Antieke Italiaanse marmeren salontafels: wat ze waard zijn

Inhoudsopgave:

Antieke Italiaanse marmeren salontafels: wat ze waard zijn
Antieke Italiaanse marmeren salontafels: wat ze waard zijn
Anonim
Ronde tafel met ingelegd marmeren blad
Ronde tafel met ingelegd marmeren blad

Als je een woonkamer of zithoek in een grote slaapkamer wilt verankeren met iets historisch en stijlvols, overweeg dan om een antieke salontafel met Italiaans marmeren blad toe te voegen. Het kan de substantiële uitstraling van luxe en tijdloosheid bieden waarnaar u op zoek bent. Zoals met al het echte antiek moet je iets weten over wat je koopt, omdat zeldzaamheid en staat de marktprijs bepalen, en ze vereisen vaak speciaal onderhoud om hun schoonheid jarenlang te behouden.

Italiaanse salontafels met marmeren blad verschijnen

Italië is de thuisbasis van generaties meester-ambachtslieden, kunstenaars en ontwerpers. Op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk werd gewonnen marmer in een razend tempo gebruikt om gelijke tred te houden met de vraag naar beelden, pilaren, zuilen, muren en andere architectonische stukken die bij de esthetiek van die periode pasten. Helaas zijn het enige dat nu overblijft van deze steengroeven inkepingen in de aarde, omdat hun marmervoorraad al lang geleden is opgebruikt.

Naast het witte, rode en groene marmer uit Italië importeerde Rome ook marmer uit Egypte in rood, grijs en zwart, evenals paars uit Tunesië en Turkije. Wanneer u op zoek bent naar een antieke marmeren tafel met authentiek Italiaans marmer, is het belangrijk om te onthouden dat, hoewel het stuk misschien in Italië is vervaardigd, de kleur een import kan impliceren - een antieke import, maar toch een import.

De oudste Italiaanse marmeren tafel

De Farnese-tafel
De Farnese-tafel

Een bezoek aan het Metropolitan Museum of Art in New York City is de moeite waard als je een van de oudste en beroemdste antieke Italiaanse tafels met marmeren blad wilt zien: de Farnese-tafel. Hoewel het geen salontafel is, werd hij ontworpen door de Italiaanse architect Giacoma Barozzi da Vignola (1507-1573) voor het staatsappartement van het Palazzo Farnese in Rome. Het is absoluut adembenemend met zijn inleg van verschillende marmersoorten en het gebruik van halfedelstenen. Italiaanse marmeren tafels ontstaan door lagen marmer op elkaar te leggen. Het proces maakt inlays en het gebruik van verfraaiingen mogelijk in de vorm van verschillende materialen, van tegels tot edelstenen. Dit stuk brengt de delicatesse van de natuurlijke materialen en de deskundige snijtechnieken over die te vinden zijn in een bestaande Italiaanse salontafel. De uitstraling is een kenmerk van dit type meubel, ondanks het gewicht en de massieve uitstraling.

Neem een koffiepauze

Marmeren tafel MET
Marmeren tafel MET

Antieke Italiaanse marmeren salontafels kenden halverwege de 19e eeuw een opmars in Europa en Amerika. De Victoriaanse periode had een fascinatie voor oudheden, en Italiaanse marmeren tafels waren erg in zwang. Volgens Franco er Marmista, een van Italië's belangrijkste verkopers en makers van marmeren tafels, werd het marmer dat in antieke tafels werd gebruikt vaak gestolen uit onbeschermde oude locaties, regio's en gebouwkolommen. Omdat antiek marmer van dit type niet meer op de markt verkrijgbaar is, is een echte salontafel uit deze tijd erg duur, denk aan $ 5.000 en meer.

Zelfs moderne tafels die tegenwoordig worden gemaakt door het bedrijf Franco er Marmista en vele anderen zijn prijzig en moeten worden beschouwd als een investering in wat sommigen als toekomstig antiek zouden beschouwen. Hoewel nieuwe marmertechnieken dezelfde creativiteit in historisch ontwerp mogelijk maken zonder het gewicht (hoewel ze nog steeds tot 300 pond kunnen wegen), moet je er rekening mee houden dat echt antiek een behoorlijk gewicht zal hebben.

De kosten van Italiaans vakmanschap

De fiscale kosten die alleen al aan marmer verbonden zijn, zouden de waarde van deze delicate antieke meubelstukken doen stijgen, zonder rekening te houden met het fijne Italiaanse vakmanschap. Het lijkt erop dat stukken met marmer van de hoogste kwaliteit en de grootste stukken voor het meeste geld worden verkocht. Bovendien wordt echt antiek uit de 19e eeuw voor een paar honderd dollar meer verkocht dan de productieve moderne uitvoeringen uit het midden van de eeuw van een vergelijkbaar merk en dezelfde stijl. In termen van werkelijke kosten kunnen antieke Italiaanse salontafels met marmeren tafelbladen, net als bij alle antieke meubelen, op hun hoogst wel $1.000-$2.000 kosten, waarbij af en toe goed bewaarde stukken van een fabrikant van hoog niveau waarden bereiken in de bovenste regionen. duizenden. Kleinere tafels kunnen online echter gemakkelijk voor €400-€500 worden verkocht.

Als je erover denkt om een van deze prachtige stukken historisch interieurdesign te kopen, zijn hier een paar voorbeelden van enkele die onlangs zijn verkocht:

  • 19e-eeuwse Italiaanse marmeren en koperen tafel - Verkocht voor $ 449,99
  • 18e-eeuws Italiaans marmeren tafelblad - Geschatte waarde is $20.000-$25.000
  • 19e-eeuwse Mekka en specimen salontafel - aangeboden voor $ 22.800

Manieren om deze tabellen weer te geven

Dankzij de veranderingen in het interieurontwerp waren de originele antieke Italiaanse marmeren salontafels uit het midden van de 19e eeuw natuurlijk niet noodzakelijkerwijs gemaakt om direct voor een bank of bank te zitten terwijl je kwam gewend dat ze vandaag de dag zijn. Door hun lengte was het waarschijnlijk dat deze tafels tegen een muur of zelfs achter een bank stonden, waar bedienden toegang konden krijgen tot het inschenken en serveren van dranken zonder de gespreksstroom te onderbreken. Naarmate het allemaal wat minder gestileerd werd en de gastvrouw het leuk begon te vinden om zelf koffie en thee in te schenken voor haar gasten, kwamen de tafels steeds meer voor de bank te staan.

Nogmaals: een antieke Italiaanse salontafel met marmeren blad is over het algemeen een statement op zichzelf. Hoewel het het ontwerp van een kamer verankert, heeft het over het algemeen een of twee uitersten in meubilair nodig om zijn charme in een kamer te laten uitkomen als het als echte salontafel wordt gebruikt. Het meubilair moet óf delicaat zijn, óf de kleur van het marmer weergeven, óf het moet zwaarder zijn, met rechte hoeken en een solide uitstraling.

Van Rome met liefde

Net zoals Italianen hun koffie kennen, kennen ze ook hun antieke salontafels. Deze antieke marmeren salontafels zijn met renaissance-achtige zorg uit een regenboog van marmer gesneden en zullen zelfs de meest vervallen kamers naar een hoger niveau tillen. Voeg er een extra groot koffietafelboek aan toe en je bent klaar om van je 1-sterrenwoonkamer een 5-sterrenparadijs te maken.

Aanbevolen: