Verlichtingstechnieken voor binnenfotografie

Inhoudsopgave:

Verlichtingstechnieken voor binnenfotografie
Verlichtingstechnieken voor binnenfotografie
Anonim
licht door raam
licht door raam

Er zijn veel creatieve manieren waarop je rekwisieten en belichtingstechnieken kunt gebruiken om volume en diepte toe te voegen aan je binnenlandschappen en portretten. De meeste creatieve binnenverlichtingseffecten maken gebruik van het drama dat ontstaat in situaties met weinig licht; Daarom is het een must om te begrijpen hoe je met je camera moet werken in situaties met weinig licht.

Jaloezie-effect

Binnenverlichting kan de deur openen naar verschillende creatieve verlichtingsmogelijkheden in een omgeving waarin u de lichtbron, richting en plaatsing kunt bepalen. Een leuk, uniek lichteffect dat u op uw onderwerp kunt gebruiken, is een jaloezie-effect, dat horizontale schaduwen over uw onderwerp creëert. De afwisselende lichte en donkere tinten voegen volume en mystiek toe aan het beeld.

Dramatische verlichting

Omdat dit een zeer dramatisch effect is, wordt dit doorgaans alleen op één onderwerp tegen een minimale achtergrond gedaan. Meestal zie je dit als een close-up, omdat het mysterie en intriges aan het beeld toevoegt. Het doet sterk denken aan oude zwart-wit detectivefilms of klassieke fotografie. Over zwart-witafbeeldingen gesproken: bij gebruik van deze verlichtingstechniek worden meestal kleuren met een hoog contrast of zwart-witfoto's gemaakt.

Dus, hoe maak je het? Welnu, er zijn een paar manieren. U kunt een raam en jaloezieën gebruiken, indien beschikbaar. Of je kunt ervoor kiezen om een gobo te gebruiken, iets dat tussen de lichtbron en het onderwerp komt. In dit geval zou je een stencil gebruiken om jaloezieën te simuleren. Door de intensiteit van de lichtbron met de gobo te variëren, kunt u een zeer dramatisch of een zachter, subtieler lichteffect creëren.

Kaarsen

Kaarslicht
Kaarslicht

Een ander geweldig lichteffect dat je portemonnee niet kapot maakt, zijn kaarsen. Afhankelijk van de scène die u in scène zet, kunnen de kaarsen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een afbeelding van de kaarsen te maken, waardoor de kijker zich afvraagt wat de betekenis van de afbeelding als gedenkteken is. Je kunt ook kaarsen gebruiken om een stel aan te steken en een warm, romantisch gevoel te creëren. Het gebruik van kaarsen om het gezicht van een kind te verlichten kan echter een herinnering zijn aan plezier of verjaardagen.

Hoog contrast, weinig licht

Als je kaarsen als verlichting gebruikt, hoef je alleen maar de kaarsen aan te steken en je scène op te zetten. Om echter het beeld te krijgen waar je naar verlangt in een situatie met zo weinig licht, zul je een hoge ISO, een groot diafragma en een snelle lens moeten gebruiken, bijvoorbeeld f1.4, om onscherpte te voorkomen. Je kunt ook een sluitertijd van ongeveer 1/30thaanhouden om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een statief is ook een must.

Bovendien kan het aansteken van andere kaarsen buiten het frame een mooi omgevingsachtergrondlicht creëren. Een ander ding waarmee u rekening moet houden bij het aansteken van kaarsen is onderbelichting als gevolg van de vlam; daarom zul je een beetje met je instellingen moeten spelen om er zeker van te zijn dat ze niet onder- of overbelicht zijn.

Kerstverlichting

Kerstboomverlichting
Kerstboomverlichting

Bent u op zoek naar een fantastische wenskaart voor de feestdagen of bent u op zoek naar een leuk, uniek idee voor kerstfoto's van uw familie, denk dan aan kerstverlichting. Deze bieden een leuk, warm en mogelijk kleurrijk licht voor uw scène of onderwerpen. Deze lampen zijn perfect afgestemd op familiefoto's en close-ups van huisdieren of kinderen. U kunt ook kerstverlichting gebruiken om unieke schaduwen en effecten in uw kersttaferelen te creëren.

Licht, licht en meer licht

Hoewel kerstverlichting een must is voor dit soort verlichtingstechniek, wil je de scène ook omringen met ander wit licht met lage intensiteit om alle menselijke onderwerpen gelijkmatig te verlichten. Deze kunnen een lamp bevatten, als u een laag budget heeft, of u kunt een softbox-reflector gebruiken met een witte gloeilamp met lage intensiteit. Omdat dit een effect bij weinig licht is, moet je een statief en camera-instellingen bij weinig licht gebruiken.

Als je echter alleen maar een kersttafereel binnenshuis fotografeert, zonder movers of shakers, kun je een langere sluitertijd gebruiken, zoals 1/15thof minder en alleen de lampen als uw lichtbron. Dit geeft je een dramatischer beeld.

Lichtstralen

Als je dramatische silhouetten of profielafbeeldingen met hoog contrast wilt creëren, dan zijn lichtstralen je vriend in de fotografiewereld. Dit type lichtsituatie is het beste voor het vastleggen van momenten. Lichtstralen kunnen bijvoorbeeld uitstekend werken om een silhouet van een zwangere moeder te creëren. Of het kan worden gebruikt om een mooie kus vast te leggen of zelfs een bruid op haar trouwdag in de kijker te zetten.

Haze is belangrijk

Om het dramatische effect van lichtstralen te krijgen, heb je een raam nodig als enige lichtbron, maar je hebt ook een manier nodig om een waas te creëren om het algehele effect te versterken. Dit kan gedaan worden met behulp van een verdamper, rookmachine, stoom uit een badkamer, meel of zelfs vuil, als u zich in een gebouw met een onverharde vloer bevindt. Het zijn de deeltjes in de lucht die werkelijk de dramatische stralen op het onderwerp creëren. Leuke rekwisieten zoals zonwering, luiken en ochtendlicht kunnen ook bijdragen aan het effect.

Lampen gebruiken

leeslamp
leeslamp

Lampen kunnen leuke overdreven lichteffecten creëren die de schaduwdiepte van een afbeelding echt vergroten. Het gebruik van een lamp kan verschillende wegen bewandelen. Je kunt ze gebruiken om de scène of sfeer van een afbeelding vast te leggen zonder een menselijk onderwerp, of je kunt ze gebruiken om het contrast en het mysterie van een close-upgezicht te vergroten. U kunt bijvoorbeeld lampen met verschillende kleuren en wattages aan weerszijden van uw portretonderwerp gebruiken en een zeer mysterieus, hard en toch warm lichteffect creëren. Je kunt ook een lamp binnen een scène gebruiken om binnen een scène een warme sfeer te creëren. Dit kan leuk zijn om dubbelzinnigheid toe te voegen aan fantasie- of horrorafbeeldingen.

Varieer het wattage

Om deze verlichtingstechniek te creëren, heb je lampen en gloeilampen met verschillende wattages nodig. Omdat dit een situatie met weinig licht is, zal een statief ook belangrijk zijn. Om een beeld met hoog contrast te creëren, kunt u één lamp ver weg van een onderwerp gebruiken, zonder schaduw. Als u echter de lichteffecten wilt variëren, kunt u aan weerszijden van het onderwerp twee lampen gebruiken met lampen van verschillend wattage en kleur. Het gebruik van een lampenkap op de lamp kan ook werken om het licht in één gebied te concentreren en diepte toe te voegen aan de schaduwen in een scène.

Spotlight van bovenaf

Spotlight
Spotlight

Een andere interessante techniek voor binnenverlichting die spaarzaam wordt gebruikt in de fotografie, is het gebruik van een spotlight van bovenaf. Dit wordt meestal gedaan om diepte en diepe schaduwen op menselijke onderwerpen te creëren. Dit kan een opwindende manier zijn om onduidelijkheid aan je afbeelding toe te voegen of een onheilspellende sfeer te creëren.

Verlicht ze

Voor dit contrastrijke effect heb je een spotlicht boven je onderwerp nodig. Daarnaast kunt u proberen lampen van verschillende watts te gebruiken. Als je op zoek bent naar een zachter effect, probeer dan een witlichtfilter of softbox over de spotlight te plaatsen. Hierdoor kan het licht gelijkmatiger worden verdeeld, waardoor een deel van de melodramatische aantrekkingskracht wordt weggenomen. Afhankelijk van de intensiteit van het licht moet je misschien met je camera-instellingen spelen om de optimale combinatie van belichting en diafragma te krijgen. Het is ook erg belangrijk om uw witlichtbalans te controleren voordat u de foto maakt.

Kleur toevoegen

Gekleurd licht
Gekleurd licht

Als je op zoek bent naar een unieke manier om je onderwerp binnenshuis te belichten, denk dan in kleur. Door gekleurd licht toe te voegen, zoals felroze, blauw of zelfs groen, kunnen contouren en highlights worden toegevoegd aan het lichaam, het gezicht en zelfs het haar van een onderwerp. Het licht varieert de specifieke kenmerken van het onderwerp, waardoor een andere sfeer of toon ontstaat, afhankelijk van de kleur en intensiteit van het licht. Rood licht op een onderwerp kan bijvoorbeeld passie of pit toevoegen aan een beeld, terwijl blauw licht melancholie of wanhoop kan toevoegen.

Hoewel je gekleurd licht kunt gebruiken om interesse toe te voegen aan een stilstaande scène, voegt deze techniek de meeste diepte toe aan individuele figuren of koppels. Bij afbeeldingen met meerdere onderwerpen kan dit effect verloren gaan. Bovendien kan dit werken voor een volledig lichaamsframe of close-up.

Kies je kleur verstandig

Om de contrastrijke kleur in je foto te creëren heb je een gekleurde gel voor je licht nodig, een filter dat over je lichtbron gaat. Hoewel u met gekleurde gels continu licht kunt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat ze niet te dichtbij komen. Het gebruik van een stroboscoopverlichtingssysteem en reflectoren kan een betere optie zijn. Gekleurde lampen of gekleurde reflectoren zijn ook een haalbare optie om het gekleurde lichteffect te creëren.

De plaatsing van het gekleurde licht komt van een enkele bron die aan één kant van het onderwerp of op meerdere locaties is geplaatst, waarbij verschillende hoeken van het gezicht of het haar worden benadrukt met verschillende gekleurde lichttonen. Het is echt afhankelijk van de sfeer of het effect dat je probeert te creëren.

Gobo's gebruiken

Gobo
Gobo

Een andere manier om drama aan je verlichtingsspel toe te voegen, is door gobo's te gebruiken om het licht en de schaduw op je onderwerpen te variëren. Een stuk gescheurde stof dat voor uw continue lichtbron bungelt, kan bijvoorbeeld unieke hoogtepunten en schaduwen langs uw figuur creëren, waardoor de foto een onheilspellend of mysterieus gevoel kan krijgen. Bovendien kan het laten schijnen van je lichtbron door een ventilator het geweven patroon op de gelaatstrekken en op de achtergrond zichtbaar maken, wat interesse en een dubbelzinnige toon toevoegt. Als u de gobo's gebruikt met een enkele lichtbron direct links of rechts van het onderwerp, kunt u het licht en de schaduw die door de gobo en de lichtbron worden gecreëerd naast elkaar plaatsen, waardoor het beeld een korrelige diepte krijgt.

De juiste gobo vinden

Afhankelijk van het effect dat u probeert te creëren, zijn er verschillende manieren waarop u een unieke gobo kunt gebruiken om interessante vormen en schaduwen in uw afbeelding te creëren. U kunt vooraf gemaakte stencils of andere natuurlijke materialen gebruiken, zoals planten, waaiers, touw, stof en andere materialen, om het licht te verstoren en fascinerende schaduwen op onderwerpen te creëren.

Andere technieken voor binnenverlichting

Naast creatieve verlichtingstechnieken zijn er ook andere tips en trucs die je binnenverlichtingsspel kunnen verbeteren.

  • Gebruik natuurlijk licht in plaats van kunstlicht. Als het mogelijk is, plaats uw scène of onderwerp dan naast een raam of in een goed verlichte kamer met een dakraam. Het natuurlijke licht verzacht uw afbeeldingen en schaduwen. Het gebruik van een puur wit gordijn voor het raam kan ook helpen om het licht te verzachten.
  • Meng continu- en stroboscoopverlichting. Als u naast flitsers in de studio ook continu licht heeft, kunt u uw opname beter in beeld brengen. Hierdoor kun je ook zien waar je schaduwen vallen voordat je op de knop klikt.
  • Om een dramatische kant of onderbelichting te creëren, plaatst u uw flitser of continu licht aan de zijkant of direct onder uw onderwerp. Dit levert scherpe, dramatische beelden met hoog contrast op, die vooral populair zijn voor close-upportretten.
  • Gebruik brede lichtbronnen. Het gebruik van brede lichtbronnen vermindert de schaduwen en het contrast in een afbeelding. Op dezelfde manier zal het gebruik van een smalle lichtbron meer diepte en donkerdere schaduwen creëren.
  • Gebruik reflectoren om licht te laten weerkaatsen. Als u een groot mat oppervlak gebruikt om het licht in uw studio te laten weerkaatsen, wordt het licht gelijkmatiger verspreid en verspreid. Dit zorgt voor zachtere lichtsituaties.
  • Zorg ervoor dat u de juiste lampen kiest. Het gebruik van witte lampen die daglicht nabootsen, is het beste in uw apparatuur. Dit helpt om de juiste tinten in je afbeeldingen te behouden, anders kunnen ze er geel of te warm uitzien.

De perfecte lichtsituatie

Het vinden van de perfecte mix tussen te veel en te weinig licht kan lastig zijn, vooral binnenshuis. Als u echter een paar creatieve belichtingstechnieken uitprobeert of wat gobo's toevoegt, kunt u uw fotografie behoorlijk in de war brengen en schaduwen en volume aan uw werk toevoegen. Hoewel het misschien een paar pogingen kost om je instellingen goed te krijgen, kan het vinden van de perfecte balans je foto's van prima tot buitengewoon maken. Haal nu je camera tevoorschijn en kijk wat je kunt doen met wat witte kerstverlichting!

Aanbevolen: