Waarom is fotojournalistiek belangrijk

Inhoudsopgave:

Waarom is fotojournalistiek belangrijk
Waarom is fotojournalistiek belangrijk
Anonim
Fotojournalisten hebben invloed op de manier waarop we naar nieuws kijken.
Fotojournalisten hebben invloed op de manier waarop we naar nieuws kijken.

Kun je je voorstellen dat je een krant of tijdschrift leest zonder afbeeldingen? Hoe zou u reageren als u naar nieuwsuitzendingen op televisie zou moeten kijken zonder een stukje video? Deze entiteiten zouden onvolledig zijn zonder afbeeldingen. Foto's maken of breken mediaproducten. Om effectief te zijn, moeten deze beelden echter relevant zijn voor het evenement en de samenleving. Bovendien moeten de foto's nauwkeurig en informatief zijn en kunnen overbrengen wat er op een bepaald moment gebeurt.

Afbeeldingen versus woorden

De wereld vertrouwt op fotojournalisten om boeiende foto's te maken die nieuwsverhalen versterken. Afbeeldingen gemaakt door fotojournalisten moeten samenvatten wat er in een artikel is geschreven. Door dit te doen wordt het lezen van kranten en het kijken naar nieuws effectiever, omdat men het nieuws beter kan relateren aan situaties uit het echte leven en volledig kan begrijpen hoe het moet zijn om op die werkelijke tijd op die werkelijke plaats te zijn. Dit geldt vooral voor mensen die geen tijd hebben om een tijdschrift van kaft tot kaft te lezen. Voor gehaaste of enigszins ongeïnteresseerde individuen spreken foto's luider dan woorden.

Een ander positief kenmerk van foto's is dat ze een objectieve kwaliteit bezitten. Foto's zijn, indien correct genomen met relevante inhoud, onbevooroordeeld. Het wordt aan lezers of kijkers overgelaten om hun eigen beslissingen te nemen over wat de waarheid is. Omgekeerd kunnen woorden de vooroordelen overbrengen van de persoon die ze heeft geschreven.

Een goede fotojournalist is zich ervan bewust dat hij bij het fotograferen van een evenement een niveau van vertrouwen van het publiek handhaaft dat niet mag worden geschonden. Daarom moeten zijn beelden accuraat, actueel en visueel stimulerend zijn, zodat kijkers zich kunnen identificeren met het nieuwsverhaal dat wordt verteld.

Het doel van fotojournalisten

Het is de taak van een fotojournalist om een verhaal te vertellen met foto's. Misschien nog belangrijker is dat het zijn doel is om de waarheid over te brengen via de beelden die hij met zijn camera vastlegt. Een ervaren fotojournalist komt niet zomaar opdagen bij een nieuwsevenement en maakt een paar foto's. Het is eerder zijn doel om belangrijke kwesties onder de aandacht te brengen. Opmerkelijk genoeg lukt dat hem vaak met één enkele foto.

Nieuwswaardige gebeurtenissen documenteren

Het is niet gemakkelijk om een professionele fotojournalist te zijn. Vaak moeten fotojournalisten het risico lopen gewond te raken om nieuwswaardige gebeurtenissen te documenteren. Denk eens aan wat oorlogsfotojournalisten moeten doorstaan om de foto's te maken die jouw perspectief op internationale veldslagen en het enorme verlies aan mensenlevens bepalen. Denk dan eens aan de fotojournalisten wier taak het is verslag te doen van de AIDS-epidemie in Afrika, uitgehongerde en mishandelde kinderen in de door oorlog verscheurde Democratische Republiek Congo, en baby's die verminkt worden in Nigeria. Door hun werk worden ze blootgesteld aan verachtelijke taferelen die vaak voor altijd in hun geheugen gegrift staan.

Door middel van foto's van deze scenario's kunnen kijkers een glimp opvangen van wat er gebeurt op plaatsen waar ze nooit zouden overwegen om te bezoeken of waar ze weinig vanaf weten. De beelden van een fotojournalist maken mensen zich bewuster van de kwalen van de samenleving en van wat er over de hele wereld gebeurt.

Boeiende voorbeelden van fotojournalistiek

Fotojournalistiek is altijd belangrijk geweest, maar de impact ervan werd nog belangrijker tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen foto's genomen vanaf de frontlinie naar huis werden gestuurd en lezers een idee gaven van wat er een halve wereld verderop gebeurde. In de afgelopen eeuw zijn krantenlezers en televisiekijkers gevormd door de beelden vastgelegd door fotojournalisten. Tegenwoordig is het publiek niet alleen afhankelijk van foto's om een verhaal te vertellen, maar ook om er een verbinding mee te creëren.

De impact van fotojournalistiek

Met de komst van internet, smartphones en digitale fotografie is fotojournalistiek populairder dan ooit geworden. Mensen moeten zien welke verwoesting een granaatscherf in een gezin kan aanrichten. Ze moeten het belang van de eerste maanwandeling niet vergeten. Ze moeten nadenken over hoe het leven voor de wereld veranderde op 9/11. Je kunt dit doen door naar afbeeldingen te kijken.

Aanbevolen: