7 stijlvolle manieren om een hoekhaard te versieren

Inhoudsopgave:

7 stijlvolle manieren om een hoekhaard te versieren
7 stijlvolle manieren om een hoekhaard te versieren
Anonim
klassieke hoekhaard
klassieke hoekhaard

Denk niet aan een hoekhaard als een onhandig geplaatst architectonisch element dat de meubelindeling uitdaagt. Omarm de hoek als een verfijnd ontwerpkenmerk dat een scherpe stijl in elke kamer brengt.

Een klassieke overgang

De traditioneel ogende elektrische hoekhaardomlijsting heeft een zeer klassieke stijl met de gecanneleerde houten pilasters, lijstwerk en decoratieve houten applicaties aangebracht op het gezicht. Ondanks al deze traditionele elementen heeft de kamer nog steeds een onderliggende moderne uitstraling.

Een traditionele kamer bijwerken

Je hebt verschillende opties als het gaat om het installeren van een elektrische haard in traditionele stijl in de hoek van de kamer. "Installeren" wordt hier heel losjes gebruikt, omdat u alleen maar de haard hoeft te monteren en op een standaard stopcontact aan te sluiten. Aanvullende updates zijn onder meer:

  • Update de muren met een trendy neutrale kleur, zoals 'greige', een warme mix van beige en grijs die een mooie achtergrond vormt tegen een witte of ivoorkleurige open haard.
  • Verf de bekleding, het lijstwerk en de muren allemaal in dezelfde kleur. Installeer hardhouten vloeren in diepe tinten houtskool of ebbenhout.
  • Ga van vloer tot plafond met gordijnen in traditionele stijl. Gebruik dubbele gordijnroeden om transparante panelen in decoratieve volants en zwaardere buitenste gordijnpanelen te plaatsen. Ga voor een abstracte print op de volant- en gordijnpanelen in plaats van een traditionele bloemen- of toile-print.
  • Toon foto's op de mantel in een glanzend chromen frame.
  • Plaats een witte stompkaars op een uitgesneden houten kandelaar met een bronskleurige afwerking.
  • Voeg wat gecanneleerde vazen van wit glas of keramiek toe om de klassieke, gecanneleerde poten op de rand te laten uitkomen.
  • Monteer een abstracte of moderne kunstprint in een traditioneel frame om boven de open haard te plaatsen.

Een natuurlijk brandpunt

Deze hoekhaard in minimalistische stijl trekt meteen de aandacht met zijn majestueuze giraffensculptuur die vooraan en in het midden op de schoorsteenmantel staat. Beïnvloed door de vredige pracht van de natuurlijke omgeving, leent het zich als een perfecte plek om rustig te zitten met een goed boek of om een intiem gesprek te voeren met een vertrouwde vriend.

natuurlijke open haard in de hoek
natuurlijke open haard in de hoek

Geweven vloerkussens van gras introduceren een rijke, aardse textuur, aangevuld met de natuurlijke houtnerf en tinten van de mantel en de vloer. Twijgen omlijsten de open haard aan de linkerkant in de vorm van een rustieke ijzeren gereedschapsstandaard en aan de rechterkant vormt een bundel gedraaide twijgen een interessant accent in een ongewone sponsachtige vaas.

De strakke, gladde afwerking van het natuurlijke hout en de steen van deze open haard en het zachte, neutrale kleurenschema geven hem een strakke, eigentijdse uitstraling; kenmerken van minimalistische stijldecoratie gericht op het overbrengen van verfijning.

Natuurlijke verbeteringen

Voor de vloer installeert u vierkante houten parkettegels van 30 cm, diagonaal vanaf de hoek van de kamer. Overweeg om wat houten plafondbalken toe te voegen of, indien mogelijk, een dakraam te installeren om de ruimte te verlichten met natuurlijk licht en het gevoel van buiten te geven.

Pas echter op dat je het niet overdrijft. Te veel extra decoratie zal de aandacht van het middelpunt afleiden en verminderen. Houd het simpel, natuurlijk en overzichtelijk.

  • Voeg vloerkussens, voetenbankjes of een vloerkleed toe dat is gemaakt van natuurlijk gras, zoals sisal of jute.
  • Hang een paar foto's van natuurlijke landschappen aan de muur in de buurt en plaats een rustieke, ijzeren standaard met open haardgereedschappen tegenover een grote urn of vaas met gedraaide twijgen of gedroogd riet.
  • Kies een opvallend middelpunt voor de mantel, of het nu een giraffe, olifant, een grote kraanvogel of een paard, beer of grote kat is in een actiehouding, staande op zijn achterpoten om het gevoel van hoogte te benadrukken.
  • Vul de lege ruimte langs de mantel in met kleinere beeldjes, stenen en natuurlijke voorwerpen.

Een informele gespreksruimte

Het ontwerp is complexer, maar toch ziet deze hoekhaard er nog steeds warm en uitnodigend uit. Ingebouwde inbouwverlichting houdt schaduwen op afstand en helpt bij het verlichten van decoratieve accentmuurelementen en plankkunst. De uitzonderlijke verlichting van dit gebied duidt op een gelaagde aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van hanglampen om de hele kamer op te fleuren.

gespreksruimte
gespreksruimte

De ruimte heeft een uitgesproken eclectische uitstraling met vintage kunstvoorwerpen die nonchalant op decoratieve planken zijn geplaatst en ingebouwde kasten rondom de open haard. Een prachtige mix van ruwe en gladde texturen zorgt voor visuele interesse in een volledig neutraal kleurenpalet van bruin, beige en crème. Zitbanken bij de salontafel bieden een warmere plek bij het vuur. Bakstenen muurpanelen helpen de ruimte te definiëren met dubbele focuspunten gecreëerd door de open haard en de tv.

Maak het opnieuw

Krijg deze look in uw huis door de vuurhaard van een hoekhaard hoger te plaatsen met ingebouwde kasten in bankstijl die zich om de hoek wikkelen en aan beide muren enkele meters uitsteken. Voeg een omwikkelbare bovenste plank toe die zich vanaf de schoorsteenmantel naar buiten uitstrekt. Bouw of laat een op maat gemaakte houten schouw en omlijsting maken voor de open haard.

Gebruik een mix van zowel donkere als lichte vlekken op het houtwerk en een combinatie van ruwe en gladde afwerkingen. De gevarieerde texturen en kleurcontrasten helpen diepte en visuele interesse te creëren. Aanvullende tips zijn onder meer:

  • Bedek de muur tussen de bankkast en de bovenste plank met deze keramische tegels van Travertino, die lijken op steen met een houtachtige nerf.
  • Boven de plank maak je de resterende muurruimte af met faux bakstenen lambrisering gemaakt van dunne plakjes echte baksteen.
  • Installeer richtbare inbouwplafondlampen of railverlichting om de variërende texturen en diepte die langs de muren ontstaat te benadrukken. Inclusief plafondarmaturen voor algemene verlichting en lampen of koofverlichting voor accentverlichting.
  • Versier de planken en muren rond de open haard met schatten uit kringloopwinkels, rommelmarkten, speciaalzaken of rommelmarkten. Voorwerpen verzameld uit verschillende tijdperken geven een uitstraling van authenticiteit, zoals souvenirs die in de loop van de tijd langzaam zijn verworven tijdens reisavonturen.

Kiva Hoek

Een van de meest geschikte ontwerpen voor een hoek is de kiva-haard. Dit ontwerp, ook bekend als een bijenkorfhaard, wordt het meest aangetroffen in huizen in zuidwestelijke Adobe-stijl. De open haard is meestal gemaakt van hetzelfde Adobe-kleimateriaal dat wordt gebruikt om de muren van het huis te bouwen.

kiva open haard
kiva open haard

In het verleden moest een kiva-haard door een metselaar worden geïnstalleerd op een stevige fundering op de begane grond om het enorme gewicht te kunnen dragen. Tegenwoordig kunnen ze worden gemaakt van geprefabriceerde kits die een gebogen of vierkante vuurhaard bevatten die is aangesloten op een metalen schoorsteenpijp. De traditionele bijenkorfvorm rondom deze componenten bestaat uit een gevel van metalen gaaslatten bedekt met stucwerk of gips. Dit nieuwe lichtgewicht ontwerp maakt het mogelijk om een Kiva-open haard te installeren in een kamer op de tweede verdieping.

In dit voorbeeld gaat de Kiva-haard op in de omringende architectuur, omdat het materiaal dat de haard bedekt zich langs de omringende muren uitstrekt. Het dient als een sculpturaal, opvallend architectonisch kenmerk dat wordt benadrukt door enkele primitieve, museumachtige kunstwerken. Als je echter goed kijkt, zien deze accenten er helemaal niet zuidwestelijk uit.

Geef een Kiva een eigentijdse twist

Hoewel de wortels van dit ontwerp van de open haard teruggaan tot de Pueblo-indianenstammen in het zuidwesten van de Verenigde Staten, zijn er geen ontwerpregels die bepalen dat je er alleen een kunt installeren in een huis in zuidwestelijke stijl of strikt alleen een Indiaans decor kunt gebruiken om versier eromheen.

  • Versier de open haard met een paar geselecteerde handgemaakte kunstwerken. Keramische vazen, sculpturen, borden of aardewerk spelen in het aardewerkontwerp van dit object.
  • Handgeweven manden of kunstvoorwerpen gesneden uit steen of hout passen perfect bij het eeuwenoude ontwerp van een kiva; denk aan African of Pacific Islander voor een interessante wending.
  • Een op maat gemaakt, met de hand gesmeed ijzeren haardscherm voegt een onderscheidend, rustiek tintje toe.

Antiek chic

Deze ongewone hoekhaard heeft een ouderwetse uitstraling met hoekige, getrapte geometrische lijnen die verwijzen naar een Art Deco-invloed, net als de modelauto die er bovenop zit: een klassieke roadster uit de jaren 20.

antieke chique hoekhaard
antieke chique hoekhaard

Het chique meubilair past ook bij een salon of zitkamer uit de jaren twintig of dertig, ontworpen om de weelde en glamour van het oude Hollywood te vermaken en te weerspiegelen. Mandarijnoranje en goud waren populaire decoratiekleuren tijdens de Art Deco- en Golden Hollywood-tijdperken; let op het subtiele gouden patroon in reliëf met metallic draden op de opvallende oranje bekleding. Strakke materialen zoals de glazen tafel en het gouden vinyl aan de onderkant van de bank en stoel zijn ook kenmerken van de Art Deco-stijl, maar het patroon zelf doet meer denken aan Hollywood Regency dan aan Deco.

De ronde, vloeiende lijnen van het vloerkleed met bloemenpatroon zijn meer typerend voor de Art Nouveau, een kortstondige maar extravagante stijl die aan de Art Deco voorafging. De sierlijke koperen pendule en de dubbele kandelaars hebben de tijdloze uitstraling van interessante conversatiestukken; Zijn dit familiestukken van onschatbare waarde of behoorden ze ooit toe aan het koningshuis?

Een Deco/Nouveau/Regency Redo

Ondanks hun verschillen hadden deze ontwerpstijlen uit het begin van de 20deeeuwse ontwerpstijlen iets gemeen; een extravagante, luxe uitstraling. Het zou niet ongebruikelijk zijn om een mix van deze stijlelementen in een woonhuis aan te treffen, aangezien de ene stijl in de andere evolueerde.

  • Overweeg om de Art Deco-sfeer een tandje bij te zetten door deze te bedekken met glimmende koperen decotegels. Gehamerde koperen tegels zijn ook een goede optie als je de voorkeur geeft aan een iets rustiekere esthetiek.
  • Koop vervolgens het grote gestoffeerde zitmeubilair - het kost een groot deel van het budget.
  • Als je bedenkingen hebt bij een kamer gevuld met oranje, ga dan voor marineblauw op een fluwelen getufte bank of loungebank gecombineerd met een mandarijn of verbrand oranje bijzetstoel. Deze complementaire kleuren creëren het gedurfde contrast dat kenmerkend is voor Art Deco- en Hollywood Regency-ontwerpen.
  • Accentueer de bank met op Deco geïnspireerde kussens met waaierpatronen in ombre oranje tinten.
  • Behandel de ramen met doorschijnende kanten binnenpanelen onder een watervalstijl of een geschulpte volant met kwastjes en buitenpanelen in tinten bruin, roest, beige of blauw.
  • Compleet dit romantische textiel met een traditioneel vloerkleed in roest, blauw en beige.
  • Kijk eens naar een metalen en glazen salontafel met ronde, scrollende ontwerpen (Nouveau) of scherpe geometrische lijnen (Deco), afhankelijk van wat je het meest aanspreekt.
  • Voeg een antiek model of speelgoedauto's en antieke of vintage pendules toe.

Out of the Box-ontwerp

Wat dacht je van een hoekhaard in het midden van de kamer? Als u een look wilt die de aandacht trekt, mag een meerzijdige haard ingebouwd in een buitenhoek van de muur gewoonweg niet ontbreken.

moderne hoekhaard
moderne hoekhaard

Kamerscheidingswanden zijn een bedreigde diersoort in de moderne, open concept-huisontwerpen van vandaag, dus als je er een gaat toevoegen, geef hem dan een hoger doel. Deze tweezijdige hoekhaard vormt een prachtig accent in deze geweldige kamer. Deze muur kan ook worden voorzien van een driezijdige schiereilandhaard die ook een doorzichtige visuele toegang tot de eetkamer biedt.

Bel de details in

Creëer een geweldige look door het volgende te doen:

  • Pas het uiterlijk van uw haard aan met een strakke omlijsting van koffiebruin graniet.
  • Verbind de kunstnis met de open haard door de achterwanden van elk compartiment chocoladebruin te schilderen.
  • Donkerbruin kan worden gecombineerd met vrijwel alle andere decoratiekleuren, inclusief koele grijstinten voor muren, omdat het mooi past bij blauwe, groene of violette ondertonen.
  • Verbeter de sfeer tijdens het entertainen door metalen koperen stompkaarsen aan te steken of aan te zetten (flikkerende LED) aan elk uiteinde van de haard.

Creëer een eigentijdse keramische kunsttentoonstelling rond uw moderne hoekhaard. Vul de wandvakken met een groep vazen van identiek formaat en vorm met verschillende designs. Plaats een oneven genummerde groep vazen in verschillende vormen en maten op de haard. Plaats een enkele vaas gevuld met zijden orchideeën of gedroogd riet als middelpunt boven de open haard.

Algemene decoratietips

Een hoekhaard kan een brainstorm van slimme decoratie-ideeën op gang brengen die een geheel nieuwe look aan de kamer zullen geven. Als je het zorgvuldig aanpakt, kun je de look af en toe of zelfs per seizoen blijven bijwerken zonder dat je elke keer een uitgebreide verbouwing hoeft uit te voeren.

Kleurenschema's

Gedurfde of felle kleuren kunnen een dramatisch statement maken en veel opwinding toevoegen aan elk decoratieschema. Maar zelfs een kleur waar je echt van houdt, kan verslijten als trends of stijlen veranderen.

helder kleurenschema
helder kleurenschema

Houd deze tips in gedachten wanneer u kleur gebruikt om het ontwerp van uw hoekhaard te verbeteren:

  • Maak de volledig neutrale kleurenschema's interessanter door een verscheidenheid aan texturen te gebruiken, een mix van natuurlijke hout- en/of steenafwerkingen of een mix van metalen of metallic afwerkingen.
  • Geef een verouderde open haard een frisse, eigentijdse uitstraling door de houten of bakstenen omlijstingen, schoorstenen en muren wit te schilderen.
  • Gedempte kleuren of aardetinten zijn hetzelfde als neutrale kleuren op geschilderde muren.

Meubels

Mensen hebben vaak moeite met het beslissen hoe ze meubels moeten rangschikken in een kamer met een hoekhaard. Tips die kunnen helpen zijn onder meer:

  • Combineer aandachtspunten. Monteer de tv boven de open haard (indien nodig door deze in de muur in te lijsten) of aan de muur ernaast en plaats het meubilair zo dat ze naar beide gericht zijn.
  • Groepeer banken en stoelen bij de open haard, maar tegenover elkaar, zodat de open haard onderdeel wordt van de achtergrond.

Decoratieve accessoires

Net als de kers op de taart of de sieraden van de outfit, voegen decoratieve accessoires belangrijke finishing touch toe aan ontwerpen van hoekhaarden.

  • Gebruik altijd de 'less is more'-filosofie bij het toevoegen van decoratieve accessoires aan een hoekhaard. Te veel accenten worden rommelig en doen afbreuk aan de uitstraling van welke stijl dan ook.
  • Symmetrische displays en objecten gegroepeerd in even getallen geven een formele uitstraling, terwijl asymmetrische displays en objecten gegroepeerd in oneven getallen de neiging hebben om meer casual aan te voelen.
  • Routeer decoratieve accessoires per seizoen om uw hoekhaard overzichtelijk te houden en er fris uit te laten zien.

Houd altijd de veiligheid in gedachten

Het maakt niet uit welk type haard u heeft of wilt installeren, zorg ervoor dat deze voldoet aan de plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidsinspecties. De mooiste gedecoreerde open haard zal niet zo prachtig zijn als je niet veilig bent bij het installeren en decoreren eromheen.

Aanbevolen: