Co-ouderschap met een narcist: 15 manieren om uw gezin te beschermen

Inhoudsopgave:

Co-ouderschap met een narcist: 15 manieren om uw gezin te beschermen
Co-ouderschap met een narcist: 15 manieren om uw gezin te beschermen
Anonim
Narcist negeert echtgenoot en kinderen
Narcist negeert echtgenoot en kinderen

Co-ouderschap is moeilijk. Co-ouderschap met een narcist is zelfs nog moeilijker en overweldigender. Maar of u en uw partner nog steeds samen zijn, gescheiden zijn of gescheiden zijn, u kunt uzelf en uw kinderen beschermen door proactief te zijn en te voorzien van manieren om uw gezin te beschermen.

15 proactieve manieren om met een narcistische co-ouder om te gaan

Degenen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) geloven dat ze perfect zijn, een sterke behoefte hebben aan autoriteit en bewondering, en niet het vermogen hebben om zich in anderen in te leven. Dit komt vaak voort uit ontberingen waarmee ze in hun kindertijd te maken hebben gehad, zoals extreme armoede of misbruik. Daarom hebben ze op het diepste niveau een extreem laag zelfbeeld, dat ze proberen te compenseren door autoriteit te eisen en zichzelf als perfect te beschouwen. Door het volgende te doen, kunt u uzelf en uw kind beschermen tegen een narcistische ouder.

Zorg voor de veiligheid van uw kind

Sommige personen met NPD kunnen anderen in het huishouden mentaal, emotioneel en verbaal mishandelen. Dit komt door hun behoefte aan macht. Ze interpreteren uw assertiviteit waarschijnlijk ten onrechte als een aanval op hen. Wanneer kinderen het doelwit zijn van hun misbruik, komt dat vaak doordat ze bepaalde normale kindergedragingen verkeerd interpreteren als respectloos.

Als u ziet dat uw partner tegen uw kind schreeuwt of deze vernedert, probeer hem dan onmiddellijk te verdedigen en hem uit de situatie te verwijderen. Anders kan dit ook uw relatie met uw kind onder druk zetten, omdat een gebrek aan bescherming traumatischer kan zijn dan het trauma zelf. Zeg het en vertel uw partner dat wat zij het kind aandoen onaanvaardbaar is, en breng uw kind naar een andere kamer. Bied uw excuses aan uw kind aan voor waar hij mee te maken heeft gehad, en vertel hem of haar dat u uw best zult doen om hem of haar te beschermen.

Zorg ervoor dat u alle gevallen van misbruik zo veel mogelijk documenteert, zoals het type, de datum en tijd waarop het plaatsvond, de omstandigheden en hoe u reageerde.

Boze moeder scheldt bange dochter uit
Boze moeder scheldt bange dochter uit

Overleg zoeken

Het is belangrijk dat u advies zoekt, bij voorkeur door iemand die te maken heeft met misbruikrelaties, om u te helpen het hoofd te bieden en problemen op te lossen. Mocht u ervoor kiezen om uit elkaar te gaan of te scheiden van uw partner, overleg dan met een advocaat die ook in dergelijke zaken gespecialiseerd is. Het is ook erg belangrijk om met uw hulpverlener te bespreken hoe u uw partner veilig kunt achterlaten.

Als u en uw partner niet meer samen zijn en u vermoedt dat zij uw kind mogelijk misbruiken tijdens hun bezoeken, dien dan een politierapport in en documenteer informatie zoals de datum waarop uw kind u over het incident heeft verteld, de datum of het datumbereik waarbinnen het misbruik heeft plaatsgevonden, waar het heeft plaatsgevonden en wat u hebt gedaan om erop te reageren. Deze informatie kan nuttig zijn in de rechtszaal.

Gebruik parallel ouderschap

Als jij en de narcistische ouder niet langer samen zijn, zullen de dingen veel gemakkelijker voor je zijn als je ze beschouwt als een parallelle ouder in plaats van als een co-ouder. Co-ouderschap houdt in dat u als team samenwerkt aan de opvoeding van uw kind. Iemand met NPD is echter niet in staat om deel te nemen aan teamwerk vanwege zijn behoefte om krachtig en het belangrijkste te zijn. Dus terwijl co-ouders de evenementen van hun kind of ouder-leraarconferenties samen kunnen bijwonen, doen parallelle ouders die dingen afzonderlijk. Dit is belangrijk om te doen, zodat je het contact met je ex kunt minimaliseren en jezelf kunt beschermen tegen onnodige conflicten.

Zorg dat uw documenten op orde zijn

Het is niet mogelijk om te rationaliseren of een compromis te sluiten met een narcist. Als je co-ouderschap hebt met een narcistische ex, laat dan een uitgewerkte gezagsovereenkomst en ouderschapsplan opstellen door een advocaat. Wees zo specifiek mogelijk in deze documenten. Geef, bijvoorbeeld bij parallel ouderschap, aan welke evenementen u gaat bijwonen, en welke evenementen uw ex zal bijwonen, een paar neutrale, openbare plaatsen waar het inleveren en ophalen plaatsvindt, en de specifieke dagen en tijden waarop zij worden opgehaald. zal plaatsvinden.

Als u naar de rechtbank gaat om een voogdijovereenkomst uit te werken, zal de rechtbank een bijzondere curator aanstellen om de belangen van het kind te vertegenwoordigen, en informatie verstrekken aan een rechter waarop hij zijn uitspraak kan baseren.

Contact minimaliseren

Vermijd zoveel mogelijk face-to-face contact met je ex en gebruik alleen telefonisch contact als dat nodig is. U kunt e-mails gebruiken voor alles wat gecommuniceerd moet worden, en deze strikt beperken tot het onderwerp van de kinderen. Als telefonisch contact nodig is, houd het gesprek dan op het kind gericht. Als je ex van onderwerp blijft veranderen of beledigend blijft, beëindig dan zo snel mogelijk het telefoongesprek.

Dit kan ook van toepassing zijn als jij en je narcistische partner nog samen zijn en veel tijd op het werk doorbrengen. Als ze proberen te bellen, vermijd dan het beantwoorden van de telefoon. Als ze bijvoorbeeld een bericht achterlaten waarin om informatie wordt gevraagd, e-mail ze dan uw antwoord om mogelijke conflicten te voorkomen.

Krijg een schriftelijke bevestiging

Een ander voordeel van het beperken van de communicatie tot e-mails is dat je zoveel mogelijk schriftelijk van de narcistische ouder wilt ontvangen. Je kunt een narcist niet op zijn woord geloven, omdat hij of zij beloften vaak niet nakomt. Ze beloven misschien dat ze kinderalimentatie zullen betalen, maar zien dit in werkelijkheid als geld geven en niet als hulp voor het onderhoud van je kind. E-mailcommunicatie kan dienen als bewijs van inconsistentie tussen wat ze zeggen en wat ze feitelijk doen.

Bereid jezelf voor op elke interactie

Degenen met NPD vergeven en vergeten niet; ze koesteren heel lang wrok. Ze gedijen op wraak omdat hun ego hun belangrijkste motivatie is. Daarom wilt u zich voorbereiden op interacties met hen door te plannen wat u gaat zeggen. Bij elke interactie is het belangrijk om:

  • Houd uw uitspraken kort en bondig.
  • Blijf kalm, want narcisten gedijen goed in het uiten van emotionele reacties bij anderen.
  • Verwacht geen verontschuldigingen, want als iemand zich oprecht wil verontschuldigen, moet hij of zij empathie hebben, iets wat narcisten missen.
  • Weet dat het jouw schuld niet is.
  • Blijf bij het probleem en vereer hun negativiteit niet met een reactie.

Breng weinig of geen aandacht voor uw fouten

Iedereen maakt fouten, en het kan normaal zijn dat je de jouwe toegeeft en je daarvoor verontschuldigt. Als u dit wel doet, kunt u de andere ouder echter onbedoeld munitie tegen u geven. Ze kunnen een kleine fout buiten proportie maken en proberen deze in de rechtbank tegen u te gebruiken. Daarom wil je voorkomen dat je zegt: 'Het spijt me' en 'Het was mijn schuld'. Pak uw fout snel aan en ga verder, of behandel de fout helemaal niet.

Houd uw kinderen buiten gevechten

Het is niet ongebruikelijk dat een narcistische ouder zijn kind als pion gebruikt in een gevecht met jou. Als jullie ruzie hebben en je ex of partner brengt het kind erbij, zeg dan iets als: 'Dit is niet haar schuld, houd haar erbuiten.' Je kind moet horen dat je zoveel mogelijk voor hem/haar opkomt.

Als uw kind zich in dezelfde kamer bevindt terwijl jullie ruzie hebben, stop dan en breng het kind naar een andere kamer en wijs het naar een activiteit voordat u verdergaat met de ruzie. Terwijl uw kind het gevecht door de deur nog steeds kon horen, laat u hem opnieuw zien dat u hem zo goed mogelijk probeert te beschermen.

Vermijd het uitschelden van de narcistische ouder tegen het kind

Dit kan ongelooflijk moeilijk zijn om te doen, vooral als het kind al getuige is geweest van zoveel negatief of beledigend gedrag van de ouder. Tegelijkertijd verlaagt het slecht uitspreken ervan tegen uw kind uw geloofwaardigheid. Kinderen kunnen zelf ontdekken wie betrouwbaar is en wie niet. Bedenk dat de narcist nog steeds de ouder van uw kind is. Als je ze tegen je kind uitscheldt, toon je onvolwassen en ongepast gedrag.

Bevorder een gezonde relatie met uw kind

Mensen met narcistische eigenschappen hebben over het algemeen geen sterke emotionele band met hun kinderen. Hierdoor en het feit dat ze de behoeften van hun kinderen niet boven die van hen stellen, kunnen kinderen zich emotioneel verwaarloosd en gekwetst voelen door deze ouder.

Als gevolg hiervan moet je de narcistische ouder compenseren. Zorg ervoor dat u uw kind heel vaak laat zien dat u van hem of haar houdt. Knuffel ze ook vaak, want fysiek contact is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maak gebruik van gezaghebbend ouderschap om hen gezond gedrag en gezonde relaties aan te leren.

Kinderpsycholoog aan het werk
Kinderpsycholoog aan het werk

Zoek therapie

Het hebben van een narcistische ouder heeft op verschillende manieren invloed op kinderen, zoals een laag zelfbeeld, een gebrek aan vermogen om voor zichzelf op te komen, depressie en angst. Door uw kind zo vroeg mogelijk in therapie te krijgen, kan de schade tot een minimum worden beperkt dankzij de steun en begeleiding van een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Dit geeft uw kind ook een veilige plek bij een betrouwbare volwassene.

Zoek ook therapie voor jezelf. Als je midden in een storm zit, ben je gefocust op het doorstaan ervan, dus op dat moment is het moeilijk in te zien dat een moeilijke romantische relatie langdurige gevolgen voor je kan hebben. Door op je eigen behoeften en emoties in te gaan, word je ook een sterkere ouder voor je kind.

Bovendien heeft de narcistische ouder enige invloed op uw relatie met uw kind. En het lijdt geen twijfel dat uw partner of ex zal weigeren naar therapie te gaan, of dat, als zij toch gaan, zij het gesprek kunnen monopoliseren door de therapeut te vertellen dat alles uw schuld is. Daarom kan het voor u en uw kind of kinderen het beste zijn om naar gezinstherapie te gaan. Een therapeut kan u helpen:

  • Spreek je gevoelens uit
  • Begrijp elkaars gevoelens
  • Leer hoe je moeilijke gevoelens met elkaar kunt overbrengen
  • Leer copingvaardigheden

Ondersteun de belangen van uw kind

Of u nu samen met uw partner bent of gescheiden bent, zij letten waarschijnlijk niet op de interesses van uw kind, omdat zij altijd op zichzelf gericht zijn. Of ze kunnen uw kind zelfs bekritiseren omdat het iets goeds doet, zoals lezen. Iemand met NPD bekritiseert anderen vaak voor bijna alles, in een poging om de macht en de hoge achting voor zichzelf te behouden.

Daarom zult u het initiatief moeten nemen om de belangen van uw kind te behartigen. Moedig de interesses van uw kind aan door hem tijd te geven voor die activiteiten of hem in te schrijven voor lessen of programma's. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling tot ver in de volwassenheid. Leg ook de activiteiten en de logistiek zoveel mogelijk vast in een ouderschapsplan.

Gebruik zelfzorg

Voortdurend omgaan met een narcist is mentaal, emotioneel en fysiek uitputtend. U kunt een aantal zelfzorgstrategieën gebruiken om voor uzelf te zorgen en zo beter voor uw kind te zorgen. Door voor jezelf te zorgen, toon je ook het belang van zelfzorg aan je kind.

Plan voor noodgevallen

Iemand met NPD mishandelt vaak ook de mensen in het huishouden fysiek. Als u en uw partner nog steeds samen zijn en zij in het verleden verbaal of fysiek gewelddadig zijn geweest, of als u zich zorgen maakt dat dit het geval zou kunnen zijn, stel dan een plan op om u en uw kind in veiligheid te brengen. U kunt contact opnemen met de National Domestic Violence Hotline op 1-800-799-SAFE (7233), waar een getrainde advocaat u kan helpen een plan op te stellen.

Praat met familie of vrienden die u vertrouwt over hoe u iemand kunt waarschuwen en wat zij kunnen doen om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld een korte code afspreken waarmee je ze kunt sms'en. Zorg ervoor dat u uw mobiele telefoon altijd bij u heeft. Hun nummers (en die van de politie) staan bovenaan uw contactenlijst. Zo kun je ze snel en gemakkelijk raadplegen. Het plan kan inhouden dat mensen u naar een opvangcentrum of naar het huis van een familielid brengen. Houd ook een ingepakte tas bij de hand met essentiële zaken en belangrijke documenten (geboorteakten, paspoorten, bankafschriften, gegevens over misbruikincidenten), mocht u ooit snel moeten vertrekken.

Geef niet op en geef niet toe

De gedachte om op het ergste te plannen kan verontrustend zijn. Tegelijkertijd kun je het beste voorbereid zijn met een plan dat je niet hoeft te gebruiken, zodat je niet in een pijnlijke situatie blijft steken. Hoe proactiever u bent, hoe gemakkelijker het is om u en uw kind te beschermen.

Aanbevolen: