Antieke glazen karaffen: van Victoriaanse tot art-deco-tijdperken

Inhoudsopgave:

Antieke glazen karaffen: van Victoriaanse tot art-deco-tijdperken
Antieke glazen karaffen: van Victoriaanse tot art-deco-tijdperken
Anonim

Antieke glazen karaffen die elke keuken een upgrade geven

Afbeelding
Afbeelding

Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk zult opmerken als je een antiekwinkel binnenstapt, is de overweldigende hoeveelheid glaswerk die rij na rij van de schappen van de winkel in beslag neemt. Het is zo gemakkelijk om je te laten afleiden door de wervelende patronen en rijke pigmenten, maar als je ten prooi v alt aan de mooie bezienswaardigheden, kun je veel van de verborgen juweeltjes van de winkel missen, zoals de langwerpige antieke glazen karaf die in een achterhoek verborgen is. Deze serveerhulpjes zijn al eeuwenlang populair en zijn nog steeds zo'n modieus verzamelobject dat ze er altijd direct uit de tas uitzien.

Waar wordt een karaf voor gebruikt?

Afbeelding
Afbeelding

Karaffen bestaan al sinds de oudheid, waarbij oude Romeinse ambachtslieden pionierden in het gebruik van glas in plaats van metaal bij hun creaties. Deze aangewezen containers werden gebruikt om dranken zoals wijn en sterke drank te vervoeren, waarbij sedimenten in het mengsel konden achterblijven. Het decanteren van vloeistoffen geeft ze ook ruimte om te ademen en hun aroma's en smaken te versterken. Wijn en sommige sterke dranken worden tot op de dag van vandaag nog steeds gedecanteerd.

Hoe je een antieke karaf in het wild uitkiest

Afbeelding
Afbeelding

Afhankelijk van het tijdperk waarin ze zijn gemaakt, kunnen antieke karaffen supergemakkelijk te onderscheiden zijn of bescheiden genoeg om door het ongetrainde oog over het hoofd te worden gezien. Zo duurde het tot het begin van de 18e eeuw voordat karaffen vergezeld gingen van stoppen, die werden gebruikt om de hoeveelheid blootstelling van de decantaties aan de lucht te beperken. Op dezelfde manier veranderden de vormen, kleuren en decoratieve elementen van flessen door de jaren heen regelmatig met de voorbijgaande mode, wat betekent dat er een hele overvloed aan karaffen is om vertrouwd mee te raken.

Gemeenschappelijke antieke karafkenmerken

Afbeelding
Afbeelding

Van oud-Romeins tot Italiaans tot Amerikaans en verspreid over tijd en ruimte, er is een regenboog aan antieke karaffen om uit te kiezen. Natuurlijk hebben wijnliefhebbers en verzamelaars hun favoriete soorten, maar er zijn enkele algemene kenmerken waar u op kunt letten en die u zullen helpen een antieke karaf van een moderne te onderscheiden:

  • Onvolkomenheden in het glas- Ondanks hun delicate uiterlijk en verheven associaties hebben antieke glazen karaffen vaak onvolkomenheden zoals bubbels die gevangen zitten in de glaslagen.
  • De aanwezigheid van pontillittekens - Pontilsporen ontstaan wanneer de pontilstaaf die glasblazers gebruiken om het glas met lucht op te blazen, van het stuk glas wordt afgebroken. Deze cilindrische littekens komen vooral veel voor bij ouder antiek dat werd gemaakt lang voordat de industriële vooruitgang en het maken van mallen het proces commercialiseerden. Ze bevinden zich op de bodem van de karaf.
  • Onderscheidende vormen - Antieke glazen karaffen werden meestal gemaakt met langwerpige halzen en grote lichamen, en latere stijlen bevatten bijpassende stoppen.

Proef de regenboog van karafkleuren

Afbeelding
Afbeelding

Een andere belangrijke stilistische factor is de briljante reeks kleuren. Hoewel dit het populaire beeld van de kristalheldere karaf op een zilveren dienblad op een barwagen uitdaagt, zorgt het voor een aantrekkelijk verzamelobject voor mensen met allerlei verschillende smaken. Enkele van de kleuren waaruit je deze oudere karaffen kunt vinden, zijn onder meer:

  • Blauw
  • Paars
  • Roze
  • Rood
  • Groen

Glazen karafvormen om uw gasten mee te verblinden

Afbeelding
Afbeelding

Een ander voordeel van het kopen van een antieke glazen karaf in plaats van een moderne is de talloze vormen die je tot je beschikking hebt. Of je ze nu liever dun en slank of kort en zwaar gedecoreerd hebt, er is altijd wel een oude karaf voor je beschikbaar. Een paar van de meer gebruikelijke vormen die je misschien tegenkomt zijn:

  • Circulair
  • Driehoekig
  • Rechthoekig
  • Traan

Gemakkelijke tips voor het dateren van antieke karaffen

Afbeelding
Afbeelding

Aangezien veel glazen karaffen geen merktekens van de maker en andere identificerende aanwijzingen bevatten, kan het lijken alsof je in het donker waagt als je er een probeert te daten. In tegenstelling tot sommige antieke voorwerpen met duidelijke markeringen, is de eenvoudigste manier om jezelf een geschatte datum voor glazen karaffen te geven gebaseerd op hun ontwerp. Drie van de meest voorkomende stijlen van historische glazen karaffen die je momenteel op de markt kunt vinden zijn Victoriaans, Art Nouveau en Art Deco.

Victoriaanse glazen karaffen

Afbeelding
Afbeelding

Van alle drie deze esthetieken zien Victoriaanse glazen karaffen er het meest typisch 'antiek' uit. Ze waren meestal gemaakt van helder loodglas en bevatten veel ingewikkelde ontwerpelementen, zoals gravures en rietwerk, wat voor visuele intriges zorgde in hun veelzijdige displays.

Art Nouveau glazen karaffen

Afbeelding
Afbeelding

Karaffen gemaakt tijdens de Art Nouveau-periode waren heerlijk vreemd, met ambachtslieden die het glas naar hun hand bogen en vormen creëerden die de wereld nog niet had gezien. Deze karaffen waren kleurrijk en bevatten veel beelden uit de natuurlijke wereld, zoals wijnstokken en vogels, met makers als Louis Comfort Tiffany voorop.

Art Deco glazen karaffen

Afbeelding
Afbeelding

Gezien het feit dat het Art Deco-ontwerp gericht was op geometrische vormen en strenge lijnen, is het niet verwonderlijk dat karaffen die in deze periode werden gemaakt, even strak van constructie waren. Karaffen uit deze periode waren meestal gemaakt van helder glas, hoewel ze af en toe werden vervaardigd uit gekleurd glas en bedekt met zilveren accenten, waarbij hun vormen zich concentreerden op verticale of horizontale hoogte en opvallende geometrische vormen.

Wat maakt antieke karaffen waardevol?

Afbeelding
Afbeelding

Dankzij hun delicate en mooie uiterlijk kunnen bepaalde soorten glazen karaffen op een veiling indrukwekkende bedragen opleveren. Meestal zijn het fijnste loodglas (ook bekend als geslepen kristal) met ingewikkelde ontwerpen en een langwerpige steel en stop de gemakkelijkst te verkopen soorten karaffen, variërend in prijs van de lage honderden tot de lage duizenden. Neem bijvoorbeeld deze karaf van geslepen kristal uit het begin van de 20e eeuw, die onlangs werd verkocht voor $ 2.215.

Art Deco karaffen op de markt

Afbeelding
Afbeelding

Bovendien is er een heropleving van de voorliefde voor vintage karaffen, maar ook voor het gestroomlijnde geslepen kristal gemaakt tijdens de Art Deco-periode. Met hun sterke lijnen en strakke vormen passen ze uitstekend bij modern industrieel design. Op dezelfde manier zien ze er minder stereotiep 'oud' uit, iets waar veel niet-verzamelaars naar neigen. Je zou bijvoorbeeld deze prachtige wolkenkrabber-styler-geslepen kristallen karaf van rond 1930 gemakkelijk vandaag de dag op de plank in een woonwinkel kunnen vinden.

Niet-alcoholische alternatieven om uw karaffen te gebruiken

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel karaffen gemaakt zijn om alcoholische dranken in te bewaren en te serveren, kunnen mensen die geen alcohol drinken er toch van genieten. Laat deze mooie serviesstukken geen stof verzamelen; Probeer in plaats daarvan een van deze coole alternatieven:

  • Maak er een vaas van- Afhankelijk van welke maat karaf je hebt, kun je hem omzetten in een zeer decoratieve vaas om je favoriete snijbloemen in te bewaren en je dag op te fleuren.
  • Maak een waterscène - Van een bericht in een fles, tot een mosbal, tot het bouwen van een schip in een fles, er zijn zoveel slimme manieren om je antieke karaf in een onderwater middelpunt.
  • Dien er andere dranken in - Wie heeft ooit bedacht dat je alleen een prima drinkbeker mag gebruiken voor alcoholische dranken? Vervang de kruiken in je huis door een paar antieke karaffen en serveer je buurtlimonade echt in stijl.

Wees geen ontcan-er, wees een ontcan-er

Afbeelding
Afbeelding

Neem je grillige kinderdromen over kastelen en kandelaars mee en breng ze tot leven met een vleugje elegantie in de vorm van een antieke glazen karaf. Of je ze nu kristalhelder en subtiel verfraaid vindt, of trots en vierkant, deze overblijfselen van een lang verloren formele levensstijl zullen elke keuken of woonkamer opfleuren met hun glinsterende aanwezigheid. Misschien wilt u zelfs vintage kristallen glaswerk bekijken dat bij uw elegante karaf past.

Aanbevolen: