Spaanse missiestijlarchitectuur

Inhoudsopgave:

Spaanse missiestijlarchitectuur
Spaanse missiestijlarchitectuur
Anonim
Architectuur in missiestijl
Architectuur in missiestijl

De architectuur in Spaanse missiestijl is geïnspireerd op de kerken die zijn gebouwd door koloniale Spaanse missionarissen. Het onderscheidt zich door zijn effen, stucwerk of stenen buitenkant en het rode pannendak en blijft een populaire architectonische stijl in het zuidwesten en Californië.

Geschiedenis van de missiestijl

De Spaanse Mission-stijl was bedoeld als eerbetoon aan het Spaanse koloniale erfgoed van Californië. Om deze reden was het rond de eeuwwisseling een populaire stijl voor openbare gebouwen. De Mission-stijl, die de Spaanse koloniale heroplevingsstijl volgde, verwees naar vergelijkbare historische gebouwen, zoals kerken, maar was veel sierlijker en statiger.

Spaanse missiearchitectuur maakt gebruik van inheemse materialen zoals klei en stucwerk. De plechtige, ingetogen buitenkant van het gebouw staat vaak in scherp contrast met het interieur van het gebouw, dat vaak felgekleurde tegels en donkere, zichtbare balken bevat.

Spaans missie-interieurontwerp

Het interieurontwerp van de Spaanse missie onderscheidt zich door contrasten tussen lichte, neutrale muren en donkerhouten meubels. Authentieke Spaanse Mission-interieurs proberen hulde te brengen aan Spaanse interieurinvloeden zoals gefilterd door de Californische of Zuidwest-ervaring, terwijl ze nog steeds de wortels van de Spaanse koloniale architectuurbeweging erkennen. Om deze reden zijn de interieurs strak, met berekende kleuruitbarstingen in de vorm van keramische tegels of textiel.

Bovenal hebben de interieurs van de Spaanse Mission een ingetogen aantrekkingskracht. De muren lijken dik en de raamafmetingen zijn bescheiden. In het interieur wordt vaak gips of stucwerk gebruikt, en zichtbare donkerhouten plafondbalken dragen vaak bij aan de rustieke uitstraling. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat vroege koloniale kerken de Spaanse missiearchitectuur beïnvloedden. Om deze reden hebben de interieurs van de Spaanse missie minder bepalende kenmerken; hun invloeden liggen in Spaanse missies en kloosters, niet in andere interieurontwerpen of formele architecturale stijlen.

Meubilair in Mission-stijl is vaak een populaire stijl voor mensen die op zoek zijn naar een Spaanse Mission-stijl. Combineer het met andere elementen om een door Spanje beïnvloede esthetiek te creëren met zijn eenvoudige lijnen. Meubels in Mission-stijl werden beïnvloed door een ontwerpfilosofie en esthetiek die algemeen bekend staat als de Arts and Crafts-stijl. Het is een subset van de Craftsman-stijl, die deel uitmaakte van de Arts and Crafts-beweging. Gustav Stickley bedacht de uitdrukking 'Mission-stijl' om zijn meubels te beschrijven, die onopgesmukt waren en de verticale lijnen van elk stuk benadrukten.

Hoe de Spaanse missiestijlarchitectuur te identificeren

Mission-stijlarchitectuur heeft een unieke esthetiek die het gemakkelijk maakt om ze te identificeren. De Mission-stijl wordt echter vaak gecombineerd met elementen uit andere architectuurstromingen, zoals de huizen in Prairie-stijl of Craftsman-stijl. Spaanse koloniale huizen hebben ook enkele kenmerken van de Spaanse missiearchitectuur.

  1. Controleer de materialen. Traditionele architectuur in Mission-stijl moet een gladde buitenkant van stucwerk, steen of zelfs baksteen hebben en een rood pannendak.
  2. Controleer de datum. Authentieke Spaanse architectuur in missiestijl zou gebouwd moeten worden rond de periode 1880-1930.
  3. Controleer de locatie. Meestal vind je architectuur in Mission-stijl gebouwd in Californië of het zuidwesten.
  4. Controleer de ramen. Quatrefoil-ramen of ramen met een gebogen bovenkant zijn typisch voor dit type architectuur.
  5. Controleer de ingang. Zoek naar een gebogen ingang of een soort gebogen ingang bij de voordeur.
  6. Zoek naar een toren. Een kleine toren met een bel erin is een veel voorkomend element in de architectuur in Mission-stijl.
  7. Zoek een veranda. Het moet één verdieping zijn, ondersteund door vierkante palen.
  8. Controleer de decoratieve details. Is het huis eenvoudig, zonder veel verfraaiing? Dit is een typisch kenmerk van de Spaanse Mission-stijl.

Spaanse missiestijl na 1930

Hoewel de architectuur van de Spaanse missie niet zo gebruikelijk is als honderd jaar geleden, blijft het een populaire stijl voor openbare gebouwen in Californië en de zuidwestelijke staten. Authentieke Spaanse missiegebouwen zijn in veel Amerikaanse steden nog steeds in gebruik en er wordt nog steeds gebouwd. Goede voorbeelden van de Spaanse missiearchitectuur zijn ook te vinden in Australië en Nieuw-Zeeland, waar het een heropleving kende nadat de populariteit in de Verenigde Staten afnam.

Aanbevolen: