Waarom antieke glazen vuurgranaten een populair verzamelobject zijn

Inhoudsopgave:

Waarom antieke glazen vuurgranaten een populair verzamelobject zijn
Waarom antieke glazen vuurgranaten een populair verzamelobject zijn
Anonim

Als je op zoek bent naar iets moois om te verzamelen, zijn antieke vuurgranaten misschien precies wat je zoekt.

Sinclair handvuurgranaten ca 1880
Sinclair handvuurgranaten ca 1880

Vroeger hoefde je de glazen kast niet te breken om bij de brandblusser te komen - de glazen kast was je brandblusser. Op echte Victoriaanse wijze moest het blussen van branden een stijlvolle aangelegenheid zijn, en brandgranaten waren geboren. Ze zijn veel mooier dan efficiënt, maar door hun zakformaat zijn ze een perfect verzamelobject om mee naar huis te nemen.

Antieke brandgranaten en hun Victoriaanse verleden

Voordat brandbestrijding een procedure- en praktijkgedreven beroep was, was het een gratis beroep voor iedereen. Van wachtrijen in de gemeenschap met emmers water tot particuliere brandweerkorpsen die door verzekeringsmaatschappijen worden ingeschakeld: de geschiedenis van brandbestrijding is vol gevaren. En helaas voor onze voorouders werd het eerst erger voordat het beter werd.

Brandgranaten werden in de 19eeeuw gemaakt als een methode om branden te bestrijden, zowel professioneel als in eigen land. Je kunt een paar van deze met water gevulde glazen flessen pakken en deze bij je thuis of op je werk bewaren voor het geval er een brand uitbreekt.

Hoe werken vuurgranaten?

Antieke blauwe vuurgranaatfles
Antieke blauwe vuurgranaatfles

Het idee achter de brandgranaat is dat deze gevuld is met een vloeistof die branden dooft en dat iemand, in dat geval, de glazen fles in het midden van het vuur kan gooien en deze kan uitdoven. Zout water was in het begin het belangrijkste ingrediënt totdat tetrachloorkoolstof op het toneel verscheen. Maar ondanks al hun goede bedoelingen is tetrachloorkoolstof (hoewel een geweldige chemische stof voor brandbestrijding) giftig voor de mens. Dus als je ze toch verzamelt, controleer dan het etiket en zorg ervoor dat je er een koopt met water, wat veel veiliger is als de granaat per ongeluk breekt.

Hoe zien vuurgranaten eruit?

Vuurgranaten zien er precies zo uit als hoe ze worden beschreven. Het zijn meestal ronde glazen flessen ter grootte van een handpalm met een korte halzen die vanaf de bovenkant uitsteken. Aan deze halzen werden de bollen gehangen en weggegooid.

Ze kwamen in een prachtige reeks kleuren, zoals rood, blauw, paars, groen en helder. In latere jaren evolueerden ze echter naar grotere wandophangsystemen die qua vorm op lineaire gloeilampen leken.

Brandgranaatfabrikanten

Twee Harden-brandgranaten, 1883
Twee Harden-brandgranaten, 1883

Dankzij de Victoriaanse reclame zou je gedacht hebben dat er slechts één dag een flash-uitverkoop was voor brandgranaten. Vanwege hoe gemakkelijk ze te vervaardigen en te verkopen waren, waren er meerdere merken die deze blusgereedschappen aan de massa brachten. Dit zijn slechts enkele van de merken die u in deze glazen bollen gedrukt of geblazen aantreft.

  • Harden Star
  • Imperial Fire Extinguisher Company
  • International Fire Equipment Corp.
  • Firex
  • Shur-Stop
  • Rode komeet

Hoeveel zijn antieke brandgranaten waard?

Snelle brandgranaat, 1870-1910
Snelle brandgranaat, 1870-1910

Antieke brandgranaten zijn behoorlijk waardevol, gezien hun kleine verzamelobject. Kwaliteit lijkt de grootste factor te zijn bij het bepalen hoeveel ze waard zijn. Enkele dingen waar u op moet letten bij brandgranaten van hoge kwaliteit zijn:

  • Intacte etiketten
  • Ontwerpen geblazen in de glazen blubs
  • Lampen zonder krassen, deuken of scheuren
  • Lampen met de blusvloeistof er nog in

Antieke brandgranaten van hoge kwaliteit verkopen gemakkelijk rond de €100-€150. Ter vergelijking: vintage brandgranaten van hoge kwaliteit worden voor iets minder verkocht, rond de $ 50- $ 100. Deze prachtige antieke brandgranaat met de doos intact werd bijvoorbeeld onlangs op eBay voor $ 79 verkocht, terwijl deze Red Comet-vuurgranaatset vol met minstens drie brandgranaten voor $ 180 werd verkocht op Liveauctioneers.

Brandjes blussen kan stijlvol zijn

De felrode brandblussers die we onder onze gootstenen hebben verstopt, zijn misschien veel effectiever dan antieke brandgranaten ooit waren, maar ze missen zeker die stijlvolle aantrekkingskracht. Hoewel we niet aanraden om dit antiek in te slaan ter voorbereiding op het vuurseizoen, moedigen we iedereen met een brandende passie voor eigenzinnige (ter ziele gegane) Victoriaanse uitvindingen aan om er een paar te verzamelen.

Aanbevolen: