Geschiedenis van antieke haarborstels, merken & Verfijnde stijlen

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van antieke haarborstels, merken & Verfijnde stijlen
Geschiedenis van antieke haarborstels, merken & Verfijnde stijlen
Anonim
antieke haarborstel
antieke haarborstel

Haarborstels en haarkammen worden al eeuwenlang gebruikt om het haar van de mensheid te temmen, en antieke haarborstels zijn prachtige voorbeelden van hoe ambachtslieden uit het verleden functionele gereedschappen in kunstwerken transformeerden. Kijk eens goed naar deze badkamerbenodigdheden om te zien hoe deze oude haarborstels zich ontwikkelden tot het favoriete wapen van de moderne kapper.

Vroege geschiedenis van de haarborstel

Je kunt verwijzingen naar haarborstels en kammen vinden in veel verschillende tekstuele en artistieke documenten uit de antieke wereld, maar de eerste borstelfabrikant werd pas in 1777 opgericht toen William Kent het bedrijf Kent Brushes oprichtte in Hertfordshire, Engeland. Deze penselen waren vrij eenvoudig, gemaakt van hout en natuurlijke borstelharen, maar ze legden de basis voor hoe haarborstels zouden worden ontworpen voor een groot deel van de 19then 20theeuwen.

Antieke haarborstels

Interessant genoeg waren antieke haarborstels ongelooflijk belangrijke hulpmiddelen die werden gebruikt bij het creëren van historische kapsels. Omdat haarzepen en -schuimen pas in het begin van de 20e eeuw op grote schaal werden gebruikt, konden deze borstels van natuurlijke vezels de oliën van de bovenkant van de haarzakjes naar de punt trekken, waardoor ze de haarzakjes versterkten. het haar en laat het glanzen.

Antieke haarborsteltypes

Sinds het einde van de 18ee eeuw zijn haarborstels geëvolueerd en hebben ze een aantal onderscheidende vormen aangenomen, waarvan er vele nog steeds in gebruik zijn.

  • Haarborstel in militaire stijl - Deze borstels zitten in de palm van de hand en gebruiken natuurlijke borstelharen om door het haar te borstelen.
  • Combinatieborstels - Samuel Firey diende in 1870 het patent in voor een haarborstel met een combinatie van draadtanden en natuurlijke haren.
  • Geventileerde haarborstel - Lyda Newman wijzigde de synthetische schoepborstel in 1898 door er geventileerde kamers aan toe te voegen om te helpen bij het reinigen en verwijderen van de haren van de borstel.
Antieke haarborsteltypes
Antieke haarborsteltypes

Antieke haarborstelmaterialen

Antieke haarborstels bevatten over het algemeen twee verschillende materialen: dat van het handvat/de basis en dat van de borstelharen. In de loop van de tijd verschoven technologische ontwikkelingen en productieprestaties de productie van penselen van deze sierlijke penselen met natuurlijke haren naar synthetische, bakelieten of plastic penselen. Tijdens de Victoriaanse periode werden haarborstels gezien als een statussymbool, en veel op maat gemaakte borstels werden gemaakt van luxe materialen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende materialen die de afgelopen eeuwen zijn gebruikt om haarborstels van te maken.

  • Hout
  • Ivoor
  • Zilver
  • Messing
  • Celluloid
  • Bakeliet
  • Kunststof

Antieke haarborstelharen

Naast de borstelframes werden antieke haarborstelharen vervaardigd uit een verscheidenheid aan zowel synthetische als natuurlijke materialen. Varkenshaarborstels werden historisch beschouwd als de borstelharen van de hoogste kwaliteit die verkrijgbaar zijn, hoewel er een overvloed aan oude haarborstels met andere borstelharen te vinden is, zoals deze borstelharen hieronder.

  • Berenhaar
  • Walvisbeen
  • Paardenhaar
  • Metalen draad
  • Kunststof
Antieke haarborstelharen
Antieke haarborstelharen

Antieke haarborstelfabrikanten

Sinds de productie van haarborstels in 1777 begon, zijn een paar opmerkelijke bedrijven bekend geworden vanwege hun superieure vakmanschap en marketingstrategieën. Deze omvatten Kent Brushes, Fuller Brush Company en Mason Pearson.

  • Kent Brushes - Zoals eerder vermeld was Kent Brushes een Engels bedrijf dat als eerste haarborstels vervaardigde, en tijdens de beginjaren van de productie waren voor één enkele borstel twaalf verschillende werknemers nodig.
  • Fuller Brush Company - Alfred C. Fuller richtte Fuller Brush Company op in 1906 en werd bekend om zijn huis-aan-huis-verkoperstactieken, waarbij hij uiteindelijk penselen verkocht aan zowel Franklin Delano Roosevelt als John D. Rockefeller in hun respectievelijke huizen.
  • Mason Pearson - Mason Pearson-borstels bestaan al sinds 1905, en hun originele pneumatisch gedempte zwijnenhaarborstels worden nog steeds beschouwd als de haarborstels van de hoogste kwaliteit op de markt.

Antieke haarborstelwaarden

Gezien hun prachtige esthetische kwaliteit worden antieke haarborstels voortdurend door veilingwebsites en in lokale antiekwinkels en consignatiewinkels gefietst. Omdat deze items niet bijzonder zeldzaam zijn om te vinden, zit hun echte waarde in hun staat en kwaliteit. Sommige materialen die worden gebruikt om antieke haarborstels te maken, zijn gevoelig voor tekenen van slijtage (zoals krassen op hout en patina op zilver), dus borstels met weinig schade zijn aanzienlijk meer waard dan goedgebruikte penselen. Op dezelfde manier zijn penselen die van waardevol materiaal zijn gemaakt en/of zeer decoratief zijn, duurder geprijsd dan penselen die er eenvoudiger uitzien. Een gemiddelde antieke geëmailleerde koperen borstel uit de late 19e eeuw werd bijvoorbeeld verkocht voor $ 30, terwijl een antieke verzilverde handspiegel en penselenset voor ongeveer $ 70 kan worden verkocht. De meeste antieke haarborstels hebben een waarde tussen de €20 en €100, terwijl werkelijk ongerepte, zeldzame borstels verkocht kunnen worden voor minder dan €500.

Een antieke haarborstel mee naar huis nemen

Interessant is dat antieke haarborstels, afhankelijk van hun staat, nog steeds kunnen worden gebruikt. Als je merkt dat je elke historische dramafilm die je ooit hebt gezien wilt nabootsen door je lange lokken te borstelen met de antieke haarborstel die je hebt aangeschaft, zorg er dan voor dat je de borstel eerst laat weken in wassoda opgelost in warm water om maak het schoon en verzacht de borstelharen voor modern gebruik.

Aanbevolen: