestand tegen de schadelijke effecten van veroudering. Dit betekent dat je veel hoogwaardige vintage rotan meubelstukken kunt vinden; helaas kosten die van gerenommeerde ontwerpers je ergens tussen de $ 1.000 en $ 10.000, afhankelijk van hun leeftijd en stijl. Deze Franse solitaire stoel van Janine Abraham en Dirk Jan Rol wordt bijvoorbeeld op één veiling aangeboden voor iets meer dan $ 1.000, en een ongemarkeerde rotan barwagen uit de jaren zestig wordt voor iets minder aangeboden. Toch zullen de meeste rotanmeubels die je in vintagewinkels en kringloopwinkels vindt aanzienlijk minder kosten dan de meubels die op een veiling worden aangeboden, wat betekent dat als je het niet erg vindt om te wachten om een stuk persoonlijk te vinden, je vooraf wat geld kunt besparen.

In de rotanwerkplaats
In de rotanwerkplaats

Natuurlijk gaan voelt geweldig

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe terrasset die bij je zwembadinrichting past, of je de rommel van je oma aan het opruimen bent, onderzoek de verschillende stijlen vintage rotanmeubels die er zijn en kijk of een van deze je aanspreekt. Rotanmeubels zijn gemaakt om lang mee te gaan, zijn over het algemeen betaalbaar en milieuvriendelijk, wat betekent dat je ethisch bewust kunt blijven van je aankopen terwijl je toch je ruimte opnieuw kunt inrichten.

Aanbevolen: