Buddy L Trucks: stalen speelgoed wordt nog steeds gewaardeerd

Inhoudsopgave:

Buddy L Trucks: stalen speelgoed wordt nog steeds gewaardeerd
Buddy L Trucks: stalen speelgoed wordt nog steeds gewaardeerd
Anonim
Verschillende speelgoedvoertuigen tentoongesteld
Verschillende speelgoedvoertuigen tentoongesteld

Er gaat niets boven de kinderlijke allure van het spelen met vintage speelgoed, en Buddy L. Trucks zijn een van deze typische stukjes stalen speelgoedgeschiedenis. Deze speelgoedtrucks zijn geproduceerd door een bedrijf dat zijn wortels had in de agrarische en mechanische industrie en zijn echt gebouwd om lang mee te gaan. Kijk dus eens hoe het bedrijf en hun gelijknamige speelgoed tegenwoordig zulke begeerde items zijn geworden voor speelgoedverzamelaars.

The Moline Pressed Steel Company en Buddy L. Trucks

Fred A. Lundhal richtte in 1910 de Moline Pressed Steel Company op in East Moline, Illinois. Hij werkte samen met belangrijke auto- en industriële fabrikanten uit die periode en creëerde zaken als spatborden, deurpanelen en andere auto-onderdelen voor gebruik door deze bedrijven. Interessant genoeg gebeurde zijn uitstapje naar het maken van speelgoed puur toeval toen hij een speelgoedtruck maakte van het plaatmetaal dat in zijn fabriek rondslingerde. Geïnspireerd door de International Harvester Company, waarvoor hij momenteel aan een contract werkte, bouwde hij een versie van de internationale vrachtwagen voor zijn zoon, Arthur Brown (Buddy) Lundhal. Al snel maakte hij andere vrachtwagens van geperst staal en presenteerde deze aan de New York Toy Show in 1922, waar ze grote bijval kregen. Het was dus volkomen logisch toen Lundhal in 1931 de naam van het bedrijf veranderde in Buddy L. Manufacturing Company ter ere van zijn zoon, Buddy L. Helaas werd dit speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik gesteld toen geperst staal grotendeels niet meer beschikbaar was en de opkomst van Plastics in de naoorlogse periode hebben de achteruitgang van het geperst stalen speelgoed versterkt, maar bijna een eeuw later is dit speelgoed uitgegroeid tot een ongelooflijk verzamelobject.

Buddy L. Trucks identificeren

Buddy L. Trucks hebben een zeer robuust, realistisch uiterlijk en zien er vaak uit als een miniatuur van een echt industrieel product. Het bedrijf creëerde bijvoorbeeld bussen, betonmixers, pompkarren, shovels, brandweerwagens, dumptrucks, treinen en nog veel meer. Een van de gemakkelijkste manieren om een Buddy L. Truck te herkennen is aan het rode logo van het bedrijf, dat op de een of andere manier op de vrachtwagens zelf staat en de naam van het bedrijf markeert. Dit middelgrote speelgoed was allemaal gemaakt van metaal en kon dus enkele tekenen van bederf vertonen, zoals roestvlekken, die wijzen op de leeftijd en het materiaal van het speelgoed. De snelste manier om te bevestigen dat uw Buddy L. Truck een authentiek stuk is, is door contact op te nemen met het Buddy L. Museum voor een gratis speelgoedtaxatie.

Soorten Buddy L. Trucks

Van de grote verscheidenheid aan vrachtwagens die de Buddy L. Manufacturing Company tijdens zijn actieve jaren produceerde, waren sommige beslist populairder dan andere. Degenen met connecties met populaire consumptiegoederen, openbare werken en hulpverleners worden beschouwd als de meest gewilde stukken van hedendaagse verzamelaars.

Coca-Cola-vrachtwagen

Deze felgele Coca-Cola-distributietruck is gemaakt van geperst staal en verscheen in de jaren vijftig, toen de commercialiteit in opkomst was en iedereen gefixeerd was op het beste dat het leven in de voorsteden te bieden had. Momenteel is deze specifieke vintage speelgoedtruck over de hele linie ongeveer $ 100 waard, waarvan er één in redelijk goede staat onlangs voor precies $ 100 werd verkocht.

Buddy L Coca-Cola bestelwagen uit de jaren 60
Buddy L Coca-Cola bestelwagen uit de jaren 60

Brandweerwagen

Terwijl de meeste mensen zich de helderste rode tinten voorstellen als ze aan een brandweerwagen denken, waren de eerste Buddy L.-brandweerwagens eigenlijk somberder geschilderd. Een vroeg exemplaar uit 1925 had een blauwgroene kleur en werd door Antiques Roadshow beoordeeld op een waarde tussen $ 3.800 en $ 5.200. Later werden brandweerwagens uit het midden van de eeuw geschilderd in de rijke rode tinten die typisch worden geassocieerd met brandweerkazernes en waren ze uitgerust met lange bedden en hoge ladders. Deze stukken uit het midden van de eeuw zijn minder waard dan de vroegste voorbeelden, zoals deze brandweerwagen uit de jaren vijftig/zestig die voor $ 550 werd verkocht.

Buddy L Ladderbrandweerwagen uit de jaren 20
Buddy L Ladderbrandweerwagen uit de jaren 20

Kippers

Net als de brandweerwagens van de fabrikant zijn de dumptrucks van Buddy L. over het algemeen meer waard als ze uit de vroegste productiejaren van het bedrijf komen. Een zeldzame dumptruck uit de jaren twintig met zwart emaille en hydraulisch hefsysteem wordt bijvoorbeeld op een online veiling aangeboden voor ongeveer $ 2.500. Minder zeldzame modellen kunnen nog steeds gemiddeld een paar honderd dollar opbrengen, zoals deze vroege 20deeeuwse dumptruck met een geschatte waarde tussen $200 en $300.

Antieke Buddy L dumptruck
Antieke Buddy L dumptruck

Treinen

Volgens The Train Collectors Association bracht Buddy L. Manufacturing in 1927 zijn eerste volledige modelspoorlijn uit. Binnen dit spoorwegmodel bevonden zich gondels, flats, gesloten goederenwagens, stockwagens, sloopkranen, stoomscheppen en een rode caboose om er maar een paar te noemen. Verzamelaars beschouwen treinstellen van vóór de jaren vijftig als de meest wenselijke en gezien het competitieve karakter van de markt voor modelspoorverzamelaars kunnen individuele stukken duizelingwekkende bedragen waard zijn. Eén verkoper heeft bijvoorbeeld een zacht gebruikte Outdoor Train 963-locomotief aangeboden voor bijna $ 2.000.

Buddy L-trein
Buddy L-trein

De Buddy L. speelgoedmarkt

Als je speelt met het idee om een echte Buddy L. vrachtwagen of trein te verkopen, zorg er dan voor dat je de slijtage van je stukken onderzoekt. Nieuwstaat of bijna nieuwstaat modellen zullen de grootste bedragen opleveren op de veiling. Op dezelfde manier zijn modellen uit de jaren twintig en dertig meer verzamelbaar en waardevoller op basis van hun periode in de geschiedenis van het bedrijf. Hoewel speelgoed uit het midden van de eeuw voor een paar honderd dollar kan worden verkocht, liggen de beste kansen bij deze oudere modellen.

Speeltijd eindigt nooit met Buddy L. Trucks

Als de Buddy L.-truck die je op de zolder van je ouders hebt gevonden niet in de beste staat is om te verkopen, is dat prima; dit speelgoed werd vervaardigd in een tijd waarin dingen werden gebouwd om ernstige slijtage te weerstaan. Als dit geperst stalen speelgoed in jouw 21steeuwse handen terecht is gekomen, dan zullen ze zeker een paar rondes overleven met je peuter of neef verderop in de straat, dus laat ze eens proberen wat ouderwets plezier.

Aanbevolen: