Decoratieve antieke salonkachels die de hitte hoger zetten

Inhoudsopgave:

Decoratieve antieke salonkachels die de hitte hoger zetten
Decoratieve antieke salonkachels die de hitte hoger zetten
Anonim

Leer alles over de kleine kachels die de Victorianen onder de kraag warm maakten.

Mannen op straathoek met kolenkachel
Mannen op straathoek met kolenkachel

Antieke salonkachels zien eruit als iets waar Wednesday Addams en haar familie een giftige appeltaart in zouden koken. Deze oude gietijzeren kachels, die zowel vorm als functie combineerden, hadden een veelheid aan doeleinden. En ze zijn klein genoeg om al die ‘moderniseringspogingen’ te overleven waarbij oude apparaten worden verscheept om te sterven. Hoewel we centrale verwarming en elektrische kachels hebben om al het werk te doen, hebben deze unieke kachels hun eigen plek op de antiekmarkt.

Victorians en hun salonkachels

Tegen de jaren 1870 was het gebruik van een afgesloten vat om het huis te verwarmen en je eten te koken niets nieuws. Maar er was weinig aandacht besteed aan esthetische details, en als er één ding was waar de Victorianen geen genoeg van konden krijgen, dan was het wel om van het alledaagse iets spectaculairs te maken.

Victoriaanse woonkamer met portretten aan de muren en een kachel
Victoriaanse woonkamer met portretten aan de muren en een kachel

Antieke salonkachels zijn per definitie kleinschalige kachels die zich in de jaren 1870 ontwikkelden en tot in de jaren twintig populair waren. Deze kachels, gelegen in de woonkamer (vandaar de naam), werden op dezelfde manier gebruikt als ruimteverwarmers. Ze hielpen deze intieme kamers gezellig te houden. Deze piepkleine kachels stonden echter niet bekend om hun kracht, maar om hun sierlijke ontwerpen. Maar ze waren niet geheel nutteloos. Je kunt er absoluut koekjes in bakken of er een lichte lunch in opwarmen terwijl je met vrienden kletst.

Antieke salonkachelfuncties

Naast hun kleine formaat zijn er een heleboel kenmerken die je kunt gebruiken om een antieke salonkachel te identificeren.

  • De deksels kunnen worden opgetild of verwijderd. Dit was een nuttige functie die niet altijd beschikbaar was voor oudere kachels.
  • Ze zijn meestal gebouwd op cabrioletpoten. Deze poten hebben die gedefinieerde wervelende s-vorm.
  • Bijna allemaal zijn ze gemaakt van gietijzer. Het is een brandwerend metaal dat destijds gemakkelijk toegankelijk was.
  • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende geometrische vormen. Bovenop ronde kachels met vierkante bedden zijn er vierkante, trapeziumvormige, zeshoekige en meer.
  • Ze zijn versierd met gotische, scherpe lijnen.
  • Ze bevatten vaak figuratieve taferelen uit de natuur, vrouwen en folklore.
  • Sommige luxere kachels hebben dure functies zoals emailleren, vergulden, enz.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Arturo (@ravenous_bambino)

Antieke salonkachelfabrikanten

Omdat salonkachels een basisproduct waren in redelijk rijke tot welvarende huizen, zijn er te veel fabrikanten om te tellen. Hier zijn echter slechts enkele van de grote namen die uit de periode zullen komen:

  • Abbott & Lawrence
  • Boston & Maine Stove Co.
  • Brug, strand en gezelschap
  • Walker & Pratt Manufacturing Co.
  • Weir Stove & Range Co.

Hoeveel zijn antieke salonkachels waard?

Het is fascinerend dat zoiets kleins zo'n groot prijskaartje kan hebben. Echte antieke salonkachels variëren in prijs, vooral dankzij wie geïnteresseerd is om ze te kopen en hoeveel ze bereid zijn te betalen. Tegenwoordig worden de meeste ongerestaureerde kachels verkocht voor ongeveer €200-€1.000.

Deze art-deco salonkachel, gemaakt aan het einde van het tijdperk van de salonkachel, werd bijvoorbeeld onlangs op eBay voor $ 795 verkocht. Hoewel een kachel uit een late salon normaal gesproken minder belangstelling zou wekken, is het het opvallende koperachtige email van deze dat hem zo speciaal maakt.

Het echte geld wordt echter verdiend met de verkoop van gerestaureerde salonkachels. Volledig gereinigde en opnieuw geverfde Victoriaanse salonkachels kunnen gemakkelijk worden verkocht voor $ 2.000-$ 3.000. Deze prachtige diepblauwe, volledig gerestaureerde salonkachel staat momenteel bijvoorbeeld op de website van Good Time Stove Co. voor $ 3.150.

Wat gerestaureerde salonkachels zo waardevol maakt, is dat ze vaak zijn uitgerust om niet alleen hout en/of kolen te gebruiken, maar ook om elektrische aansluitingen aan te kunnen. In dit geval verlagen de aangepaste aanpassingen de prijzen niet, maar maken ze ze meer de moeite waard voor mensen die ze in hun moderne huizen willen installeren.

De kleine kachels om opgewonden van te raken

Meer is meer als het gaat om dingen die op Victoriaanse wijze zijn gemaakt, en salonkachels zijn niet anders. Ze zijn sierlijk, zeer decoratief, klein en hebben dat gruizige randje dat alleen geplaveide straten met gaslampen kunnen inspireren. Hoewel deze kachels op zichzelf niet zeldzaam zijn, zijn ze zeker de moeite waard om in te investeren, en ze kunnen een bepaalde Addams Family-sfeer in je bescheiden verblijf brengen.

Aanbevolen: