Geschiedenis van vintage vliegtuigneuskunst

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van vintage vliegtuigneuskunst
Geschiedenis van vintage vliegtuigneuskunst
Anonim
Een groep P-40 Warhawks vliegt in formatie
Een groep P-40 Warhawks vliegt in formatie

Van oude tekenfilms op zaterdagochtend tot herdenkingsluchtshows: vintage vliegtuigneuskunst leeft voort in ons culturele geheugen, lang nadat kunstenaars niet langer de opdracht kregen om militaire vliegtuigen aan te passen met kleurrijke beelden. Helaas wordt deze kenmerkende toetssteen van de westerse militaire praktijken in het begin van de 20e eeuw vaak over het hoofd gezien door de flitsendere en meer heroïsche details van andere wapenfeiten in oorlogstijd. Toch vormen deze iconische vliegtuigen en hun kenmerkende kunstwerken een bewijs van de individualiteit en vasthoudendheid van hun bemanning toen ze zich staande hielden tegen de aanval van een onzekere toekomst.

Vliegtuigkunst gaat de lucht in

Het eerste gedocumenteerde bewijs van de neuskunst van vliegtuigen dat in het historische archief aanwezig is, stamt uit 1913, toen een Italiaans bootvliegtuig door de lucht vloog met een zeemonster op de romp. In dit opzicht markeerden Italiaanse piloten tijdens de vooroorlogse periode van het begin van de 20e eeuw hun vliegtuigen al met duidelijke afbeeldingen, en deze praktijk ging al snel over in de vliegtuigvloten die in de Eerste Wereldoorlog vochten. Hoewel deze decoratieve schilderijen werden gebruikt om onderscheid te maken tussen 'aas'-vliegtuigen en minder succesvolle vliegtuigen, leidde hun kleurrijke aanwezigheid de weg naar de meer populaire vliegtuigkunst uit de Tweede Wereldoorlog.

Vliegtuigneuskunst bloeit in de Tweede Wereldoorlog

P40 Warhawk vliegshow
P40 Warhawk vliegshow

Geboren tijdens de verwoestingen, verwoesting en algemene onrust van de Tweede Wereldoorlog, was de zeer kleurrijke vliegtuigneuskunst die op de geallieerde bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen werd geschilderd een lust voor het oog. Deze muurschilderingen bevatten zowel tekst als afbeeldingen en zijn geschilderd op de metalen rompen en neuzen van verschillende militaire doeken. Toch waren deze afbeeldingen veel meer dan alleen maar brutale versieringen; ze gaven kracht en moed aan de piloten en bemanningsleden van de vliegtuigen.

De betekenissen achter de kunst

De vliegtuigkunst die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gemaakt, kwam tot uiting in de wens van de soldaten om zichzelf te individualiseren in een organisatie die hen van hun individualiteit beroofde. Het diende ook als intimidatietactiek, maar ook als een manier om hun wapenpartners te volgen terwijl ze in de lucht waren. Kunst is het beste medium om iemands innerlijke zelf tot uitdrukking te brengen, dus er was geen betere manier voor deze hoogvliegende soldaten om hun kameraadschap, persoonlijkheid en missie tot uitdrukking te brengen dan door het over hun metalen huiden te dragen. In feite waren deze kunstwerken allesbehalve smokkelwaar, aangezien het Amerikaanse leger dergelijke graffiti toestond, zolang het maar officieel werd goedgekeurd.

Populaire vliegtuigneuskunstontwerpen

Vliegtuigneuskunstontwerpen
Vliegtuigneuskunstontwerpen

Het meest verrukkelijke element van deze praktijk was de pure creativiteit die deze kunstenaars, zoals Don Allen, afgestudeerd aan het Cleveland Institute of Art, illustreerden. Van stripfiguren als Donald Duck en de wolf uit Red Hot Riding Hood tot Rita Hayworth en haar sensueel blote benen: deze beelden bestrijken het hele spectrum van de popcultuur uit het begin van de 20e eeuw. In feite zijn hier slechts enkele van de beroemde onderwerpen die op vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn geschilderd:

  • Stripfiguren- Beroemde stripfiguren uit de catalogi van W alt Disney en Warner Bros zijn geschilderd in oorlogstijd, vaak in militaire uniformen of zelf wapens vasthoudend alsof ook zij gingen op weg naar oorlog.
  • Animals - De haaienmond met zijn tentoongestelde tanden was het meest iconische stukje vliegtuigneuskunst uit die periode, hoewel andere dieren, zoals roofvogels en grote katten waren ook op de voorkant van de vliegtuigen geschilderd.
  • Pin-upgirls/actrices - Gevaarlijk riskant en vaak niet goedgekeurd door het leger om aan deze vliegtuigen te worden toegevoegd, soldaten hielden van suggestief geposeerde pin-upgirls die schrijlings op bommen stonden en zwaaiden tot ziens, samen met weergaven van de beroemdste Hollywood-actrices uit die periode (Rita Hayworth, Betty Grable, enzovoort), en ze schilderden ze uitdagend op hun gevechts- en bommenwerpers.
  • Hommages aan de geboorteplaatsen van mensen - Of het nu een geestige oneliner was of een schilderachtige muurschildering van iemands stad uit zijn kindertijd, je kunt ook vliegtuigen vinden met sentimentele hommages aan hun geboortestad erop geschilderd hun rompen en neuzen.

Bekijk het artwork van dichtbij en persoonlijk

Neuskunst op de B-25J Take-off Time
Neuskunst op de B-25J Take-off Time

Hoewel de praktijk van het schilderen van de neuzen van hun vliegtuigen in de naoorlogse periode snel uit de gratie raakte, zijn de overblijfselen uit dit vervlogen tijdperk liefdevol gerestaureerd door zowel curatoren als verzamelaars. Om een voorproefje te krijgen van hoe deze schoonheden er in hun hoogtijdagen uitzagen, kun je tentoonstellingen bezoeken en vliegshows meemaken van organisaties als de Commemorative Air Force. Door deze fysieke stukjes geschiedenis te behouden, kunnen openbare instellingen het verleden levend houden, zodat mensen ervan kunnen genieten.

Duikduik in deze kleurrijke kunstwerken

Vintage vliegtuigneuskunst is zo nauw verbonden met de populaire beelden uit de Tweede Wereldoorlog dat mensen zelfs vandaag de dag nog steeds gefascineerd zijn door hun kunstenaarschap. Of je er nu een paar van dichtbij hebt gezien of moet vertrouwen op de vele foto's die door de jaren heen van de kunst zijn verzameld, hun levendige aanwezigheid springt honderd jaar later nog steeds van de pagina. De wolken waren tenslotte hun canvas en de lucht de limiet voor deze militairen en hun gevechtsvliegtuigen.

Aanbevolen: