Art Deco decoratieve objecten: tentoonstellingen, dealers & Verder

Inhoudsopgave:

Art Deco decoratieve objecten: tentoonstellingen, dealers & Verder
Art Deco decoratieve objecten: tentoonstellingen, dealers & Verder
Anonim
Woonkamer in art-decostijl met roze bank en fauteuil
Woonkamer in art-decostijl met roze bank en fauteuil

Door velen beschouwd als het beroemdste tijdperk van westers design in de 20deeeuw, bracht Art Deco een geheel nieuwe benadering van de visuele esthetiek en de kunstwereld zelf met zich mee. Samenvallend met een enorme sociaal-culturele verschuiving en een groeiend gevoel van wrijving tussen generaties, maakte Art Deco in zijn tijd een ongelooflijke impact. Gelukkig zijn zoveel van de stukken die tijdens de Art Deco-periode zijn gemaakt zowel publiekelijk als privé bewaard gebleven, wat betekent dat je het met je eigen ogen kunt ervaren en zelfs de kans hebt om ook je eigen stukken te verzamelen.

Art Deco-ontwerp

Het Marlin Hotel, in South Beach, Miami Beach, Florida, VS
Het Marlin Hotel, in South Beach, Miami Beach, Florida, VS

In tegenstelling tot sommige opzichtige designtijdperken of de Art Nouveau-periode met natuurlijke invloeden die eraan voorafging, wordt Art Deco niet zo intuïtief opgepikt door het ongetrainde oog in het wild. Hoewel, als je eenmaal de veelbetekenende markeringen van een art-decostuk kent, je er al een van een kilometer afstand kunt herkennen. Als het dus om het Art Deco-tijdperk gaat, zijn er een aantal overkoepelende thema's en visuele aanwijzingen waar je op kunt letten om het item te authenticeren.

Geometrische motieven/vormen

De Art Deco-periode staat bekend om het gebruik van geometrische motieven en vormen. Deze geometrische motieven zijn vaak de motieven die mensen het gemakkelijkst kunnen herkennen als behorend tot die periode (denk aan elk roaring twenties-feest dat je ooit hebt bijgewoond). Vormen zoals zonnestralen, waaiers, schelpen, driehoeken en punthaken kunnen indicatief zijn voor een Art Deco-stuk.

Sweeping Curves

Op dezelfde manier hield het art-decoontwerp ook van brede, vloeiende rondingen met langwerpige lijnen en zachte hellingen. Je kunt dit vooral weerspiegeld zien in sculpturen van zowel mensen als dieren, omdat hun lichamen zijn verwrongen in deze overdreven, slanke en gebogen vormen.

Hoe helderder, hoe beter

In termen van kleding, accessoires en delicate aspecten van het interieurontwerp (verlichting, serviesgoed, enzovoort): hoe helderder, hoe beter voor de Art Deco-periode. Er is een reden waarom platina en chroom synoniem zijn met die tijd.

Gelaagde vormen

Zowel het interieurontwerp als de architectuur belichamen dit gevoel van gelaagdheid in hun constructies. Stukken werden opgesplitst in kleinere en kleinere secties totdat ze diepte en symmetrie terug naar de kijker zouden reflecteren.

Gestroomlijnde materialen

Creatieven kozen in deze periode voor materialen met een strakke afwerking, vaak met enige vorm van reflectie. Dit viel samen met hun geometrische vormen om een frisse en moderne look te creëren.

Wiki art-decostijl Miami
Wiki art-decostijl Miami

Hoe breng je Art Deco in huis

Mode Pratique, tijdschriftomslag, Frans, 28 juli 1928
Mode Pratique, tijdschriftomslag, Frans, 28 juli 1928

Ongelooflijk, Art Deco is een goed bewaard gebleven ontwerpperiode, wat betekent dat er tonnen en tonnen decoratieve stukken uit de periode zijn die niet alleen bewaard zijn gebleven, maar ook in zo'n goede kwaliteit bewaard zijn gebleven dat je ze aan je collectie of je eigen collectie kunt toevoegen. vandaag thuis. Helaas betekent het feit dat het zo'n populaire ontwerpperiode is, dat veel van de stukken behoorlijk duur zijn. Als u echter nieuwe aanbiedingen in de gaten houdt en agressief zoekt, zou u geweldige items moeten kunnen vinden voor een betaalbare prijs. Enkele plaatsen waar u kunt beginnen met zoeken zijn onder meer:

  • Online veilingen- Online veilinghuizen zoals Everything But The House en 1stdibs hebben een grote selectie antieke en vintage items afkomstig uit de hele Verenigde Staten waarop u kunt bieden en misschien voor een koopje kunt krijgen.
  • Individuele retailers - Sites zoals Etsy en eBay bieden individuele retailers de mogelijkheid hun eigen producten aan te bieden, zodat jij ze kunt vinden; dit betekent dat er een heleboel opties zijn waar je op kunt jagen. Het enige nadeel is dat deze plaatsen vaak hun prijzen kunnen verhogen zonder dat ze over de kennis van de sector beschikken om dit te ondersteunen.
  • Sociale media - Plaatsen zoals Facebook Marketplace zijn een geweldige optie om lokale items te vinden waar mensen snel en goedkoop vanaf proberen te komen.
  • Landgoedverkoop - Landgoedverkoop is een topoptie om Art Deco-objecten in het wild te vinden en om ze onder ieders neus vandaan te kunnen pakken. Als je weet waar je naar kijkt, kun je misschien vertrekken met een stuk voor wat sommigen beschouwen als een roofoverval.

Onderzoek al uw potentiële aankopen

Donkerbruine klok van fenolformaldehyde (bakeliet) met ronde wijzerplaat. Frankrijk, 1930
Donkerbruine klok van fenolformaldehyde (bakeliet) met ronde wijzerplaat. Frankrijk, 1930

Aangezien Art Deco ongelooflijk populair is, is er een grote markt voor nep-antiek. Daarom moet u altijd proactief zijn bij het controleren en dubbelchecken van de items waarin u geïnteresseerd bent, om er zeker van te zijn dat het echte stukken zijn. Hier zijn enkele tips om u te helpen een slimme beslissing te nemen:

  • Zoek naar de merken van de maker- Als je een handtekening of het logo van een fabrikant kunt vinden, kun je dat gebruiken om het decennium waarin het is gemaakt te bevestigen. neplogo's, die er soms ongerepter/gelijkmatiger afgedrukt uitzien dan echte logo's.
  • Controleer de ontwerpelementen - Als iets niet goed voelt aan het stuk, is er waarschijnlijk iets vreemds aan het ontwerp dat je misschien niet bewust kunt uitleggen, maar dat je onbewust hebt opgepikt aan.
  • Onderzoek andere aanbiedingen - Geloof nooit het woord van een verkoper voor zijn aanbiedingsprijs. Controleer altijd op soortgelijke artikelen en fabrikanten om te zien of hun aanbiedingen overeenkomen met de oorspronkelijke prijs. Het is beter om meer onderzoek te doen voordat je iets koopt, dan te worden opgelicht door een slimme detailhandelaar.
  • Vraag om meer informatie - Geen enkele winkelier mag ooit boos op u zijn als u om meer informatie/foto's over een artikel vraagt. Dit is uiteraard geen garantie dat ze je vraag kunnen beantwoorden, maar als ze dat wel kunnen, kan het je helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen over het/de item(s).

Ontdek art deco in de wereld

Berardo Museum voor Art Deco
Berardo Museum voor Art Deco

Als je het je niet kunt veroorloven om echte Art Deco-stukken aan je collectie toe te voegen of denkt dat ze zouden botsen met je toch al zorgvuldig opgebouwde paradijs, zijn er nog steeds een heleboel geweldige plaatsen die je kunt bezoeken om stukken uit de periode. Digitale samenlevingen als Art Deco News en de Art Deco Society of New York creëren een gemeenschapsgevoel door Art Deco nooit in het verleden te laten glijden. Ook enkele vroegere en huidige tentoonstellingen over de Art Deco-beweging die over de hele wereld zijn tentoongesteld, zijn onder meer:

  • Het Henry Ford Museum
  • Kirkland Museum voor Schone en Decoratieve Kunst
  • Het Frist Art Museum
  • Het V&A Museum
  • North Carolina Museum of Art

Neem contact op met uw lokale historische verenigingen

Afhankelijk van waar je woont, zijn er misschien een paar verborgen pareltjes van Art Deco-design waar je niet bekend mee bent. Probeer contact op te nemen met lokale historische verenigingen in uw omgeving en kijk of zij u informatie kunnen geven over plaatsen die u kunt bezoeken om een voorproefje te krijgen van de Art Deco-ervaring in uw woonplaats.

Decoreren met art deco is nog nooit zo eenvoudig geweest

Je bent absoluut niet de enige met je liefde voor alles wat met Art Deco te maken heeft, en dankzij de inspanningen van antiekliefhebbers zoals jij blijft de designesthetiek bijna 100 jaar na de eerste introductie voortleven. Of je nu op zoek bent naar Art Deco-boekensteunen of een date hebt met een nieuwe designtentoonstelling, het vieren van die liefde voor Art Deco is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Aanbevolen: