Maak bekraste cd's schoon

Inhoudsopgave:

Maak bekraste cd's schoon
Maak bekraste cd's schoon
Anonim
Leer hoe u bekraste cd's schoonmaakt
Leer hoe u bekraste cd's schoonmaakt

Je kunt bekraste cd's schoonmaken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen, reparatiesets en gespecialiseerde producten. Als uw favoriete muziek- of gegevens-cd overslaat of niet wil afspelen, probeer dan eerst de cd schoon te maken voordat u deze in de prullenbak gooit.

Is uw cd bekrast of vuil?

Compact disks, of cd's, bestaan uit een dun vel aluminium of ander materiaal bedekt met plastic. Lasers in computers of compactdiscmachines spelen over het oppervlak van de cd en lezen de gegevens. Vuil of krassen verstoren de laser en kunnen bepaalde delen van de schijf niet lezen. Dit veroorzaakt overslaan, stotteren of schijfstoringen.

Soms bederft oud vuil, vet of olie van de vingertoppen het oppervlak zo erg dat de cd overslaat. Als dat het geval is, kunnen eenvoudige huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt om oppervlakteverontreinigingen te verwijderen. Vaak zal dit voldoende zijn en zal uw CD als nieuw afspelen. Probeer eens een gewoon watje te nemen en de CD voorzichtig af te vegen, beginnend bij het middengat en met korte, stevige bewegingen naar de rand te vegen. Je wilt echter nooit een watje, schoonmaakmiddel of doek over de schijf laten lopen, zoals bij een ouderwetse platenspeler. Dit kan de CD onherstelbaar beschadigen. Werk in plaats daarvan altijd vanuit het midden naar de rand toe.

Bekraste cd's schoonmaken

Als je hebt geprobeerd de cd af te vegen met een watje of met eenvoudige huishoudelijke schoonmaakmiddelen en de cd nog steeds niet kunt afspelen, houd hem dan tegen het licht en kantel hem heen en weer om te controleren op krassen. Krassen vanuit het midden naar de kamer hebben meestal geen invloed op de prestaties, maar krassen die rond de schijf volgen, kunnen de prestaties nadelig beïnvloeden. Zoek de kras. Concentreer je polijst- en schoonmaakinspanningen op de kras om accidentele schade aan de rest van de cd te minimaliseren.

Zelfgemaakte remedies

Omdat krassen meestal alleen in de plastic coating van de CD zitten, kunnen ze worden weggepoetst met schuurmiddelen. Test altijd elke lak, hoe mild ook, op een cd die je niet interesseert voordat je hem op iets gebruikt dat je leuk vindt. Test eerst om er zeker van te zijn dat u de techniek onder de knie heeft voordat u deze op uw favoriete of onvervangbare cd's gebruikt. Zodra u weet dat het uw specifieke CD niet schaadt, kunt u doorgaan.

Gemeenschappelijke huishoudelijke artikelen die goede CD-polijstmachines zijn om krassen weg te poetsen zijn onder meer:

  • Tandpasta plakken (Let op: gebruik geen geltandpasta)
  • Zuiveringszout gemengd met water tot een pasta
  • Brasso (werkt ook als glaskrasverwijderaar)

Reinigingsinstructies

Om bekraste cd's schoon te maken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen, volgt u deze eenvoudige stappen:

  1. Zoek het krasje op het cd-oppervlak.
  2. Gebruik een schone, zachte doek en veeg de CD van het midden tot aan de rand schoon.
  3. Breng een kleine hoeveelheid tandpasta, zuiveringszoutmengsel of Brasso aan, gebruik slechts één reinigingsmiddel tegelijk.
  4. Wrijf zachtjes van het midden naar de rand, alleen op de kras zelf, met de reiniger.
  5. Spoel het tandpasta- of zuiveringszoutmengsel af. Als u Brasso gebruikt, veegt u deze eenvoudig schoon.
  6. Dep de CD droog met een doek en probeer hem af te spelen. Mogelijk moet u het twee keer schoonmaken om de beste resultaten te krijgen.

Vergeet niet om heel voorzichtig te zijn met de lak. Je probeert de krassen van de plastic laag te polijsten. Wees voorzichtig, als je te hard poetst, kun je de onderlaag onherstelbaar beschadigen en kan de cd niet worden afgespeeld.

Commerciële producten

Tips voor het schoonmaken van cd's
Tips voor het schoonmaken van cd's

Verschillende bedrijven maken kits, machines en producten om bekraste cd's te repareren. Bedrijven die vliegtuigen repareren gebruiken producten als Prist om de acryloppervlakken van vliegtuigen te polijsten, en ze doen hetzelfde voor het plastic oppervlak van een cd. Glasreinigers en acrylpolijstmiddelen kunnen op cd's worden gebruikt, maar net als bij zelfgemaakte reinigingsmiddelen moet u het product altijd testen op een wegwerp-cd. Daarnaast kunt u commerciële schoonmaakmiddelen kopen die speciaal zijn ontwikkeld om schijven schoon te maken, zoals Scotch Disc Cleaner. Het gebruiksvriendelijke product verwijdert stof, vuil, olie en vuil zonder vervelende resten achter te laten.

Reinigingsinstructies

Om uw cd's in hun oorspronkelijke uiterlijk te herstellen, volgt u deze eenvoudige reinigingsmethode:

  1. Zoek een schone, zachte doek en laat deze een paar minuten in de droger draaien om stof en vuil te verwijderen.
  2. Spuit geen schoonmaakmiddel rechtstreeks op de schijven; breng de reiniger liever op de doek aan.
  3. Zonder het glanzende oppervlak van de schijf aan te raken, veegt u voorzichtig over de cd vanaf het midden naar de buitenrand. Maak schijven nooit schoon met cirkelvormige bewegingen.
  4. Controleer de schijf op pluisjes.
  5. Laat de schijf volledig drogen voordat u deze terugplaatst in het juwelendoosje of de plastic beschermer.

Preventie is de sleutel

Om toekomstige krassen te voorkomen, dient u CD's altijd in hun respectievelijke doosjes te plaatsen wanneer u ze niet afspeelt. Houd een schone, zachte doek bij de hand en veeg deze voor en na het spelen van het midden tot de rand af. Behandel ze door ze voorzichtig aan de randen op te pakken en raak nooit het speeloppervlak aan. Veel van deze tips zijn ook van toepassing op dvd's.

CD-verzorging

Je kunt een hoop geld besparen door je cd's regelmatig schoon te maken. Door goed voor uw schijven te zorgen, kunt u hun delicate uiterlijk behouden en voorkomen dat u cd's moet weggooien omdat ze niet goed worden afgespeeld. Het reinigingsproces is snel en pijnloos. Bovendien verlengt het de levensduur van een cd, vooral als u er voorzichtig mee omgaat en hem niet in direct zonlicht laat liggen. Als u ten slotte krassen op het oppervlak van cd's opmerkt, is het een goed idee om er een kopie van te maken voordat uw speler weigert ze te lezen.

Aanbevolen: