Antieke metalen borden en hun onweerstaanbare retrostijlen

Inhoudsopgave:

Antieke metalen borden en hun onweerstaanbare retrostijlen
Antieke metalen borden en hun onweerstaanbare retrostijlen
Anonim
Antiek Coca Cola bord
Antiek Coca Cola bord

Vóór merkpartnerschappen op sociale media en sponsoring van contentmakers brachten bedrijven zichzelf op de markt via kleurrijke borden die ze boven hun winkels plaatsten. Het doel van deze antieke metalen borden was om de aandacht van mensen te trekken en hen aan te moedigen langs te gaan in de winkels. Tegenwoordig geldt hun aantrekkingskracht nog steeds voor de toegewijde verzamelaars die op jacht gaan naar deze oude artefacten. Bekijk hoe dit soort advertenties is ontstaan en kijk naar welke soorten tekens mensen tegenwoordig zoeken.

Zakelijke advertenties door de geschiedenis heen

Het lijkt misschien verrassend, maar bewegwijzering die speciaal is gemaakt om te adverteren, wordt al sinds de oudheid gebruikt. Tegen de late middeleeuwen ontstond bewegwijzering als een concurrentiemanoeuvre voor de opkomende koopmansklasse om hun bedrijven te onderscheiden van hun concurrenten. Omdat de meeste mensen pas in recentere jaren konden lezen en schrijven, werd er ook houten bewegwijzering gemaakt in de herkenbare vorm van een zakelijk servies, zoals een paar laarzen die werden gebruikt om de winkel van een schoenmaker voor te stellen.

In het Victoriaanse tijdperk was bewegwijzering een kunstvorm geworden, gemaakt van email, ijzer en tin en pronkend met de prachtige typografie, opvallende kleuren en illustraties van die periode. Deze iconische spandoeken werden geproduceerd tot het midden van de eeuw, toen andere vormen van reclame meer in zwang kwamen.

Bock & München Krüger, oud metalen reclamebord
Bock & München Krüger, oud metalen reclamebord

Soorten antieke en vintage borden

Normaal gesproken zul je meer vintage borden op de markt vinden dan antieke borden, aangezien deze eind 19deeeuw en begin 20de Borden uit deeeuw werden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgesmolten voor de oorlogsinspanningen. Omdat al deze borden zijn gemaakt met een reclamedoel in gedachten, is er een groot aantal verschillende bedrijven en bedrijven waarvoor je metalen borden kunt vinden. Enkele van de meer populaire categorieën zijn:

  • Frisdrankbedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi
  • Oliebedrijven zoals Gulf of Texaco
  • Motor- en automerken zoals Harley Davidson en Goodyear
  • Gespecialiseerde bedrijven zoals apothekers, kappers, enzovoort.

Antieke en vintage bordenmaterialen

De soorten metalen die werden gebruikt om deze reclameborden te maken, veranderden in de loop van de tijd, omdat bepaalde materialen schaars of duurder werden om te produceren. Vroege metalen bewegwijzering was meestal van gietijzer of staal, met porselein-email eroverheen gegoten om het rijkelijk gepigmenteerde uiterlijk te creëren. Toen de 19eeeuw overging in de 20e, schakelde het staal uiteindelijk over op tin - een veel goedkoper en gemakkelijker te produceren metaal dan staal of ijzer.. Dankzij dit kosteneffectieve alternatief konden bedrijven duizenden van deze borden tegen zeer lage kosten produceren en deze kosteneffectiviteit is gedeeltelijk de reden waarom vintage metalen borden zo'n iconisch verzinsel van Americana zijn geworden.

Vintage RCA metalen reclamebord
Vintage RCA metalen reclamebord

Antieke en vintage tekenwaarden

Interessant genoeg is leeftijd geen dominante factor bij het bepalen van de waarde van een antiek of vintage bord. In plaats daarvan zijn verzamelaars meer gefocust op zaken als het merk, de grootte en de staat van een bord. Volgens Manifest Auctions zullen de meest waardevolle borden ongeveer 30 tot 42 inch groot zijn, omdat deze vanaf een afstand gemakkelijk leesbaar zijn. Op dezelfde manier zullen borden van iconische merken meer waard zijn dan obscure merken, omdat een deel van de verzamelaars loyaal is aan specifieke merken. Ook deze prijzen variëren enorm en zijn sterk afhankelijk van de vraag van de klant. Een groot en levendig reclamebord uit circa 1880 wordt bijvoorbeeld op één veiling aangeboden voor $ 6.500, en een soortgelijk Frans Bistro Café-bord wordt op een andere veiling voor $ 5.000 aangeboden. Deze beschrijven echter enkele van de duurste bewegwijzering die u kunt tegenkomen; de meeste vintage metalen borden kosten je tussen de $ 500 en $ 1.000.

Bezoek het American Sign Museum

Als je geen genoeg kunt krijgen van deze prachtige borden en je bent toevallig in de Verenigde Staten, maak dan een uitstapje naar Cincinnati, Ohio, waar het American Sign Museum is gevestigd. Hun collecties omvatten 6.000 meter aan binnenruimte en omvatten stukken uit de jaren 1880 tot en met vandaag. Op de website van het museum wordt uitgelegd dat zij ‘het belangrijkste instituut zijn voor het behoud van historische tekens en het bevorderen van de bijdragen die de tekenindustrie levert aan de handel, de cultuur en het Amerikaanse landschap." Zelfs als je het museum zelf niet kunt bereiken, kun je dankzij hun digitale collecties gratis toegang krijgen tot een deel van hun catalogus, zodat je een kijkje kunt nemen in de ontwerpen van weleer.

Het is een teken des tijds

Antieke en vintage metalen borden geven je een korte blik in het verleden, toen kauwgom een stuiver per pakje kostte en een biefstuk $ 5 kostte. Iets aan deze tekens kan je in slaap wiegen met een gevoel van nostalgie naar een tijd die je misschien nooit hebt gekend; Hoe dan ook, de talloze reproductiebedrijven die hun eigen nieuwe borden in deze stijl maken, zijn een bewijs van hoeveel deze borden voor mensen betekenen en dat ze meer zijn dan alleen maar een decoratie om aan de muur te hangen. We zijn echt een teken des tijds.

Aanbevolen: