Griekse familietradities

Inhoudsopgave:

Griekse familietradities
Griekse familietradities
Anonim
Griekse familie
Griekse familie

Hoewel sommigen altijd de gebruiken uit het verleden zullen eren, hebben veel moderne Griekse families manieren gevonden om het oude met het nieuwe te combineren. Elke familie en regio is uniek, maar er zijn algemene tradities die je door veel soorten Griekse families zult zien volgen in Griekenland of over de hele wereld.

Dagelijks gezinsleven

Respect, eenheid en gastvrijheid zijn de drie woorden die Charalampos (Bobby) Afionis zegt die de Griekse familiewaarden het beste beschrijven. Bobby woont momenteel in de VS met zijn vrouw Kristen en hun dochter Evangelia, maar hij groeide op in de buitenwijken van Athene, Griekenland. Hoewel hij nog ver verwijderd is van zijn eerste thuis, spelen familietradities nog steeds een actieve rol in zijn leven vanwege deze Griekse culturele familiewaarden.

Huisvesting

Het dagelijkse gezinsleven
Het dagelijkse gezinsleven

Griekse gezinnen verbouwen vaak hun huizen of buurten om hun volwassen kinderen en uitgebreide familieleden te huisvesten, zodat ze allemaal dichtbij kunnen blijven. Voor velen betekent dit het toevoegen van verdiepingen aan hun bestaande huizen, zodat elk gezin zijn eigen ruimte kan hebben. Bobby voegt eraan toe: "Gezinswoningen worden doorgaans niet verkocht, maar worden van generatie op generatie doorgegeven."

Traditionele genderrollen

Mannen zijn dienstverleners van wie wordt verwacht dat ze werken, en alle Griekse mannen moeten in het leger van de provincie dienen om daar te kunnen verblijven. Wat het huishouden betreft, doen mannen doorgaans geen huishoudelijk werk of standaardtaken voor de kinderopvang. De moderne Griekse vrouw is opgeleid en werkt omdat de economie dit vereist. Vrouwen zijn doorgaans verantwoordelijk voor alle taken op het gebied van koken, schoonmaken en opvoeden. Omdat grote gezinnen vaak samenwonen, helpen alle vrouwen met deze taken voor het hele gezin.

Weekendma altijden

Hoewel meer Grieken in het weekend beginnen te werken, blijft de traditie van gezinsma altijden op vrije dagen bestaan. Van iedereen in een gezin wordt verwacht dat ze op zaterdag en zondag samenkomen voor de lunch en het diner.

Groeten

Respect tonen voor alle mensen, vooral familieleden en mensen die je net hebt ontmoet, is een prioriteit voor Grieken. Je zegt bijvoorbeeld 'Yassou' om een goede vriend te begroeten, maar je zegt 'Yassas' tegen een oudere persoon of vreemdeling. Iedereen met wie je een nauwe persoonlijke relatie hebt, krijgt als begroeting ook een kus op elke wang.

Speciale gelegenheden

Grieken komen nooit met lege handen naar het huis van iemand anders. Meestal brengen ze een geschenk in de vorm van eten of drinken mee dat kan worden geopend en gedeeld met alle aanwezigen.

Naamdag

Byzantijnse Grieks-Orthodoxe Kerk
Byzantijnse Grieks-Orthodoxe Kerk

In de Griekse cultuur is je naamdag bijna belangrijker dan je verjaardag. Elke persoon is vernoemd naar een van de vele Grieks-orthodoxe heiligen, en hun naamdag v alt samen met de dag die voor die heilige is gereserveerd. Er wordt op deze dag van u verwacht dat u thuis bent met de deuren open en hapjes en drankjes klaar staan. Van al je vrienden en familieleden wordt verwacht dat ze langskomen en op bezoek komen en zeggen: "χρονια πολλα (xronia polla)" of "vele jaren."

Kerstmis

Voor Griekse gezinnen is eerste kerstdag meer een religieuze feestdag waarbij de vrouwen doorgaans samen naar de kerk gaan. De hele familie komt samen voor een ma altijd thuis, inclusief vasilopita als dessert. In deze taart zit een munt verborgen en een stuk is gereserveerd voor Christus. Elke persoon in huis krijgt ook een stukje, gerangschikt van oud naar jong. Van de persoon die de munt in zijn schijfje vindt, wordt gezegd dat hij geluk heeft. Sommige gezinnen serveren de taart met Kerstmis, terwijl anderen deze reserveren voor oudejaarsavond.

Oudejaarsavond

Griekse oudejaarsavond, bekend als Protohronia, lijkt meer op een Amerikaanse kerst. Gezinnen en kinderen blijven tot middernacht op als Sint Basilius, of Agios Vasilis, voor iedereen cadeautjes bezorgt. De cadeaus worden meestal op een creatieve manier afgeleverd, zegt Bobby, die zich een jaar lang de cadeaus in een net van het dak zag laten zakken door een kraan die daar was om een nieuwe verdieping op hun ouderlijk huis te bouwen.

Geboorte van een baby

Nadat een baby in een Grieks gezin is geboren, wordt van de moeder verwacht dat ze 40 dagen in het huis blijft. Gedurende die tijd zullen alle goede vrienden en familieleden de nieuwe baby komen ontmoeten. Ze zullen allemaal naar de baby spuwen, of lichtjes spugen, om hem of haar te beschermen tegen vloeken of pech, en ze geven het kind een geschenk in de vorm van goud, meestal een munt of een sieraad.

Verloving en huwelijk

Huwelijksfeesten in Griekse gezinnen zijn net zoals je ze in de films ziet: groots en luidruchtig. Hoewel veel moderne echtparen eerst kiezen voor een burgerlijke verbintenis, zodat ze kunnen sparen voor de grote affaire, is er op een bepaald moment bijna altijd een groot feest. Tijdens de eigenlijke ceremonie spreken de bruid en bruidegom nooit. Als een stel eenmaal verloofd is, dragen ze hun verlovingsring aan hun linkerhand. De ring wordt naar hun rechterhand verplaatst nadat ze getrouwd zijn.

Bruidsbed

In de dagen vóór de bruiloft komen goede vrienden en familie samen bij het huis van het paar om hen te helpen bij de voorbereiding ervan, met ceremonies zoals To Krevati, waarbij alle ongehuwde vrouwelijke bedienden van de bruid het bed van het paar opmaken met nieuwe lakens. De bruidegom bekijkt het dan en geeft het zijn zegen. Gasten gooien geld op het bed als huwelijksgeschenk en gooien vervolgens kinderen op het bed om rond te rollen als middel om de vruchtbaarheid te bevorderen.

De huwelijksprocessie

Op de trouwdag begeven zowel de bruid als de bruidegom zich naar de kerk via uitgebreide processies waarbij alle bruiloftsgasten en muzikanten instrumenten bespelen. De bruid wordt vervolgens door haar vader naar de kerk gebracht, waar hij haar aan haar bruidegom voorstelt voordat hij naar binnen gaat.

Gezinnen dichtbij houden

Gezinnen vormen het belangrijkste ondersteuningssysteem in de Griekse samenleving en worden vanwege hun rol met grote zorg behandeld. Hoewel elke familie anders kan zijn, zijn er veel waarden, tradities en gewoonten die Griekse families onderscheiden van die in andere culturen.

Aanbevolen: