Antieke metalen bedframes evalueren

Inhoudsopgave:

Antieke metalen bedframes evalueren
Antieke metalen bedframes evalueren
Anonim
Messing bedframe
Messing bedframe

Als je een mooi vintage tintje aan je interieur wilt toevoegen, overweeg dan een antiek metalen bedframe. Van koperen bedden tot geschilderde ijzeren bedden, er zijn veel mooie ontwerpen om uit te kiezen. Leer hoe u de gebruikte metalen en materialen kunt identificeren, welke aanwijzingen u kunt vinden over de staat van het bed en hoeveel deze antieke bedframes waard zijn.

Soorten antieke metalen bedframes

Aan het eind van de 19e eeuw werden bedframes van messing of ijzer een populair alternatief voor traditioneel hout. Consumenten hebben deze metalen opties misschien gezien als een "schoner" type bedframe - gemakkelijker af te stoffen en schoon te maken. Mogelijk hielden ze gewoon van de stijl. Tegenwoordig kun je deze metalen bedframes vinden in antiekwinkels, rommelmarkten en op veilingen. Er zijn een paar soorten om uit te kiezen.

Antieke koperen bedframes

Sommige antieke metalen bedden zijn van messing - massief messing of messing omwikkeld met een ander metaal. Deze bedden bieden een klassieke uitstraling voor elke interieurstijl. Als het messing in goede staat is, glanzen ze warm. Het identificeren van antiek koper kan een beetje lastig zijn, omdat het na verloop van tijd de neiging heeft om te verkleuren, en oudere bedden werden soms geverfd om hun uiterlijk te veranderen. Als je het messing echter polijst, zul je merken dat de schoonheid ervan vaak nog intact is. Dit polijsten is ook een nadeel van dit materiaal, omdat koperen bedden regelmatig onderhoud vereisen om er op hun best uit te zien.

Messing bedframes
Messing bedframes

Antieke ijzeren bedframes

Oorspronkelijk goedkoper en gemakkelijker te onderhouden dan koperen bedden, zijn ijzeren bedden ook op de antiekmarkt te vinden. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen, van eenvoudige geometrische Art Deco-ontwerpen tot uitgebreide Victoriaanse opties. Het ijzer werd soms behandeld om roest te voorkomen, en roest kan een probleem zijn bij antieke ijzeren bedden. Ze zijn ook erg zwaar. Over het algemeen zijn ze een betaalbaar alternatief voor koperen monturen, en ze bieden een compleet andere look.

bed met smeedijzeren hoofdeinde
bed met smeedijzeren hoofdeinde

Gemengde metalen bedframes

Sommige antieke bedframes combineren metalen - vaak ijzer en messing. Dit kan de vorm aannemen van koperen accenten zoals fleur de lis die een eenvoudiger ijzeren bed versieren. In andere gevallen accentueert het messing de bovenste rails van het frame, terwijl de rest van geverfd ijzer is. Deze combinatie van metalen heeft monturen wellicht betaalbaarder gemaakt dan volledig koperen opties, en het voegt ook een uniek decoratief tintje toe.

Antiek koperen bed
Antiek koperen bed

Geschilderde metalen bedframes

Metalen bedden werden vaak in wit of andere pastelkleuren geverfd. De verf kan afbladderen of versleten zijn. Sommige bedden zijn voorzien van meerdere kleuren verf om de ontwerpen te accentueren. Anderen bevatten misschien tole-schilderijen, dit zijn eenvoudige bloemige verfpatronen die mensen soms als een soort volkskunst maakten nadat ze het bed hadden gekocht. Er is veel variatie in geverfde bedden en de verf is niet altijd in goede staat.

Sierlijk bedhoofd
Sierlijk bedhoofd

Hoe u de ouderdom van antieke metalen bedframes kunt bepalen

Om te bepalen hoe oud een bed is, moet je kijken wat je erover te weten kunt komen. Het identificeren van antiek meubilair kan een uitdaging zijn, maar er zijn vaak aanwijzingen die kunnen helpen.

Zoek naar fabrikantmarkeringen

Kijk naar het bed om te zien of je merktekens van de meubelfabrikant kunt vinden. Mogelijk vindt u een merkteken op het frame van het bed, vaak op een onopvallende plek, zoals bij de rails of op de achterkant van het hoofdeinde. Als u een merkteken vindt, zoekt u of u iets over het bedrijf kunt vinden. Hopelijk kun je erachter komen in welke jaren ze actief waren, en dit geeft je een indicatie van de periode waarin het bed werd geproduceerd.

Bekijk de constructie

Hoe wordt het frame van het bed bij elkaar gehouden? Brass Beds of VA meldt dat de vroegste metalen bedden bij elkaar werden gehouden met touwen tussen het hoofdeinde en het voeteinde. Daarna gebruikten fabrikanten handgemaakte bouten, vaak gemaakt van gegoten messing. De meeste bedden die na de burgeroorlog zijn gemaakt, zijn echter voorzien van machinaal vervaardigde bouten. De meeste Victoriaanse bedden hebben gietijzeren verbindingen op de hoeken met een hoefijzervormige pen-en-gatverbinding. Als het hoofd- en voeteinde niet in het frame van het bed zijn ingebouwd, kan het een moderne reproductie zijn.

Antieke metalen bedframewaarden

Als het om waarde gaat, is er veel variatie. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de prijs die iemand voor een bed beta alt:

  • Style- Omdat deze grote meubelstukken nog steeds in gebruik zijn, is hun stijl een belangrijk onderdeel van de waarde. Als de lijst mooi is en past in de hedendaagse inrichting, zal hij meer waard zijn.
  • Size - Past een standaardmatras op het bed? Sommige bedden waren 3/4 groot - iets tussen een tweeling en een volledige. Dit kan een lastige maat zijn om te vinden voor matrassen. Als er een standaardmatras op past, is het meer waard.
  • Conditie - Heeft het bedframe roest of schade? Als de restauratie heeft plaatsgevonden, was deze dan vakkundig? Zijn alle onderdelen aanwezig? Conditie is belangrijk. Het frame moet stevig en aantrekkelijk zijn.

Waarde beoordelen

Om erachter te komen hoeveel uw bedframe waard is, kunt u de tijd nemen om al het mogelijke onderzoek te doen. Zoek uit bij de fabrikant of er een merkteken staat. Ontdek de leeftijd. Kijk goed naar de toestand. Zoek dan naar vergelijkbare bedden die onlangs zijn verkocht. Hier zijn een paar voorbeeldwaarden voor antieke metalen bedframes:

  • Een prachtig koperen en ijzeren kanonskogelbed uit het midden van de eeuw, verkocht op eBay voor ongeveer $ 495.
  • Nog een prachtig Victoriaans koperen bed uit de 19e eeuw verkocht voor $1650.
  • Een antiek smeedijzeren bed met engelengezichten in de hoeken, verkocht voor ongeveer $ 795.
  • De waarde van een antiek gietijzeren bedframe bedroeg $ 400. Dit was een groot bed, dat alleen wat verfbeurten nodig had.

Vraag het aan een expert

Als je twijfelt over de waarde van een antiek bedframe, kun je een binnenhuisarchitect vragen er naar te kijken. Omdat bedden een belangrijk onderdeel zijn van de interieurdecoratie, ligt een groot deel van hun waarde in de vraag of en hoe ze in de hedendaagse huizen kunnen worden gebruikt. Een binnenhuisarchitect kan u inzichten geven.

Overweeg een taxatie

Het is ook een goed idee om antieke meubels te laten taxeren als je je afvraagt wat de waarde is. Als u overweegt een antiek of vintage metalen bedframe te kopen of verkopen en denkt dat de waarde hoog kan zijn, kan een taxatie ervan helpen voorkomen dat u te veel beta alt of het voor te weinig verkoopt. Zoals bij alle antieke aankopen is het doen van onderzoek essentieel. Nu u enkele van de verschillende kenmerken kent waar u op moet letten bij een antiek metalen bedframe, zal uw onderzoeksproces hopelijk een beetje eenvoudiger zijn.

Aanbevolen: