Antieke glazen presse-papiers: een basisgids voor verzamelaars

Inhoudsopgave:

Antieke glazen presse-papiers: een basisgids voor verzamelaars
Antieke glazen presse-papiers: een basisgids voor verzamelaars
Anonim
glazen presse-papier
glazen presse-papier

Antieke glazen presse-papiers zorgen voor mooie en praktische voorbeelden van multimediakunst uit vervlogen tijden. Geloof het of niet, sommige van deze minuscule presse-papiers kunnen op een veiling zelfs duizenden dollars opbrengen, en verzamelaars zijn altijd op zoek naar ongerepte artefacten om mee naar huis te nemen. Kijk eens hoe deze antieke glazen presse-papiers worden verzameld en waarom de belangstelling van verzamelaars voor deze items nog niet is afgenomen.

Geschiedenis van antieke glazen presse-papiers

Met het aanbreken van het industrialisme in de 19eeeuw ontstond er behoefte aan een apparaat om de brieven, rekeningen, rekeningen, loonpapieren en andere ephemera waarmee het land bezaaid was, bij te houden bureaus van de industriële leidinggevenden ontstonden. Het gebrek aan airconditioning in deze enorme fabrieken en molens creëerde een natuurlijke windtunnel waardoor de lucht door open ramen kon stromen en de belangrijke stapels papieren die daar rondslingerden, werd verstoord. Om ervoor te zorgen dat de arbeiders het hoofd koel konden houden, maar ook om het rondvliegende papierprobleem te bestrijden, begonnen mensen zware voorwerpen te gebruiken om hun papieren op hun plaats te houden. In de jaren 1840 begonnen glasfabrieken in Frankrijk decoratieve voorwerpen in deze glazen bollen te stoppen en deze op de markt te brengen als prachtige presse-papiers; prachtige voorbeelden werden getoond op de Grote Tentoonstelling van 1851 in het Londense Crystal Palace, die de wereld stormenderhand veroverde. Zo werd de glazen presse-papierindustrie geboren.

Presse-papier van Cristallerie de Baccarat, Frankrijk, ca. 1850
Presse-papier van Cristallerie de Baccarat, Frankrijk, ca. 1850

Antieke glazen presse-papierstijlen

Er zijn verschillende onderscheidende stijlen van glazen presse-papiers, en de meest verzamelde zijn:

  • Bohemian - Deze presse-papiers waren populair tijdens de Victoriaanse periode en manifesteerden zich vaak als geslepen bollen van robijnrood glas.
  • Kroon - Deze presse-papiers zijn ontworpen met gedraaide linten van kleur en kant die uitstralen van de kruin naar de basis.
  • Lampwork - Lampwork presse-papiers hebben objecten zoals bloemen of vlinders gemaakt van gekleurd glas ingebed in een helderglazen koepel.
  • Millefiori - Deze presse-papiers bevatten dwarsdoorsneden van kleine, veelkleurige staafjes die bij elkaar zijn gebracht om op bloemen te lijken.
  • Sulfide - Deze presse-papiers hebben een cameo-achtig portret in de koepel.
  • Swirl of Ribbon - Ondoorzichtige staven of banden van maximaal drie kleuren versieren de binnenkant van deze presse-papierkoepels.
  • Victoriaans - Glazen presse-papiers met advertenties of portretten erin waren populair tijdens de Victoriaanse periode.
Presse-papier van Cristallerie de Baccarat, Frankrijk, ca. 1850
Presse-papier van Cristallerie de Baccarat, Frankrijk, ca. 1850

Identificeren van antieke glazen presse-papiers

Over het algemeen zijn glazen presse-papiers voor het ongetrainde oog moeilijk te onderscheiden van vintage of moderne glazen presse-papiers. Volgens Christie's Auction House bevatten sommige antieke presse-papiers kleine stokjes die worden gebruikt om de maker en de datum te identificeren, zoals exemplaren die zijn ingericht om het jaartal en de initialen van een bedrijf of maker voor te lezen. Op dezelfde manier hadden sommige merken zoals Clichy en Saint Louis onderscheidende kenmerken waardoor ze gemakkelijker herkenbaar waren. Het is echter het beste om uw antieke presse-papiers door een deskundige te laten beoordelen voordat u een concreet oordeel velt.

Antieke glazen presse-papiermakers

Terwijl de productie van antieke glazen presse-papiers een mondiale industrie was, bevonden de meest gerenommeerde makers zich in Frankrijk en worden ze door verzamelaars beschouwd als van de hoogste kwaliteit. Enkele van deze opmerkelijke makers waar verzamelaars naar op zoek zijn, zijn onder meer:

  • Baccarat
  • Saint Louis
  • Clichy
  • Pantin
  • Boston & Sandwich
  • Bacchus
  • New England Glass Co.

Verzamelaarsmarkt en antieke of vintage glazen presse-papiers

Verzamelaars benaderen het verzamelen van antieke glazen presse-papiers door alle historische voorbeelden in drie afzonderlijke, stilistische evolutionaire perioden te verdelen: klassiek, volkskunst en reclame, en hedendaags. Als je specifiek geïnteresseerd bent in antieke glazen presse-papiers, zoek dan naar artefacten die binnen de klassieke en volkskunst- en reclameperioden vallen.

Molly's antieke presse-papier uit China
Molly's antieke presse-papier uit China

Klassieke periode

Verzamelaars van presse-papier noemen de jaren 1840 tot en met 1880 de Klassieke periode. Terwijl de handel in glazen presse-papiers zich in deze periode in Frankrijk concentreerde, vond er destijds productie plaats in zowel Engeland als de Verenigde Staten. Traditionele stijlen van bedrijven als Clichy en Baccarat bepalen de look van deze periode.

Volkskunst en reclameperiode

Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw duurde de periode van volkskunst en reclame voort tot in de jaren veertig. Grote glasbedrijven gingen achteruit, maar kleine ambachtslieden en familiebedrijven vermenigvuldigden zich, waardoor de handel levend bleef. Gedurende deze periode begonnen mensen bedrijven te zien die presse-papiers gebruikten voor reclame en ambachtslieden die nieuwe technieken tentoonstelden, zoals het gebruik van gepoederd glas om decoraties te maken.

Hedendaagse periode

Hedendaagse glazen presse-papiers worden gecategoriseerd als gewichten gemaakt in het naoorlogse tijdperk. Deze moderne presse-papiers uit het midden van de eeuw kunnen vergelijkbare stijlen weerspiegelen als die van antieke presse-papiers, maar vertonen ook hedendaagse aardetinten en unieke artistieke perspectieven.

Soorten antieke glazen presse-papiers voor verzamelaars

De meeste verzamelaars verzamelen collecties die in een van deze vier categorieën vallen.

  • Typecollecties - Verzamel het beste voorbeeld dat je kunt vinden van elke stijl presse-papier.
  • Themacollecties - Glazen presse-papiers verzamelen met een gemeenschappelijk thema, zoals een bepaald motief.
  • One Type - Collecties die slechts één type presse-papier vertonen; specificiteit is de sleutel bij deze collecties.
  • Casual - Persoonlijke stijl en voorkeur zijn de leidraad voor deze collecties, en ze hebben vaak weinig rijm of reden.

Kosten in verband met het verzamelen van glazen presse-papier

Antieke glazen presse-papiers zijn niet geprijsd voor de gewone verzamelaar; deze stukken worden vaak voor duizenden dollars op een veiling aangeboden. Natuurlijk zullen presse-papiers zonder krassen, deuken of chips het meeste geld waard zijn, maar over het algemeen zijn deze antieke voorwerpen niet geschikt voor mensen met een beperkt budget. Op één website staat bijvoorbeeld een Baccarat-presse-papier uit 1848 voor iets meer dan $ 4.500, en op een andere website staat een 19thCentury Clichy Millefiori-presse-papier voor bijna $ 950.

Presse-papier van Cristallerie de Clichy, Frankrijk, ca. 1850, glas
Presse-papier van Cristallerie de Clichy, Frankrijk, ca. 1850, glas

Handige sites voor verzamelaars

Als je geïnteresseerd bent in contact met andere glazen presse-papierverzamelaars of als je meer informatie wilt weten over een stuk dat je hebt, bekijk dan deze digitale bronnen.

  • Paperweight Collectors Association - Op lidmaatschap gebaseerde organisatie voor verzamelaars
  • Paperweight Collectors Circle - Een Britse site met informatie over presse-papiers
  • Paperweight Association of Texas - Een bewustmakings- en educatiesite die open staat voor alle verzamelaars

Antieke glazen presse-papiers zullen je wegblazen

Hoewel je misschien niet veel presse-papiers kunt vinden bij je plaatselijke antiekwinkels, kun je ze vaak vinden op digitale veilingen en via individuele verkopers. Omdat deze stukken aan de duurdere kant vallen, wil je er zeker van zijn dat je echt verliefd wordt op een specifiek exemplaar voordat je besluit het te kopen. Voor nog mooier glas: leer meer over waardevolle knikkers en kijk of ze ook de verzamelaar in jou aanspreken.

Aanbevolen: