Bladverliezende zaailingen

Inhoudsopgave:

Bladverliezende zaailingen
Bladverliezende zaailingen
Anonim
boom zaailingen
boom zaailingen

Bladverliezende zaailingen bieden tuinders en huiseigenaren een manier om tegen een betaalbare prijs schaduw en bloeiende bomen aan de tuin toe te voegen. Er zijn veel voordelen en enkele nadelen aan het planten van zaailingen boven volwassen bomen. Als je de voor- en nadelen hebt overwogen, zijn er, als je ervoor kiest om bladverliezende zaailingen te planten, veel variëteiten online en in winkels in het hele land verkrijgbaar.

Definitie van bladverliezende zaailingen

Voordat je de voor- en nadelen van bladverliezende zaailingen in overweging neemt, is het belangrijk om precies te begrijpen wat de term betekent. Een bladverliezende boom is een boom die in de winter zijn bladeren verliest; denk aan esdoorns, eiken, kornoeljes, walnotenbomen en vele, vele anderen. Zaailingen zijn jonge planten die uit zaad worden gekweekt. De term zaailing is losjes gedefinieerd, maar over het algemeen hebben zaailingen slechts één of twee sets bladeren en een eenvoudig wortelstelsel. Bladverliezende zaailingen zijn daarom jonge bomen van bepaalde variëteiten die in de herfst hun bladeren verliezen.

Voor- en nadelen van het kopen van zaailingbomen

Er zijn verschillende voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u bladverliezende zaailingen koopt.

Voordelen van zaailingen

Zaailingen bieden tal van voordelen. Deze omvatten:

  • Goedkoop:Vergeleken met een volwassen bladverliezende boom die te koop wordt aangeboden, zijn bladverliezende zaailingen een goedkoop alternatief. Zaailingen zijn verkrijgbaar voor slechts een paar dollar, terwijl volwassen, in schaduwcontainers gekweekte schaduwbomen je tientallen of zelfs honderden dollars kosten, afhankelijk van de volwassenheid, grootte en zeldzaamheid of groeiwijze van de bomen. Een volwassen, langzaam groeiende bladverliezende boom kost meer omdat de kwekerij hem vele jaren lang moest verzorgen dan zijn snelgroeiende neef, en daarom zullen ze je er meer voor in rekening brengen. Zaailingen nemen niet zoveel tijd of ruimte in de kwekerij in beslag en kunnen tegen lagere prijzen te koop worden aangeboden.
  • Selection: Vanwege de complexiteit van het kweken, oogsten, verkopen en verzenden van volwassen bomen, concentreren kwekerijen zich alleen op de meest populaire variëteiten die door gemeenten en huiseigenaren worden gebruikt voor straatbeplanting en gemeenschappelijk tuingebruik. Als je hunkert naar een zeldzame of moeilijk te vinden bladverliezende boom, heb je misschien pech als je hem zoekt tussen de volwassen exemplaren in het plaatselijke tuincentrum. Aan de andere kant, omdat ze goedkoop zijn, kunnen tuincentra en catalogi een gokje wagen op zaailingen en er enkele bestellen, en kwekerijen kunnen een handvol zeldzame of ongewone bomen aanbieden in hun selectie van zaailingen.
  • Gezondheid: Zaailingen hebben de diepe wortelsystemen die bij de meeste loofbomen voorkomen niet aangetast. Bijgevolg zijn ze gemakkelijker op te graven, in te pakken, te verzenden en opnieuw te planten. Ze vestigen zich goed op hun nieuwe locatie en zullen, als ze het eerste jaar na de herbeplanting wat liefdevolle aandacht krijgen, uiteindelijk hun diepe wortels vestigen en uitgroeien tot gezonde, robuuste bomen.
  • Shipping: Grote specimenbomen gewikkeld in jute of gekweekt in containers zijn behoorlijk zwaar, omvangrijk en lang. Vanuit kwekerijen worden ze in trekkers naar tuincentra verscheept. De gemiddelde huiseigenaar beta alt extra om het van het tuincentrum naar huis te laten vervoeren, of vanaf een online kwekerij naar huis te laten verzenden. Zaailingen kunnen worden verpakt in kleine containers die gemakkelijk via gewone vervoerders of de post kunnen worden verzonden.

Nadelen

Hoewel het kopen van bladverliezende zaailingen veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen.

  • Dekking: Zaailingen zijn kleine, onvolwassen bomen, en het duurt minstens een paar jaar voordat ze uitgroeien tot een boom die groot genoeg is voor schaduw en dekking. Als u zaailingen koopt, moet u geduld hebben. Het kan enkele jaren duren voordat ze uitgroeien tot de majestueuze schaduwbomen die je wenst.
  • Hoger uitvalpercentage: Hoewel het waar is dat de kleine, ondiepe wortelsystemen van bladverliezende zaailingen hen helpen gemakkelijker aan hun nieuwe omgeving te wennen dan een volwassen boom, kan dit ook leiden tot een hoger percentage mislukkingen of sterfgevallen, vooral als de bomen het eerste jaar niet goed worden bewaterd. De lagere kosten kunnen het aantal mislukkingen compenseren, maar het is nog steeds ontmoedigend om een boom te planten en hem te zien sterven.

Waar vind je bladverliezende boomzaailingen

Je kunt bladverliezende zaailingen vinden in huis- en tuincentra door het hele land. Kwekerij- en tuincentra bieden mogelijk ook een mooie selectie zaailingen aan. Plantenverkoop en beurzen kunnen ook een kleine selectie aanbieden die is gekweekt door plaatselijke tuinclubs, meestertuinders en andere tuinliefhebbers. Uw staatsbosbeheerdienst kan ook zaailingen aanbieden; kijk online voor de locatie bij jou in de buurt en kijk of ze zaailingen verkopen. Velen bieden zaailingen te koop aan tegen lage prijzen in de lente en herfst tijdens optimale planttijden. Sommigen hebben zelfs subsidies of kortingen voor het planten van verschillende bomen in de buurt van rivieren, beken en kreken als onderdeel van oeverherstelprogramma's. Neem contact op met uw staatslandbouw- of bosbouwafdeling voor programma's die mogelijk van toepassing zijn op uw locatie.

Je kunt ze ook kopen bij:

  • Heritage Seedlings, die een aantal bijzondere bladverliezende zaailingen draagt.
  • Pineneedle Farms, die een groot aantal loofbomen biedt.
  • De Arbor Day Society, een non-profitorganisatie, biedt veel boomzaailingen te koop aan of als cadeau voor een donatie. Sommige bomen hebben kale wortels en zijn weinig meer dan stokken als ze naar je worden verzonden, maar met TLC groeien ze uit tot prachtige bomen.

Aanbevolen: