Griekse valeriaan tuiniergids

Inhoudsopgave:

Griekse valeriaan tuiniergids
Griekse valeriaan tuiniergids
Anonim
Griekse valeriaan
Griekse valeriaan

Polemonium, gewoonlijk Jacobsladder of Griekse Valeriaan genoemd, is een meerjarige bosplant uit de noordelijke en hooggelegen gebieden van Noord-Amerika en Europa. Het delicate blad en de zachte paarse bloesems maken het tot een welverdiende favoriet voor schaduwtuinen.

Griekse valeriaan kweken

Polemonium op de achtergrond van de hemel
Polemonium op de achtergrond van de hemel

Griekse valeriaan wordt ook wel Jacobsladder genoemd vanwege de ladderachtige opstelling van de kleine elliptische bladeren terwijl ze langs de stengels van de plant klimmen. De klokvormige bloesems verschijnen halverwege de lente bovenop twee meter hoge stengels, hoewel hij in de zomer af en toe weer zal bloeien als de plant doodshoofdig is.

Groeikenmerken

Warmte is het enige waar Jacobs ladder niet van houdt. Het is een slechte keuze voor de zuidelijke staten, omdat het het beste groeit waar de zomers koel en vochtig zijn. In het ideale klimaat verdraagt Jacobsladder de volle zon, maar hij is het beste in halfschaduw en kan ook volledige schaduw verdragen.

De planten verspreiden zich om bosjes te vormen en kunnen zichzelf uitzaaien om uitgebreide kolonies te vormen, waardoor het een goede keuze is voor een genaturaliseerde bosomgeving. Ze slapen in de winter en zien er vaak armoedig uit in de zomer, dus het is een goed idee om ze te verspreiden tussen andere soorten die hun groeiwijze zullen aanvullen, zoals lage, wijdverspreide bodembedekkers zoals de kruipende Jenny.

Planten

Herfst is de beste tijd om polemonium in de grond te zetten, hoewel voorjaarsaanplantingen ook succesvol zijn. Ze hebben rijke, goed doorlatende grond nodig - vochtig, maar niet nat. Ze gedijen het beste in een gevestigde bosomgeving, maar als dit niet het geval is, kunnen de groeiomstandigheden van hun voorkeur worden nagebootst door enkele centimeters compost over het plantgebied te verwerken.

Zorg door de seizoenen

Griekse valeriaan kan na de bloei in de lente worden afgesneden en vervolgens na de eerste nachtvorst in de herfst volledig tot op de grond worden afgesneden. Verdeel op dit moment een laagje compost van 2,5 cm over de wortels om voedingsstoffen te leveren voor weelderige groei de volgende lente.

Elke drie of vier jaar kunnen de planten worden verdeeld. Snijd met een schop een bestaande patch in en scheid deze in bosjes van 20 tot 25 cm voor transplantatie naar nieuwe locaties. Verdeel polemonium in het voorjaar voor het beste resultaat.

Plagen

Slakken zijn de grootste plaag die Jacobs ladder aantast. Ze houden van de zachte, sappige bladeren, vooral in de lente als ze uit de grond komen. Als ze uit de hand lopen, probeer dan een van de vele soorten slakkenbestrijding, van diatomeeënaarde tot biervallen.

variëteiten

Polemonium 'Brise d'Anjou'
Polemonium 'Brise d'Anjou'

Jacob's ladder is een tamelijk obscure plant, maar er zijn verschillende benoemde variëteiten beschikbaar die de opties voor bloemkleur en bladvorm verbreden.

  • Album lijkt op de basissoort, behalve dat het witte bloemen heeft.
  • Bambino Blue heeft blauwe bloemen op korte stelen.
  • Brise d'Anjou heeft bont blad met blauwe bloemen.

Een sierlijke bosbewoner

Griekse Valeriaan is een voortreffelijke, verfijnde plant die naast viooltjes en hosta's een licht en luchtig gevoel creëert in bostuinen. In de juiste omgeving is het heel gemakkelijk om te groeien en een lange levensduur te hebben, waarbij het zichzelf zaait om elk voorjaar golvende stuifjes van zijn sierlijke paarse bloemen te vormen.

Aanbevolen: