Basisprincipes van de Ierse familiecultuur & Tradities

Inhoudsopgave:

Basisprincipes van de Ierse familiecultuur & Tradities
Basisprincipes van de Ierse familiecultuur & Tradities
Anonim
familie in de keuken
familie in de keuken

Veel mensen blijven hun Ierse familiecultuur eren door vast te houden aan eeuwenoude overtuigingen en tradities. Veranderingen in de Ierse wetgeving, genderrollen en de omvang en structuur van gezinnen in de afgelopen vijftig jaar hebben echter langzaam effect gehad op deze tradities.

Traditionele Ierse familiecultuur

Vanaf de oudheid was de Ierse cultuur georganiseerd rond verwantschapsgroepen of clans (clan is het Gaelische woord dat familie betekent). In de moderne tijd blijft de clan-achtigheid bestaan. Voor veel Ieren worden het gezin en hun katholieke geloof nog steeds beschouwd als het centrum van de intieme, persoonlijke relaties die identiteit, eenheid en veiligheid creëren. Religie en gezinscohesie zijn fundamenteel voor de traditionele Ierse familiecultuur.

Familie zit samen in de kerk
Familie zit samen in de kerk

De Ierse familie

In het verleden betekenden de Ierse familiecultuur en -tradities een gezin van moeder, vader en afhankelijke kinderen die onder één dak leefden en georganiseerd waren volgens genderrollen. De vader is de kostwinner, terwijl de moeder de leiding heeft over het huishouden en het gezin. Gedurende een groot deel van de 20e eeuw bleef deze traditionele Ierse familie de basis van de sociale orde in Ierland.

Huwelijk en kinderen

Vanwege hun katholieke geloof was de traditionele Ierse overtuiging dat het huwelijk een permanente en exclusieve verbintenis tussen man en vrouw was en dat kinderen geschenken van God waren. Echtscheiding was bijvoorbeeld tot 1995 verboden, en anticonceptie was verboden van 1935 tot 1980. Daarom bleven Ierse paren bij elkaar en kregen ze doorgaans veel kinderen.

Ierse ouders

Traditionele Ierse ouders zijn van mening dat het gezin dat samen speelt en bidt, bij elkaar blijft. Jonge Ierse kinderen kunnen zich uitleven, en hun ouders tolereren dit meestal als leuk. Dit betekent dat traditioneel een Iers gezin groot, baldadig, speels en onstuimig is. Ierse ouders geven hun kinderen veel vrijheid en moedigen hen aan om onafhankelijk en zelfredzaam te zijn, terwijl ze het ouderlijk gezag en een veilige band tussen ouders en kinderen behouden.

Ouders spelen met hun kinderen
Ouders spelen met hun kinderen

Familie-erfenis

De traditionele Ierse praktijk waarbij een vader zijn bezittingen en kapitaal aan één zoon nalaat, is gewijzigd door veranderingen in de Ierse wet, veranderende genderrollen en de veranderende cultuur van gezinnen. Momenteel hebben alle kinderen wettelijke erfrechten. Uiteraard is geslacht een bepalende factor. Er bestaat nog steeds de voorkeur om eigendom of kapitaal geheel aan één zoon over te laten.

De veranderende rol van Ierse vrouwen

Historisch gezien was de Ierse vrouw gebonden aan de Ierse patriarchale samenleving en het katholieke geloof dat de traditionele rol van de vrouw en moeder benadrukte. Er waren veel dingen die Ierse vrouwen in de jaren zeventig niet konden doen. Maar als gevolg van de voortdurende evolutie van de Ierse vrouwenbewegingen zijn genderstereotiepe rollen niet meer zo sterk als in het verleden. Het is nu gebruikelijk dat zowel man als vrouw werken. Hoewel Ierse vrouwen beter opgeleid zijn, verdient een vrouw minder en neemt ze, als ze getrouwd is, doorgaans de rol van echtgenote, moeder, verzorger en werknemer op zich.

Huidige Ierse familiecultuur en tradities

De plattelandsgebieden van Ierland zijn doorgaans conservatiever en handhaven traditionele opvattingen over huishoudens- en genderrollen. De Ierse opvattingen over huwelijk, gezin en kinderen, ooit sterk geïnformeerd en beïnvloed door de voorschriften van de katholieke kerk, zijn echter afgenomen. De Ierse familiecultuur en tradities zijn langzaam veranderd. Het systemische patriarchaat is echter nog steeds springlevend in Ierland.

Aanbevolen: