De schoonheid van de Zephyranthes-typen uitgelegd

Inhoudsopgave:

De schoonheid van de Zephyranthes-typen uitgelegd
De schoonheid van de Zephyranthes-typen uitgelegd
Anonim
Zephyrbloem
Zephyrbloem

Of je ze nu regenlelies, sprookjeslelies of regenbloemen noemt, zephyranthes zijn absoluut een plant die de moeite waard is om te kweken. Deze bollen, en de delicate bloemen die eruit groeien, zijn prachtige toevoegingen aan de zomer- en herfsttuin.

Zephyranthes-bloemprofiel
Zephyranthes-bloemprofiel

Regenlelies kweken in uw tuin

Zephyranthes, beter bekend als regenlelies, zijn bloembollen die in de zomer bloeien in de kleuren roze, wit en oranje. Ze kunnen verwarrend zijn, omdat ze qua grootte en vorm enigszins lijken op krokussen, die, afhankelijk van het type, bloeien in de lente of herfst. Regenlelies zijn niet zo gebruikelijk, maar dat zouden ze wel moeten zijn! Deze onderhoudsvriendelijke, betrouwbare bollen voegen nog een dosis kleur toe aan de zomertuin, maar bloeien soms ook meer dan één keer per seizoen. Ze hebben vaak hun meest robuuste bloeiperiode in de vroege zomer, en dan, na perioden van hevige regen, kunnen ze heel goed weer bloeien. Daarom staan ze bekend als regenlelies.

Zephyranthes worden ongeveer 15 tot 30 centimeter lang en zijn winterhard in de zones 7 tot en met 11. Als je in een kouder klimaat leeft, kun je regenlelies als eenjarige kweken, ze opgraven vóór de vorst en ze daarna opnieuw planten het gevaar van voorjaarsvorst is geweken, net zoals bij dahlia's en gladiolen.

Lente Zephyranthes plantentransplantatie
Lente Zephyranthes plantentransplantatie

Waar zephyranthes planten: licht- en bodemvereisten

Regenlelies hebben een plekje in de volle zon nodig. De grond moet gemiddeld tot rijk zijn en ze groeien goed in neutrale tot lichtzure omstandigheden. Plant de bollen 4-8 centimeter diep. Omdat het vrij kleine bloemen zijn, zien ze er het beste uit als ze in groepen of op drift worden geplant voor maximale impact. Hun met gras begroeide bladeren vormen ook een aantrekkelijke rand voor een tuin, zelfs als de planten niet in bloei staan.

Water geven en bemesten

Zoals je uit hun naam zou kunnen afleiden, presteren regenlelies het beste als ze regelmatig water geven. Ze zijn bestand tegen droogte, maar bloeien pas als ze voldoende water hebben gekregen, hetzij door een lekkere, kletsnatte regenbui, hetzij door regelmatige irrigatie nadat het blad in de lente verschijnt.

Regenlelies hoeven echt niet te worden bemest, hoewel het in het vroege voorjaar bemesten van het gebied met compost nooit een slecht idee is, omdat dit de bodem vruchtbaarder maakt en ervoor zorgt dat het vocht langer wordt vastgehouden.

Snoeien

Je hoeft zephyranthes niet te verwijderen, tenzij de vervaagde bloemhoofdjes je storen. Het blad is dun en grasachtig. Het zal geel worden en tegen het einde van het seizoen afsterven. Als je het gebied netter wilt maken, kun je het gebladerte afsnijden nadat het volledig bruin en verdord is geworden, maar dat is niet nodig.

Regenlelie-plagen en ziekten

Regenlelies zijn over het algemeen vrij van plagen en zijn niet vatbaar voor veel ziekten. Het meest voorkomende probleem waarmee u te maken kunt krijgen is rot, en dat is eigenlijk alleen een probleem als de bollen worden geplant in een gebied met slecht doorlatende, drassige grond.

Regenlelies vermeerderen

Regenlelies verspreiden zich via het produceren van bolletjes, die uiteindelijk groot genoeg worden om ook te bloeien. Deze plant doet het goed in enigszins drukke omstandigheden, maar als je de bolletjes naar andere gebieden wilt transplanteren, kun je ze in de lente of herfst opgraven en ze tien tot twintig centimeter diep op hun nieuwe locatie planten.

Mooie regenlelies om in uw tuin te laten groeien

Er zijn verschillende prachtige soorten regenlelies om in uw tuin te kweken. Of je nu op zoek bent naar frisse witte bloemen of een reeks zachte pastelkleuren, je kunt een zephyranthes-cultivar vinden die prachtig in je landschap zal werken.

Zephyranthes Candida

Zephyranthes candida heeft zilverwitte bloemen die in de late zomer tot het vroege najaar verschijnen. Dit is een van de meest voorkomende en gemakkelijk te vinden soorten regenlelies.

Witte Zephyranthes-candida
Witte Zephyranthes-candida

Zephyranthes 'Ster van Bethlehem'

'Star of Bethlehem'-regenlelies bloeien in de nazomer in levendig oranje. De bloemblaadjes hebben ook een felgele streep waardoor de oranje kleur nog meer naar voren komt.

Zephyranthes 'Lily Pies'

Deze prachtige regenlelie heeft zachtroze bloemen die vervagen tot puur wit in het midden van de bloem. Het blad is diep, glanzend groen dat prachtig contrasteert met de bloemen.

Zephyranthes Lelietaarten
Zephyranthes Lelietaarten

Zephyranthes 'Ajax'

Als je van gele bloemen houdt, is deze variëteit iets voor jou. De lichtgele, stervormige bloemen groeien op planten die ongeveer twintig centimeter hoog worden. De felgele meeldraden dragen bij aan de opzichtige uitstraling van 'Ajax.'

Wat te planten met regenlelies

Zephyranthes groeit uitstekend in containers, wat een geweldige oplossing is voor tuinders in koudere zones; je kunt de container eenvoudig naar een beschermd gebied verplaatsen om de bollen te laten overwinteren, en hem volgend jaar weer naar buiten verplaatsen.

Zephyranthes grandiflora-bloem
Zephyranthes grandiflora-bloem

Als je regenlelies in de tuin plant, spelen deze planten er goed mee:

  • Sedum
  • Lysimachia
  • Lantana
  • Begonia's
  • Impatiens
  • Nasturtium

Kleine bloemen, grote impact

Zephyranthes verdienen zoveel meer aandacht dan ze momenteel krijgen. Mooi, gemakkelijk te kweken en over het algemeen vrij van plagen, en bovendien verkrijgbaar in een overvloed aan tinten - wat wil een tuinman nog meer?

Aanbevolen: