Antieke metalen speelgoedkoffers: verzameltips

Inhoudsopgave:

Antieke metalen speelgoedkoffers: verzameltips
Antieke metalen speelgoedkoffers: verzameltips
Anonim
pop op vintage speelgoedstoombootkoffer
pop op vintage speelgoedstoombootkoffer

Antieke metalen speelgoedkoffers zijn kleine maar krachtige verzamelobjecten voor de kindertijd die op veel manieren in huis kunnen worden gebruikt en tentoongesteld. Deze metalen speelgoeddozen zijn een belangrijk onderdeel van de speelruimte voor adolescenten en kunnen nog tientallen jaren dienst doen en hun doel behouden.

Poppenkoffertjes

Metalen speelgoedkoffers waren in de eerste decennia van de 20e eeuw erg populair om poppenkleertjes in te bewaren. Hoewel stoombootkoffers en andere soorten kledingopslag al eeuwenlang bestonden, begon de massaproductie en het westerse consumentisme in het begin van de 20e eeuw pas toen de massaproductie en het westerse consumentisme een hoogtepunt bereikten, dat deze koffers aanzienlijk werden ingekrompen. Alle soorten poppen (porselein, biscuit, enzovoort) waren in deze periode ongelooflijk populair, en ze werden meestal geleverd met een op maat gemaakte stoomboot vol kleding.

De ontwerpen waren afhankelijk van de pop, de fabrikant en het tijdperk. Een pop uit de Victoriaanse periode kan komen met een eigen stoombootkoffer vol japonnen, terwijl een modepop uit het begin van de jaren zestig misschien een geruite koffer heeft. Zelfs tot op de dag van vandaag blijven kledingkoffers een belangrijk kenmerk van een plastic poppenensemble.

Actiefiguur Trunks

Toen de genderrollen in de jaren zestig werden versterkt, kregen jongens hun eigen mannelijke versies van deze metalen kledingkoffers. Gedurende deze tijd werden de actiefiguren van GI Joe geleverd met metalen legeropslagcontainers. Deze koffers waren olijfgroen en waren exacte replica's van de echte voetkluisjes. Joe's uniformen en accessoires passen allemaal in de koffers. Ze zijn nu favoriet bij verzamelaars overal ter wereld, en in goede staat worden ze voor premiumprijzen verkocht.

Speelgoedopbergkoffers

Op dezelfde manier breidde deze trend van het gebruik van goedkope metalen om kinderspeelgoed te maken zich volledig uit naar kinderopslageenheden. Speelgoedkoffers waren aan het begin van de 20e eeuw gemaakt van (maar niet uitsluitend) metalen zoals tin en aluminium, en werden gebruikt om kinderspeelgoed in op te bergen. Deze trend zette zich halverwege de eeuw voort en breidde zich al snel uit naar nog kleinere opbergdozen, zoals blikken lunchboxen, marmeren blikjes, enzovoort.

Controleren op conditie

twee antieke vintage poppen met tinnen metalen doosje
twee antieke vintage poppen met tinnen metalen doosje

Aangezien deze koffers speelgoed waren, speelgoed om vast te houden en dagelijks werden gebruikt, vertonen ze in de meeste gevallen normaal gesproken tekenen van zware slijtage. Aangezien dit te verwachten is, zullen enige verkleuring, roest en schade niet veel invloed hebben op de waarde van de kofferbak. Er zijn echter enkele dingen waar u op moet letten en waar u zeker van wilt zijn voordat u een antieke metalen speelgoedkoffer aanschaft. Zoals altijd kunnen deze aspecten moeilijk te bepalen zijn bij online verkopers, dus het is erg belangrijk dat u vragen stelt en ervoor zorgt dat u de garanties van de verkoper (zorg ervoor dat ze geschreven zijn) en het retourbeleid begrijpt.

Dus als je in een plaatselijke antiekwinkel een kofferbak vindt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten: de staat van de scharnieren, leren banden en sluitingen.

Scharnieren

Zorg ervoor dat de scharnieren aanwezig en origineel zijn. Omdat de scharnieren het meest worden gebruikt, breken ze vaak en worden ze vervangen of moeten ze worden vervangen. Als de scharnieren niet origineel zijn, zal de waarde iets lager zijn dan wanneer ze authentiek waren. Scharnieren kunnen ook enige mate van roest vertonen, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze onherstelbaar zijn.

Leren banden

Sommige metalen koffers hebben leren banden of riemen om de oude stoombootkoffers nauwkeuriger na te bootsen. Omdat leer zeer gevoelig is voor weer en hitte, kunnen deze oude banden loslaten of barsten. Je kunt ze vaak weer in een betere staat brengen door een zadelreiniger of een verband te gebruiken, maar er is geen garantie dat elke afbrokkelende band kan worden gerepareerd. Als de banden in goede staat zijn en nadat je ze hebt schoongemaakt, kun je het verband ongeveer elke maand gebruiken om ze gehydrateerd, zacht en soepel te houden.

Sluiten

Vintage metalen doos met sluiting
Vintage metalen doos met sluiting

Sluitingen zijn, net als scharnieren, onderhevig aan veel slijtage. Het verdient de voorkeur dat de sluitingen op de kofferbak zowel aanwezig als origineel zijn. Als ze enige mate van roest vertonen maar niet zijn doorgeroest, kun je ze voorzichtig polijsten om een deel van de waarde van de kofferbak te behouden.

Waar vindt u vervangende artikelen voor speelgoedkoffers

Gezien de aard van materialen die gevoelig zijn voor de tand des tijds en weersomstandigheden, is het zeer waarschijnlijk dat er iets ontbreekt of dat er iets vervangen moet worden aan de poppenkoffer van je overgrootmoeder. Als je erg geduldig bent, kun je misschien authentieke antieke onderdelen op eBay of andere locaties die gespecialiseerd zijn in vintage hardware, ophalen. Of je kunt ook vervangende hardware vinden bij speciaalzaken zoals Van Dykes, waar je moet proberen de originele hardware zo goed mogelijk te matchen, aangezien de oorspronkelijke fabrikanten waarschijnlijk niet meer over de modelinformatie beschikken.

Waar vindt u antieke metalen speelgoedkoffers

Aangezien ze bedoeld waren om het spel te begeleiden en zelf geen deel uit te maken van het entertainment, zijn antieke metalen speelgoedkoffers erg moeilijk te vinden. Lokale antiekwinkels hebben ze misschien af en toe, en het is altijd een goed idee om een paar antiquairs bij jou in de buurt te leren kennen, zodat ze spullen voor je kunnen bewaren als ze er eentje binnen krijgen, maar je beste kans om er een te vinden is door een voorraadje te bewaren. let op nieuwe aanbiedingen op de verschillende online marktplaatsen en veilingsites. Enkele van de plaatsen waar u regelmatig kunt inchecken zijn:

  • eBay - Als er ergens op internet deze moeilijk te vinden tijdcapsules te vinden zijn, dan is het natuurlijk eBay. Met een grote verscheidenheid aan onafhankelijke verkopers op hun site, heb je een grote kans om te vinden wat je zoekt.
  • Etsy - Als eBay niet het type metalen koffer heeft dat je in gedachten hebt voor je Edwardiaanse speelgoeddisplay, dan is Etsy je volgende plek. Etsy is ongelooflijk vergelijkbaar met eBay qua functie en ontwerp en heeft ook een heleboel verkopers van over de hele wereld die misschien wel die specifieke koffer hebben die jij in gedachten hebt.

Zelfs volwassenen kunnen van dit speelgoed genieten

Hoewel een antieke metalen speelgoedkoffer misschien wel een van de moeilijkere verzamelobjecten is om te vinden, kun je met een beetje vasthoudendheid en toewijding die perfecte stoombootkoffer ontdekken die je nodig hebt om je antieke poppencollectie compleet te maken.

Aanbevolen: