Wie heeft de wasmachine en droger uitgevonden?

Inhoudsopgave:

Wie heeft de wasmachine en droger uitgevonden?
Wie heeft de wasmachine en droger uitgevonden?
Anonim
Wasapparatuur uit de 19e eeuw
Wasapparatuur uit de 19e eeuw

In een groot deel van de westerse wereld is een leven zonder wasmachines en drogers bijna ondenkbaar. Maar veel mensen hadden een aandeel in het bedenken van de wasmachine en de droger om mensen op dit punt te krijgen.

De evolutie van de schone machines

De wasmachine en de droger zijn relatieve nieuwkomers in de catalogus van menselijke gereedschappen. Het was nog maar de 18e eeuw voordat de dagelijkse sleur van het schrobben van de huishoudelijke apparaten patenten, prototypes en verbeteringen inspireerde die tot op de dag van vandaag nog steeds gestroomlijnde nieuwe versies van beide machines opleveren. Er was geen enkel moment waarop wasmachines en drogers volledig gevormd verschenen. Ze zijn geëvolueerd.

1700 tot 1800

Eerste inspanningen waren niet altijd een doorslaand succes, maar het idee om een eindeloze repetitieve taak aan een machine te delegeren had een blijvende aantrekkingskracht.

  • rustieke houten wasmachine-wringer-wastobbe
    rustieke houten wasmachine-wringer-wastobbe

    1767 - Jacob Christian Schaffer in Duitsland verbeterde een wastobbe, beweerde dat deze een revolutie teweeg zou brengen in de wasdag en de behoefte aan loog zou verminderen, verzon goedkeuringsbrieven voor zijn uitvinding - die hij op grote schaal publiceerde - en publiceerde zijn ontwerp.

  • 1782 - Henry Sidgier krijgt het eerste Britse patent voor een apparaat met houten peddelbeweging via een handslinger - de eerste gepatenteerde roterende ring.
  • 1797 - Nathaniel C. Briggs krijgt het eerste Amerikaanse patent voor een wasmachine.
  • 1799 - Een meneer Pochon in Frankrijk vindt de handbediende droger uit. Het is slim, maar onvolmaakt. De machine werd waarschijnlijk een "ventilator" genoemd en bestond uit een geperforeerde metalen trommel die op een soort barbecuespit boven het vuur in de haard zat en door een zwengel werd rondgedraaid. In deze trommel ging je natte was, die prompt werd gerookt, er vaak roet uitkwam en af en toe vlam vatte of verschroeide. Het concept had wat werk nodig.
  • 1843 - John E. Turnbull in Canada verkrijgt een patent voor een wasmachine met een aangesloten wringer om het water uit de kleding te persen. Je zou het natte wasgoed rechtstreeks vanuit de kuip in de wringer kunnen doen en het water druppelt dan terug in de kuip - handig als je hetzelfde water opnieuw kunt gebruiken voor de volgende wasbeurt.
  • 1851 - James King in Amerika vindt een handbediende wasmachine uit met een draaiende trommel.
  • 1858 - Hamilton Smith creëerde een roterende wasmachine die omgedraaid kon worden. Nog steeds met de hand aangezwengeld, maar nu kun je je sokken en lakens heen en weer bewegen.
  • 1861 - Het idee van Turnbull krijgt grip en enige verfijning. Was-droogcombinaties – wasmachines met aangesloten waswringers – zijn nu te koop.
  • 1874 - In Indiana bouwde William Blackstone een nieuwe kledingwasmachine voor de verjaardag van zijn vrouw. In een houten ton hing je kleding aan kleine wasknijpers, waarna je met een zwengel de kleding in het sopje liet slingeren. Het was een buurtsensatie en Blackstone begon de machines te maken en te verkopen voor $ 2,50.
  • 1892 - George T. Simpson verbetert de "Ventilator." Zijn gepatenteerde droger legde de kleren op een rek en leidde de warmte van de kachel eroverheen - geen roet, minder rook.

Innovaties uit het begin van de 20e eeuw

Houten kuipen werden vervangen door metalen kuipen en het was een spel voor geëlektrificeerde wasmachines en drogers. De machines waren voor veel mensen nog steeds onbereikbaar, maar de fabrieken van de Industriële Revolutie, het toenemende succes in de massaproductie en verbeterde ontwerpen waardoor alle nieuwerwetse dingen beter werkten, vergrootten de aantrekkingskracht van wasmachines en drogers naarmate de nieuwe eeuw aanbrak.

  • Antieke wasmachine
    Antieke wasmachine

    1908 - Alva J. Fisher claimt de eer voor de eerste elektrische wasmachine, hoewel er uitdagers zijn, waaronder ene Louis Goldenberg, een ingenieur bij Ford Motor Company. Fisher noemde zijn machine 'Thor', naar de Noorse god van donder en bliksem. Het was behoorlijk sensationeel. De gegalvaniseerde kuip in trommelstijl werd aangedreven door een elektromotor. Maar water dat uit de kuip druppelde, zorgde voor kortsluiting in de onbeschermde motor en schokte de wasserette. Toepasselijk genoemd, maar niet bepaald een homerun.

  • 1911 - Maytag Corporation, binnenkort synoniem met wasmachines, ontwikkelde wringers die op elektriciteit werken. Geen handzwengelen meer. Dienstmeisjes en mama's overal ter wereld offerden gewillig het verstevigen van de bovenarmen op.
  • 1915 - Elektrische drogers waren beschikbaar voor de welgestelde klassen.
  • 1927 - Maytag voegde op een rol roerwerken toe aan zijn elektrische wasmachines. Nu stroomde er water door de kleren in het bad. Vóór deze nieuwe rimpel werd het wasgoed met peddels door de bak met water gesleept, wat veel schadelijker was voor de kleding.
  • 1930 - Ontwerpers plaatsten motoren in de machinebehuizingen. Dit verminderde de slijtage van de machines. De voorheen vastgeschroefde motoren waren gevoelig voor schokken en verkortten de levensduur van het apparaat. 'Duurzaam' werd het nieuwe modewoord.
  • 1937 - Bendix Aviation vindt een volautomatische machine uit: deze wast, spoelt en centrifugeert of droogt kleding in één enkele cyclus. Vroege modellen hadden de neiging waarnemers te bespatten en presteerden het beste wanneer ze aan de vloer werden vastgeschroefd.
  • 1938 - J. Ross Moore vindt, in samenwerking met de Hamilton Manufacturing Company, de automatische wasdroger uit. Het heeft een binnentrommel – een concept dat nog steeds wordt gebruikt in de huidige drogers – en wordt aangedreven door gas of elektriciteit. Om een ondoorgrondelijke reden, die ongetwijfeld te maken heeft met marketing, wordt de machine de ‘junidag’ genoemd.

Jaren 40 tot 2000

Elektrische drogers werden mainstream in de jaren veertig. Al die vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de arbeidsmarkt werkten, hadden geen tijd voor huishoudelijke taken. Efficiëntie heerste en zodra de oorlogsproductie stopte en de fabrieken terugkeerden naar de normale productie, verplichtte de markt zich met hevige concurrentie, waardoor de machines betaalbaarder en betrouwbaarder werden. Rond 1946 waren drogers voorzien van timers, ventilatieopeningen voor vocht, aan-uit- en temperatuurregelaars op het voorpaneel en afkoelcycli. Terugkerende veteranen en hun groeiende huishoudens verwelkomden de innovaties.

  • 1947 - Whirlpool introduceert de eerste automatische wasmachines met bovenlader. General Electric beweert de bovenladers tegelijkertijd te hebben geïntroduceerd.
  • 1949 - Automatische drogers worden uitgevonden.
  • 1950 - De vooruitgang op het gebied van productie en machines explodeerde in de welvarende naoorlogse economie. Automatische wasmachines werden beter: ze waren een investering, maar in toenemende mate wilde iedereen deze in zijn nieuwe huis. De wasmachines hadden nu dubbele kuipen die een zeep-/roercyclus en een spoel-/centrifugeercyclus mogelijk maakten - en een meer betaalbare prijs.
  • 1959 - Droge sensoren worden geïntroduceerd. De regelaar schakelt de droger uit wanneer de machine "voelt" dat de kleding droog is. Dit bespaart energiekosten en tijd, en vereist minder toezicht op het wasgoed.
  • 1960 - De permanente perscyclus is gepatenteerd om aan drogers te worden toegevoegd.
  • Energiezuinige wasmachine en droger
    Energiezuinige wasmachine en droger

    1970 - Drogers bleven geldbesparende functies en meer geavanceerde elektronische bedieningsapparaten introduceren.

  • 1983 - Met timers konden consumenten de gebruikstijden van hun drogers instellen. Mensen kunnen hun machines zo plannen dat ze profiteren van lagere energiekosten of gemakkelijkere bedrijfstijden.
  • 1990s - Energiezuinige wasmachines en drogers werden populair.
  • 2003 - GE vindt een was- en droogcombinatie uit die met elkaar "praat".

Tech neemt het over

Hedendaagse wasmachines en drogers zijn verkrijgbaar in een oneindige verscheidenheid aan configuraties, van compacte, alles-in-één mini-was-droogcombinaties tot energiezuinige, waterbesparende modellen, tot 'slimme' wasmachines en LCD-touchscreens, designkleuren, LED-paneelverlichting en ruis- en trillingsreductie. De tijd van met de hand draaiende houten wasbakken en onhandige wringers en mangels zijn een vreemde noot in de geschiedenisboeken.

Aanbevolen: