Wat u kunt verwachten als u zwanger bent terwijl u borstvoeding geeft

Inhoudsopgave:

Wat u kunt verwachten als u zwanger bent terwijl u borstvoeding geeft
Wat u kunt verwachten als u zwanger bent terwijl u borstvoeding geeft
Anonim
Jonge moeder die borstvoeding geeft in de natuur
Jonge moeder die borstvoeding geeft in de natuur

Borstvoeding vermindert de vruchtbaarheid van een vrouw. In feite leunen veel ouders erop als een middel om zwangerschap te voorkomen. Maar je kunt nog steeds zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft. Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) suggereert zelfs dat het gebruik van anticonceptie na de bevalling je kan helpen je gezin te plannen en een onbedoelde zwangerschap te voorkomen.

Als je zwanger wordt terwijl je borstvoeding geeft, maken sommige moeders zich zorgen over het blijven geven van borstvoeding. Maar als je ontdekt dat je in verwachting bent terwijl je nog je nieuwste kindje borstvoeding geeft, hoef je niet per se te stoppen.

Kun je borstvoeding geven terwijl je zwanger bent?

Over het algemeen kun je veilig borstvoeding geven terwijl je zwanger bent. De verhalen van oude vrouwen over borstvoeding tijdens de zwangerschap die tot ondervoeding en een miskraam leiden, zijn doorgaans niet waar.

Maar sommige moeders maken zich nog steeds zorgen en vragen zich af: 'Krijgt mijn baby voldoende voedingsstoffen?', 'Zal mijn peuter voldoende melk krijgen?' of 'Zal het een miskraam veroorzaken?' Deze zorgen kunnen elke aanstaande ouder met angst vervullen.

La Leche League International moedigt pas zwangere mensen krachtig aan om hun oudere baby's borstvoeding te blijven geven. Er ontbreken studies over dit onderwerp, dus sommige verloskundigen willen misschien voorzichtig zijn, afhankelijk van uw persoonlijke geschiedenis. Wanneer u besluit of u wel of niet doorgaat met het geven van borstvoeding tijdens de zwangerschap, wees dan bijzonder voorzichtig en bespreek individuele medische kwesties met uw arts.

Zwangerschapsrisico's

Veel aanstaande ouders maken zich zorgen over de levensvatbaarheid van een zwangerschap. Verschillende mensen in uw leven kunnen tijdens de zwangerschap een uitgesproken mening hebben over borstvoeding. Sommigen hebben gesuggereerd dat borstvoeding in deze periode een miskraam of een laag geboortegewicht kan veroorzaken.

De medische gemeenschap beschikt echter niet over veel onderzoek op dit gebied, dus uw arts zal nauw met u samenwerken om een plan op te stellen op basis van uw eigen medische geschiedenis en de huidige zwangerschapsfactoren die extra problemen kunnen opleveren risico:

  • Veelvouden verwachten
  • Geschiedenis van een miskraam
  • Geschiedenis van vroegtijdige bevalling
  • Ondervoeding van de moeder

Als een van deze situaties op u van toepassing is, kunnen de risico's voor de foetus groter zijn dan de voordelen voor het kind dat borstvoeding geeft, en kan uw arts afslanken aanbevelen.

Maternale voeding

Als je zwanger bent en borstvoeding geeft, moet je bijzonder goed voor je lichaam zorgen. Volgens de CDC moet een zwangere persoon 330-400 calorieën extra per dag consumeren. Uw caloriebehoefte tijdens de zwangerschap neemt met elk trimester toe, van 1800-2400 calorieën per dag.

Deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van uw body mass index (BMI), dus bespreek uw caloriedoelen met uw arts. Dieet is vooral belangrijk omdat adequate voeding en caloriegeh alte cruciaal zijn voor een gezonde moeder en baby. Pasgeborenen van moeders die borstvoeding geven, vertonen geen verschil in geboortegewicht, dus als je de calorie-inname op peil houdt, krijgen je peuter en baby wat ze nodig hebben.

Symptomen bij borstvoeding tijdens de zwangerschap

Borstvoeding en zwangerschap: twee omstandigheden die allemaal op zichzelf een waslijst aan ongemakkelijke symptomen met zich meebrengen. Nu vraag je je af welke vreugden je te wachten staan als je beide tegelijkertijd begint te ervaren. Nou, dit is wat je kunt verwachten.

Tepelpijn tijdens borstvoeding en zwanger

Een van de eerste symptomen van zwangerschap tijdens het geven van borstvoeding zijn pijnlijke tepels. Gevoelige en gezwollen borsten komen normaal gesproken voor tijdens de zwangerschap. Wanneer een moeder borstvoeding geeft op het moment van de conceptie, verta alt dit zich in een plotselinge verandering in de borst, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid van de tepel.

Deze transformatie zorgt ervoor dat de tepel extra pijnlijk en geïrriteerd raakt tijdens het voeden, wat voor velen pijn en ongemak veroorzaakt. Hoewel spenen de enige remedie tegen pijnlijke tepels is, zal de pijn geleidelijk afnemen naarmate de zwangerschap vordert als een moeder door wil gaan met borstvoeding.

Voor pijnlijke of gebarsten tepels kun je na elke voeding lanolinecrème proberen. Als dit niet voldoende verlichting biedt, wordt Tylenol volgens ACOG beschouwd als een veilige pijnstiller tijdens het geven van borstvoeding. U kunt met uw arts praten over de beste opties voor pijnbeheersing voor u.

Afname van de melkaanvoer

Zwangerschap kan ervoor zorgen dat de melkproductie van een zogende vrouw afneemt, met een piek meestal na 4-5 maanden zwangerschap. Dit komt door een toestroom van hormonen die de nieuwe zwangerschap ondersteunen. De daling van het aanbod is vooral significant bij een oudere peuter die minder drinkt en vast voedsel eet. Aan de andere kant, als uw baby jonger dan zes maanden is, zal uw arts waarschijnlijk het gewicht nauwlettend in de gaten willen houden om er zeker van te zijn dat hij voldoende melk krijgt.

Tot de leeftijd van één jaar kan een baby die door een zwangere moeder wordt verzorgd, aanvullende flesvoeding nodig hebben als de aanvoer van moedermelk te laag wordt. Bespreek de zwangerschap met uw kinderarts, en zij zullen u helpen met de volgende stappen om ervoor te zorgen dat uw baby krijgt wat hij nodig heeft.

Consistentie van veranderingen in de moedermelk

Moedermelk verandert niet alleen in het aanbod ervan; de consistentie zal zich ook aanpassen. De smaak verandert naarmate de melk een colostrumachtige samenstelling krijgt. De moedermelk ziet er anders uit, soms wateriger en minder wit. Deze variaties hebben geen invloed op de voedingswaarde van de melk, maar zorgen er soms voor dat de baby speent vanwege de verschillende smaak en textuur.

Sommige ouders zijn bang dat hun peuter alle melk zal stelen die bedoeld is voor de nieuwe baby, maar wees gerust: dit is niet het geval. Je lichaam zal doorgaan met het aanmaken van de biest die je pasgeboren baby nodig heeft en zal het aanbod aanpassen op basis van de vraag.

Baarmoedercontracties tijdens borstvoeding

Het hormoon oxytocine, dat door het zogende lichaam wordt gebruikt om melk te produceren, is hetzelfde hormoon dat de bevalling bevordert. Voor een zwangere vrouw die borstvoeding geeft, kan dit tijdens de borstvoeding samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Deze weeën treden pas op na het eerste trimester en leiden niet tot een miskraam.

Bekend als Braxton-Hicks of valse weeën, veroorzaken dit soort weeën geen bevalling tijdens een normale zwangerschap. Het is waar dat in het ziekenhuis oxytocine (of pitocin) het belangrijkste medicijn bij uitstek is om de bevalling op gang te brengen. De oxytocine die in een ziekenhuisomgeving wordt gebruikt, wordt echter in een veel hogere dosis toegediend dan uw lichaam van nature aanmaakt tijdens een borstvoedingssessie.

Moeilijke verpleegposities

Zwangerschap veroorzaakt veel fysieke veranderingen die van invloed zijn op het vermogen van een moeder om comfortabel te voeden. In eerste instantie kunnen het pijnlijke tepels zijn en later de vergrote buik. Naarmate de baarmoeder groeit, kan het vinden van een comfortabele verpleegpositie een grotere uitdaging worden. U kunt een aangepaste voetbalgreep of zijligging proberen. Zelfs gezien deze potentiële ongemakken kan een gezonde, vastberaden zogende moeder tijdens de zwangerschap borstvoeding blijven geven als ze dat wenst.

Je baby stoppen met borstvoeding terwijl hij zwanger is

In de meeste gevallen is het spenen aan de pas zwangere moeder om te bepalen. Als een arts dit echter nodig heeft vanwege mogelijke complicaties of als de baby de melk weigert, kan er onmiddellijk worden gespeend zonder dat de moeder daar toestemming voor heeft gegeven. Het spenen tijdens de zwangerschap kan soepeler verlopen, omdat de melkaanvoer en de smaak veranderen, waardoor een baby op natuurlijke wijze wordt aangemoedigd om weerstand te bieden aan de borst.

Als het mogelijk is, moet u geleidelijk afbouwen om eventuele ongemakken te verminderen en de cyclus van borstvoeding voor de baby te doorbreken. Houd rekening met de timing van het spenen en vermijd de dubbele klap van het spenen bij de aanstaande komst van een nieuw broertje of zusje. Idealiter zou het spenen een paar maanden vóór de geboorte of een paar maanden erna moeten plaatsvinden.

Nadat de baby is gearriveerd

Zodra de zwangerschap voorbij is en uw baby geboren is, zal uw melkproductie dramatisch toenemen. Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit of kwantiteit van de melk voor de pasgeborene. Als de borstvoeding gedurende de hele zwangerschap wordt voortgezet, zodra de baby is geboren en er twee kinderen borstvoeding geven, wordt dit tandemverpleging genoemd. Veel vrouwen zijn succesvol met deze techniek dankzij de steun en informatie gevonden via de La Leche League.

Aanbevolen: