Hoe u een dvd-schijf veilig kunt reinigen

Inhoudsopgave:

Hoe u een dvd-schijf veilig kunt reinigen
Hoe u een dvd-schijf veilig kunt reinigen
Anonim
hand met dvd-schijf
hand met dvd-schijf

Dvd's hoeven niet vaak te worden schoongemaakt, maar als u ze toch schoonmaakt, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Ze kunnen gemakkelijk bekrast en beschadigd raken als u de verkeerde schoonmaakproducten gebruikt.

Een dvd schoonmaken

Om een dvd schoon te maken, heb je eerst een aantal benodigdheden nodig:

  • Een luchtkogel voor computers en elektronica
  • Een paar droge microvezeldoekjes
  • Een reinigingsoplossing

Je kunt er ook voor kiezen om een dvd-reinigingsset aan te schaffen, waarin al deze benodigdheden zijn inbegrepen.

Veilige dvd-reinigingsoplossingen

Je kunt een aantal verschillende producten gebruiken als schoonmaakmiddel, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze de dvd beschadigen:

  • Lensreiniger voor brillen of elektronische schermen op waterbasis
  • Een mild afwasmiddel op waterbasis
  • Isopropylalcohol/ontsmettingsalcohol en water - gemengd in een verhouding van 1:1
  • Ramenreiniger zoals Windex

Stappen om een dvd schoon te maken

was de dvd met water
was de dvd met water

Zodra je alle benodigdheden bij de hand hebt, pak je de dvd en houd je deze met één vinger door het middelste gat. Probeer, afgezien van het schoonmaken van het oppervlak, zoveel mogelijk te vermijden dat u de afspeelbare kant van de dvd aanraakt.

  1. Verwijder eventueel los stof van de dvd met de luchtblazer. Je kunt ook een plumeau gebruiken.
  2. Spuit het schoonmaakmiddel van uw keuze op de dvd of laat een deel ervan op de dvd vallen, afhankelijk van wat u gebruikt.
  3. Plaats de dvd op een microvezeldoek met de afspeelbare zijde die u gaat schoonmaken naar boven gericht.
  4. Wrijf met uw vingertoppen zachtjes over de reiniger, waarbij u in een rechte lijn vanuit het middengat van de dvd naar de buitenrand beweegt. Probeer op te ruimen met rechte bewegingen in plaats van met cirkelvormige bewegingen, omdat de kans kleiner is dat de gegevens beschadigd raken.
  5. Zet de dvd onder stromend water om de reiniger af te spoelen. Schud het overtollige water eraf.
  6. Neem uw microvezeldoekje en droog de dvd voorzichtig. Droog vanaf het middelste gat naar de buitenrand in rechte lijnbewegingen en vermijd cirkels.
  7. Laat de dvd aan de lucht drogen. Het moet volledig droog zijn voordat u het terug in de hoes plaatst. De dvd droogt het snelst als u hem verticaal opstelt in plaats van plat neer te leggen.

DVD's schoonmaken met azijn

Een ander uitstekend schoonmaakmiddel voor dvd's is gewone witte azijn. U kunt het gebruiken als reinigingsoplossing in de beschreven stappen. Laat een paar druppels op de dvd vallen of bevochtig het microvezeldoekje ermee en gebruik het om de dvd af te vegen.

Een dvd schoonmaken die niet wil afspelen

Als u een dvd heeft die vastloopt en overslaat, of als de dvd helemaal niet kan worden afgespeeld, is het mogelijk dat er krassen op het afspeelbare oppervlak zitten. Met behulp van tandpasta, een microvezeldoek, stromend water en wat ontsmettingsalcohol kun je de krassen voorzichtig wegpoetsen. Elk type tandpasta zonder gel is geschikt, behalve degene die bleekmiddelen bevatten. Als u geen tandpasta heeft, kunt u deze vervangen door een pasta van water en zuiveringszout. Je kunt ook Brasso metaalpoetsmiddel gebruiken in plaats van tandpasta.

  1. Doe een paar kleine beetjes tandpasta op de dvd langs de middenring.
  2. Wrijf de tandpasta met je vingertoppen gelijkmatig over het dvd-oppervlak, zodat deze volledig bedekt is met pasta. Je wilt je vingers vanuit het midden naar de rand bewegen in een rechte lijn en vermijden dat je in cirkels wrijft.
  3. Spoel de pasta af onder stromend water, gebruik je vingertoppen om de pasta van de dvd te verwijderen.
  4. Droog de dvd voorzichtig met het microvezeldoekje en gebruik dezelfde rechte techniek vanuit het midden naar de buitenrand.
  5. Doe een paar druppels alcohol op een doek en wrijf hiermee de resterende tandpasta voorzichtig uit.
  6. Spoel de alcohol af met stromend water.
  7. Droog voorzichtig met de microvezeldoek.
  8. Zorg ervoor dat de dvd volledig droog is voordat u deze in het doosje plaatst.

Vermijd deze schoonmaakproducten met dvd's

Er zijn verschillende veelgebruikte schoonmaakmiddelen die uw dvd's kunnen beschadigen. Vermijd het gebruik van deze bij het schoonmaken:

  • Papieren handdoeken of tissues, die te schurend zijn
  • Elk type schuurdoek, spons of borstel
  • Aceton
  • Benzeen
  • Ingeblikte lucht voor elektronica

Uw dvd's bewaren met veilige reiniging

Als u weet hoe u een dvd op de juiste manier schoonmaakt, kunt u meestal de meeste problemen met overslaan en bevriezen oplossen, tenzij de dvd te erg bekrast is. Zorg er wel voor dat u de juiste schoonmaakmiddelen en -producten gebruikt, aangezien agressieve oplosmiddelen en schuurmiddelen de gegevens op uw dvd's permanent kunnen beschadigen.

Aanbevolen: