Siergrassen

Inhoudsopgave:

Siergrassen
Siergrassen
Anonim
Pennisetum alopecuroides- fonteingras, siergras
Pennisetum alopecuroides- fonteingras, siergras

Siergrassen werden lange tijd alleen naar het gazon gedegradeerd, maar worden steeds vaker gebruikt om een interessante textuur en vorm in de tuin te geven. Door hun aanpassingsvermogen en schoonheid zijn ze perfecte metgezellen voor bloeiende planten, bomen en struiken. Eenmaal gevestigd, hebben siergrassen zeer weinig verzorging nodig. Ze voegen onderscheid en drama toe aan uw zomer- en winterlandschap.

Veel grassen zijn prachtige, onderhoudsarme tuinplanten. De gras- of Gramineae-familie omvat gazongrassen, bamboe, granen zoals tarwe en rijst, en sierplanten zoals zwenkgras en fonteingras. Een deel van de planten die als siergrassen worden gebruikt, zijn helemaal geen grassen. Biezen en zegge zijn grasachtige planten die ook waardevolle toevoegingen aan een landschap kunnen zijn.

Grasjes kiezen

Siergrassen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen, texturen en maten. Gebruik ze in de tuin als vul- of specimenplant, border- of achtergrondplant, als bodembedekker of scherm. Velen zien er geweldig uit in containertuinen.

Als je alleen al naar een klein grasplantje op de kwekerij kijkt, kun je je moeilijk voorstellen hoe het er in de tuin uit zal zien. Bekijk siergrassen in een tuinomgeving om een goed beeld te krijgen van de schoonheid en bruikbaarheid van elke soort. Planten kunnen groeien in lage heuvels, hoge bosjes of dicht verspreide matten. De bladkleuren omvatten verschillende tinten groen, blauw en rood. Bonte variëteiten kunnen rode, witte of gele banden of strepen hebben. In de herfst wordt het gebladerte vaak nog mooier en verandert het van kleur in rode en bruine tinten.

De bloemen en zaadhoofdjes zijn even divers, variërend van nauwelijks opvallend tot werkelijk spectaculair. Velen zijn uitstekend geschikt om te drogen. Laat bloemen en zaadkoppen aan de planten blijven, dan zullen ze tot in de winter voor interesse zorgen.

Hier zijn enkele van de meest geteelde siergrassen:

  • Chinees zilvergras, Miscanthus sinensis, wordt gekweekt vanwege zijn grote formaat, dichte groeiwijze en unieke, pluizige, zilveren bloemen. Sommige soorten kunnen in bepaalde situaties invasief zijn.

    Chinees Zilvergras, Miscanthus sinensis
    Chinees Zilvergras, Miscanthus sinensis
  • Blauwe zwenkgras, Festuca glauca, staat bekend om zijn aantrekkelijke blauwe blad en compacte heuvels.

    Blauwzwenkgras, Festuca glauca
    Blauwzwenkgras, Festuca glauca
  • Feather Rietgras, Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster', groeit uit tot een grote, rechtopstaande klomp, 4 tot 5 voet hoog en 2 tot 3 voet breed.

    Veerrietgras, Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'
    Veerrietgras, Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'
  • Fonteingras, Pennisetum, vormt hopen dichte, flessenborstelachtige bloemen. Het is winterhard in de zones 5 tot en met 9 en wordt vaak jaarlijks gekweekt in koudere klimaten of in containers.

    Fonteingras, Pennisetum
    Fonteingras, Pennisetum
  • Japans bosgras, Hakonechloa macra 'Aureola', wordt 12 tot 16 centimeter lang en spreidt zich ongeveer 60 cm uit. De slanke stengels ondersteunen sierlijk gebogen bladeren. Planten breiden langzaam uit door wortelstok.

    Japans bosgras, Hakonechloa macra 'Aureola'
    Japans bosgras, Hakonechloa macra 'Aureola'
  • Pampasgras, Cortaderia selloana, is een showstopper met hoge, rechtopstaande, zilverwitte tot roze pluimen. Een goede plaatsing is cruciaal; planten kunnen in bepaalde situaties invasief zijn.

    Pampagras, Cortaderia selloana
    Pampagras, Cortaderia selloana
  • Zeg, Carex, wordt 4 tot 24 inch hoog en 6 tot 18 inch breed, afhankelijk van de soort. De meeste zegges geven de voorkeur aan vochtige grond en groeien in de zones 4 tot en met 7. Velen hebben helder, soms bont blad.

    Zegge, Carex
    Zegge, Carex
  • Switch Grass, Panicum, is een rechtopstaande plant die bekend staat om zijn fijn gestructureerde bloemen en felrode herfstkleur. 'Heavy Metal' en 'Prairie Sky' zijn populaire cultivars.

    Wissel gras, paniek
    Wissel gras, paniek
  • Getuft haargras, Deschampsia, produceert fijn gestructureerde heuvels van 2 tot 3 voet in de zon of halfschaduw. Het groeit in de zones 4-9 en verdraagt vochtige of droge grond.

    Getuft haargras, Deschampsia
    Getuft haargras, Deschampsia

Planten

Plant siergrassen in de lente tot en met de herfst. Bereid het plantgebied goed voor met veel organisch materiaal, zoals compost.

Spatiëring

Let bij het planten van grassen goed op de afstand. Als ze te dicht bij elkaar staan, kan het effect van de afzonderlijke planten verloren gaan. Hoge grassen moeten ongeveer 1,20 tot 1,5 meter uit elkaar staan; kleinere soorten, 1 tot 2 ½ voet. Vereisten variëren per soort.

Verzorging en onderhoud van siergrassen

Siergrassen hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben zelden deadheading of uitzetten nodig en worden bijna nooit aangevallen door plagen of ziekten. Maar je moet wel weten hoe je ze water moet geven en voeren, hoe en wanneer je ze moet verdelen en wanneer je ze moet inkorten.

Water

Zorg ervoor dat je de planten het eerste seizoen goed water geeft, terwijl ze zich vestigen. Gevestigde planten hebben geen regelmatige watergift nodig, maar kunnen tijdens droogtes wel wat water nodig hebben. De benodigde hoeveelheid water hangt af van de grassoort, de locatie en van de gewenste kwaliteit, grootte en groeisnelheid.

Meststof

Siergrassen hebben niet veel kunstmest nodig. Te veel stikstof kan ervoor zorgen dat planten groot en slap worden. Voed grassen met een organische meststof met langzame afgifte of compost in het voorjaar.

Mulch

Een zware toepassing van mulch zal de behoefte aan wieden en water geven aanzienlijk verminderen. Kweek indien nodig rond planten om onkruid te bestrijden.

Winterbescherming en voorjaarsschoonmaak

Grass hoeven niet voor de winter te worden gekapt. Het blad blijft aantrekkelijk en helpt de kroon van de plant in de winter te isoleren. In koude gebieden is het een goed idee om het gras de eerste winter af te dekken met bladeren of stro. Snijd in het voorjaar het gedroogde blad terug tot ongeveer 10-15 cm.

Divisie

Siergrassen kunnen in de lente of nazomer worden verdeeld. Graaf de hele klomp op en scheid de secties met een scherpe schop. Misschien wil je bosjes die te groot zijn geworden of te dicht bij andere planten verdelen. Als een grasplant in het midden uitsterft, moet deze worden verdeeld. Graaf de klomp uit, verdeel hem, gooi de kern weg en plant een deel van de divisie opnieuw.

Gebruik

  • Gebruik grassen in vaste plantenborders om te profiteren van hun interessante bladeren en lange bloeiperiodes.
  • Gebruik ze als tijdelijke zomerschermen rond patio's.
  • Gebruik ze als accenten in containertuinen. Paars fonteingras en Japans bosgras zien er bijzonder mooi uit in combinatie met bloemen en ander blad in potten.
  • Gebruik siergrassen in plaats van struiken. Dramatische meerjarige grassen kunnen helpen de selectie van bomen en struiken in uw tuin af te ronden. Eenmaal volwassen kunnen grassen ongeveer zo groot zijn als een struik, maar hoeven ze niet gesnoeid te worden.