Een lange, smalle kamer versieren: ideeën, tips & Trucs

Inhoudsopgave:

Een lange, smalle kamer versieren: ideeën, tips & Trucs
Een lange, smalle kamer versieren: ideeën, tips & Trucs
Anonim
Eigentijds woonkamerontwerp door Pangea Interior Design
Eigentijds woonkamerontwerp door Pangea Interior Design

Lange, smalle kamers brengen specifieke ontwerpuitdagingen met zich mee. Het toevoegen van disfunctionele meubelarrangementen kan ervoor zorgen dat de kamer rommelig, uit balans en moeilijk te navigeren aanvoelt. Met een paar eenvoudige ontwerptrucs kun je echter een lange, smalle kamer verdelen en veroveren en er een functionele, gemakkelijk te navigeren, esthetisch aantrekkelijke en comfortabele woonruimte van maken.

Ontwerpuitdagingen

Een lange, smalle kamer die als woonruimte dient, kan twee of meer ingangen hebben die andere ruimtes met veel verkeer met elkaar verbinden. Als meubels door de kamer verspreid staan zonder rekening te houden met de ingangen, voelt de kamer rommelig aan en heb je misschien het gevoel dat je door een doolhof loopt.

De in- en uitgangen zijn van groot belang om de verkeersstroom te bepalen en moeten van invloed zijn op de manier waarop de ruimte wordt ingericht en gedecoreerd. Gebruik deze elementen om loopbruggen door een lange, smalle kamer te creëren.

Enkele loopbrugoplossing

Enkele loopbrug in de woonkamer
Enkele loopbrug in de woonkamer

In de meeste gevallen werkt een groot looppad aan één kant van de kamer het beste. Plaats hiervoor zitmeubilair aan één kant van de kamer. Twee eenvoudige opties zijn:

  • Creëer een U-vormige gespreksruimte op de lange muur tegenover de open haard of televisie en consoletafel. Plaats een bank tegen de muur, met het gezicht naar de open haard, en plaats twee fauteuils tegenover elkaar aan elke kant van de bank.
  • Plaats twee kleine zitbanken of loveseats tegenover elkaar voor de open haard, loodrecht op de muur. Scheid de banken met een salontafel.

In het eerste voorbeeld loopt de loopbrug tussen de open haard en de gespreksgroep. In het tweede voorbeeld bevindt de loopbrug zich langs de muur tegenover de open haard en is deze face-to-face gegroepeerd. Een grote loopbrug mag nooit door het midden van een meubelgroep lopen. Plaats een vloerkleed onder het meubilair, zodat er een kale strook vloer overblijft die het pad van de loopbrug aangeeft.

Dual Walkway-optie

Als er twee deuropeningen zijn, één aan elke kant van een eindmuur, heeft de kamer twee looppaden nodig, één aan elke kant van de kamer. In dit geval plaatst u grotere zitmeubelen in het midden van de kamer, waardoor natuurlijke looppaden langs elke lange muur ontstaan.

Dit type meubelindeling werkt ook goed als een van de lange muren een reeks deuren bevat die uitkomen op een patio of binnenplaats. Om een grote ruimte als deze een eenheid te geven, kun je bijpassende karpetten en soortgelijke kleuren gebruiken voor de stoffering en houtafwerkingen.

Gecentreerde loopbrug

In een lange, smalle kamer die niet bijzonder groot is en een ingang in de buurt van een hoek heeft, kan een strategische plaatsing van meubels een loopbrug creëren die door het midden van de kamer loopt.

  • Creëer een gezellige gespreksruimte in de hoek tegenover de ingang, met behulp van slechts twee zitelementen, zoals een bank en fauteuil of twee fauteuils. Plaats een salontafel en vul de lege hoek tussen de stoelen met een staande lamp, een decoratief scherm of een grote potplant.
  • Plaats een consoletafel langs de muur tegenover de groep en met daarin de deur, om een natuurlijk looppad onder een hoek door het midden van de kamer te bevorderen.
  • Verplaats de hoekgroep van meubels met een groot openslaand stuk, zoals een kast of porseleinkast in de tegenovergestelde hoek.

De hoofdgang in een kamer moet ongeveer een meter breed zijn, zodat twee mensen erlangs kunnen lopen zonder tegen elkaar aan te botsen. Looppaden die tussen meubelstukken lopen, zoals de achterkant van de bank en een consoletafel of boekenkast die vlak tegen de muur ligt, moeten ongeveer 6,5 meter breed zijn, zodat er voldoende ruimte is voor één persoon om er doorheen te gaan zonder zich opzij te hoeven draaien.

Balanceer een lange, smalle kamer

Over het algemeen is het plaatsen van meubels aan één kant van de kamer een designfout. In een vierkante kamer waar de muren allemaal even lang zijn en zelfs in de meeste rechthoekige kamers die niet bijzonder smal zijn, zullen aan één kant geplaatste meubels de balans in de kamer verstoren. De enige reden dat het in een smalle kamer werkt, is omdat de muren zo dicht bij elkaar staan. Extra decoratietrucs kunnen ook helpen om de kamer een evenwichtige uitstraling te geven.

Kleur en inrichting creëren balans

Verf de tegenoverliggende muur in een donkere of warme kleur
Verf de tegenoverliggende muur in een donkere of warme kleur

Om een smalle kamer met meubels aan één kant meer balans te geven, kun je de tegenoverliggende muur een warme of donkere kleur geven. Warme kleuren lijken naar voren te komen, terwijl donkere kleuren het meeste visuele gewicht hebben.

Dus als je een U-vormige gespreksgroep op de muur tegenover de open haard hebt, schilder dan de muur rond de open haard in een aardse, verbrande sinaasappel, gedempt karmozijnrood of chocoladebruin. Muren met ingebouwde architectonische kenmerken vormen ook de beste accentmuren.

  • Om de kamer visueel in te korten, schilder je de eindmuren in donkere of warme kleuren. Blijf bij een lichte, neutrale kleur op de lange muren.
  • Als het meubilair langs de muur van de haard wordt geplaatst, houd die muur dan een lichtere kleur en hang een groot schilderij met donkere of felle kleuren aan de tegenoverliggende muur.
  • Een donkere, smalle consoletafel en een paar grote aardewerken vazen belemmeren de loopbrug niet en voegen visueel gewicht toe aan de tegenoverliggende muur van de open haard.

Tunneleffect-uitdaging

gemaakt met autodesk homestyler
gemaakt met autodesk homestyler

Lange, smalle kamers kunnen aanvoelen als tunnels of bowlingbanen als niets het oog van de ene naar de andere kant tegenhoudt. De kamer zal niet gezellig of gemoedelijk aanvoelen als het zitmeubilair te ver uit elkaar staat.

De oplossing voor dit probleem is het creëren van aparte zones in een lange, smalle kamer, afhankelijk van hoe je de ruimte wilt gebruiken. In veel gevallen wordt een kamer als deze gecombineerd tot twee woonruimtes.

Eetkamerzone

Om een eethoek te creëren, plaats je een eettafel en stoelen bij een eindmuur. Grote vloerkleden kunnen ook helpen de grenzen tussen verschillende woonruimtes in één lange kamer te definiëren.

  • Plaats de lange zijde van een rechthoekige of ovale tafel evenwijdig aan de eindmuur.
  • Centreer een vierkante of ronde tafel in het midden van de kamer, vlakbij de eindmuur.

Een grote porseleinkast achter de tafel op de eindmuur helpt het oog tegen te houden om het tunneleffect tegen te gaan. Een extra grote antieke klok, groot schilderij of ingelijste kunstafdruk zou ook effectief zijn.

Woonkamerzone

Regel een comfortabele gespreksruimte aan de andere kant van de kamer, gericht op een open haard, raam of entertainmentcentrum.

  • Als de haard zich aan de andere eindmuur bevindt, zweef dan een gespreksruimte in het midden van de kamer. Richt de bank richting de open haard, zodat de achterkant fungeert als een natuurlijke scheidingslijn tussen de eet- en woonkamer. Voeg een salontafel toe voor visuele belangstelling en verlichting in de middenkamer met tafellampen.
  • Als de open haard of het entertainmentcentrum zich op de lange zijmuur bevindt, kunt u een face-to-face groep er direct voor laten zweven of een groep op de tegenoverliggende muur plaatsen. Een L-vormige zitbank of twee naast elkaar geplaatste fauteuils kunnen ook dienen als scheidingslijn tussen de twee woonruimtes.

Behoud een evenwichtige uitstraling in de gecombineerde woonruimte door muren zonder grote meubels te accentueren met ingelijste kunst. Voeg dimensie en extra textuur toe door planken te plaatsen en snuisterijen tentoon te stellen in een verscheidenheid aan materialen, waaronder hout, glas, keramiek, steen en metaal.

Slaapkamerzones

Moderne slaapkamer met planken
Moderne slaapkamer met planken

Functionele zones zijn van toepassing op zowel eenpersoonskamers als op gecombineerde kamers als er met een lange, smalle ruimte wordt gewerkt. In een slaapkamer moet je eerst beslissen hoe je het bed positioneert, waarna de resterende zones op hun plaats kunnen vallen.

Eindwandoptie

Plaats het hoofdeinde van het bed tegen de eindmuur en zorg ervoor dat de lengte van het bed de vorm van de kamer volgt. Verf de muur achter het hoofdeinde in een donkere kleur om de blik visueel te stoppen en het bed als middelpunt te benadrukken. Geef het bed een ingebouwd uiterlijk door aan weerszijden hoge, verticale open kasten met planken te installeren.

Plaats een bureau of kaptafel langs de lange muur, dichtbij het midden van de kamer. Een of twee stoelen gecombineerd met een bijzettafeltje en een staande lamp vormen een gezellige lees- of gespreksruimte aan de andere kant van de kamer.

Je kunt ook een loveseat en salontafel in het midden van de kamer laten zweven en een bureau of kaptafel langs de andere eindmuur plaatsen.

Optie voor plaatsing op lange muur

Plaats het hoofdeinde van het bed tegen een van de lange muren. Hang een extra groot schilderij, ingelijste print of metalen wandkunstsculptuur aan de muur achter het bed of bedek de hele muur met behang.

Plaats een schrijftafel op de diagonaal bij de verste eindmuur. Plaats een stoel achter de tafel, zodat de achterkant naar de hoek wijst. Plaats een ladekast in de tegenovergestelde hoek, tegen de eindmuur of de lange muur tegenover het bed.

In de dichtstbijzijnde hoek, langs dezelfde muur als het bed, plaats je een fauteuil en een poef. Monteer een flatscreen-tv aan de muur tegenover het bed. Plaats een smalle consoletafel onder de tv.

Houd er rekening mee dat de locatie van de kast ook de indeling van het slaapkamermeubilair zal beïnvloeden.

Designertrucs en tips voor functionele kamers

Smalle woonkamer
Smalle woonkamer

Een goed ontworpen kamer moet net zo goed functioneren als hij eruit ziet. Ontwerptrucs die een lange, smalle kamer er goed uit laten zien, houden altijd de functie in gedachten.

  • Vouwschermen en dubbelzijdige boekenkasten kunnen helpen de ruimte in een lange kamer op te delen.
  • Breng een smalle kamer in evenwicht met meubels aan één kant door donkere kleuren, kunst aan de muur en decoratieve accessoires aan de tegenoverliggende muur te gebruiken.
  • Grote meubelstukken in de buurt van kopwanden helpen het oog visueel tegen te houden en het tunneleffect te bestrijden.
  • Intieme en functionele gespreksruimtes worden gecreëerd door lange, smalle kamers in afzonderlijke zones te verdelen, waarbij meubels en zitplaatsen dicht bij elkaar zijn gegroepeerd.
  • Herhalende patronen op stof en repetitieve vormen op accessoires zoals lampenkappen en kussens kunnen helpen de afzonderlijke zones in een lange kamer te verenigen.
  • Als een lange, smalle kamer hoge plafonds heeft, hang dan extra grote hangers of kroonluchters om de lege verticale ruimte te vullen.

Uw opties verkennen

Het herschikken van meubels in een lange, smalle kamer kan arbeidsintensief werk zijn. Om het maar één keer te doen, verken uw arrangementmogelijkheden met een plattegrond. Voer nauwkeurige metingen uit van de muren en meubels om schetsen op schaal van de kamer te maken of gebruik een gratis online ontwerpprogramma om uw meubels virtueel te rangschikken en kleuren voor muren te verkennen.

Aanbevolen: