Hoe je een kruidentuin binnenshuis kunt laten groeien in 6 stappen

Inhoudsopgave:

Hoe je een kruidentuin binnenshuis kunt laten groeien in 6 stappen
Hoe je een kruidentuin binnenshuis kunt laten groeien in 6 stappen
Anonim
Kruiden op keukenraam
Kruiden op keukenraam

Niets maakt de zelfgemaakte keuken zo pittiger als verse, zelfgekweekte kruiden. Stelt u zich eens voor hoe heerlijk uw favoriete recepten zouden smaken als u uw favoriete kruiden gemakkelijk vanuit uw keukenvensterbank zou kunnen oogsten. Deze droom ligt goed binnen handbereik. Binnen een kruidentuin kweken is gemakkelijker dan je zou vermoeden. Als je een zonnig raam hebt of kunt investeren in een paar goedkope kweeklampen, zul je versteld staan hoe gemakkelijk het is om je eigen kruidentuin binnenshuis op te zetten en te laten groeien. Volg de stapsgewijze instructies hieronder en je knipt in een mum van tijd verse kruiden om toe te voegen aan je recepten.

Beslis waar je kruiden binnenshuis kunt kweken

Klaar om aan de slag te gaan? Het eerste dat u wilt doen, is rondkijken in uw huis en de perfecte plek(ken) vinden voor uw kruidentuin binnenshuis. Vensterbanken werken uitstekend voor kruidentuinen, maar dat is niet de enige optie. Als je planken of andere vlakke oppervlakken voor zonnige ramen hebt, kunnen die ook werken. Kijk eens rond in uw ruimte om een idee te krijgen van waar u uw kruidentuin wilt plaatsen en hoeveel ruimte u beschikbaar heeft.

  • Het is het beste om individuele kruiden in hun eigen container te kweken.
  • Begin met potten van 10 tot 15 cm met drainagegaten.
  • Plan om elke pot op een schotel te plaatsen om druipend water op te vangen.

Houd er rekening mee dat je niet al je kruiden op dezelfde plek hoeft te clusteren. Misschien wilt u bijvoorbeeld de kruiden waarmee u het vaakst kookt in een keukenraam plaatsen en de andere in uw studeerkamer, familiekamer of een andere ruimte clusteren.

Bepaal hoe u voor voldoende licht zorgt

Licht is de sleutel tot het succesvol kweken van kruiden binnenshuis. De meeste kruiden hebben elke dag meer dan zes uur zonlicht nodig. Misschien heb je het geluk dat je een raam op het zuiden hebt (de richting waar de meeste zon komt) dat de hele dag en vrijwel het hele jaar zonnig is. Als dat zo is, geweldig! Je kruiden hebben geen extra verlichting nodig. Als je geen plek hebt die zoveel zon krijgt, moet je je kruiden voorzien van kunstlicht in de vorm van fluorescerende kweeklampen.

  • Als je uitsluitend of grotendeels afhankelijk bent van natuurlijk licht, zorg er dan voor dat je de ramen schoon houdt.
  • Voor een plant is 13 uur onder een kweeklamp het equivalent van zes uur zonlicht.
  • Kweeklampen zijn verkrijgbaar in veel configuraties, dus het is niet moeilijk om er een te vinden die in elke ruimte past.

Als je besluit kweeklampen te gebruiken, investeer dan in exemplaren met een timer, zodat je ze kunt instellen op het aantal uren dat je planten dagelijks nodig hebben. Je zult je aan de seizoenen moeten aanpassen (naarmate de dagen langer of korter worden), maar verder hoef je niet na te denken over het in- en uitschakelen van de verlichting.

Bepaal hoeveel kruiden je kunt kweken

Hoeveel kruiden moet je kweken? Zoveel als je wilt en waar je ruimte voor hebt. Je kunt zoveel soorten kruiden (en planten!) kweken als je kunt in de ruimte die je identificeert, zolang ze maar het licht kunnen krijgen dat ze nodig hebben.

  • Bedenk hoeveel containers van 10 tot 15 cm er in de ruimte passen die je wilt gebruiken voor het kweken van kruiden.
  • Denk naast de containergrootte ook aan de plantgrootte, aangezien veel kruiden in een bossige vorm groeien die iets breder is dan de container.
  • Bepaal hoeveel planten voldoende licht kunnen krijgen via het raam en/of de kweeklampen die je wilt gebruiken.

Je hoeft niet te beginnen met een volledige kruidentuin; misschien wil je met slechts een paar beginnen in een zonnig raam en kijken of je het leuk vindt om een kruidentuin binnenshuis te hebben. Als je dat doet, kun je je display uitbreiden om de vensterbank te vullen of om naar andere kamers te gaan, inclusief ruimtes waar mogelijk kweekverlichting nodig is.

Bepaal welke kruiden je wilt laten groeien

Kruidentuin voor binnen in bloempotten bij de vensterbank
Kruidentuin voor binnen in bloempotten bij de vensterbank

Nu je weet waar je je kruiden gaat plaatsen en hoe je ervoor gaat zorgen dat ze voldoende licht krijgen, is het tijd om te beslissen welke kruiden je wilt kweken. De meeste kruiden groeien goed binnenshuis, dus begin met het maken van een lijst van de kruiden die je het meest gebruikt. Ze horen zeker thuis in jouw kruidentuin binnenshuis! Bekijk ter inspiratie een lijst met de beste kruiden om binnenshuis te kweken, samen met dit kruidenkookschema.

  • Onderzoek elk kruid dat je selecteert om te verifiëren of het het beste is om het te starten vanuit zaad of vanuit een bewortelde stek.
  • Koop zaden voor kruiden die goed (en redelijk snel) uit zaad groeien.
  • Vraag voor andere kruiden een vriend die al kruiden kweekt of hij stekjes wil delen.

Als je geen zaden kunt vinden of er geen geduld voor hebt, en niemand die je kent heeft een kruidentuin, ga dan naar je plaatselijke tuincentrum. De kans is groot dat ze alleen kruiden hebben die op dat moment in het seizoen zijn, dus het kan zijn dat je het hele jaar door een paar keer terug moet om je collectie aan te vullen. Je kunt ook proberen verse kruiden te rooten die je bij een supermarkt of op een boerenmarkt hebt gekocht. Als ze nieuw zijn gesneden, kunnen ze prima geschikt zijn voor dit doel.

Selecteer grond die uw kruiden klaarstoomt voor succes

Zodra je je zaden of zaailingen hebt, is het tijd om te beginnen met het kweken van je kruidentuin binnenshuis. De meeste kruiden geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, of ze nu binnen of buiten worden geplant. Dit is vooral belangrijk bij het binnenshuis kweken van kruiden in containers. Als hun wortels te drassig worden, zullen de planten rotten.

  • Breng geen aarde van buiten aan voor je kruidentuin binnenshuis, omdat je dan ongedierte in huis zou kunnen brengen.
  • Koop voor de eenvoudigste optie een steriele potmix die speciaal is samengesteld voor kamerplanten.
  • Je kunt ook je eigen potmix maken door veenmos (twee delen), perliet (een deel) en vermiculiet (1/2 deel) te combineren.

Vul elke bak losjes met aarde voordat je je zaailingen plant of zaait.

Plant je kruidenzaden en zaailingen

Nu de containers zijn geladen, is het tijd om je kruiden te planten en ze hun ding te laten doen.

  • Gebruik een potlood of je vinger om een gat te maken voor zaailingen en steek ze in de grond. Verpak dan aarde eromheen om ze op hun plaats te houden.
  • Zorg ervoor dat je de zaadpakketten aandachtig leest. Sommige kruidenzaden moeten bedekt zijn met 1/4 tot 1/2 inch aarde, terwijl andere helemaal niet bedekt mogen worden.
  • Als je zaden of zaailingen eenmaal in hun nieuwe thuis zijn, zorg er dan voor dat je ze grondig water geeft.

Nadat je je nieuw geplante zaden of zaailingen water hebt gegeven (de eerste keer en elke keer), wacht je tot het water is weggelopen en dump je het overtollige water uit de schotel. Dit kleine detail is belangrijk: het helpt wortelrot te voorkomen.

Maak je klaar voor altijd beschikbare verse kruiden

Dat is alles. Het starten van een kruidentuin is net zo eenvoudig als het volgen van de bovenstaande stappen. Zodra je kruiden zijn geplant, moet je ze water geven en ervoor zorgen dat ze al het licht krijgen dat ze nodig hebben. In ruil daarvoor zullen ze je het hele jaar door voorzien van verrukkingen. Sommige kruiden blijven het liefst vochtig, terwijl andere tussen het water geven door volledig moeten uitdrogen. Neem de tijd om de richtlijnen door te nemen voor de verzorging van elk type kruid dat je besluit te kweken. Controleer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze blijven gedijen en breng gaandeweg aanpassingen aan.

Aanbevolen: